Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

преди 15 часа, Inno написа:

Може би говориш за охлаждането на SC Gaming, защото охладителя на Gaming е доста по-различен.

Щом съм написал SC, според теб за кое говоря? Нали това са двете коментирани.

Проблема при SC Gaming е че топлинната тръба трябва да е във контакт със мосфетите, а не е. Във ревюто на TomsHardware пише че има 2.5мм. между тях, в резултат на което тръбата не прави почти нищо. 

Всъщност не е така. Тя изобщо не е проектирана да прави контакт с мосфетите, това не е практика. Топлинните тръби отвеждат обикновено топлината от основата, демек ядрото, и я разсейват през радиатора. Защо да минава и през горещите мосфети, след като няма и добър контакт да прави, ако не е пригодена за целта. Неслучайно по-добрите карти си имат отделни радиаторчета за мосфетите или по-модерното решение с цялостни капаци/подложки. В случая проблемът е, че се намира точно над тях и блокира всякакъв въздушен поток - затова и чистата Gaming с охладител тип звезда дава много по-добри температури на регулатора, просто защото не го запушва и успява да се обдуха. 

Модификации има, но трудно да се препоръчат на краен потребител. При тях просто нещата се обръщат и позицията на тръбата се превръща в изгодна чрез поставяне на термоподложка, но както си видял и в ревюто на Toms температурите на ядрото не падат.

преди 1 час, PANOV написа:

Щом съм написал SC, според теб за кое говоря? Нали това са двете коментирани.

По-добре да се знае черно на бяло. Има и Gaming версия със турбина.

преди 1 час, PANOV написа:

Всъщност не е така. Тя изобщо не е проектирана да прави контакт с мосфетите, това не е практика. Топлинните тръби отвеждат обикновено топлината от основата, демек ядрото, и я разсейват през радиатора. Защо да минава и през горещите мосфети, след като няма и добър контакт да прави, ако не е пригодена за целта. Неслучайно по-добрите карти си имат отделни радиаторчета за мосфетите или по-модерното решение с цялостни капаци/подложки. В случая проблемът е, че се намира точно над тях и блокира всякакъв въздушен поток - затова и чистата Gaming с охладител тип звезда дава много по-добри температури на регулатора, просто защото не го запушва и успява да се обдуха. 

Модификации има, но трудно да се препоръчат на краен потребител. При тях просто нещата се обръщат и позицията на тръбата се превръща в изгодна чрез поставяне на термоподложка, но както си видял и в ревюто на Toms температурите на ядрото не падат.

Може и да си прав и да са преценили че мосфетите изобщо нямат нужда от активно охлаждане. Самите EVGA смятат че температурата от 120 градуса е във рамките на нормалното за въпросните EA6930, във действителност е. Аз обаче определено не бих искал да имам компоненти в кутията, който да достига 120 градуса. Това, което ме наведе на ум е че тръбата минава точно над тях. Няма логика да пренасочват още топлина към тях, предвид че са пасивно охладени. Факт е, че ако медната тръба контактуваше със тях, температурите щяха да са доста по-ниски. Според мен са избързали със картата в резултат на което не са им излезли сметките. От там и промяната със следващата ревизия. Термолента/фолио изолиращо ламелите може и да не реши проблема напълно, но е доста по-евтино решение от това да променят целия дизайн. Според мен дори и да бяха променили пътя на тръбата, мофетите пак щяха да достигат високи температури, защото въздуха не е особено топлопроводим. Евентуално ситуацията може да е задоволителна със термофолиото.

Може ли линк към резултатите на EVGA GTX 1060 3GB Gaming, за който говориш ?  Въпросната карта е доста по-зле от към температури на ядрото, но е разбираемо в предвид охлаждането. Притежатели се оплакват във форума на EVGA. Някой сменят оригиналния охладител със такъв от друга видео карта.

Toms Hardware не са направили модификацията както трябва. Трябвало е да сложат големи подложки по цялото протежение, минимум върху мосфетите. В случая е важно да се подберат правилните термоподложки със добра топлопроводимост, защото има цели 2.5мм.. Във японския блог са използвали Thermal Grizzly minus Pad 8, но не става ясно каква дебелина точно и колко на брой. На шестата снимка се вижда че върху мосфетите са две - една 2мм. и една 0.5мм., най-вероятно са тествали със тях. Ако човек има първата ревизия и направи двата мода температурите на VRM и ядрото ще му паднат драстично. Хубавото е че нито отнемат много време, нито много пари и няма да отпадне гаранцията, заради политиката на EVGA.

