Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки и авторски права - закони и казуси

Featured Replies

@аm-аm нали искаше отговор! Ето ти го долу!

a96816030f677b4dfa94f10be4d0e00e.png

Тази тема е за раздел Право и юридически консултации, освен, ако не цели да провокира явна конфронтация и безмислено заяждане между потребителите.
Като гледам кой е автора и как е оформен заглавният пост в темата, ще си останете на ниво заяждане и нищо градивно като дискусия няма да се получи.
А всъщност каква ли дискусия може да се получи върху приет закон...?!?!
Частта от името "закони и казуси" е достойна само за заглавие на поредната ТВ сапунка по БТВ.

Интересно ми е, обяче, защо повечето пишещи в темата се оставят да бъдат водени за носа (или иначе казано се оставят да бъдат провокирани) с нищо незначещи въпроси, тълкувания и квалификации?!?!

• Автор

a96816030f677b4dfa94f10be4d0e00e.png.2e68dc05e95207f8f99feb9d5c932f20.png

преди 7 минути, algor написа:

А всъщност каква ли дискусия може да се получи върху приет закон...?!?!

Позволи на невежеството си да не попречи на дискусията. Както вече написах, заснемането касае четири закона, които имат редица членове за законосъобразност и за изключения. Ако претендираш, че пък толкова много ти е ясно и знаеш горепосочените четири закона повече от мен, то заповядай и се изяви. Но познавайки тъкмо твоя манталитет ти си в тази тема не за да си от помощ.

ПП: Послушах съвета ти и пилежно докладвах постовете, които нарушават правилата, вкл. твоя. Да направим форума едно по-хубаво място, нали към това призоваваше?

преди 51 минути, аm-аm написа:

Престани с малоумните си постове!  

преди 7 минути, Mlechko написа:

@аm-аm вместо да ми харесваш отговора си седнал да се дръвчиш! Неблагодарник си.

Той по-горе те е нарекъл малоумник, ама има претенции за твоят пост, в който го наричаш неблагодарник.
Това как се нарича според медицината и авторското право на поставената диагноза - само на доктора ли принадлежи или и обществото има авторски права върху нея, при положение, че диагностицирания се вре в обеството там, където не му е работа?

Според GDRP мисля, че трябва да искаш разрешение да снимаш хора освен ако няма някаква промяна.

преди 8 часа, аm-аm написа:

Защо? С позирането си той вече е дал съгласието си да го снимам и очевидно е информиран, че го снимам. Посочи ми закона, който ми пречи да продавам тези снимки.

Според ОРЗЛД, ако е на публично място, мога да ползвам снимката за всякакви некомерсиални цели. Позирането е негласно съгласие, което е достатъчно, според същия закон. Това е ясно. С кой закон влизам в нарушение, когато продавам тези снимки?

Не мога да ти посоча такъв закон. В смисъл - не че няма, просто аз не съм се интересувал чак толкова. Както казах, не съм професионален фотограф, и не ми е нужно да изучавам в подробности законовата рамка на изкарването на пари от фотография. А не съм и юрист. 

Но от обща правна култура мога да ти кажа, че когато съвместно с друг човек, или други хора, имате някаква съвместна дейност, с която създавате някакъв продукт, и ти после се опитваш да изкараш пари от него, то другите хора могат да предявят претенции към част от приходите от този продукт. И е възможно в най-лошия случай да заведат срещу теб граждански иск в съда. Едва ли някой ще те вкара в затвора, че си продал снимката му на картичка (например), но може да трябва да плащаш.

Както ти стана ясно, тук във форума не е пълно с адвокати, раздаващи безплатни консултации :) , така че ако искаш точно и сериозно тълкуване на законите, отнеси се към истински адвокат. Мога да ти препоръчам Венета Захариева, тя има сериозен опит в областта на авторското право. И е и фотограф :) .

А ако оставим настрана законите, от чисто морална гледна точка мисля, че си задължен да уговориш с модела си условията, по които ще се ползват снимките, и разпределението на евентуалните приходи. По начин, от който и двамата да сте доволни. В крайна сметка, без него твоите снимки нямаше да съществуват. И е по-добре за в бъдеще да имаш възможността пак да работиш с този човек, отколкото да започнете да се съдите.

