Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват

Featured Replies

преди 19 минути, franchesko написа:

И аз съм бързал, но никога не съм вдигал повече от 120км/ч на двупосочен път, още повече в България.Защото,често след добър участък рязко започва много лош без знаци без предпупреждения и можеш да се притрепеш като бракувана овца.Второ в България ,често по автомобилен двупосочен път се движат пешеходци,колоездачи,каруци, както и домашен добитък.Понякога изникват след завой и нямаш грам време за реакция, така, че не ни обеснявай колко можеш да прецениш,кога да поемеш риск, това твойто се нарича самонадеяност, и не го бъркай със самоувереност,самомоуверен е човек вярващ в собствените си сили, а самонадея е човек надценил собствените си сили.А и бързането не оправадава превишването на скороста,аз лично съм се убедил,че ако ще и с 200км/ч да караш, ще стигнеш макс 20 минути по рано от колкото, ако караш със ограниченията,  и въобще не си струва да рискуваш и себе си и останалите за някакави си 20 минути по-рано.И аз не съм ангел вдигал съм много повече от 200км/ч, но винаги само за кеф на душата, и то само на магистрала.

Аз съм преценил за себе си, и съм поел риска. Познавам пъти и въпросните критични участъци отсъстват, както и добитък. Най-много някой пес да изскочи.

"Понякога изникват след завой и нямаш грам време за реакция" Ха ха ти изкара, че едва ли не по родопските села осеяни с, добитък, завои, и разбити пътища съм карал със 180. Не се ли замисляш, че когато не си запознат е по-добре да си премълчиш, от колкото да даваш оценки? Имам достатъчно години опит и да пази господ не съм претърпявал сериозни ПТП-та. За тия години, нито една кола не съм помлял, здрав и невредим съм, да пази господ. Явно не ми е толкова лоша преценката, колкото изкарваш. Всеки е имал подобни моменти "на косъм" без значение дали е било по негова, по чужда или обща вина. Важното е, че съм съумял от всяка една подобна ситуация да реагирам правилно, с което далеч не всеки може да се похвали. Пак повтарям, че не го правя от келешлък, а защото ми е било наложително. Аз съм спокоен човек, обичам да се возя спокойно, без да бързам. 

• Отговори 68
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 10 минути, Soviet Soldier написа:

Аз съм преценил за себе си, и съм поел риска

Младеж ти си на обществен път.Няма как да кажеш  ,,Аз съм преценил риска за себе си,, защото по този път се движат и други хора, и твоят риск ги касаят и тях пряко, и после като осакатеиш или отрепиш някой, не можеш да му върнеш здравето и живота с ,,извинявай,, или като потъркаш няколко години нара в централен софийски.Опитноста на един водач не се изразява в изминати километри или един колко си години притежение на свиделство, а се изразява в неговите решения на пътя.Само това ,че си решил да караш със 180 на двупосочен път, показва  много  слаба техническа грамотност и много слаб да не каже никакъв шофьорски усет както и навици такиви.А и това ,че мислиш, че добитък на двупосочен път ,може да се срещнеш само по родопите,  показва изключително слабо познаване на българската пътна мрежа.

преди 10 минути, franchesko написа:

Младеж ти си на обществен път.Няма как да кажеш  ,,Аз съм преценил риска за себе си,, защото по този път се движат и други хора, и твоят риск ги касаят и тях пряко, и после като осакатеиш или отрепиш някой, не можеш да му върнеш здравето и живота с ,,извинявай,, или като потъркаш няколко години нара в централен софийски.Опитноста на един водач не се изразява в изминати километри или един колко си години притежение на свиделство, а се изразява в неговите решения на пътя.Само това ,че си решил да караш със 180 на двупосочен път, показва  много  слаба техническа грамотност и много слаб да не каже никакъв шофьорски усет както и навици такиви.А и това ,че мислиш, че добитък на двупосочен път ,може да се срещнеш само по родопите,  показва изключително слабо познаване на българската пътна мрежа.

