Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

haidukpikaso

Орторексия - мания по здравословно хранене

Препоръчан отговор


8072_big.jpg


Манията за здравословно хранене може да доведе до психически стрес, твърдят специалисти.

Орторексията, макар и не официално психично разстройство, е наименованието на вманиачаването по здравословното хранене.

Здравословното хранене е полезно, но при придържане до крайност може да доведе до изменения в психиката, категорични са експерти.

Разликата в сравнение с хранителни разстройства като анорексия и булимия е, че при орторексията вниманието се фокусира върху качеството на храната. Хората, които страдат от орторексия, не се впечатляват от калориите и излишните килограми, а дали това, което консумират е здравословно и полезно за организма.

Те могат да прекарат от 3 до 4 часа дневно във внимателно четене на етикетите на хранителните продукти преди да ги закупят.

 

Тези хора избягват консумацията на хранителни продукти, съдържащи изкуствени оцветители, допълнително добавени количества сол, захар, ароматизатори и други. Мият плодовете и зеленчуците по няколко пъти, надявайки се, че ще отстранят всички бактерии и паразити.

 

Специалистите обръщат внимание, че подобни навици насочват за предразположеност към психически разстройства и социално изолиране. Орторексията може да доведе до депресия, ниско самочувствие или мания за перфекционализъм.

Състоянието е подобно на обсесивно-компулсивното разстройство. Разликата е, че фокусът е съсредоточен върху качеството на хранителните продукти.

Манията по здравословното хранене на родителите може да навреди на здравето и правилното развитие на детето. Здравословното хранене е полезно, но не трябва да се превръща в мания, напомнят експерти.

puls.bg

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами всеки сам си преценява докъде да стигне. Право на избор. За мен е глупаво да се вярва на етикет след като знам как се печатат и как не отговаря качеството.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В главата щом ти се е загнездило... лоша е работата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

има смисъл от здравословното хранене - преди имаше повече дебелани сред 10 годишните ученички, сега са по малко, има някакви правила какво се предлага в училищните столове, не знам колко се спазва, но има резултат - явно има някакъв контрол

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Орторексия – здравословната мания

ortorexia.jpg

Кой ли не, включително ние, ви препоръчва да ядете здравословно, за да избегнете десетките и стотици болести, които ни застрашават.

Сега обаче ще ви предупредим да внимавате и да не се вманиачавате в тоталното избягване на пици, чипс и консервирани храни. Защото прекаленият светец и Богу не е драг, а в случая – и здравословното хранене може да се превърне в болестно състояние.

Има си и име – орторексия (Orthorexia nervosa). Термин, въведен от д-р Стивън Братмън от Колорадо през 1997 г. Той описва хранително разстройство, характеризиращо се с ненормално втренчване в здравословното хранене, което ако се превърне във фикс-идея,  може да доведе до недохранване, психическо разстройство и даже смърт. Терминът идва от гръцките дума orthos („правилен, верен”) и orexis („апетит”). Anorexia също произлиза от гръцки и означава „без апетит”.

Братмън описва орторексията като обсебваща идея за здравословно хранене или по-скоро за това, което страдащият реши, че е здравословно за него. Той може да избягва определени храни, като например тези, съдържащи мазнини, консерванти, животински продукти или всякакви други съставки, които е приел за вредни. Фикс-идеята в някои случаи може да се развие до болест и да доведе до сериозно недохранване, дори и до гладна смърт.

Според д-р Братмън орторексията се среща най-често сред привържениците на определен режим на хранене – като суровоядците например, а здравните последици могат да бъдат опасни колкото тези от анорексията. Но мотивацията е различна. Докато анорексикът иска да свали още килограми, то идеята на орторексика е
да се чувства, чист, здрав и естествен

Д-р Братмън е преживял орторексията на собствения си гръб. Той е посветил дълги години на алтернативната медицина и здравословния начин на живот. Дълго време е спазвал принципите на здравословното хранене и сам е усетил, че започва да ги фанатизира и да става зависим от тях. Първоначално спрял да яде месо, после – млечни храни, накрая започнал да консумира само растителна храна, и то – току що откъсната. Здравословното хранене се превърнало в негова мания и той не можел да мисли за нищо друго освен за храненето си. И забелязал, че това се отразило на контактите му със света. Искайки да спре, д-р Братмън установил, че е невъзможно, че е отишъл твърде далеч. Тогава описал всичко това като орторексия – хранително разстройство, което по интензивност, тежест и риск не отстъпва на анорексията и булимията.

