Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой от двата фотоапарата да избера: Nikon D90 или D3200

Featured Replies

Омръзна ми колегите от другите градове с които снимаме предимно видео да ми натякват, че не ползвам за снимки Никон.

Имам 1200D, който вече пуснах в продажба в базара на Фото-форума.

Въпроса е кой от двата Никона е за предпочитане? Пари за нов скоро няма да мога да събера поради лични проблеми.

D90 е с обектив Tamron 17-50 2.8, а другия D3200 е с китов обектив.

Стигна се до този избор защото когато снимам сватби или други семейни събития вадя на хартия снимките и за това снимам в jpeg понеже няма време за обработка. Обаче колегите ми направиха забележка, че хем ме бави при снимане Канона, хем излизат по червени лицата на хората, а принтера е калибриран от към бял баланс и вади с точност от техните Никони цветовете. За това реших и аз да си взема Никон. Двата Никона са на еднаква цена и за това избирам между тях. Надявам се да ме насочите към по-добрия избор, защото ми трябва бързина, острота и по-добър бял баланс на jpeg-а, защото хората се сърдят поради изброените причини.

п.п. Между другото една колежка снима с Пентакс к-5 и съм озадачен колко добре се справя този апарат. Има го и него на приблизително същата цена като Никоните.

Нямаш ли лични наблюдения?

На мен професионални фотографи са ми казали, че зависи от случая. За сватби, където трябва да уловиш летящ букет, е едно, за снимки на спокойствие - друго.

• Автор
преди 7 минути, аm-аm написа:

Нямаш ли лични наблюдения?

На мен професионални фотографи са ми казали, че зависи от случая. За сватби, където трябва да уловиш летящ букет, е едно, за снимки на спокойствие - друго.

Еми точно, че Канона не се справя. А и както казах, хората ми се сърдят, че излизат с по червени лица. Трябва ми бързодействие, острота и добър бял баланс при снимане на автоматичен в .jpeg Снимал съм заедно с колегите и техните Никони се справят в пъти по-добре в тези условия.

преди 22 минути, Бисер Петков написа:

Омръзна ми колегите от другите градове с които снимаме предимно видео да ми натякват, че не ползвам за снимки Никон.

Имам 1200D, който вече пуснах в продажба в базара на Фото-форума.

Въпроса е кой от двата Никона е за предпочитане? Пари за нов скоро няма да мога да събера поради лични проблеми.

D90 е с обектив Tamron 17-50 2.8, а другия D3200 е с китов обектив.

Стигна се до този избор защото когато снимам сватби или други семейни събития вадя на хартия снимките и за това снимам в jpeg понеже няма време за обработка. Обаче колегите ми направиха забележка, че хем ме бави при снимане Канона, хем излизат по червени лицата на хората, а принтера е калибриран от към бял баланс и вади с точност от техните Никони цветовете. За това реших и аз да си взема Никон. Двата Никона са на еднаква цена и за това избирам между тях. Надявам се да ме насочите към по-добрия избор, защото ми трябва бързина, острота и по-добър бял баланс на jpeg-а, защото хората се сърдят поради изброените причини.

п.п. Между другото една колежка снима с Пентакс к-5 и съм озадачен колко добре се справя този апарат. Има го и него на приблизително същата цена като Никоните.

Един глас за D90 въпреки,че е стар модел но ако е в добро състояние според мене е по-добрия избор. Що се отнася до колегите копиращи снимките ... корекции не правят ли?   

• Автор
преди 7 минути, nikssi написа:

Един глас за D90 въпреки,че е стар модел но ако е в добро състояние според мене е по-добрия избор. Що се отнася до колегите копиращи снимките ... корекции не правят ли?   

Благодаря. Принципа е до като видео камерата снима от статив, с фотоапарата да се снимат гостите или младоженците при условие, че искат отпечатване веднага през принтера. Просто няма време за обработка. Малко да се позабавиш и почват да се пазарят да им дадеш принтираната снимка без пари. За едни 2лв. се пазарят и за това ми трябва бързина най-вече.

За професионална работа винаги по-високият клас е за предпочитане. Тоест - D90.