Отново изпадаш в крайности. Ми то по тая логика най-безопасно е да се возиш в градския транспорт. Тогава вероятността да направиш грешка (всеки един от нас прави понякога) се свежда до нула. Аз мога да си преценя, когато имам повод, дали е оправдано да бързам, и колко точно. Изказването ти е крайно и демонстрира липса на реалистичен поглед над нещата.
Изобщо активен шофьор ли си? Има ли някаква емоцийка в твоя живот, или си съвършен свръхчовек? Много си млад, неопитен и явно още не си попадал в наистина спешна ситуация, че да ме разбереш, но с времето ще дойде и опитът, не се тревожи. Пък може и да си човек на двойните стандарти, който не гледа себе си, а само се опитва да съди другите. И такива не са малко в днешно време. 
Замисли се, че не дай си боже твой близък, примерно твоето дете/родител не се чувства добре, или е в болница? Или е в ситуация, в която спешно се нуждае от помощ. И в такъв момент ли ще си мърда, дето да се движи с 50? Аз силно се съмнявам! За това и не си позволявам да съдя хората, когато не ми е ясна ситуацията. 

Ако искаш внеси предложение да се отнеме специалния режим на движение на, Полиция, Бърза Помощ и Пожарна, защото като превишават скоростта и минават на червено застрашават здравето и на околните по обществените пътища.

преди 2 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Преди това ще си без врат :)  Макар че не разбрах какво искаш да кажеш. Подглавници трябват и при челен удар, ...о, чудо...ако си с КОЛАН!!! Щото колана ще те спре и хоп, главичката назад. Камшичен удар му викат и си заминал!

Нали написах, че независимо от това как седиш камшичният удар е най-голямата опасност. Не знам до колко ще те спасят подглавниците. Помниш кога започнаха да връзват каските на пилотите във формула 1, за да ги спасят от камшичен удар. А те са хем с каски, хем с подглавници.

преди 2 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Космонавтите излитат легнали по гръб. Прави си сметка кое е по-добре. 

Не бъркай нещата. Аз написах, че ако тичаш напред и паднеш ще получиш повече наранявания на тялото(и по-сериозни) отколкото ако тичаш заднешком и паднеш. Лекари са го решавали този проблем, не аз.

А пилотите на изстребители и космонавтите летят по този начин поради две основни причини:

- да виждат света около тях

- да понасят по-леко претоварванията.

В изстребителите пилотите седят дори леко наклонени назад пак заради по-лесното понасяне на претоварванията.

преди 34 минути, Soviet Soldier написа:

Замисли се, че не дай си боже твой близък, примерно твоето дете/родител не се чувства добре, или е в болница? Или е в ситуация, в която спешно се нуждае от помощ. И в такъв момент ли ще си мърда, дето да се движи с 50? Аз силно се съмнявам! За това и не си позволявам да съдя хората, когато не ми е ясна ситуацията. 

Ако искаш внеси предложение да се отнеме специалния режим на движение на, Полиция, Бърза Помощ и Пожарна, защото като превишават скоростта и минават на червено застрашават здравето и на околните по обществените пътища.

Аа не.Не минавай с тия номера,за болен близък не е готино нито за теб нито за близките ти.Не бива да се заиграваме с тези страшни неща.Бъди пич и си признай, че си се ,,осрал,, Поне така постъпват истинските мъже в моите виждания.А относно мпс-етата със специялен режим на движение, техните шофьори минава специялни курсове за шофиране в екстремни условия, които дори профеисоналните шофьори не минават.

преди 3 часа, A.com написа:

Спираш рязко поради някаква причина и, понеже нямаш колан, се удряш във волана, чупиш някоя кост, главата ти напуква предното стъкло - за миг си неориентиран ...... да не си развихрям въображението

Мда - определено си развихряш въображението. :Д Ако заради рязко спиране се удариш във волана, та чак си счупиш и някоя кост, значи категорично не ставаш за шофьор.

