Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Образованието - средство за личностно израстване и усъвършенстване или за припечелване и контрол? Или в чий интерес и за чие благо работи (и трябва да работи) образователната система

Featured Replies

Кучетата си лаят, керванът си върви...

https://m.youtube.com/watch?v=hCaRMyZ0hfE

• Отговори 76
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• barbuncela
    barbuncela

Съвсем вярно! Простия и необразован човек, се държи в подчинение много по лесно! И се манипулира по лесно!

• Образователната система работи за благото на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!

• Dimitrov Dimitrov
    Dimitrov Dimitrov

С каквото и да се захванеш си трябва призвание ,но за да се развиеш в някаква посока трябват пари. Дори и за метач/ка си трябва призвание,за да се развиеш и да вземаш повече от другите. Има хигиенистк

преди 1 час, Lumberman написа:

Кучетата си лаят, керванът си върви...

https://m.youtube.com/watch?v=hCaRMyZ0hfE

Тоз на клипчето не е ли един пишман възрожденец,  публикуващ фалшиви скандални новини и триещ ги ден по късно след постигнатото възмущение на стадото? Същия не е ли човек триеш неудобни постове и обиждащ повече или по малко известни личности, и нападащ всеки,  който има дори малко по различно мнение от неговото? И най кристалната истина,  изречена от отдавна компрометирана личност, буди съмнение,  най малкото за подбудите на въпросната личност. 

• 2 месеца по-късно...

С протестите в последно време в САЩ все повече си личи, че висшето образование цели печалба и индоктринация. А сега щели да учат онлайн. В Харвард петдесет бона в зелено на година...

https://m.youtube.com/watch?v=9PN22EBdqo0

на 25.04.2020 г. в 2:22, Michigan111 написа:

Тоз на клипчето не е ли един пишман възрожденец,  публикуващ фалшиви скандални новини и триещ ги ден по късно след постигнатото възмущение на стадото? Същия не е ли човек триеш неудобни постове и обиждащ повече или по малко известни личности, и нападащ всеки,  който има дори малко по различно мнение от неговото? И най кристалната истина,  изречена от отдавна компрометирана личност, буди съмнение,  най малкото за подбудите на въпросната личност. 

Подбудите са лична отговорност. Въпросът е накъде отиват нещата. Към обезобразяване според мене, като политика на държавата.

• 1 година по-късно...
на 16.04.2019 г. в 12:49, Емил Костов написа:

Образователната ни система е пълна пародия в момента и ние произвеждаме не дефектни продукти, а тотално неграмотни деца. И това вече се вижда, но никой не иска да се намесва. Чака се уж нещата да се оправят или някой да ги оправи, само че не става така.

Точно така е, за съжаление.

Никога не съм допускала, че в България има толкова много деца, които не се справят с учението, докато не попаднах на тази статия.

Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика

*Децата на родители със средно и висше образование се представят 2 пъти по-добре, отколкото тези от необразовани семейства.

Не искам да мисля, какво я очаква България при толкова високи нива на полуграмотност и неграмотност.

преди 3 минути, Мойра написа:

Децата на родители със средно и висше образование се представят 2 пъти по-добре, отколкото тези от необразовани семейства.

Не искам да мисля, какво я очаква България при толкова високи нива на полуграмотност и неграмотност.

Генетичен фактор ,за който болшинството българи нехаят или дори не знаят за него. Половин час на ден четене на книга ,на повечето им се струва глупост.

преди 4 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Генетичен фактор ,за който болшинството българи нехаят или дори не знаят за него. Половин час на ден четене на книга ,на повечето им се струва глупост.

Според мен доста родители вместо да четат или разказват приказки на малките си деца, предпочитат да им включат телевизора или да им дадат телефона си да се занимават с него, за да не ги безпокоят.

Едва ли тези родители разбират, че по този начин децата им никога няма да погледнат книга, камо ли да я отворят.

Навиците се създават от най-ранна възраст.

Всичко за кабинета "Бойко Борисов 3" - Страница 1061 - Политика -  kaldata.com - Форуми

Каква тема само??? Че и отговаряте???

Нямам думи!

Образователната система работи за благото на младото поколение. В интерес е на обществото да има такава, за да се изграждат личности. 

Макар и банално, то критерия за едно общество са две системи: Образователната и медицинската. Едната прави, а другата лекува. 