преди 6 часа, georgiev90 написа:

Но, пред възможността да си купя карта втора ръка от някое хлапе, което я е напълнило с прах и никога не е пипало термо пастата й, или някоя извадена от риг, аз бих си поръчал китайска.

Затова и няма да купуваш от мърлячи. Такива лесно се познават, ако не от снимката то след няколко въпроса. Според мен и 300 лева са много за 1050Ti. Тя и нова на нормална цена не беше добра покупка, защото RX 470 я смазваше а струваше не много повече. Естествено през 2017 ситуацията със цените се промени коренно, именно заради копането.

По-добре да се знае черно на бяло. Има и Gaming версия със турбина.

Който е прочел мненията до тук, знае черно на бяло за кои карти се говори.

Може и да си прав и да са преценили че мосфетите изобщо нямат нужда от активно охлаждане. Самите EVGA смятат че температурата от 120 градуса е във рамките на нормалното за въпросните EA6930, във действителност е. Аз обаче определено не бих искал да имам компоненти в кутията, който да достига 120 градуса. Това, което ме наведе на ум е че тръбата минава точно над тях. Няма логика да пренасочват още топлина към тях, предвид че са пасивно охладени. Факт е, че ако медната тръба контактуваше със тях, температурите щяха да са доста по-ниски. Според мен са избързали със картата в резултат на което не са им излезли сметките. От там и промяната със следващата ревизия. Термолента/фолио изолиращо ламелите може и да не реши проблема напълно, но е доста по-евтино решение от това да променят целия дизайн. Според мен дори и да бяха променили пътя на тръбата, мофетите пак щяха да достигат високи температури, защото въздуха не е особено топлопроводим. Евентуално ситуацията може да е задоволителна със термофолиото.

Това са догадки. Факт е, че тръбата не трябва да минава от там при така конструираното охлаждане, модификациите само се възползват от иначе неудачната ѝ позиция. Тия 2.5мм луфт ти говорят достатъчно красноречиво, че тръбата минава там от недомисляне, а тя е сплескана и покрива стабилно. Виж как са оформени тези на един Gaming X например, или как е свързан радиаторът на Strix (която не е много добър пример за контакт на чипа и тръбите, но друго гледаме). Ако се модне да контактува с подложка, да, температурите падат малко, но това не променя генералната грешка в дизайна. При липса на радиаторче, малко пространство и просто обдухване от вентилатора закрепят нещата, както е при Gaming. Дори и да имаше радиаторче за мосфетите, пак се ползва потокът от вентилатора, както е при MSI Aero ITX

Може ли линк към резултатите на EVGA GTX 1060 3GB Gaming, за който говориш ?  Въпросната карта е доста по-зле от към температури на ядрото, но е разбираемо в предвид охлаждането. Притежатели се оплакват във форума на EVGA. Някой сменят оригиналния охладител със такъв от друга видео карта.

Може. От тук. Да, дава малко по-високи температури на ядрото, макар че странно защо при hwluxx са ниски, но това може в някаква степен да се коригира чрез пипване профила на вентилатора, пък и при SC Gaming температурите на ядрото не са най-добри.

преди 8 часа, PANOV написа:

Който е прочел мненията до тук, знае черно на бяло за кои карти се говори.

Отново - най-добре да се напише точни модел на картата за да е наистина всичко черно на бяло.

Това са догадки. Факт е, че тръбата не трябва да минава от там при така конструираното охлаждане, модификациите само се възползват от иначе неудачната ѝ позиция. Тия 2.5мм луфт ти говорят достатъчно красноречиво, че тръбата минава там от недомисляне, а тя е сплескана и покрива стабилно. Виж как са оформени тези на един Gaming X например, или как е свързан радиаторът на Strix (която не е много добър пример за контакт на чипа и тръбите, но друго гледаме). Ако се модне да контактува с подложка, да, температурите падат малко, но това не променя генералната грешка в дизайна. При липса на радиаторче, малко пространство и просто обдухване от вентилатора закрепят нещата, както е при Gaming. Дори и да имаше радиаторче за мосфетите, пак се ползва потокът от вентилатора, както е при MSI Aero ITX 