преди 45 минути, franchesko написа:

Аа не.Не минавай с тия номера,за болен близък не е готино нито за теб нито за близките ти.Не бива да се заиграваме с тези страшни неща.Бъди пич и си признай, че си се ,,осрал,, Поне така постъпват истинските мъже в моите виждания.А относно мпс-етата със специялен режим на движение, техните шофьори минава специялни курсове за шофиране в екстремни условия, които дори профеисоналните шофьори не минават.

Знаеш и в други теми съм повтарял многократно, че съм привърженик на комфорта. Не бързам, когато не е важно. Правил съм джитит-изпълнения, може би година, след като взех книжка, обаче зимата излетях от пътя на един завой с несъобразена скорост, за щастие аз и колата бяхме невредими, но още тогава си взех поука. 
Конкретния случай, в който едва не се врязах със 180 в пасата, бе заради приятелката ми. Излезе с нейна приятелка на заведение, понеже беше канена на рождения ѝ ден. Звъни ми с плач, някакъв се напил, почнал да я прегръща, блъснало го и ѝ залепил шамар, педала долен. Аз съм нормален човек с емоции, на момента реагирах свръх импулсивно, много се ядосах и целта ми бе да пристигна максимално бързо. Това са твърде лични неща, и се стремя да не ги споделям на подобни места. 

Баща ми, който е 50-ти набор до ден днешен често превишава скоростта и да пази господ за тия години няма сериозни ПТП-та. Той още с постъпването си в казармата е назначен, като шофьор, та от тогава до сега бая вода е изтекла. Мен ме е качил на кола веднага, след като започнах да стигам пълноценно педалите (5-6 клас да съм бил). По полета, полигони, селски пътечки съм карал, дори и с животни около себе си. Първата кола, на която се качих още си я помня с обич, Лада Нива. Мога да кажа че ми е отделяно внимание и време за да се науча да карам, а не съм от джигитите вчера взели книжка, вживяващи се, като състезатели. Имам достатъчно опит, че да си позволя, при нужда да карам бързо. Наясно съм че поемам риск, но де да беше това единствения риск в човешкия живот. Всеки от време на време нарушава правилата, та дори и стари шофьори, като баща ми с повече от 40г. опит зад гърба си. Та за това смятам, че строго съдиш и преувеличаваш силно нещата. Никой не е безгрешен! 

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

преди 9 часа, Soviet Soldier написа:

Не се обяснявам, пък и 180 са нищо. Мога да преценя, кога и къде да поема риска. Аз самия не обичам подобно изяви, когато са от келешлък. Аз бързам само в случай, че ми е наложително. Ти като критикуваш, сигурно никога през живота си не си вдигал 180? Така ли да разбирам? Никога не ти се е налагало да побързаш?

Доста познати имах, който разсъждаваха точно като теб. За съжаление мнозина вече не са между живите или останаха трайни инвалиди. Жалко, млади и здрави момчета бяха. И повярвай това не го пиша само за да съм на пук! И аз съм натискал педала, ма 180 никак не е приемливо, че дори да кажа невъзможно по тия наши макадамови ивици наречени шосета.

преди 8 часа, sound написа:

Мда - определено си развихряш въображението. :Д Ако заради рязко спиране се удариш във волана, та чак си счупиш и някоя кост, значи категорично не ставаш за шофьор.

Рязко спиране се получва и при удар в  стена/спряла кола.

На задната седалка в колата возя супругата си и двамата сина - на 8 и на 2.5 години. Малкият винаги е в столче. Преди седмица и половина, минавайки през Кресна се наложи да спря рязко заради изскочила на пътя котка. Отзад се чу "ооох, еййй'. Всички бяха с колани и им стана неприятно, а карах с 40. Представи си да бяха без сложени колани - малкият щеше да се нахендри на скоростния лост, съпругата ми да си забие лицето в подглавницата на предната седалка, а подглавницата има метални елементи, с които се регулира височината й.