Там където няма безплатна медицинска и образователна система, то е показател, че обществото не е развито. 

Кое общество може да си ги позволи?! Това обаче се политизира и е показател, че човечеството не е напреднало ни на йота в своето развитие от преди близо двеста години. Моралните практики са регресирали и довеждат до "Слушам и не вярвам на очите си". 

на 27.07.2021 г. в 17:55, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

При положение, че сме в ерата на видеото, то половин час гледане на филм е достатъчно. ;) 

Не мисля, че генетичния фактор е важен. По-важен е обществения строй. Той към момента се е разпаднал. НО, за разлика от ренесанса, то всеки различен бива подложен на остра критика съпоставима с Инквизицията от близкото минало. Само където в днешно време "инквизиторите" са "професорите". ;) 

п.п. Един мой приятел помагаше на един професор, за да има как въпросния нагледно да преподава на студентите си. Уви, той така и не пожела да стане висшист. На него му е достатъчно образованието, което е "получил" благодарение на статуквото на неговите родители.  Уви, да, майка му е била преподавателка на български език, но той владее и други езици, а това с което в момента си изкарва прехраната няма нищо общо с езиците, а с практически решения за подобряване на прилагането на новите технологии в полза на човек.  

Образователната система работи за благото на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!

Цитат

- Учителю, каква е тайната на истинското щастие?
- Никога не спори с идиоти.
- Учителю, не съм съгласен, че точно това е тайната!
- Така е, прав си!

преди 3 часа, dioib написа:

При положение, че сме в ерата на видеото, то половин час гледане на филм е достатъчно. ;) 

Не мисля, че генетичния фактор е важен. По-важен е обществения строй. Той към момента се е разпаднал. НО, за разлика от ренесанса, то всеки различен бива подложен на остра критика съпоставима с Инквизицията от близкото минало. Само където в днешно време "инквизиторите" са "професорите". ;) 

п.п. Един мой приятел помагаше на един професор, за да има как въпросния нагледно да преподава на студентите си. Уви, той така и не пожела да стане висшист. На него му е достатъчно образованието, което е "получил" благодарение на статуквото на неговите родители.  Уви, да, майка му е била преподавателка на български език, но той владее и други езици, а това с което в момента си изкарва прехраната няма нищо общо с езиците, а с практически решения за подобряване на прилагането на новите технологии в полза на човек.  

Има нещо вярно ,но без книги и учебници не може.

Генетичния фактор е супер важен ,има доста изследвания по въпроса . И обществения строй е важен ,но основно възпитанието и средата в ,която живеем. Възпитанието е цяла наука ,но без основата на генетичния фактор е трудно. . 

преди 9 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Генетичния фактор е супер важен ,има доста изследвания по въпроса . И обществения строй е важен ,но основно възпитанието и средата в ,която живеем. Възпитанието е цяла наука ,но без основата на генетичния фактор е трудно. . 

преди 23 минути, jhoro написа:

- Така е, прав си!

преди 48 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Ето ,за тази необразованост говорих.

Spoiler

Съдебна зала. Гледа се наказателно дело от общ характер. Заблеян съдия е седнал зад катедрата и слуша пледоариите на защитата и обвинението. Станал адвокатът на защитата.
- Ваша чест, обвиненията срещу моя подзащитен са нелепи. Той е толкова добър човек. На мравката път прави. Толкова е мил и коректен. Такава златна душичка е. Не може по никакъв начин той да е извършил това брутално престъпление.
Съдията помислил и казал:
- Ами да … прав си.
Тогава станал прокурорът да изложи тезата на обвинението:
- Ваша чест, този негодник тук само се преструва на невинна душичка. Той е един архи-изграден и завършен мошеник и престъпник, извършил цял куп измами и брутални престъпления…
Съдията казал:
- Хм … и ти си прав.
Тогава до съдията се приближил секретарят и му прошепнал на ухото:
- Г-н съдия, не може и двамата да са прави.
Съдията погледнал секретаря, плеснал се по челото и казал:

- Егаси! И ти си прав.

преди 17 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Всичко вече е дигитализирана. Вече има и видео уроци. Така, че в случая е по-важно да разбираш от символи. Някъде буквите са символи, но някъде има йероглифи. 

Основния начин да се обучиш на нещо е или да слушаш и/или видиш. Когато четеш натоварваш мозъка си, т.е. времето за възприемане на информацията е много по-дълък от колкото да го чуеш и/или видиш информацията и в следствие да го разбереш. 

