Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Индикатор за износени накладки

Featured Replies

Здравейте работя като шофьор на бус и днес като се връщах от Румъния ми сметна индикатора за износени накладки. Та въпроса ми защото ще ходя от Варна до Пловдив дали е възможно да стане нещо или да не се притеснявам :)

преди 6 минути, kyka1 написа:

Здравейте работя като шофьор на бус и днес като се връщах от Румъния ми сметна индикатора за износени накладки. Та въпроса ми защото ще ходя от Варна до Пловдив дали е възможно да стане нещо или да не се притеснявам :)

Обикновено моите като светнат ги карам още поне 3 хил км. Но може да ги погледнеш колко месо (феродо) им остава. Предполагам имаш поне 5 мм  но до 2мм става за каране внимателно.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Отивай в сервиз да ти сменят накладките. Не мога да ви разбера що за хора сте. И бил и шофьор

току-що, Емил Костов написа:

Отивай в сервиз да ти сменят накладките. Не мога да ви разбера що за хора сте. И бил и шофьор

Емо, ти защо не си гледаш хардуерния раздел ? Остави колите на шофьорите.

току-що, BMW Маниак написа:

Емо, ти защо не си гледаш хардуерния раздел ? Остави колите на шофьорите.

Виж ме и аз. Направо може да кара едни 50 000 километра и да не се притеснява. Трябва да видя в кой форума имаше запитване от сорта на светна ми лампата за маслото, колко километра мога да карам така.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Виж ме и аз. Направо може да кара едни 50 000 километра и да не се притеснява. Трябва да видя в кой форума имаше запитване от сорта на светна ми лампата за маслото, колко километра мога да карам така.

Отново ще се повторя, остави колите на шофьорите или сподели твоя опит с колите. Изминати километри, ремонти и т.н.
Лампата на маслото която те задължава да спреш на момента и да изгасиш мотора  е с червен цвят и отговаря за налягането в маслената магистрала. Горе долу светва кога налягането на маслото падне под 2 атм.
Другата която отговаря за нивото на маслото, тоест жълтата е предупредителна че при първа възможност трябва да си оправиш нивото на маслото но и така може да караш хиляди километри при условие че не я силиш по завоите и картера може да остане сух за момент кога маслото се лашка.
За накладките лампата е Жълта и не задължава спиране на автомобила. А при първа възможност да ги замениш.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Трябва да видя в кой форума имаше запитване от сорта на светна ми лампата за маслото, колко километра мога да карам така.

Има огромна разлика между масло и накладки. Би трябвало да си запознат. При масло се спира веднага и се вика буксир. При накладки работата е такава, че даде ли контакт, имаш доста километри преди да ти застържат дисковете и накладките.  Имах една ...да кажем гадже, дето си караше Полото в Родопите без никакви спирачки. Возеше ме, имам и клипчета, хаха. Просто без спирачки се кара. Аз  карам до работа без спирачки почти. Ако ги изпозлвам, ползвам ги примерно при бариера. Макар че и там понякога не позлвам спирачки, щото спирам на скорост, вадя картата за вход и в движение почти вдигам бариерата ;) 

ПП: Оффф...ползвам спирачки да, за да махна ръждата от дисковете ;)

преди 1 час, BMW Маниак написа:

Другата която отговаря за нивото на маслото, тоест жълтата е предупредителна че при първа възможност трябва да си оправиш нивото на маслото но и така може да караш хиляди километри при условие че не я силиш по завоите и картера може да остане сух за момент кога маслото се лашка.

В тоя ред на мисли знам, че ще ми се смееш, но се сещам за първата година със Запорожеца ми. Лампата за маслото светеше или по-точно мигаше, но от типа - мига-угасва, без някакъв ритъм. Знаеш, че при руските коли лампата е аналогова и може съсем леко да мъждука при ниско налягане. Само че при мен ритъма бе - яко светене и угасване, без повторяемост. Карах така година. Отначало ме притесняваше и прегледах всичко - картер, помпа, но не открих проблем.  Отидох със Запорожеца дори да си взема дипломата от Варна и лампата все мигаше. Вярно, тя беше единствения работещ датчик, щото нямах датчик за нивото на бензина, нямах скоростомер, нямах и километраж. Нищо нямах. Само лампа за маслото и лампичка за парното или по-точно бензиновата печка. Ходих си аз до някъде, карах си внимателно, но нали се сещаш, сиакх да се изфукам пред приятели и ги качих на обратно след дипломата, да ги разкарам по градовете им. Че то навремето никой нямаше кола. Кеф гоялм, аз бях с кола другите без при вземане на дипломите ни.  Та карам ги аз, внимавам за лампата на маслото дето все мига и нещеш ли, проблем не с лампата на маслото, а със спукана задна гума на магистралата. Късмет извадих че е задна и че беше точно, когато магистралата свършваше и спирах. Едва овладях Запорожеца.  Смених гумата, щото имах резервна и газ. Лампата на маслото пак свети. Минах кажи речи 400 километра и в един момент ми писна, щот мръкна. Качих един войник на стоп, след като оставих всички по домовете им, а войника се оказа почти комшия. Лампата свети ли свети  в тъмното, а на мен ми се привижда стена заради умората. Бях чел в едно списание, че точно стена се привижда, когато човек е уморен и кара. Така е, потвърждавам.  Аха да заспя, а лампата мига ли мига. По едно време си казах - нека мига, аз трябва да се прибнера. Натиснах газта и през привиждащите ми се стени, стигнах крайна точка. Войника и думичка не продума по пътя. После карах още известно време с мигаща лампичка, но в един моент се разтършувах яко, що тая лампичка мига. И какво да видя един слънчев ден.  Кабела от датчика за налягането  откачен. Края му се допира в картера при движение и замасява. Лампата ту светва, ту угасва ... ех, спомени....