До работата си стигам, возейки се в един Опел Виваро на последния ред седалки. Гърбът на седалките пред мен(а и на всички седалки в микробуса) нямат нищо, което да омекоти удар в тях - железната конструкция на седалките и изкуствена кожа, която да скрие тази конструкция. На няколко пъти, при резки спирания на микробуса съм се удрял директно в железата. С поставен колан подобно нещо не се случва.

Не знам дали тази история съм я разказвал тук, ама... :)

Китай. Мъж и жена(семейство) се качват в колата и потеглят за някъде. Мъжът си слага колана, жената не. Започват да спорят, защото мъжът настоява жена му да си сложи колан, а тя си държи на нейното и не го слага. Пътуват и спорят. Пред тях има някакъв камион. Толкова се улисали в спора си, че и двамата не видели, че камионът намалил и спрял на пътното платно. Без никакъв спирачен път се забиват в задницата на камиона.

Тук леко ще се отклоня, за да кажа, че според изследване голяма част от ПТП-тата стават докато шофьорите са пипали някое копче по радиото, климатика, говорили са с пътници в автомобила и не са гледали какво става пред тях. Приказката "Секунда невнимание цял живот мъртъв" не е измислена току така.

Пак на китайците - мъжът, със сложен кола, е целия изпотрошен. Директно го транспортират в болница. Жената, без сложен колан, е пробила предното стъкло с главата си, но няма никакви по-сериозни наранявания(освен порезните рани по главата си).

Както ти беше споменал - късмет, ама и на късмета трябва да му се помага.

Аз явно ще изляза най-смотания шофьор тук, защото с повече от 90 карам(дори и на магистрала) само когато изпреварвам.

преди 3 часа, A.com написа:

Аз явно ще изляза най-смотания шофьор тук, защото с повече от 90 карам(дори и на магистрала) само когато изпреварвам.

Тогава значи аз излизам най- печения, щото съм карал с 300. :Д

Но не за това е темата все пак - за мен ползването на колана не трябва да бъде правило, фактически и аз го слагам само заради закона.

преди 1 час, sound написа:

фактически и аз го слагам само заради закона.

Предполагам си шофьор с поне 15-20 години стаж зад гърба си? Това, което съм забелязал е, че шофьори с повечко стаж за гърба си правят всичко възможно да карат без поставен колан(не че няма и млади шофьори, които се държат по същия начин). При първа възможност коланът се маха. Или пък коланът се слага само ако "ее там може да чака полиция". Като види, че полиция няма и коланът пак се маха. Какво толкова пречат тези колани така и не мога да си обясня. Като ги питам защо махат колана - "Стяга ми". На мен защо не ми стяга.

преди 1 час, sound написа:

Но не за това е темата все пак - за мен ползването на колана не трябва да бъде правило, фактически и аз го слагам само заради закона.

Язе съм на, най оти съм карал със 600. Не, не май беше 800. Така. Я под 800 не падам.:giggle1:

Иначе да се върна на цитата. Закона, неее! Някои производители на автомобили залагат, блокиране на запалването, или неспирна аларма ако не поставиш колана. Това едва ли заради нашите закони. Всяко предпазно средство дори да даде 1 % шанс, то пак е полезно. Не е панацея, но.... Иначе всичко се базира на тестове извършвани от автомобилните производители. Някъде имаше статистика, че при удар, челен удар на автомобил от миналото без защити със скорост 50 километра в час не ти дава почти никакъв  шанс за оцеляване за разлика от съвременен такъв с реализиран съвременен пакет за сигурност. Както тези защитни мерки са полезни, то така са и опасни в определени ситуации. Визирам пр. въздушните възглавници. Но залагайки на плюсовете и минусите, то плюсовете натделяват. Най добре е човек да не изпада в ситуация в която след това да коментира полезността или безполезността на дадено защитно средство. 