Генетичния фактор в случая е свързан само и единствено със способността на мозъка ти да може да се концентрира върху възприемането на информацията. Мнозина не умеят да се научат да пишат и четат, но за сметка на това много по-добре се справят с мисленето. 

Така, че четмото и писмото те правят културен, но не и образован. В някои сфери е по-важно специфично образование, а не способността да четеш и пишеш, само, че кой от тук присъстващите се е занимавал с генетично различни от него хора?! 

Ако намериш учебник, който да те научи как се копа ми се обади. :) = Няма как проумееш "ефекта на мотиката", ако не те фрасне между очите. :)  

преди 18 часа, jhoro написа:

Образователната система работи за благото на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!

Не може в понеделник да се родиш идиот, а в сряда да не си. 

Един идиот разбрал, че Земята се върти и ние се возим без пари, и се провикнал: Спрете я, искам да сляза. :) 

"Пази Боже сляпо да прогледне!" Този ефект съм го наблюдавал многократно. 

Само, че когато мотивиращия фактор на един учител са парите, то образованието се поврежда. ;) 

Няма учители, няма образование, няма общество. Има педагози, има образование, има общество. 

Колко от младите желаят да станат педагози и колко учители?! Дали от преподаване може да живееш щастливо?! 

преди 26 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Да бе .

Не бе ... :) 

Тогава замени "пари" с "власт". Да видим в тоя случай дали ще е да, или бе б.м. ко речи ... :) 

За коректност, то би следвало "пари" да се замени "за своя облага". Примерно ... 

Преподавател, учител, е също професия която е свързана с призвание. Отношението на власт имащите към въпросната професия определя до колко обществото в съответната държава е развито. След "перестройката" тотално се корумпира въпросната професия и мнозина започнаха да практикуват псевдоучения и/или политически решения на министърите ни на образованието. = Всички бюрократи в  министерство на образованието ни изтрещяха. 

Та, вредата на определени демократи вече е направена. Да видим следващите власт имащи какво ще направят в това отношение или всички след нас да стават "артисти" и/или "певци" и да си изкарват прехраната със свирки, а не чрез други призвания.  :) 

преди 7 часа, dioib написа:

Не може в понеделник да се родиш идиот, а в сряда да не си.

Тук си прав. Затова на руски е казано - „Если человек дурак — это надолго, а если идиот — то это навсегда!“

Само, че когато мотивиращия фактор на един учител са парите, то образованието се поврежда. ;) 

Без такава мотивация, са били само учителите - преди да измислят парите! В днешни дни - само будистките учители.

Цитат

- Учителю, какво ще правите днес?
- Нищо!
- Но вие и вчера не правихте нищо?
- Още не съм свършил!

Всичко вече е дигитализирана. Вече има и видео уроци. Така, че в случая е по-важно да разбираш от символи.

Желанието и интереса към научаване - нямат нищо общо с технологията на поднасяне на информацията!
Да не би от килийните училища да са излизали по-невежи, порази чтото са нямали онлайн комуникация?

О неразумни ... @dioib ! Поради что се срамиш да ... признаеш, че „първите седем“ са решаващи?
Пп. Не говоря за „Седемте самурая“ или „Великолепната седмолка“, макар че и двете имат много общи нека с темата!

преди 5 минути, dioib написа:

Преподавател, учител, е също професия която е свързана с призвание. 

С каквото и да се захванеш си трябва призвание ,но за да се развиеш в някаква посока трябват пари. Дори и за метач/ка си трябва призвание,за да се развиеш и да вземаш повече от другите. Има хигиенистки с висше дето вземат по 900 лева ,и то в Бг,което е с 100 лева повече от колежките ,но се справят по- добре. За по развити кадри мотивацията е единствено пари . Създателя на електронния часовник избяга от Бг в Америка ,щото видя ,че ще получи медал и хвърчащ лист хартия под формата на грамота ,за изобретението си ,докато в щатите ще получи и получава долари ,които ще му осигурят живота на него децата му и внуците му. 

И ти си един комунист .

преди 7 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

развиеш в някаква посока трябват пари

Не, старание и постоянство. 

