Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Неравни нива на звука - частичен фикс, който открих

Featured Replies

Пускам темата в случай, че някой се е натъквал на проблемите със звука при филми, които срещнах аз, така че не е нужно да отговаряте. За мен този фикс работи прекрасно през повечето време (само за AAC не върши работа) и само мога да се надявам, че и за някой друг ще работи.
Фиксът оправя проблема само частично, но достатъчно, за да бъде гледането на филми поносимо и да не се налага да се правите на DJ с volume control-а през 2 минути.

Сигурно сте попадали на филм, където колкото по-тихо говорят героите, толкова по-тих става звукът, а като почнат да се стрелят и да се взривяват, нивото на звука става по-силно от камбанарията на Ал. Невски. Това може да бъде доста дразнещо, да не споменавам и стряскащо, особено в тишината на нощта. И най-после му намерих цаката - поне за SMPlayer и VLC. Специално за VLC 3.x.x нямам идея дали ще свърши работа, защото тази версия така и не успях да я инсталирам. Работи и в ПулсАудио режим, но като цяло звучи по-добре при АЛСА.
За SMPlayer v18.x и нагоре: отваряте прозореца с опциите, отивате на таб "звук" и слагате човки на "активирай тонкоректора" (на български така са го превели, а става въпрос за еквалайзера) и на "глобален тонкоректор". След това, по време на филм (трябва да върви някакъв филм в плеъра; в противен случай иконката за еквалайзера е недостъпна) в лентата с менютата цъкате на "Звук" и избирате иконката с еквалайзера. От падащото меню с предварителни настройки избирате "Парти"/"Купон" (преводът зависи от версията на SMPlayer) и после натискате на бутона "задай по подразбиране". Така следващия път като си пуснете филм, избраните настройки ще важат и за него.

smp1.png

За VLC трябва да включите същата предварителна настройка, която се намира в "инструменти" --> "ефекти и филтри". Обаче за този плеър нямам идея как да направите тази настройка по подразбиране за всички филми.

vlc.png

П.С. Знам, че това е бъг и преди време се опитах да го репортна заедно с още един бъг във форума на SMPlayer. Любезно ми казаха да го духам. И то за бъг, който съществува още от SMPlayer v3 насам...

Може да си тестваш звука с подобни клипчета.Задължително на хубави слушалки.Ако поддържат 5.1 или 7.1 sound е по-реалистично и забавно.

Дай  някой  филм   с некачествен обем на звук за проба.

на 11.08.2018 г. в 22:40, rado84 написа:

Сигурно сте попадали на филм, където колкото по-тихо говорят героите, толкова по-тих става звукът, а като почнат да се стрелят и да се взривяват, нивото на звука става по-силно от камбанарията на Ал. Невски.

Няма ли настройката за Volume Normalization да свърши работа? Аз само така гледам, лошото че ако пусна музика,трябва да я деактивирам.

На SMPlayer Audio > Filters > Volume normalization.

Иначе идеята допълнително да ги поотрежеш от еквалайзера, никак не е лоша. Също и нещо за декомпресия може да се приложи /да отменя ефектите създадени от софтуерна компресия при записа/.

преди 12 часа, nick_dimitrov написа:

Дай  някой  филм   с некачествен обем на звук за проба.

Повечето нови, български филми са ужасно изпортени в това отношение. Но то както видим някоя глупост от САЩ, обезателно трябва да я повторим, та чак да се насе... :D

на 11.08.2018 г. в 22:40, rado84 написа:

П.С. Знам, че това е бъг и преди време се опитах да го репортна заедно с още един бъг във форума на SMPlayer. Любезно ми казаха да го духам. И то за бъг, който съществува още от SMPlayer v3 насам...

SMPlayer е само обвивката /тенекето/, трябва да убедиш mplayer/mpv проектите. Макар че не виждам де е логиката те да са виновни за модата по звуковите ефекти.

преди 15 часа, nick_dimitrov написа:

Дай  някой  филм с некачествен обем на звук за проба.

"Pitch Black" (2000) - първият филм за Ридик.
Resident.Evil.Retribution.2012.1080p.BluRay.x264.YIFY.mp4
и който искаш от тези - всичките са с кофти нива на звука:
underworld.png

В Уиндоус са добре, обаче в Линукс са си евали майката и само горепосоченият начин оправя положението. При "Pitch Black" & "Resident Evil" го оправя донякъде, но достатъчно, за да е поносимо. При "Underworld" докарва звука като в Уиндоус.