Аз изпитвам панически страх когато се возя във стар автомобил без предпазни колани, подглавници, въздушни възглавници и странични защити.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

На мен колана ми внася доста дискомфорт, едно на ръка навика създаден през годините, но например ... Аз съм висок човек и колана, както и да го глася все ме търка по врата отстрани - след по- дълги преходи често се случват да ме питат какво ме е ухапало. Поради тази причина колана го слагам под лявата си ръка. Сетне ми се налага да карам бусчета, ами деба и коланите му не, че нещо, ала едвам се пресягам например да си пусна радиото или да си наглася климатика, или нещо друго, което искам да направя, а като ме спрат катаджиите го откопчавам, защото е абсолютно невъзможно да стигна до жабката с документите. А от всичко най ме дразни в града - за един час, като си закопчея/ откопчея колана около 30-40 пъти и вече се чувствам изтощен психически. В града е досада и то огромна - за стотина метра слагай колан ....... ами прекалено е.

п.п. всъщност в цялата работа най- много се дразня на псевдозагрижеността, в която се опитват да ме убедят политиците - не, че им пука дали ще карам с колан или не, дали ще се пребия или не, ала що пък да не ги направят задължителни, след като това налага и наказателна отговорност.

• Автор

Eто пример: 

https://www.dnes.bg/stranata/2018/08/12/pravoslaven-potyna-v-skryb-jertvite-ot-ptp-to-sa-ot-tam.384828

Двама от тримата загинали са изхвърчали навън. Това говори, че са били без колани. Трагедия голяма. Няма никаква превенция. Всички се чувстват безнаказани на пътя. В чужбина спазваме всички закони, у нас всеки си прави каквото си иска! 

преди 22 часа, sound написа:

за мен ползването на колана не трябва да бъде правило, фактически и аз го слагам само заради закона.

Дано не се налага роднините ти да коментират непоставен колан...

преди 6 минути, ostavime написа:

В чужбина спазваме всички закони, у нас всеки си прави каквото си иска! 

Ами в чужбина - например - тракторите и прочие селскостопанска техника не се движат, където им падне. По закон - който тука въобще липсва, както и още редица други. А за състояние на пътната инфраструктура даже въобще няма място за сравнение.

И не на последно - кога намериш не тоталитарна държава, в която политиците погазват всякакви правила и закони, а народа чинно ги спазва, ела ми се обади.

преди 5 часа, sound написа:

Ами в чужбина - например - тракторите и прочие селскостопанска техника не се движат, където им падне. 

Да,да,ама не!Преди месец в Германия на един път който не е магистрала срещу колата от нивата излезе някаква фадрома с вдигнато гребло.Трактора се движеше в насрещното и водача му гледаше назад.Колегата караше колата и му свирна.Трактора в последния момент си влезе в лентата а водача му взе нещо да се кара.Според мен псуваше,аз не зная Немски и не разбрах.

А колани трябва да се слагат защото са средство за безопастност и помагат!

на 12.08.2018 г. в 13:30, ostavime написа:

В чужбина спазваме всички закони, у нас всеки си прави каквото си иска! 

Е да ги спазват в чужбина, не бих казал....има едно предаване тука ,,Нарушители на пътя,, реално заснемват работата на полицията, и нарушенията на водачите.Нарушения има,но не са толкова много и толкова фрапантни, и хората са с ясното съзнание, че пътя е на държавата, а не на баща му.Отделно тука хората са технически грамотни и нарушенията се правят напълно съзнателно,а в България 80% от водачите са ужасно неграмотни и не осъзнават какво правят.Отделно тука за неплатени глоби и актове влизаш да ги лежиш в пандиза, в България не.Отделно тука са спокойни и уравновесени повечето,а в България всеки е изнервен до краен предел, което води неминуемо и до нарушения.Всички тези неща на куп,  правят и голямата разлика между шофирането в България и шофирането в чужбина.

• 2 месеца по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.