Но трябва да поработиш и по задапаратното устройство :)

http://photo-cult.com/forum.php?c=8&t=150431

При високо ISO Pentax-ът е много по-добър от двата Никона. По-бърз е при серийни снимки (7fps). Освен това, е много по-остър с правилните настройки (просто скапва D3200): http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio scene&headerSubTitle=Standard studio scene comparison&masterCamera=pentax_k5&masterSample=imgp4250&slotsCount=4&slot0Camera=pentax_k5&slot0Sample=imgp4250&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d3200&slot1Sample=dsc_0001&slot2Camera=canon_sx210is&slot2Sample=studio_iso80&slot3Camera=canon_s95&slot3Sample=img_2251&x=-0.5512105245258083&y=0.27388707479971885&extraCameraCount=0

Дори моя стар Pentax K-30 e по-остър от никоните. Аз бих взел К-5.

П.П. Не знам как е при Никон, но в Пентакса можеш да редактираш заснетите в DNG (RAW) снимки и да ги запазиш в JPEG. Става за секунди, oсобено ако снимаш RAW+JPEG.

преди 1 час, Бисер Петков написа:

Еми точно, че Канона не се справя. А и както казах, хората ми се сърдят, че излизат с по червени лица. Трябва ми бързодействие, острота и добър бял баланс при снимане на автоматичен в .jpeg Снимал съм заедно с колегите и техните Никони се справят в пъти по-добре в тези условия.

Докато не почнеш да снимаш на ръчни настройки и Никон няма да се справя и като цяло всеки DSLR

преди 1 час, RudeBoy написа:

Е по-висок клас, ама с по-ниско ИЗО - ха ха ха 
Тази антика D90 ще предаде богу дух във всеки момент, те заради това и го продават.
Трябва му хапаратче което да може да вдига повече ИЗО-то, за да снима без блескавица на сватбата с един светлосилен обектив отварящ бледата на Ф1.8 с вграден мотор в него.
Нали на курсовете при ония двамата джендъри ти ги обясниха тези работи, що се траеш и не ги споделяш.

преди 31 минути, Year Zero написа:

Докато не почнеш да снимаш на ръчни настройки и Никон няма да се справя и като цяло всеки DSLR

Ами те и ръчните са полуавтоматични в по-новите модели. Трябва само някой да му обясни как се настройва в менютата Никон и после само щрака. Може да му окаже на по-нов Никон да вдига ИЗО-то до определена приемлива стойност  относно качеството при снимки от 10 по 15 см, да му зададе скорост под която да не пада, за да не са мътни китките на пияниците и така.

Ако не знае какъв баланс на бялото да си направи, какъв фокус да ползва, цветови профил, бленда, скорост, исо, композиция на кадъра и от къде ще му идва светлината нищо няма да постигне. Не е до някакви настройки в менюто и после само щракане...

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Е по-висок клас, ама с по-ниско ИЗО - ха ха ха 
Тази антика D90 ще предаде богу дух във всеки момент, те заради това и го продават.
Трябва му хапаратче което да може да вдига повече ИЗО-то, за да снима без блескавица на сватбата с един светлосилен обектив отварящ бледата на Ф1.8 с вграден мотор в него.
Нали на курсовете при ония двамата джендъри ти ги обясниха тези работи, що се траеш и не ги споделяш.

Ей, ама не се умори да пишеш глупости :D . Защо така бе, човек? Чудя ти се. Живееш в цивилизована държава, имаш семейство - жена, дете (поне едно), имаш стабилни доходи (предполагам), интересуваш се от сателитна техника, фотография, вероятно и от други неща. Можеш да си намериш сума ти интересни занимания. А ти - висиш в български софтуерен форум, и ръсиш простотии, за да дразниш хората?!? Не го разбирам това ...

Ниският клас D3xxx и D5xxx на Nikon е калпав като конструкция. Така че нищо чудно едно запазено D90 да ги надживее. Освен това има сума ти малки екстри, които улесняват работата. И какво, като има по-ниско максимално ISO (не се пише "ИЗО", бе :P ) ? Така или иначе в заведение ще се ползва светкавица. Повече от 400 не му е нужно. Пък ако иска да ползва естествената светлина - направо да скача на D610, с кропка ще му е мъка.

