Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте.Помогнете в избора на процесор.

Двоумя се между тези двата като бюджета е 400 лева.

AMD Ryzen 5 2600

Intel Core i5-8400

Играя само WOT с GTX 1060 6gb, гледах сравнения на двата и клоня към Ryzen (игрането на игри не е преоритет)

• Отговори 77
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

интел има интегрирана графика ако видеокартата ти  сдаде багажа може да я ползваш 

райзен няма,

интел има  пробив в сигурността но  това  не е от значение за средностатистическия геймър.

над 40 фпс държи на WOT -  интелската графика 

пада и до 30

което за мене си е ОК

преди 45 минути, kolib4iata написа:

(игрането на игри не е преоритет)

А кое е приоритет, за какво ще се ползва системата?

Какви други компоненти имаш към момента и двата процесора с какви дъна ги комбинираш?

• Автор

Компютъра ще се използва като обикновен средностатистически компютър.Интернет, музика, филми и т.н. без специални програми за обработка на аудио, видео, чертане, 3D- та и подобни.

Конфигурация която съм избрал за интел:

дъно - https://www.jarcomputers.com/MSI-Z370-Gaming-Plus_prod_MBIMSIZ370GAMINGPLUS.html?ref=prod

процесор - https://www.jarcomputers.com/Intel-Core-i5-8400-BX80684I58400S_prod_CPUPINTELBX80684I58400S.html?ref=prod

памет - https://www.vario.bg/corsair-dominator-platinum-dimm-kit-8gb-cmd8gx4m2b3200c16

системно SSD - https://www.jarcomputers.com/Corsair-Force-Series-MP500-120GB-CSSD-F120GBMP500_prod_SSDCORSAIRCSSDF120GBMP500.html?ref=prod

Конфигурация която съм избрал за AMD като гледам да мина най-евтино:

дъно - https://www.jarcomputers.com/MSI-A320M-Gaming-Pro-Motherboard_prod_MBAMSIA320MGAMINGPRO.html?ref=prod

процесор - https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-2600-YD2600BBAFBOX_prod_CPUPAMDYD2600BBAFBOX.html?ref=prod

памет - https://www.jarcomputers.com/4GB-DDR4-2666-MHz-A-Data_prod_MRAMADATAAD4U2666J4G19B.html?ref=prod

системно SSD - https://www.jarcomputers.com/Corsair-Force-Series-MP500-120GB-CSSD-F120GBMP500_prod_SSDCORSAIRCSSDF120GBMP500.html?ref=prod

Захранването ми е 750 вата Evga supernova

Видеото ми е MSI GTX 1060 6gb

Аз съм потресен, честно. Не виждам логиката в избора на компоненти.

Ако правилно съм разбрал си имаш видео, захранване (евентуално и кутия) и ти трябват дъно с процесор, памет и SSD (не е ясно дали има наличен механичен диск) - грубо така за тези 4 компонента какъв е бюджета ти?

Твоя вариант за Intel е 1067 лв. ето моя за 1127 лв. - количка.

Редактирано от plamen_petrov_80 (преглед на промените)

• Автор

Имам механичен диск 2 терабайта като друг не ми е нужен, ако конфигурацията за разена не е логична моля за обяснение защо. (толкова са ми знанията)

Предложете друга конфигурация с AMD Ryzen 5 2600 като бюджета е 1000 лева (1100 максимум, толкова имам и не мога да отделя повече).

Трябва ми дъно, процесор, памет и системно SSD на m.2

Аз ще почна от Intel-a още:

- дъно за клок (З370) + заключен процесор (без К) - не виждам логиката

- памет само 8GB, вярно много бърза и джиджена ама за "обикновен средностатистически компютър.Интернет, музика, филми и т.н. без специални програми за обработка на аудио, видео, чертане, 3D- та и подобни." отново никаква идея, а цената, но моля Ви се :)

- SSD - скорост на четене 3000MB/s, скорост на запис 2400MB/s - получил си наследство от NASA и сега ще изстрелваш совалки ... Съмнявам се да правиш разлика между бързо, супер бързо и мигновено.

Да минем към AMD:

- дъно с най-орязания чипсет, язък за отключения по принцип процесор

- процесора - тук нищо лошо не мога да кажа

- памет - вероятно са 2 х 4GB - не са най-бавните, не са скъпи, но да купиш днес 2 х 4GB при положение, че за игри 8 са долната граница, по разумно ми се струва да се вземе една 8-ца или направо глобално да се реши проблема с 2 х 8GB, също така тук по скоро тази памет пасва на Intel-а, а паметта от там на AMD-то.