Не са догадки. Ако искаха тръбата да не охлажда мосфетите нямаше да я сплескат. Щеше и да минава през самите ламели, а не под тях. Просто са объркали размери и вече е било късно за промяна, най-вероятно от бързане/липса на време и са преценили че не си струва да се правят промени. Това поне е моята теория. А сравнението ти със MSI Gaming X/Asus Strix охладителите не е изобщо правилно, защото са платки дълги 28-30см. Температурите падат драстично само със термоподложките - 11.3 градуса и значително намаляване на топлината върху платката е огромна разлика, а ако се пусне синтетичен товар като Furmark, то разликите ще са дори по-големи. Като нищо може да достигнат и 25-30 градуса. Ако се комбинират двата мода температурите на ядрото и силовата част падат драстично. Едно алуминиево радиаторче просто не виждам как би имало същата ефективност като 8мм. топлинна тръба. При MSI GTX 1060 Aero ITX въпросното явно работи достатъчно добре, защото получава активно охлаждане, но преки сравнения със EVGA картата не могат да се правят, защото използва доста по-различен VRM.

Може. От тук. Да, дава малко по-високи температури на ядрото, макар че странно защо при hwluxx са ниски, но това може в някаква степен да се коригира чрез пипване профила на вентилатора, пък и при SC Gaming температурите на ядрото не са най-добри. 

Служителите на EVGA твърдят че разликата между SC Gaming и Gaming е около 10 градуса на ядрото, разликата всъщност никак не е никак малка. Доста хора се оплакват от охлаждането й, но Волт регулаторите явно наистина се охлаждат по-добре от тестовата карта на TomsHardware. Преки сравнения между ревютата не може да се правят, но информацията във Hardwareluxx е меко казано противоречива - няма как при 1200 оборота, което трябва да е 20-25% обороти (ако съдим по информацията във тази тема, която споделих на предната страница), да държи такива температури на ядрото. Може да отдадем разликата в оборотите на по-нов биос/различен от този на SC Gaming/измерване със различен софтуер. Температурните резултати нямат никаква логика, ако ги съпоставим със тези на 3Dnews: отворен стенд, игра на Вещера 3 - 78 градуса при 1281 оборота. HWluxx: R5 кутия със AIO на тавана и лаком 6-ядрен процесор със само един преден вентилатор на кутията, неясно какъв товар: 64 градуса при 1200 об/м. Няма и никаква логика ядрото да е 2 градуса по-хладно от това на SC Gaming, но не става ясно за коя SC Gaming става въпрос. За мен ревюта на HWLuxx е чиста реклама или картата изобщо не се товари както трябва при тестовете им.

@Борислав Тодоров Бюджета ти без проблеми може да побере нова GTX 1060 6GB/RX 580 8GB ако вземеш по-евтино дъно/захранване, но ти си прецени дали би дал 520-600 лева за въпросните карти, дори и нови. Ако продадеш част от старите чаркове ще може да вземеш по-добри кутия/захранване. Аз лично не бих и предпочитам да купя GTX 1070/980TI втора ръка или най-добре бих вдигнал леко бюджета за нова 1070-ка. Ако старите ти чаркове са на стойност 150-200 лева може и да не се наложи да го правиш. По-горе дискутирани карти въобще не ги гледай - правени са за Mini-ITX кутии. На твое място въобще не бих купувал 1060 3GB/RX 580 4GB, освен ако не са втора ръка на много добра цена. Сам виждаш как се справя 1060 3gb във материала на 3DNews.

@Inno, Hardwareluxx е едно двете най-уважавани принт издания в Германия и определено преди да повярвам на прохождащ ютубър с неясни рамкови условия и без реално доказателство за написаното, бих се доверил на тях. Пишат, че 1200-тата оборота са максималните. Дали е обаче максимални допуснати от биос или максимално възможните не се знае. А аз лично ако става дума за кутия като R5 не бих се обзаложил дали на стенд температурата ще е по-ниска...

Като всеки тест, като се вземат под внимание страничните подробности и нещата почти винаги се изясняват от само себе си. 

Иначе конкретно за двете карти, за мен и двете са евтин базов боклук, като разните dual, турбо и прочие глупости на другите производители. Референтна карта с уж подобрения... 

Ино, ако съществуват тук игнор листи, с много бързи стъпки си се запътил натам.