преди 2 часа, Емил Костов написа:

В казармата извадих де късмет, де липса на късмет и ме пратиха на санаториум в Белово за заекване. Тогава оставих ЗиЛ-а си  дето карах, на произвола на съдбата. Един другар по оръжие го взел, тръгнал на път, светнала м,у лампата за маслото и окотил мотора. Така се прави :)  Яд ме хвана, че не си гледах машинката и че са я дали на други, дето им правих ЗиЛ-овете да бягат.  Търсеха ме  в казармата за тунинг...въпреки че и те бяха завършили като мен училище за авто и електромонтьори.  Питам го - що не спря? Той вика  - ми де да знам. ОК. Друг другар по оръжие с още няколко избягаха една вечер с една УаЗ-ка на дискотека. По пътя им светнала лампата за маслото. Още докато не са стигнали. А маршрута е около 40 километра отиване-връщане.  Тоя пак не спрял, щото и няма как да спре, след акто е откраднал военна УаЗ-ка :)  Вика ми на другия ден - ела да видиш що свети лампата за маслото. Отивам аз и какво да видя - няма нито грам масло в УаЗ-ката. Налях  няколко литра и работата си остана покрита. Само не ми стана ясно, кака тая УаЗ-ка успя да мине толкова километри с изтичащо масло и накрая без него. Руска машина. Как да не съжалявам за комунизма...

преди 2 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Кабела от датчика за налягането  откачен. Края му се допира в картера при движение и замасява. Лампата ту светва, ту угасва ... ех, спомени.... 

Няма логика със светеща лампа да се изминат толкова километри. Освен ако не е фалшива аларма.
Като ученици бяхме една група в курса къде все вземахме колите на родителите си след като си легнат и обикаляхме по нощите.
Все се редувахме на кой ще караме колата тая вечер. Та бяхме с един москвич извън града и го пробваме колко върви.
На 120км ни светна лампа на маслото (превъртяха шлиците на маслената помпа), докато успеем да спрем и мотора превъртя биелен лагер.
С една лада 5ца на 15 ки извън града скъсахме ремък на динамо и водна помпа карахме я прегрята докато се приберем и се размина само с ремък.
Аз на моята лада и бях ударил картера и лампата светна веднага, чупена маслена помпа, 7 км минах със светеща лампа против всякаква логика на 1000-1500 оборота.
Смених помпата и нямах проблеми след това.
Тая година на първото ми състезание имах теч при един О пръстен и мотора не можеше да вдигне повече от 4атм  кога загрее маслото и не посмях да рискувам с това налягане да го карам. Поне 6 атм ми трябваха като минимум а инак нормално след 5 000 оборота залепя стрелката на 9 атм. и налягането се регулира вече от изпускателния вентил да не го превиши.

Но темата е за накладки и кога им светне лампата производителя е сложил в запас поне едни още 5 000 км при нормално каране без агресивни спирания.

преди 4 часа, BMW Маниак написа:

Но темата е за накладки и кога им светне лампата производителя е сложил в запас поне едни още 5 000 км при нормално каране без агресивни спирания.

Това  че се е отъркала накладката до кабелчето не е проблем и дори при екстремни спирания и може да се кара и още година време, ако не си много активен със спирачката.

Проблема идва когато стане желязо с желязо. За това се подменят накладките при първа възможност а не веднага.

Моите кабели скъсани а накладките нямат и 3мм. Бог знае от колко време би трябвало да свети лампа.

Постващия може направо да не ги сменя. Може да остави лампата да си свети постоянно. Не е проблем.

преди 54 минути, Емил Костов написа:

Постващия може направо да не ги сменя. Може да остави лампата да си свети постоянно. Не е проблем.

Да, ПостващияТ да мине на ПОСТ И молитва...

преди 9 часа, BMW Маниак написа:

Да, представяш си, че караш зимно време по заледени или заснежени пътища. Ефекта е същия. 

• Автор

Просто пуснах запитване за патуването не да се карате :D Както и да е днес пътуването мина и при запалване сутринта лампата не светеше не светна и през целия път.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.