- SSD - за това вече знаеш.

Надявам се правилно да ме разбереш, не се заяждам или искам да те обидя с нещо, просто казвам как аз виждам нещата.

Ето вариант влизащ в бюджета ти - 1078 лв. - количка.

Така е!

Хубаво е, че питаш, виж и другите какво ще кажат, прецени си добре защото едни пари само един път се харчат.

Ако не е тайна в момента с каква система разполагаш? Монитор - модел?

• Автор

Сега съм с:

Дъно - Gigabyte Z77-DS3H

процесор - i5-3570k без клок

Памет - DDR3 1600

SSD - Samsung 840 pro 128 gb

Монитора е G 29UM69G-B като не разбирах когато го взех и е с FreeSync

И това ти е слабо?

В какво не се справя?

След като имаш това SSD - Samsung 840 pro 128 gb , за какво ти е друго SSD и то пак малко?

Памет - DDR3 1600  - колко е обема на паметта ти?

• Автор

Вкара ме в размисъл :)

Ще помисля още преди да правя упдате.То вярно, че машината си е добре.Сега рама ми е 2х8 но никога не съм я пълнил.

Аз бих се замислил преди да скоча от 2х8 на 2х4 :)

А като цяло ако машината си работи добре, какво ще ти даде новата?

А както знаеш компютърната техника остарява дори още по време на производството си.

преди 1 час, kolib4iata написа:

Сега съм с:

Дъно - Gigabyte Z77-DS3H

процесор - i5-3570k без клок

Памет - DDR3 1600

SSD - Samsung 840 pro 128 gb

Монитора е G 29UM69G-B като не разбирах когато го взех и е с FreeSync

преди 3 часа, kolib4iata написа:

Здравейте.Помогнете в избора на процесор.

Двоумя се между тези двата като бюджета е 400 лева.

AMD Ryzen 5 2600

Intel Core i5-8400

Играя само WOT с GTX 1060 6gb, гледах сравнения на двата и клоня към Ryzen (игрането на игри не е преоритет)

Абсолютно безмислен "ъпгрейд".Ако нещо те сърби по-скоро си вземи един хубав въздушен охладител и виж колко може процесора.

@kolib4iata Пробвал ли си дъното как се държи при оувърклок ? Като чета в интернет потребителите не са много доволни. Тук не го тачат много, не може да променяш vcore напрежението (защото използва аналогов Intersil ISL95836 контролер), но потребител е флашнал firmware-а на със такъв от D3H. В темата същия потребител е посочил и друг начин за постигане контрол на vcore със хардуерен мод. На мен лично този ''моливен'' мод не ми се струва добра идея, флашване е по-добрия вариант, но също изглежда не работи (логично в предвид контролера), но поне имаш ''Dynamic Vcore'' настройка от биоса на D3H.  Дори и да успееш по-двата начина, не знам и до колко ще е добро за клок в предвид че въобще няма радиатори на волтрегулаторите, а и те не вдъхват особено доверие. Със сигурност ще ти трябва активно охлаждане (вентилатор директно върху мосфетите) ако искаш да постигнеш нещо. Също и имай на предвид че трета серия Core i процесори не използват припой за топлопроводимостта между кристала и капачката както Sandy Bridge, тоест за шест години пастата ще се е вкаменила и ще се наложи да delid-неш чипа, освен ако нямаш доста солидно охлаждане. Според мен със това дъно и 1600Mhz памет ще е по-добра идея да смениш платформата, но WoT май не използва повече от четири ядра, тоест 3570K би трябвало да ти свърши работа, но ти ще кажеш.

С това дъно може да се пусне процесора на 4GHz без да се пипат напрежения. Стига разтягахте локуми без дори да сте виждали на живо такъв хардуер!

Клокнат i5 3570K = заключен i5(4-то поколение) => достатъчен за повечето съвременни игри. Ако автора иска да смени платформата му препоръчвам да задели една стабилна сума. Инак няма смисъл. Всъщност с оглед употребата в момента - никакъв. SSD-то е перфектно, RAM-та достатъчна, CPU-то достатъчно. Виж, мониторът е с кофти резолюция(съотношение на страните), но на някои хора им допада. Шанс...

• Автор

Стигнах до 4 Ghz на всички ядра с въздушно охлаждане без да барам напрежения.Благодаря за помощта, ще мисля още защото ме отказвате да сменям компютъра.

преди 11 минути, XECUTIONER написа:

С това дъно може да се пусне процесора на 4GHz без да се пипат напрежения. Стига разтягахте локуми без дори да сте виждали на живо такъв хардуер!