Написах на предната страница, че макар и с по-добър охладител, SC Gaming страда от високи температури около захранващата част. Нищо повече. На моя един ред ти написа 20, като започна с "Може би говориш за...". За пореден път казвам, ясно е за какво говорим от предложението ми и забележката на Xecutioner. Защо си мислиш, че трябва да дойдеш и да ни обясниш в подробности какви са проблемите. НАПЪЛНО излишно включване от твоя страна, че да се намираш пак на писане, с какво допринесе за автора излиянието ти, след като съм го казал в един ред малко по-рано? Що си мислиш, че като заговориш за мосфети, модификации, топлинни тръби и други глупости, цитирайки разни сайтове, си полезен на някого, да не говорим, че пак си неподготвен !

Отново - най-добре да се напише точни модел на картата за да е наистина всичко черно на бяло

За координатор ли се имаш ?

Не са догадки. Ако искаха тръбата да не охлажда мосфетите нямаше да я сплескат. Щеше и да минава през самите ламели, а не под тях. Просто са объркали размери и вече е било късно за промяна, най-вероятно от бързане/липса на време и са преценили че не си струва да се правят промени. Това поне е моята теория. А сравнението ти със MSI Gaming X/Asus Strix охладителите не е изобщо правилно, защото са платки дълги 28-30см. Температурите падат драстично само със термоподложките - 11.3 градуса и значително намаляване на топлината върху платката е огромна разлика, а ако се пусне синтетичен товар като Furmark, то разликите ще са дори по-големи. Като нищо може да достигнат и 25-30 градуса. Ако се комбинират двата мода температурите на ядрото и силовата част падат драстично. Едно алуминиево радиаторче просто не виждам как би имало същата ефективност като 8мм. топлинна тръба. При MSI GTX 1060 Aero ITX въпросното явно работи достатъчно добре, защото получава активно охлаждане, но преки сравнения със EVGA картата не могат да се правят, защото използва доста по-различен VRM.

Да те издигаме за мениджър в EVGA. Ако искаха тръбата да охлажда мосфетите, щеше да е направена така, че да ги охлажда ! Защо според теб при ревизията са сложили лепенка, която да подобри потока, а не такава, която да прави контакт между тръбата и мосфетите ? Погледни я нея и елементите около нея - сплескана, но заобиколена от ребра с луфт до тях, няма равна основа за добро поставяне на подложки, отделно дроселите са по-високи от мосфетите и при лекото срязване на охладителя в тази част трябват по-дебели подложки че да се стигне до контакт или наслагване на подложки като в японския материал, дето постна. Всичко това говори ли ти, че тръбата е правена да контактува с мосфетите??? Най-малкото щеше да има някаква равна основа или изрязване на охладителя само над дроселите, така че да пасва върху мосфетите. И самият факт, че няма нiкакви заводски термолепенки - това да не е домашно от госпожата от петък за понеделник - картата малко или много е проектирана, че чак пък да са нямали време за една термоподложка. Тия писания с червеното не носят никаква конкретика със себе си, а са просто предположения. Покажи ми актуална видеокарта, която ползва топлинната тръба за контакт и с ядрото, и с мосфетите, та да видим колко е ефективна. И като твърдиш, че е по-ефективна от радиатор, защо не виждаме високия клас карти да се правят по този начин, а точно обратното ? Пък после се замисли пак колко е ефективна, когато е свързана и с горещото ядро, и с горещите мосфети. По-скоро на топлинна тръба може да видиш подложки за контакт с паметите, но и това не е честа практика. Другите модели в примерите няма никакво значение колко са големи и с какъв VRM, идеята беше да има няколко картинки как са реализирани различни охладители, които работят.

преди 16 часа, Inno написа:

Служителите на EVGA твърдят че разликата между SC Gaming и Gaming е около 10 градуса на ядрото..

Да си лафят квото искат служителите на EVGA. Достатъчно ревюта са линкнати да си направим изводи колко е рзликата за ядрото и колко е разликата за захранващата част. Дори да приемем 77-78 градуса за температура под товар на ядрото на Gaming, то тази на SC Gaming също е там някъде - поне в ревютата на Toms и на Hexus. Или ся пък те не са достоверни.

Ино, ако съществуват тук игнор листи, с много бързи стъпки си се запътил натам.

Това пък от къде ? Аз мисля че със теб водим съвсем нормална и цивилизована дискусия. Въобще нямам намерение да се хабя във излишни спорове.