@Melmak ®, нормализацията е включена, но тя спомага само за това като почнат екшън сцените, да ти се пръснат тъпанчетата.
Между другото, в български филми го няма този проблем. Примерно в "Под прикритие" звукът е с нормални нива, независимо дали говорят или се стрелят.

И тоя Advanced Audio Codec не знам кой кретен го измисли, но вече видя ли филм с него, директно го подминавам, защото това нито може да се усили, нито да се регулира по какъвто и да е начин.

преди 1 час, rado84 написа:

В Уиндоус са добре, обаче в Линукс са си евали майката и само горепосоченият начин оправя положението.

При мен не забелязвам разлика.

но тя спомага само за това като почнат екшън сцените, да ти се пръснат тъпанчетата.

При мен е тъкмо обратното - без нормализацията трябва много да усиля звука, за да се разбира какво се говори. Обаче, май е редно да уточня, слушам обикновено стерео на среден клас уредба от ~ 2000-та година.

И тоя Advanced Audio Codec не знам кой кретен го измисли, но вече видя ли филм с него, директно го подминавам, защото това нито може да се усили, нито да се регулира по какъвто и да е начин.

Проблемите ти отново ме учудват. Но има и нещо друго - принципно съм леко придирчив в какъв формат гледам. Общо взето отбягвам неща различни от  1080p/720p, MP4. Защото крият идиотски изненади - или качеството не става, или файла е прекалено раздут, или говорим за извънземни стандарти.

Примерно в "Под прикритие" звукът е с нормални нива, независимо дали говорят или се стрелят.

Възможно, не мога да потвърдя. Мога да кажа, че американските екшъни по-ясно ги чувам какво говорят. А все пак нито го говоря, нито разбирам английския толкова добре.

Между другото, VLC има по-големи възможности да изправя идиотски проблеми със звука, защото позволява по-тежка обработка и има странни филтри, които вършат работа в по-редки ситуации.

VLC не може да запомня прогреса на филмите, когато ги спра. УЖ има някакъв плъгин, но работи понякога, докато СМПлеър ги помни винаги.

преди 22 минути, rado84 написа:

VLC не може да запомня прогреса на филмите, когато ги спра. УЖ има някакъв плъгин, но работи понякога, докато СМПлеър ги помни винаги.

Да и при мен е долу-горе същото. Не че някога съм се опитвал да го накарам да ми ги помни.

VLC отдавна ми е вторият избор. Но много важният втори.  Има филми, които mplayer не ми ги пуска като хората, а с VLC работят. Например, превъртането при някои формати на mplayer не работи и ме дразни много. Също така VLC работи на Mac-овете без разлика, докато SMPlayer не е портнат.

Нещата, които малко ме дразнят във VLC-то са леко дървения интерфейс и че сякаш се държи една идея по-бъгаво в някои функционалности. Та затова ми е втори. Иначе отличен проект с интересни и нестандартни възможности.

Хубавото, че VLC / mplayer са много различни проекти и ако нещо не работи с единия, другия почти винаги е ОК. Не е като да ползват един кодек/фреймуърк и да имат абсолютно идентични бъгове. Което понякога се случва в една друга ОС. :D

преди 4 часа, rado84 написа:

Виж дали нямаш проблем с каналите на аудиото. Тоест Linux-a да е настроен да подава повече канали, отколкото ползваш. Или обратното, неправилно да обединяваш много канали към стерео /за което виж в плейъра/. По принцип AAC е отдавна познат кодек и работи добре. Даже и в Linux. Ползва се при DVD-тата и нагоре, при комерсиалните носители.

Горе в дясно се появява надпис "continue".От там се контролира прогреса.

Гледах с vlc този "Pitch Black",но няма забележки.Вярно,че за да подчертаят драматизма в определени моменти прилагат едни такива "издухващи звуци",но това е нормално.
Пробвай все пак едно неутрално мнение,vlc portable - правиш го изпълним и изчакваш да зареди филма. Линк

преди 1 час, Melmak ® написа:

Или обратното, неправилно да обединяваш много канали към стерео

Това го правя, но нямам друг избор: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=47&t=275162&p=1508893&hilit=ALSA#p1508893

Зарежете тази тема, аз си намерих фикс и идеята на темата беше да споделя решение, ако някой друг се натъкне на такъв проблем. Утре сутринта се качвам на влака за морето и ще мога да отговарям чак след 2 седмици. Или пък по-рано, ако хвана читав спот с мобилен нет там.

преди 29 минути, nick_dimitrov написа:

Горе в дясно се появява надпис "continue".От там се контролира прогреса.

Това е за 3.0. В 2.1.х от репото няма такъв надпис.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.