Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябваше да напиша есе по философия, но написах това стихотворение. Има ли изобщо смисъл в него?

Featured Replies

Човек между необходимостта и свободата

Кому е нужна тази сган?

За един бездомник товар голям.

Свободен до пренасита,

от околните обич, не ще опита.

Той няма избор,

нито срама да проси.

Трябва да се жертва…

или смъртта го грози!

Не му е позната свободата

да избираш навред.

Принуден от съдбата

да събира смет!

И се бори той със сетни сили,

иска му се да живее!

Дори и пчела да го ужили…

трябва да се смее!

Необходими са малки неща:

малко хляб и шише вода.

Поднови живот, подай ръка!

Направи за бедния добрина!

Дори и богатия е принуден

да се жертва и крещи.

Няма свобода!

Само мъка и лъжи.

Той се лута

сред удобства и пари.

Но дали това е таз валута,

която свободата му ще възкреси!?

Нямаш избор!

Животът е това!

Има свобода,

но тя е след смъртта!

Трябва да се бориш,

избор нямаш друг!

Или евро ще броиш,

или газиш във боклук!

За есе по философия трудно ще мине. Но за текст на кахърна рап или чалга песен става... :D

Задачата не е изпълнена, следователно е за Слаб (2). Условието е да се напише есе на тема "Човек между необходимостта и свободата", а не стихотворение за бедните и онеправданите в обществото. Да не говорим, че някои части са буквално като за текст на чалга песен. Трябва да се учиш в живота да изпълняваш задачите стриктно, а не по твоя преценка и както дойде. На един бояджия ако примерно му заръчат да боядише една стена в червено, но той я боядиса в зелено, защото така е преценил за добре, какво ще се случи? На мига го гонят, разбира се. И в този случай така - дава се една задача, а се прави нещо коренно различно и на всичкото отгоре некачествено.

• Автор

Половината от моя клас няма и да си мръднат пръста. Знам, че не трябва да гледаш другите, но дали е по-добре да не правиш нищо отколкото да опитваш? Знам, че е много зле и на мен не ми се занимава... Седнах написах каквото можах и реших да видя какво другите мислят за това... исках мнение, ето ми го, само надъхани чичета искат да ме солят. Повече няма да се занимавам с такива работи.

преди 5 минути, Aleksandar Angelov написа:

само надъхани чичета искат да ме солят

:lol6:

преди 5 минути, Aleksandar Angelov написа:

и на мен не ми се занимава

Това не е нещо, което да е невероятно трудно. Ако това те затруднява, не мога да си представя какво ще се случи, ако ти бъде поставена някоя наистина трудна задача.

преди 8 минути, Aleksandar Angelov написа:

Повече няма да се занимавам с такива работи.

Ми... ако искаш.

преди 11 минути, Aleksandar Angelov написа:

Половината от моя клас няма и да си мръднат пръста.

Ти избираш с коя половина на класа си да се сравняваш. Това е свобода.

преди 11 минути, Aleksandar Angelov написа:

дали е по-добре да не правиш нищо отколкото да опитваш?

Ето това вече е процеса на осъзнаване на необходимостта.

Ако се окаже, че между тях действително има човек (а не някаква форма на безмозъчен чалгаропитек) - есето ще бъде написано лесно :)

• Автор

Не съм казал, че е нещо трудно, а че не ми се занимава... това сигурно е третото есе свързано със свободата, което трябва да пишем и реших да си направя нещата такива, че поне на мен да са ми една идея по-интересни.

преди 12 минути, Aleksandar Angelov написа:

Половината от моя клас няма и да си мръднат пръста. Знам, че не трябва да гледаш другите, но дали е по-добре да не правиш нищо отколкото да опитваш? Знам, че е много зле и на мен не ми се занимава... Седнах написах каквото можах и реших да видя какво другите мислят за това... исках мнение, ето ми го, само надъхани чичета искат да ме солят. Повече няма да се занимавам с такива работи.

Значи половината от твоя клас ще бъдат хамали и ще ринат с лопатата. 