Написах на предната страница, че макар и с по-добър охладител, SC Gaming страда от високи температури около захранващата част. Нищо повече. На моя един ред ти написа 20, като започна с "Може би говориш за...". За пореден път казвам, ясно е за какво говорим от предложението ми и забележката на Xecutioner. Защо си мислиш, че трябва да дойдеш и да ни обясниш в подробности какви са проблемите. НАПЪЛНО излишно включване от твоя страна, че да се намираш пак на писане, с какво допринесе за автора излиянието ти, след като съм го казал в един ред малко по-рано? Що си мислиш, че като заговориш за мосфети, модификации, топлинни тръби и други глупости, цитирайки разни сайтове, си полезен на някого, да не говорим, че пак си неподготвен ! 

Написах 9 реда във отговор на твоя коментар. Като е ясно каква е картата, можеше да го напишеш още във първия коментар - просто и лесно. Вече няма значение, който чете темата няма как да се обърка и да иска. Включих се във темата за да допълня написаното от теб за охлаждането на EVGA GTX 1060 3gb Gaming 3GB, щом ти го смяташ за излишно и арогантно поведение, добре. Това е твое субективно мнение. Аз смятам че може да е от полза на някой който има въпросната карта. Решенията, който споделих напълно решават проблема със по-високите температури на ядрото/захранващата част. Това че ти ги смяташ за излишни е твое субективно (и невярно) мнение.

За координатор ли се имаш ? 

Нищо подобно. Ти да не си имал лош ден или си спал накриво ?

Да те издигаме за мениджър в EVGA. Ако искаха тръбата да охлажда мосфетите, щеше да е направена така, че да ги охлажда ! Защо според теб при ревизията са сложили лепенка, която да подобри потока, а не такава, която да прави контакт между тръбата и мосфетите ? Погледни я нея и елементите около нея - сплескана, но заобиколена от ребра с луфт до тях, няма равна основа за добро поставяне на подложки, отделно дроселите са по-високи от мосфетите и при лекото срязване на охладителя в тази част трябват по-дебели подложки че да се стигне до контакт или наслагване на подложки като в японския материал, дето постна. Всичко това говори ли ти, че тръбата е правена да контактува с мосфетите??? Най-малкото щеше да има някаква равна основа или изрязване на охладителя само над дроселите, така че да пасва върху мосфетите. И самият факт, че няма нiкакви заводски термолепенки - това да не е домашно от госпожата от петък за понеделник - картата малко или много е проектирана, че чак пък да са нямали време за една термоподложка. Тия писания с червеното не носят никаква конкретика със себе си, а са просто предположения. Покажи ми актуална видеокарта, която ползва топлинната тръба за контакт и с ядрото, и с мосфетите, та да видим колко е ефективна. И като твърдиш, че е по-ефективна от радиатор, защо не виждаме високия клас карти да се правят по този начин, а точно обратното ? Пък после се замисли пак колко е ефективна, когато е свързана и с горещото ядро, и с горещите мосфети. По-скоро на топлинна тръба може да видиш подложки за контакт с паметите, но и това не е честа практика. Другите модели в примерите няма никакво значение колко са големи и с какъв VRM, идеята беше да има няколко картинки как са реализирани различни охладители, които работят. 

Да си лафят квото искат служителите на EVGA. Достатъчно ревюта са линкнати да си направим изводи колко е рзликата за ядрото и колко е разликата за захранващата част. Дори да приемем 77-78 градуса за температура под товар на ядрото на Gaming, то тази на SC Gaming също е там някъде - поне в ревютата на Toms и на Hexus. Или ся пък те не са достоверни.