Не си дадох зор да давам препоръки, защото му виждам нивото. Щом човек смята, че "Канон давал червени цветове, а Никон - не", значи не може да си настрои апарата. Така че каквото и да му се сложи в ръцете, все тая.

Джендър си ти, 'щото както се казваше в онзи виц - "Женен си, ама се държиш като омъжен" :D . Колегата, пуснал темата, има регистрация и във Фото форум, там може да си ги прочете "тези работи". 

• Автор
преди 14 часа, RudeBoy написа:

Но трябва да поработиш и по задапаратното устройство :)

Съгласен съм с теб напълно. Учил съм за видео оператор, а не за фотограф. Работил съм в БНТ и Нова за кратко, защото си отворих своя фирма в Тетевен.
Обаче много трудности съм преживял, понеже като си от малцинството всеки те гледа с друго око, и се чувстваш неприет. Единствено в БНТ и Нова не съм се чувствал така. Идеята е да се снима бързо в напълно автоматичен режим, защото хората искат бързо да им ги принтирам. Просто няма никакво време за обработка и за това снимам в jpeg.

преди 6 часа, RudeBoy написа:

Не си дадох зор да давам препоръки, защото му виждам нивото. Щом човек смята, че "Канон давал червени цветове, а Никон - не", значи не може да си настрои апарата. Така че каквото и да му се сложи в ръцете, все тая.

Говоря за напълно автоматичния режим. Колегата ми с неговата любителска видео камера Sony AX33 4K има в автоматичния режим (Интелигентно Авто - iAuto) страхотно точен бял баланс, острота, сатурация и т.н., до като моята професионална камера Panasonic AG-AC90 леко синее бялото (даже и леко лилавее) в този режим. Да не говорим, че имам такава малка Сони (j790v) подобна на неговата само, че Full HD с проектор. Е колкото и да я настройвам белия баланс тотално клони към топлите цветове. Сина ми беше снимал последно с нея и не се беше сетил поне да включи интелигентното авто, поне леко да са топли цветовете, а всички кадри бяха като през жълто-оранжев филтър, че бяха и прегорели на места. В тази връзка си мисля, че може да е нещо такова и при моя Канон 1200Д спрямо техните Никони.

Благодаря за насоката към Nikon D90. Видях, че с него ще мога да снимам и навън при дъждовно време. Ще трябва и много четене разбира се. Никой не се е родил научен, но аз съм упорито циганче и ще чета каквото е необходимо. Все пак искам фирмата ми да се развива.
Канона 1200Д е от заложна къща взет и като цяло не ми харесва как снима. Кой знае какво е ставало при предишния му собственик.

Колегата с който работим заедно, когато той не е на работа във фабриката за щори (при мен е само в свободното си време) има 1100Д, който му е бил подарен нов и ей Богу в пъти е по-добре белия му баланс спрямо моя 1200Д. Той има и Пентакс К30, но на закрито е прекалено бавен за серия от снимки. Лошото е, че не винаги мога да взема колегата с мене на снимане, зашото на този етап не мога да му плащам, а трябва човека да си изкарва прехраната.

преди 31 минути, Бисер Петков написа:

Идеята е да се снима бързо в напълно автоматичен режим, защото хората искат бързо да им ги принтирам. 

Благодаря за насоката към Nikon D90. 

Никой не се е родил научен, но аз съм упорито циганче и ще чета каквото е необходимо.

Това че си циганче не те освобождава от задължението да мислиш.
Напълно автоматичният режим е за жените и децата.
На по-новите Никони има възможност да направиш веднъж настройките и той после да щрака също толкова бързо, както ако си го сложил на напълно автоматичен режим, само че снимките ще стават за разпечатване веднага ( по отношение на качеството ще стават). А морално остарелият Nikon D90 не можеш да го настройш така както съм го описал в предишния ми пост. Освен това затворът му ще е супер износен и всеки момент ще откаже. После си го биеш от главата.
Но, ти си още на светлинни години от истината за снимането, така че ти престои дълъг път на разочарования ако слушаш съветите точно на тези които искат да се отъват от полумъртъв апарат.
На форумът който си споменал лъжат по-яко и от циганче на битпазар. Нарочно те заблуждават и теб и останалите читатели. Трябва ти много остър и проницателен ум и добри познания по английски, за да можеш да четеш ревюта за различните модели фотоапарати. И пак няма да ти се размине без похарчването на определена сума пари за закупуването на съвременнен Никон. А от къде ще ги намериш парите, това вече не знам.

