Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябваше да напиша есе по философия, но написах това стихотворение. Има ли изобщо смисъл в него?

Featured Replies

преди 1 минута, Aleksandar Angelov написа:

Темата по принцип не ми допада, а и ми омръзна. Потърсих нещо сходно, но се сетих, че някой друг ще го е преписал вече и по-добре сам да се справя някак си, както аз виждам темата, а не да перифразирам някой друг.

Ти си решаваш. Живота си е твой, ти сам ще си избереш пътя. След време ще се сетиш, но ще е късно! Учителя ще ти пише слаб 4 защото така му е наредено. Така ще минеш и през университета. И после ще видиш истината.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 7 минути, Деянчо написа:

Въпрос на лични качества, а не на това дали си назубрил кой цар коя територия завладял преди не знам си колко века.

Най-важното лично качество е способността да мислиш. И точно то се формира с писане на есета. Не си ли способен да мислиш (и "мислене" не означава "измисляне на начин да не се налага да мислиш") - можеш да разчиташ на кариера основно като тоалетен хигиенист. И без това в ЕроГейския халифат това е най-търсената позиция за бял мигрант. Всички унтерменши държат да ги обслужва тоалет с бял ибрикчия, така те за момент забравят превъзходството на бялата раса.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Ти си решаваш. Живота си е твой, ти сам ще си избереш пътя. След време ще се сетиш, но ще е късно! Учителя ще ти пише слаб 4 защото така му е наредено. Така ще минеш и през университета. И после ще видиш истината.

Животът*, Учителят*

току-що, Aleksandar Angelov написа:

Животът*, Учителят*

Браво!! Значи може да напишеш и есе. Помисли пак!!!

преди 10 минути, Безимен написа:

Ако аз бях учител, въпреки че задачата не е изпълнена по условието, за творческия подход в една творческа и философска дисциплина бих писал Отличен.
Аз не обичам овцете, които безропотно изпълняват, а хората които наистина мислят.
Адмирации. И ако учителят ти има проблем, то знай че има хора, които те подкрепят. Отстоявай това, което мислиш. Не е ли философията наука за идеи?

Ако аз имах учител като теб, щях да му предам в качеството на есе едно парче използвана тоалетна хартия. С обяснение, че това е квинтесценцията на сблъсъка на свободата с необходимостта - необходимо ти е да се изсереш, но имаш пълната свобода да правиш каквото си пожелаеш с хартията, с която си се избърсал. И ти вероятно щеше да ми поставиш отличен и да препоръчаш да продължавам в същия дух, а след време да издам сборник есета, от който ще държиш да получиш първия екземпляр с автограф:lol6:

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Браво!! Значи може да напишеш и есе. Помисли пак!!!

Добре, думите ви като цяло са верни, но се отнасят за болшинството, което скита по чалготеките. Ще помисля пак... А и само да кажа, че не се заяждам с никого.

преди 16 минути, Win_user написа:

Най-важното лично качество е способността да мислиш. И точно то се формира с писане на есета. Не си ли способен да мислиш (и "мислене" не означава "измисляне на начин да не се налага да мислиш") - можеш да разчиташ на кариера основно като тоалетен хигиенист. И без това в ЕроГейския халифат това е най-търсената позиция за бял мигрант. Всички унтерменши държат да ги обслужва тоалет с бял ибрикчия, така те за момент забравят превъзходството на бялата раса.

Е да, де - да си разсъждаващ и мислещ човек. То това е идеята. Това си е лично качество, което не всеки притежава. Всеки е с различен умствен капацитет просто. Вродено си е и не се придобива или научава. Важно е тук да се отбележи, че съществува разлика между интелигентен и образован човек. Някои са на принципа, че непременно трябва да имаш поне две висшета, да учиш до не знам си колко години и всичко да е отгоре-додолу шестица като бележка. Ако не се водиш по този еталон, то ти си бъдещ метач на улици, клошар, общак, зидаро-мазач и т.н. Това са едни комплексирани хора с болни и нереалистични амбиции, които аз лично се стремя да отбягвам като дявол от тамян. 

преди 12 минути, Aleksandar Angelov написа:

Животът*, Учителят*

Можеш ли да обясниш защо трябва цитираните думи да са написани по този начин - с пълен член?

преди 6 минути, Aleksandar Angelov написа:

Добре, думите ви като цяло са верни, но се отнасят за болшинството, което скита по чалготеките. Ще помисля пак... А и само да кажа, че не се заяждам с никого.

Виж сега! Едно е да кажеш на учителя, че не ти е интересно и съвсем друго е да кажеш--- бал съм му ма..та на тоя,както другите така и аз. Чалгата си е чалга. Тя няма нищо общо. 

• Автор
преди 11 минути, Деянчо написа:

Можеш ли да обясниш защо трябва цитираните думи да са написани по този начин - с пълен член?

Разбира се, първо, че изпълняват роля на подлог, второ по правилото, че ако заместиш съществително име от мъжки род с "той" се пише пълен член, а ако е с "него"- кратък.

преди 3 минути, Деянчо написа:

Е да, де - да си разсъждаващ и мислещ човек. То това е идеята. Това си е лично качество, което не всеки притежава. Всеки е с различен умствен капацитет просто.

Повдигаш интересен въпрос - за съотношението заложби/обучение при формиране на когнитивните спосбности на личността... Със сигурност не може да се отрече напълно значението на нито едно от двата фактора. Но за изясняване на съотношението между тях биха били необходими толкова нехуманни експерименти, че едва ли някой би ги осъществил...