Мисля че е очевидно че това е била първоначалната им идея. ''Следите'' за това са очевидни и не нужно да си инженер за да ги видиш. Ацетатната лента са я сложили защото на практика не струва нищо. Преценили са че това само по себе си ще допринесе за достатъчно поток около VRM областта. Това са думи на EVGA служител   - EVGATech_LeeM: '' This was one of the many changes we made during the thermal mod period.  IIRC, the tape is a piece of acetate tape designed to mostly keep airflow directed towards the GPU and other components that can get warm.  This was only done on one model of the GTX 1060's that I can remember, but it's been a while. ''. Другата причина е че са преценили че 2.5мм. термоподложки са прекалено дебели и няма да свършат добра работа, във което съм съгласен. Пределно ясно е че ако имаше 1 или най-много 1.5мм. щяха да са по-ефективни. Възможно е само ацетатния мод да понижи доста температурата на мосфетите, но ако аз притежавах картата със сигурност бих приложил и двете модификации. Този ''луфт'' е нещо абсолютно нормално и не показва нищо. Точно това им е и била идеята - тръбата да е близко до ламелите, за да се отнема топлината от въздуха движещ се по каналите. В случая е трябвало да смъкнат малко ламелите и тръбата(1-1.5mm). Дроселите изобщо не пречат. Ламелите във тяхната област така или иначе са по-ниски. Евентуално може да се подобрят още температурите ако се сложи 1/1.5мм. медна пластинка и 1.5/1мм термоподложка. Как стигна до заключението че основата не е равна и ще е проблем ? Въобще не е и нужно да има идеална успоредност. Именно затова се слагат и термоподложки. Такава е нужна за медната основа, която прави контакт със ядрото. Пакета на мосфетите също е далеч от перфектен като размери. Мисля има около (0.05-0.10мм.) толеранс при размерите, но някой друг да се включи ако има повече информация по темата

Другата грешка която ми се набива на око е че медната основа не е центрирана спрямо тръбите.

Това, което сподели за движението на топлината от ядрото е вярно като идея, но не се наблюдава при EVGA картата. Пример мога да ти дам със радиаторите на високия клас дъна, който са свързват (VRM-Chipset) посредством топлинна тръба. Ти явно не вземаш предвид факта че EVGA рабоят със платка дълга 170/173мм., щом даваш примери със 280-300мм. карти. На една дълга платка въобще не си лимитиран от към пространство.

Абсолютно грешно - VRM охлаждането на MSI GTX 1060 Aero ITX изобщо не може да се сравнява със това на EVGA GTX 1060 SC Gaming. Именно че имаме различно реализиран VRM и следователно различно реализиран охладител за него. При картата на EVGA се използват ''Dual N-Channel''  мосфети, тоест един чип, който интегрира контролиращия (driver) чип и high side/low side мосфетите. Това значи че топлината се фокусира именно върху въпросните три чипа, което ги прави доста по-трудни за охлаждане, заради значително по-малката площ.

Различни ревюта изобщо не могат да се сравняват, това мисля е още по елементарно за схващане. Мисля, че самите EVGA най-добре знаят каква е разликата между различните им модели.

преди 19 часа, Tommygun написа:

@Inno, Hardwareluxx е едно двете най-уважавани принт издания в Германия и определено преди да повярвам на прохождащ ютубър с неясни рамкови условия и без реално доказателство за написаното, бих се доверил на тях. Пишат, че 1200-тата оборота са максималните. Дали е обаче максимални допуснати от биос или максимално възможните не се знае. А аз лично ако става дума за кутия като R5 не бих се обзаложил дали на стенд температурата ще е по-ниска...

Като всеки тест, като се вземат под внимание страничните подробности и нещата почти винаги се изясняват от само себе си. 

Иначе конкретно за двете карти, за мен и двете са евтин базов боклук, като разните dual, турбо и прочие глупости на другите производители. Референтна карта с уж подобрения... 

Не споря за това. Не знам какво имаш предвид под рамкови условия, но понякога именно те (ако визираш изпратена карта директно от производител) могат да са причина за ''политически коректно'' ревю. В крайна сметка няма значение какъв е източника, дали youtuber или високо уважавана медия. Аз лично нямам предразсъдъци към youtuber-и, но прегледах няколко видео ревюта във YT на въпросната EVGA карта и изобщо не останах впечатлен. Компенсират липсата на субстанция със меми и лигаво държание. За оборотите мисля грешката е моя. Не е правилно да се сравняват така две различни карти, но това не променя факта че температурните им резултати са меко казано противоречиви. Да не говорим че начина по който са монтирали AIO-то допринася за бързо натрупване на горещ въздух в кутията и просто не виждам как при тяхната тестова система може да държи такива температури.

Само че въпросните ми отбягват от ревюта от HWLuxx, но не е и написано под какъв товар са въпросните температури, та не могат да се правят заключения. Tomshardware пък са направили добро и подробно ревю, но са пропуснали да споменат ''дребния факт'', именно тестовата система. Поне са написали че има 4 градуса разлика между отворен стенд и тест в кутия.

