Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с автоусилвател Crunch V-2400

Featured Replies

преди 11 часа, Колев60 написа:

Аз за това ти споменах няколко пъти, но трябва много прецизно да огледаш фолйната картина от страна спойки. Ако се съмняваш, веднага презапояваш съответната спойка. Също така огледай потенциометрите и комутаторите, ако има такива, но то без такива чаркове не може да мине. Успех!

Ти се набърка в  предната ми тема, като повлече един куп спамери-смешници след теб, сега и аз ще се набъркам тук, защото не мога да понасям как с вашите съвети на "сляпо" накарахте човека да си разбичка усилвателя, сменяйки интегрални на поразия, без нито едно измерване да е проведено. А кой знае и колко писти са се отлепили.

Първо: студена спойка при този тип двустранни платки е изключителна рядкост. Може да възникне такава само при SMD съпротивленията. Затова те трябва да се измерят като клемите на уреда не се допират директно върху техните спойки, а върху съседните с които са свързани.

Второ: напълно безсмислено е измерване с осцилоскоп, дори и в телевизионната техника той не е нужен. Той е едно удобство, но е много обемист и също е неудобен за такива цели. Може както Дръндю предложи, да се премери с телефонна слушалка, компютърна тонколона, но не активна, защото активните са скъпи и при повреда на тестваното стъпало или при постоянна съставка при допир преди разделителният кондензатор, може да изгори говорителя на тонколоната. По-добре да използва обикновени компютърни колонки, които да ги захрани от зарядно за телефон. За входен сигнал на тестваното подстъпало може да се вземе сигнал от другия работещ канал, посредством мост,препоръчително през резистори или кондензатори.

Задължително преди пробата усилвателят трябва да се захрани през пробна лампа или маломощен токоизправител, но в никакъв случай от акумулатор. Добре е при измерването да има и аналогов стрелкови мултимер за измерване на диоди и транзистори, но това само когато ни усъмни някой елемент, който е шунтиран с нискоомен резистор. Тогава само стрелковият мултимер ще засече изправността на шунтираният диод. Някои колеги за "по-сигурно" отпояват всеки елемент за да го мерят индивидуално, което е напълно излишно, освен ако не ни усъмни, но и тогава стрелковият уред може да спести разпояването, особено при SMD елементите, които могат да се повредят при разпойването, както и платката.

преди 22 минути, peppone1 написа:

Ти се набърка в  предната ми тема, като повлече един куп спамери-смешници след теб, сега и аз ще се набъркам тук, защото не мога да понасям как с вашите съвети на "сляпо" накарахте човека да си разбичка усилвателя, сменяйки интегрални на поразия, без нито едно измерване да е проведено. А кой знае и колко писти са се отлепили.

той се е доказал във форума и аз съм съгласен с него, защото останах с впечатлението, че Стоянов не е "на ти" с електрониката
и смятам, че Колев60, много правилно му дава съвети

пп

има и друг вариант
от източник на сигнал, последователно да се подава към точки от схемата на филтъра, а резултата да го прослушва с тонколоните
може да си прави сравнения ляв с десен канал
аве, решения всякакви, стига да има познания в областта на елктрониката

• 7 месеца по-късно...
  • Автор

Тей, темата я позаебах малко, ся ще я възбудя. Накратко: мина време и чак сега реших да извадя усилвателя от колата(свиреше на фул рейндж), но понеже се скъса гофрата на говорителя и никой не иска да ми го ремонтира, ще събирам пара за нов. Докато събера за нов ще търся проблема в нискочестотния филтър на ампа. Така: усилвателя мина през осцилоскоп и се оказа, че нито сигнала го има нито тока до нискочестотния филтър. Сигнала го възстановихме, като проблема беше в един силициев кондензатор, дет тука ми разправяха, че 1 на милион може да се повреди, е на. 1 на милион ама ей го, аз не съм от милиона. Сигнала се появи, но тока, който е нужен за нискочестотния филтър все още липсва. 

Имам съмнения за някои изсъхнали кондензатори, ще ги подменя и ще видя какво ще е положението.

Лека поправка: проблема е в 2 транзистора, единия е 2SB649 на другия канал е 2SD669. Разликата е, че единия е PNP  другия NPN. Ще ги подменя и би трябвало проблема вече да се оправи. По описание тия лабави транзисторчета са: "Low frequency power amplifier"

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.