Клокнат i5 3570K = заключен i5(4-то поколение) => достатъчен за повечето съвременни игри. Ако автора иска да смени платформата му препоръчвам да задели една стабилна сума. Инак няма смисъл. Всъщност с оглед употребата в момента - никакъв. SSD-то е перфектно, RAM-та достатъчна, CPU-то достатъчно. Виж, мониторът е с кофти резолюция(съотношение на страните), но на някои хора им допада. Шанс...

А ти сигурен ли си че неговата бройка ще е способна на 4Ghz без повишаване на напрежението ? Или ти май си този който разтяга локуми. Въобще няма да се обяснявам на някой, който се заяжда безпричинно

п.с. Въобще не е нужно да се обръщаш на ''ти'', но предполагам не е заради културен етикет, а по-скоро чиста ехидност. Забравих че ти си великия майстор на захранващите схеми. Още със първия поглед щеше да видиш контролера и да кажеш че не може да се бута напрежението...ние простосмъртните интернеди търсим информация по форуми. Знам че сме жалки.

@kolib4iata Попаднах на тази тема търсейки инфо за захранващата част на дъното. Предполагам вече са ти ясни фактите във нея или поне част от тях.

• Автор

Става ми ясно но няма да клоквам.

Стана ми интересно и искам да попитам за Razen.

В описаноето на процесора пише:

Max System Memory Speed- 2933 MHz
System Memory Type- DDR4
Memory Channels- 2

Това означава ли, че не може да работи с памет 3200 MHz ако дъното я поддържа.

Може и ще работи на 3200MHz след обновяване на биоса (всяко дъно над 320 чипсет). Вече за повече не мога да ти отговоря със сигурност.

п.с. Само че за филми, музика и интернет е безсмислено да се сменя стария компютър.

За  world of tanks е още по-безсмислено да се купуват 6 ядрени процесори.

Имаш и SSD тоест единствено рам има някакъв смисъл да добавиш ако ти се харчат пари.

Edit; Сега видях че си с 16ГБ тоест няма какво да му пипаш на компютъра.

преди 9 часа, kolib4iata написа:

Сега рама ми е 2х8 но никога не съм я пълнил.

преди 9 минути, Roujin Z написа:

Имаш и SSD тоест единствено рам има някакъв смисъл да добавиш ако ти се харчат пари.

Защо?

Сега видях подбора на компонентите и наистина не е много добър. Отделно и не ти препоръчвам да пазаруваш от буркана, цените им са високи.

MSI Z370 Gaming Plus - Предполагам си го избрал, защото искаш да подкараш паметта според по XMP спецификации (3200Mhz CL-16-18-18 @1.35v.) ? H310/B360 дъната не позволяват оувърклок на памет и процесор. Ако не заради това е излишно за i5 8400, по-добре се насочи към Asrock B360/M Pro4 за 165/185 лева със 2400Mhz/2666 Jedec памет.

CMD8GX4M2B3200C16 - 280 лева за 2х4GB кит е обир по пладне. За над 115 лева по-малко може да вземеш кит със същите възможности - цък. Ако ще даваш близо 300 лева 2х8 е правилния избор.

Corsair Force Series MP500 120gb - ще се възползваш ли от възможностите му ? Ако е за ежедневни нужди разлика от Nvme и SATA ssd няма да забележиш. За същите пари вземаш сата ssd със двоен обем - цък

MSI A320M GAMING PRO - Защо си решил да вземеш дъно със А320 чипсет ? Оувърклок на процесора при тях не е възможен, оувърклок на паметта е възможен. Възможно е и да подкараш памет над 2666/2933Mhz на A320.

R5 2600 - На тази цена не си заслужава. За 25 лева отгоре има 2600X във Vario. При него оувърклок не си заслужава, а и със това дъно е невъзможен.

AD4U2666J4G19-B  - не мисля, че на 2600 точно му отива 2666 Jedec памет, поне цената е адекватна и върви със дъното.

Накратко - ще може да подкараш 2933 и дори може би 3200Mhz на A320/B350. Зависи от дъното/кита и контролера на паметта във процесора ти. Вероятността да подкараш 3200Mhz при 2600X е по-голяма, защото X моделите са binn-нати малко или много и повечето X бройки са със по-добър контролер, поне този фактор е извън уравнението. Дали на точно това A320 дъно ще подкараш 3200Mhz, не знам, но 2933 не би трябвало да са проблем.

• Автор

Да попитам Ryzen 2600 може ли да работи с windows 7 64bit ако има драйвери за дъното.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.