преди 1 минута, Win_user написа:

Повдигаш интересен въпрос

Наистина, тук развихме твърде задълбочени философски анализи.

Приятно е да се общува с грамотен човек! Ето малко помощ за есето:

Започни с дефиниране на понятието "свобода". Опитай се да намериш най-точно описание "що е свобода" и къде са границите и - кога преминава в подчинение и кога - в хаос и анархия. Направи го от гледна точка на отделната личност. След това дефинирай "свобода" за цяла социална група, чиито членове са в материална зависимост един от друг. Разгледай отношението между свободата на личността и свободата в обществото. Ще се убедиш, че границите на дефинициите опират до понятието "необходимост". И ето ти го есето. Като заключение можеш да цитираш Спиноза - "свободата е осъзната необходимост".

На мен ми хареса. Нямаш още техника и може и да не я изработиш, но има искреност. 

Имаше един разказ на Алберто Моравия за две момичета певици, едната пееше виртуозно с ангелски глас и май беше и красива, ако добре си спомням и публиката блаженстваше на изпълненията и. А на другата гласът беше грапав и необработен, даже неприятен , но можеше да накара публиката да се разплаче на същата песен. 

ОК. Стихотворение като есе. Я сега го преразгледай и редактирай, добави, махни и го направи както трябва да е. За пример как стоят нещата. Ама нещо ми се губи нишката, много мъгляво за що иде реч, навързано нещо като рими...

Няма как само това - есето си е есе. Това можеш да го вмъкнеш или най-добре да го оставиш за края.

Ей това стихотворение ми докара единствената 6-тица по литература навремето, съответно и високи очаквания впоследствие от мене, естествено - непокрити. Т.е. вдигнеш ли един път летвата, трябва да я вдигаш още. Зависи "накъде си тръгнал".

преди 21 минути, бат'начо написа:

Ей това стихотворение ми докара единствената 6-тица по литература навремето, съответно и високи очаквания впоследствие от мене, естествено - непокрити. Т.е. вдигнеш ли един път летвата, трябва да я вдигаш още. Зависи "накъде си тръгнал".

А моята матура по български език в 11-ти клас завършваше с това :

"Сърцето си като Данко ще изтръгна -

но хората ще имат вечно светлина."

оценка 6+ и Браво !!!

преди 51 минути, haidukpikaso написа:

Няма как само това - есето си е есе. Това можеш да го вмъкнеш или най-добре да го оставиш за края.

сергеев казва че ще му пишат

ако каже пиша ти 3 и пита  съгласен ли си  да каже НЕ мисля че заслужавам  поне 4 .

преди 1 час, Yvan Sergeеv написа:

сергеев казва че ще му пишат

ако каже пиша ти 3 и пита  съгласен ли си  да каже НЕ мисля че заслужавам  поне 4 .

става и така Сергеев - ама да напише поне две изречения от себе си

:biggrin:

Няма смисъл! Има изразена твоя неудовлетвореност от начина по които протича твоя живот.

Има мисли които те вълнуват, но нямаш идея как въпросните могат да те мотивират да направиш своя живот по-хубав от този на твоите родители.

Пренаситен си от емоции, но усещаш липса на чувства.

Успех!

преди 10 часа, Win_user написа:

И ти вероятно щеше да ми поставиш отличен и да препоръчаш да продължавам в същия дух, а след време да издам сборник есета, от който ще държиш да получиш първия екземпляр с автограф

Явно имаш трудности в разбирането на казаното на чист български език. За съжаление не съм в настроение да обяснявам.

преди 15 часа, Aleksandar Angelov написа:

Половината от моя клас няма и да си мръднат пръста. Знам, че не трябва да гледаш другите, но дали е по-добре да не правиш нищо отколкото да опитваш? Знам, че е много зле и на мен не ми се занимава... Седнах написах каквото можах и реших да видя какво другите мислят за това... исках мнение, ето ми го, само надъхани чичета искат да ме солят. Повече няма да се занимавам с такива работи.

Не, не е по-добре да НЕ опитваш. Наистина малко резки са първите коментари, още повече, че ти наистина си споделил нещо твое и лично.

На мен ми харесва, именно защото си опитал и за разлика от останалите, аз откривам много неща и от темата ти по философия в текста.

Като, защо ти е да си Свободен, ако си болен или беден и не може живота ти да е пълноценен. Как необходимостта да оцеляваш те учи да използваш Свободната си воля по предназначение и да откриваш нови хоризонти и възможности за изява и за да успееш някак.

Другарски съвет: положи повече усилие в написването на есе-то. Философията може да ти е много от помощ занапред, защото акцентира на мисленето. Помисли и акцентирай на "необходимост", "свобода", "между"- това е свързано с избор- може да намесиш и клетия Хамлет с неговото Да бъдеш или Не- и накрая помисли за примери и ги обясни- те ще са ти аргументите.

Веднъж като ти се получи, после е лесно.

Успех!

преди 23 часа, haidukpikaso написа:

А моята матура по български език в 11-ти клас завършваше с това :

"Сърцето си като Данко ще изтръгна -

но хората ще имат вечно светлина."

оценка 6+ и Браво !!!

Не. На матурата имах 2 (ама пък какъв увод бях барнал) , на поправката (там е устно) - 6 . Не, Конниците, по-неизвестна за мен причина бяха от любимите стихотворения на класната ми (много, много добър преподавател и от тогавашна, и от днешна гледна точка). А пък аз представих една нетипична гледна точка/подход към стихотворението и ... спечелих (тогава).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.