преди 7 часа, RudeBoy написа:

И какво, като има по-ниско максимално ISO (не се пише "ИЗО", бе :P ) ? Така или иначе в заведение ще се ползва светкавица. Повече от 400 не му е нужно. Пък ако иска да ползва естествената светлина - направо да скача на D610, с кропка ще му е мъка.

Твоят любим джендър Бони-Бонбони снима без светкавица по сватби и кръщенета.
За това му трябва високо ИЗО.

преди 4 часа, Бисер Петков написа:

Идеята е да се снима бързо в напълно автоматичен режим, защото хората искат бързо да им ги принтирам. Просто няма никакво време за обработка и за това снимам в jpeg.

Виж, не ми се обиждай, като ти казвам, че не знаеш как да работиш с фотоапарат. Не го правя да те засегна, а напротив - да те мотивирам да почнеш да четеш и да мислиш, вместо да щракаш само на автоматичен.

И аз, и още много хора сме минали през това, така че те разбирам. Едно време, като си избирах първи DSLR, и аз нямах понятие от режими, настройки, и т.н. Спомням си, че се бях засилил да си купувам Nikon D60. Обаче го пробвах в един магазин, с китовия обектив. Снимките на лицата вътре, на слаба светлина, ми се сториха отвратително оранжеви. И затова се отказах от него. Мислех си и за един стар модел на Pentax (K2000), но него пък изобщо нямаше къде да го пробвам. Така че в крайна сметка си купих Canon 1000D, и оттам се започна :) .

Грешиш, ако мислиш, че е по-добре да снимаш на автоматични настройки. Нито апаратът ти така снима по-бързо, нито имаш гаранция, че всеки път ще имаш приемливи резултати. Точно обратното. При снимане автоматичният бял баланс много се влияе от осветлението в помещението. И е възможно да има разлики. Докато при ръчен избор вероятността да имаш еднакви резултати е по-голяма.

Ето тук например идва една от малките разлики между D90 и D3200. На по-високия клас можеш да зададеш директно цветова температура в Келвини. Достатъчни са ти няколко пробни снимки преди събитието, за да установиш пробно точната настройка. И преставаш да го мислиш, и само снимаш :) . Докато D3200 няма такава възможност, при него можеш да избереш само един от няколко режима.

• Автор
на 27.03.2018 г. в 19:21, RudeBoy написа:

Виж, не ми се обиждай, като ти казвам, че не знаеш как да работиш с фотоапарат. Не го правя да те засегна, а напротив - да те мотивирам да почнеш да четеш и да мислиш, вместо да щракаш само на автоматичен.

Още веднъж благодаря! Сега обаче издирвам инструкция (книжката) за D90. Вече го поръчах и пристигна по Еконт-а. На 50835 кадъра е и не личи външно да е ползван. Обаче ми се струва, че обектива с който дойде ще е тесен за такива снимания. А той е Nikon 28-80mm f/3.3-5.6G и до колкото прочетох за него в гугъл няма стабилизация. Какъв обектив ще ми върши работа за тези събития (ако не е много нахално да попитам)? Разглеждах в базара на Фото-форума китовите 18-105 , 18-140 и 16-85. Този дето го купих от него е снимал предимно с Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF], но нямах толкова пари в момента, за да го взема тялото с него. Но пък с този 28-80 ми подари четири броя макро лещи.

на 28.03.2018 г. в 0:22, Белгиеца написа:

Урааа, отказахме го, уплаши се и спира снимките.
Браво на нас !

Шегаджия :D

http://alexdanev.com/forum/Books/nikon/Nikon_D90_BG.pdf

А относно обектива ... След като нямаш излишни пари - защо купи обектив, който няма да ти върши работа?!? И каква ти е ползата от 4 макро лещи?