Две проучвания по въпроса дефинираха orthorexia nervosa като „маниакална натрапчива идея за здравословни храни”

ortoстрадащите от нея често проявяват симптомите на маниакално натрапчиво разстройство. Д-р Братмън в книгата си „Пристрастени към здравословната храна” предлага няколко въпроса, с които всеки може да тества себе си дали има наченки на хранителното разстройство, като: „Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви?”, „Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим?”, „Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната, отколкото от вкуса й?”, „Изолира ли ви социално начинът ви на хранене?”, „Планирате ли менюто си от днес за утре?”

„Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия”, обяснява д-р Братмън.

Орторексиците често имат крайно отношение към различни храни. Консервираните храни за тях са „опасни”, индустриално обработваните – „изкуствени”. Всякакви оцветители, подобрители, подсладители и всевъзможни Е-та не могат да присъстват в менюто. Единствените храни, които могат да се класират за място на трапезата им, са с биосертификат. Страдащите от хранителното разстройство са в състояние да не хапнат нищо дълго време, ако не могат да открият храна, която да класифицират като здравословна. И изпитват силно чувство на вина, ако погълнат  нещо, което смятат за вредно.

Орторексиците не са маниаци на тема килограми. Обсебеността им е от вида на продуктите, а не толкова от теглото и количеството на храната, както е при анорексията и булимията. Но самата обсебеност ги прави застрашени от анорексия, тъй като ограничаването на хранителните съставки неизбежно води до силно отслабване.

Орторексията може да доведе и до сериозни здравословни проблеми. Например липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини. Нарушава се абсорбцията на минералите и микроелементите. Без месо нивото на желязо би могло да намалее значително, особено ако не се приемат богати на желязо и протеини растителни храни. Изключването на основни хранителни вещества от диетата може да причини анемия, липса на витамини, на калций и на енергия.

Както и при анорексията, лечението на психологическите проблеми, свързани с орторексията,  е много по-тежко от лечението на тялото. Орторексията, булимията и анорексията са психически заболявания, които често са взаимосвързани. Наблюдават се случаи, при които един човек преминава през всички от тях, докато не бъде окончателно излекуван с помощта на добри специалисти или… болестта не го победи.

binar.bg

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не знам

забелязал съм,около мен,,,здравословните" ,,окапват" по-бързо от нездравословните-дали ще е спорт,ЕдинИ или пороци като пушене и пиенье.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всяка отиване в крайност е опасно, независимо за какво се касае.

Орторексията в напреднал стадий е нелечима.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Орторексия - какво не знаем?

Автор д-р Григор Гачев

Много добра статия по темата!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и аз си правя домашен оцет

и ям житни кълнове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Орторексията е новата болест на нашия век(( Мисля, че детоксът може да се постигне и по друг начин. Попаднах на една статия за хранене в съответствие с астрологията и лунния календар. Може да се открие в раздела статии  на сайта https://www.khoroskop.com Смятам да го пробвам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, 
В момента мисля да започна нов начин на хранене. Какво мислите за подхода на Страхил Иванов. Скоро написа една статия и не знам дали е подходяща? 
Как да си изготвим хранителен режим

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато говорим за здравословен начин на живот, доста често в главата на хората се зараждат мисли за тегави диети и мъчение, а всъщност не трябва да е така. Трябват ни само базови познания за тялото ни и храната, която консумираме за да си изградим добри хранителни навици. Ето тук можете да прочетете как да си изградите Хранителен Режим.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 А аз май съм писал някъде из темите че познавам човек , който най-вероятно е засегнат от орторексията, ако не е тайно член на някоя секта. Не е кльощав.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...