С пари всеки може, а без пари, само знаещите. ;) 

преди 4 минути, dioib написа:

При всичкото си ... „старание и постоянство“ - Архимед е казал:

„Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята!“

Пак е чакал ... на готово!

преди 11 минути, jhoro написа:

О неразумни ... @dioib ! Поради что се срамиш да ... признаеш, че „първите седем“ са решаващи?

Щото примерно за мен са били достатъчни "първите четири". ;) Е, това не ме прави нито гений, нито идиот, а глупак до седем ... :) После бе лесно ... :) 

п.п. Нямам намерение да споделям тук с какви привилегии съм бил "закърмен" преди да навърша 4-ри, за да ходя на училище, щото в дома не е имало някой който да ме гледа докато родителите ми са на работа. 

П.п. Пъ и де видя срам в мен бе Джоре ... :) 

току-що, jhoro написа:

Пак е чакал ... на готово!

Е, сега, някои имат наготово, а други чакат ... :) 

преди 15 минути, dioib написа:

Да ,де - това го пропуснах . Щото контекста ми беше ,че един вече развил се кадър го стимулират парите.

преди 13 минути, dioib написа:

Щото примерно за мен са били достатъчни "първите четири". ;) Е, това не ме прави нито гений, нито идиот, а глупак до седем ... :) После бе лесно ... :) 

Не, че има съществена разлика, между „гений“ и „идиот“!
Само гледната точка!

преди 13 минути, dioib написа:

п.п. Нямам намерение да споделям тук с какви привилегии съм бил "закърмен" преди да навърша 4-ри, за да ходя на училище, щото в дома не е имало някой който да ме гледа докато родителите ми са на работа. 

Та пък ... щото само у вас е било така!
Е, някой имахме ... гувернантки!

преди 16 минути, dioib написа:

П.п. Пъ и де видя срам в мен бе Джоре ... :) 

Поне си признаваш!
Това ми напомни думите на една баба, когато сервирала на някакви строители:
„Яжте спокойно момчета - вие сте дюлгери, вие ... срама нямате“!

преди 18 минути, dioib написа:

Е, сега, някои имат наготово, а други чакат ... :) 

Всички имаме по нещо „наготово“, просто повечето не могат да го оценят!

Тази песен - чувал ли си я?

„Не желай мне счастливой дороги.
Пожелай мне, удачи в пути.“

преди 15 минути, jhoro написа:

Не, че има съществена разлика, между „гений“ и „идиот“!

Има, лесно се правиш на гений, а трудно на идиот. Лесно се установява, че не си гений, а трудно се премахва предразсъдъка, че някой е идиот.  

В тоя случай гениалността на един идиот е в способността му да се възползва от възгордяването на някой. Научава някой и друг трик и то май по-лесно се лъже умен човек. ;) 

Та, и тарикат съм бил вече някъде в четвърти клас. Успях да спретна един фокус на една учителка и те така и се "намразихме" и не научих тоя български език, язък ... :) 

п.п. Лесно се признава нещо, но определено в някои случаи хората предпочитат своите предразсъдъци, а не да разсъждават по отношение какво другият им споделя и/или показва. 

Все пак моята култура не е сформирана от някакви гувернантки из дебрите на някакво ложе. :) 

Виц:

Айше и Манго са прислуга в английско аристократично семейство. Разликата: Манго прави лордове, а лорда мангали. ;) 

преди 31 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Щото контекста ми беше ,че един вече развил се кадър го стимулират парите.

Не, един развит кадър го стимулира състоянието на неговия отрасъл в родината му. 

Не върви да си завършил с любов една професия, а да се занимаваш с друга, за да успееш. И после някоя "баба" да ти "съчувства" с:

преди 23 минути, jhoro написа:

„Яжте спокойно момчета - вие сте дюлгери, вие ... срама нямате“!

Някои тук не знаят с какви украински момчета съм имал вземане даване, и са избягали в България, че ги пребиват щото били с руско самосъзнание. 

Аман от псевдо аристократи!!! 

преди 27 минути, dioib написа:

Не върви да си завършил с любов една професия, а да се занимаваш с друга, за да успееш.

Поредното „суеверие“!
Какво съм „завършил“ като първо, второ, трето ... образование е едно, а какво съм работил през годините - съвсем друго!

В момента казвам:
Не ме питайте - „Какво можеш да правиш?“, питайте - „Какво НЕ можеш да правиш?“
Отговорът ще е по-кратък!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.