Изборът много зависи от снимащия - тоест от теб. Tamron 17-50/2.8 не е лоша идея. Аз лично за снимки в заведение предпочитам 35/1.8G. Вярно, твърдият обектив малко ограничава, но пък е светлосилен, и има добра острота и на най-отворено. Ако ползваш външна светкавица, с малко практика може да успееш и с китов 18-55 VR. Варианти много :)

• Автор
преди 33 минути, RudeBoy написа:

http://alexdanev.com/forum/Books/nikon/Nikon_D90_BG.pdf

А относно обектива ... След като нямаш излишни пари - защо купи обектив, който няма да ти върши работа?!? И каква ти е ползата от 4 макро лещи?

Изборът много зависи от снимащия - тоест от теб. Tamron 17-50/2.8 не е лоша идея. Аз лично за снимки в заведение предпочитам 35/1.8G. Вярно, твърдият обектив малко ограничава, но пък е светлосилен, и има добра острота и на най-отворено. Ако ползваш външна светкавица, с малко практика може да успееш и с китов 18-55 VR. Варианти много :)

Благодаря. Този обектив 28-80 и макро лещите били подарък, а тялото ми го продаде за 340лв. Тамрона го даваше за 520лв. плюс тялото, а аз нямам толкова в момента. Сега започвам да чета пък обектив ще взема след месец, че тогава ще имам налични пари за него. Сега оправям сметките за офиса и тока. Ако не бяха те да съм взел Тамрона, пък подаръка си е подарък все пак.

преди 49 минути, Бисер Петков написа:

Благодаря. Този обектив 28-80 и макро лещите били подарък, а тялото ми го продаде за 340лв. Тамрона го даваше за 520лв. плюс тялото, а аз нямам толкова в момента. Сега започвам да чета пък обектив ще взема след месец, че тогава ще имам налични пари за него. Сега оправям сметките за офиса и тока. Ако не бяха те да съм взел Тамрона, пък подаръка си е подарък все пак.

Имай в предвид, че тоя Тамрон 17-50 2.8 е малко 50/50...Ако е без стабилизация е малко по добър от колкото стабилизирания. Също така много зависи и от партидата понеже някой имат проблемен фокус. Другото, което е ако обектива е предвиден за FF тогава малко се променят нещата. Тоя Nikon 28-80mm f/3.3-5.6G отговаря на ъглите каквито ще видиш при 43-122 FF заради кроп-фактора 1.5. 

• Автор

Набелязал съм си няколко обектива и ще избера измежду тях. Два от тях са  Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC HSM и Tokina AT-X Pro 11-16mm f/2.8 DX като разликата в цената е около 80лв. в повече за Токината, но ми се вижда по-широк за по-близко снимане. Има и други, но като снимам видео няколко събития, ще ги имам парите.

преди 43 минути, Year Zero написа:

Другото, което е ако обектива е предвиден за FF тогава малко се променят нещата. Тоя Nikon 28-80mm f/3.3-5.6G отговаря на ъглите каквито ще видиш при 43-122 FF заради кроп-фактора 1.5. 

Нищо подобно. Човекът има само кроп тяло, и изобщо не го касае как изглеждат нещата на фулфрейм.

• Автор

Добре, препоръчайте ми обектив, който ще ми върши работа. Поне да знам за какво да заделям пари. Имам твърд 50мм за Канона, но почти никога не го ползвам за заснемане на сватби и други семейни тържества. Иначе гледах ревюто сега на този обектив 35/1.8G във Фото-форума и ми хареса. Не съм ползвал твърд за такива събития защото няма зум и мислех, че не става. Даже в момента го има нов в Bross.bg за 375лв., което не е много. Иска ми се да има зум все пак, но може и такъв да си взема.

За да ти препоръчам обектив, трябва да ми кажеш:

1) Твърд ли да е, или варио?

2) С какво/какви фокусни разстояния?

3) С каква максимална светлосила?

4) За колко пари?

• Автор
преди 49 минути, RudeBoy написа:

За да ти препоръчам обектив, трябва да ми кажеш:

1) Твърд ли да е, или варио?

2) С какво/какви фокусни разстояния?

3) С каква максимална светлосила?

4) За колко пари?

1) Предпочитам варио.

2) Иска ми се да е по-широк от китовия за по-близко снимане.

3) Светлосила... не знам за ресторанти и заведения каква ще е добре, макар че външна светкавица ще си е нужна.
А Канонската ми се повреди пък и няма да стане за Никона даже и да беше здрава.

4) 500 - 600 лв.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.