Аз лично никога не бих си купил EVGA GTX 1060 Gaming и най-вероятно дори Zotac GTX 1060 Mini. Избора ще ми е между MSI GTX 1060 Aero ITX и Gigabyte GTX 1060 mini ITX. SC Gaming поне се оправя със малко ацетатно фолио и няколко термоподложки. Ако човек е изцяло лимитиран от към пространство именно подобни миниатюрни карти са единствения му избор. Референтната Founders Edition GTX1060 се справя по-добре, поне от към температури на VRM, макар и че използва по-калпави On Semi 4C85N. Просто охладителя си върши работата. Между впрочем Nvidia RTX 2070/2080 Founders Edition имат поне една разумна причина да са по-скъпи от 1070/1080FE, ако се окаже вярно че използват 70А компоненти (FDMF3170) като на Titan V. Поне е потвърдено за EVGA RTX 2080 FTW3 @1:33 че използва въпросните, което значи че най-вероятно ще е изцяло референтна платка.

И все догадки. Сам виждаш колко неща не пасват, че да е мислена тръбата да минава върху мосфетите. Не коментирам големина на карта и устройство на VRM, а принципи, щото има и малки карти с извити навън тръби и малки карти с радиатори за мосфетите. И отново - потърсии такива карти, с охладител на тоя принцип тръбата през мосфетите и процесора, та да видиш до колко е практика. Или се слага пластина / радиатор. Та защо да е правен с тая идея, като не би било ефективно и оптимално вързано с ядрото? Но всъщност не хаби се, аз съм до тук в темата, че е събота и има по-приятни занимания.

преди 3 часа, PANOV написа:

И все догадки. Сам виждаш колко неща не пасват, че да е мислена тръбата да минава върху мосфетите. Не коментирам големина на карта и устройство на VRM, а принципи, щото има и малки карти с извити навън тръби и малки карти с радиатори за мосфетите. И отново - потърсии такива карти, с охладител на тоя принцип тръбата през мосфетите и процесора, та да видиш до колко е практика. Или се слага пластина / радиатор. Та защо да е правен с тая идея, като не би било ефективно и оптимално вързано с ядрото? Но всъщност не хаби се, аз съм до тук в темата, че е събота и има по-приятни занимания.

Моята позиция е догадки, колкото и твоята. На практика само инженерите на EVGA знаят какво точно са искали да направят. Аз имам моята теория изградена на това което виждам по картата. В крайна сметка изобщо не им се е получило. Въпроса е че принципите не могат да се приложат върху всяка карта, но си прав - аз не съм виждал mini-itx карта (и дори голяма), която да свързва топлинна тръба от ядрото със VRM. Съгласен съм че този подход изобщо не е правилен, както и ти си написал, но за мен всичко сочи че са искали да направят именно това. Всъщност тръбата минава през ламелите, има малък канал направен специално за нея. Недоумявам обаче защо не са я вдигнали.

Сега се поразтърсих и EVGA GTX 960 SC Gaming използва същия или почти същия охладител. Изглежда EVGA са проявили мързеливост и въобще не са измисляли нищо. Интересното е че и VRM дизайна е по-различен - не се използват ''Dual N-channel'' компоненти, а любимците на Gigabyte при 98% от AM4 дъната им: два 4C06N Low side и 4C10N high side като изглежда между тях има четири NCP81062 драйвер чипове. Въпросната тръба минава точно по средата им, но ''кел файда'' от нея. Във ревюто на GECID не пише да се използват термоподложки, но на снимките виждам по тъмни отенъци, странно от какво са. Търсих още ревюта на въпросната карта, но не намерих. Търсих информация и дали използва термоподложки и намерих тази тема - пича твърди (коментар №16) че картата не идва със никакви термоподложки (картата му е била на под 3 седмици), нелепо бих казал. Поне е свалил цели 6 градуса от фабричната паста със Thermal Grizzly Kryonaut...изглежда EVGA освен че не могат да направят един охладител за mini-itx карта и пастата, която използват е боклук.

Могли са да направят охладителя доста по-ефективен без да влагат (или със минимално) повече материали според мен, но е трябвало да го променят из основи.

По темата R9 Nano изглежда впечатляващо за размерите си. Има естествено отделна тръба за VRM, който са поставени във края на картата. Тук и тук по-добри снимки. Направи ми впечатление че двете главни тръби от ядрото не минават през ламелите а са на нивото на основата. Може би защото охладителя е тип ''Vapor Chamber''.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.