преди 3 часа, RudeBoy написа:

А ако оставим настрана законите, от чисто морална гледна точка мисля, че си задължен да уговориш с модела си условията, по които ще се ползват снимките, и разпределението на евентуалните приходи. По начин, от който и двамата да сте доволни. В крайна сметка, без него твоите снимки нямаше да съществуват. И е по-добре за в бъдеще да имаш възможността пак да работиш с този човек, отколкото да започнете да се съдите.

Едно уточнение - уговорката в случая става устно. И един ден ако не се разбираш с обекта, примерно намразили сте се, карате се, той може да подаде иск по всяко време да те съди за фото снимките, на които присъства. Така че ти му оставаш длъжен цял живот, докато той не реши да те цака. Друг вариант е да подпишете писмено договор за публикация на изображенията с обекта. Където предполагам вече ще ти е трудно, защото лицето няма да се съгласи.

Това че има съгласие да позира и е на публично място не означава нищо - абсолютно нищо!
Аз веднъж хванах телевизията в едно село, където снимаха интервю на жена с деца от махалата около нея. Циганите бяха се събрали наоколо и зяпаха. Застанах отстрани с колелото и пуснах камера да отразя мероприятието. Нямаш си идея какъв скандал стана, започнаха разпити, от къде съм, защо снимам, дали съм знаел че нямам право да ги снимам, щяха да ми вземат телефона да ме бият! Обясних им, че няма нищо скрито, че всичко е публично и че телевизията ги снима, това не помага. Плюх си на петите. :)  Утре мангала ако те види, че си го публикувал, ще ти свали кожата и ще те изнуди за пари! И е вярно!

• Автор
преди 12 часа, Year Zero написа:

Според GDRP мисля, че трябва да искаш разрешение да снимаш хора освен ако няма някаква промяна.

GDPR разглежда всички възможни случаи. За едни не е нужно разрешение, за други е нужно. За какво говориш? Посочи случай, цитирай закон. Останалото е селска седянка.

• 8 месеца по-късно...

Ето ви и нещо от мен https://pravatami.bg/664 ,човека е разучил нещата и излиза ,че можеш да си снимаш на воля стига да не си със скрита камера,един вид като снимаш трябва да се разбира ,че снимаш без да си се скрил,и ако някой предяви претенция на момента ,че не иска да е сниман ,а ти си го снимал, трябва да изтриеш снимката и да не го хващаш в кадър(освен ако не си на обществено или публично място).Можете да си снимате на воля стига да се подразбира ,че снимате и след това да не изкарвате пари от снимките с лица попаднали на фокус или произведения на изкуството .Ако искате да правите рекламен клип пред някоя крепост трябва да си платите такса за ползване на терен и за това ,че сте ползвали крепостта за фон,или най -малкото да искате разрешение да снимате там.За лицата вече споменах ,че лицата трябва да са разбрали ,че ги снимате,затова на обществени събития може да си снимате колкото си искате и когото си поискате,защото се подразбира ,че се снима,в останалите варианти ако ви кажат ,че не искат да бъдат снимани не трява да снимате или трябва да обработите снимките така ,че да не се разпознават лица,иначе ако не ви кажат нищо на момента,а сте били с фотокамерата си и се е виждало ,че снимате,имате право да използвате снимките дори с комерсиална цел.Отделен е въпроса ,ако се засъдите,и се докаже ,че сте взели 1000 евра от някой материал с лица след това ще трябва да дадете някакви суми на тези лица.

Ето още един линк със цитиран закона за информацията  https://vstoykov.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html .

Иначе казано ако сте на обществено място и снимате ,и се подразбира ,че снимате имате право да си снимате както си пожелаете,в същия момент ако някой не иска да бъде сниман по-добре да не го снимате,защото ако се стигне до съд всичко зависи от съдията.То хем може ,хем не може.

• Автор
на 19.05.2019 г. в 10:13, Anjel Dimitrov написа:

Ето ви и нещо от мен https://pravatami.bg/664 ,човека е разучил нещата...

Разучил нещата отпреди да влезе в сила закона, който коментираме. А някога форумите бяха място, на което можеш да научиш нещо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.