току-що, Емил Костов написа:

Това не е фактор!

преди 2 минути, Aleksandar Angelov написа:

Не съм казал, че е нещо трудно, а че не ми се занимава...

То и на мен не ми се правят много неща, ама ги правя. Налага се просто.

преди 3 минути, Деянчо написа:

Това не е фактор!

То и на мен не ми се правят много неща, ама ги правя. Налага се просто.

Напротив голям фактор е. Както е положението по БЕЛ, такова е положението по всеки един предмет.Учителя ще пише слаб 6 и в един момент ще имаме 18 годишно неграмотно хлапе. Така ще завърши и университета и ще се чуди какво да прави.

преди 6 минути, Емил Костов написа:

е не може да са  сички сервитьори   и портиери и пазачи  у тая държава 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

т.Учителя ще пише слаб 6 и в един момент ще имаме 18 годишно неграмотно хлапе.

оценките в училище не са фактор

всичко зависи от усета човек как изкарва кинти по лесния или по трудния начин и малко или много .

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Напротив голям фактор е. Както е положението по БЕЛ, такова е положението по всеки един предмет.Учителя ще пише слаб 6 и в един момент ще имаме 18 годишно неграмотно хлапе. Така ще завърши и университета и ще се чуди какво да прави.

Погледнато от тази страна - да, така е. Важните предмети са няколко, другите са напълно излишни. Образователната система в България е пълна скръб.

преди 1 минута, Yvan Sergeеv написа:

е не може да са  сички сервитьори   и портиери и пазачи  у тая държава 

оценките в училище не са фактор

всичко зависи от усета човек как изкарва кинти по лесния или по трудния начин и малко или много .

Сериозно?? И какъв усет ще има за изкарване на пари, че не ми е ясно нещо???

току-що, Емил Костов написа:

Сериозно?? И какъв усет ще има за изкарване на пари, че не ми е ясно нещо???

епа може да е шофьор на  некоя чалга  певица

или бодигард 

Ако аз бях учител, въпреки че задачата не е изпълнена по условието, за творческия подход в една творческа и философска дисциплина бих писал Отличен.
Аз не обичам овцете, които безропотно изпълняват, а хората които наистина мислят.
Адмирации. И ако учителят ти има проблем, то знай че има хора, които те подкрепят. Отстоявай това, което мислиш. Не е ли философията наука за идеи?

току-що, Деянчо написа:

Погледнато от тази страна - да, така е. Важните предмети са няколко, другите са напълно излишни. Образователната система в България е пълна скръб.

Много добре знам колко е зле образователната система. Първата ми специалност е педагогика. Проблема е, че децата излизат неграмотни, а от там край с тях. За 5 минути постващия може поне да намери примерно есе на темата. Да, ама не. 

току-що, Yvan Sergeеv написа:

епа може да е шофьор на  некоя чалга  певица

или бодигард 

:lol6::lol6::lol6::lol6::lol6::lol6::lol6::lol6:

или да има заложен талант да прави мацанаци и меки китки да ги купуват за милиони долари

преди 3 минути, Yvan Sergeеv написа:

Въпрос на лични качества, а не на това дали си назубрил кой цар коя територия завладял преди не знам си колко века.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Много добре знам колко е зле образователната система. Първата ми специалност е педагогика. Проблема е, че децата излизат неграмотни, а от там край с тях. За 5 минути постващия може поне да намери примерно есе на темата. Да, ама не. 

Темата по принцип не ми допада, а и ми омръзна. Потърсих нещо сходно, но се сетих, че някой друг ще го е преписал вече и по-добре сам да се справя някак си, както аз виждам темата, а не да перифразирам някой друг.

преди 5 минути, Yvan Sergeеv написа:

или да има заложен талант да прави мацанаци и меки китки да ги купуват за милиони долари

Иванчо, идиот си голям, но въпреки това има много истина в тези на пръв поглед глупости, които дрънкаш.

преди 6 минути, Безимен написа:

творческия подход в една творческа и философска дисциплина

Къде го тоя творчески подход?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.