Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с дялове на windows 10

Featured Replies

преди 1 минута, D101149 написа:

Идеята е да не преинсталирам компютъра само да изтрия диска 

само изтриване, от картинката в предишния пост
само внимавай кой диск форматираш на ниско ниво

в cmd стартирано като администратор по 1 команда на ред:

diskpart

list disk (това ще ти покаце дисковете)

select disk 2 (би трябвало това да ти е диска, ако не е слагаш правилната цифра, щото може да забършеш грешния диск, за по малък риск може да откачиш другия 1тб диск и да пусне компа без него)

list partition (това ще ти покаже какви партишъни има да диска, за по сигурно)

clean (това ще забърше диска и дял g:, за това не трябва да имаш инфо на него)

convert mbr (ако искаш диска да стане в mbr, тоест да направиш активен партишън)

create partition primary

select partition 1

assign

exit

и форматираш дяла от windows explorer...

диска e dynamic за това не можеш да правиш нищо с него, става само с команда clean... никога не прави диска динамик (това е майкропростка простотия, има някои плюсове, но за мен не си струва главоболията от последствията после), после няма връщане без триене...

• Автор
преди 1 минута, DarkEdge написа:

Да, можеш и само да го изтриеш, но не виждам смисъл да зареждаш инсталатора (това чак в най-краен случай) - след изпълнение на почистване с дискпарт

Само да си прехвърля данните от диска 30мин остават още. Ще го пробвам вашият метод. Благодаря на всички, които ми помагат :) 

windows 10 е боклук, изсрал си е recovery на въпросния диск (това го прави в90% от случаите, когато се инсталира на ssd + нормален диск), вероятно за това не можеш да го изтриеш... варианта е откачаш останалите дискове, оставяш само този и буутва инсталационна 7,8 или 10 като стартира от инсталационния диск натискаш shift+F10 и изпълняваш командите в diskpart и после отказваш инсталацията и си закача останалите дискове

• Автор
преди 2 минути, the professor написа:

windows 10 е боклук, изсрал си е recovery на въпросния диск (това го прави в90% от случаите, когато се инсталира на ssd + нормален диск), вероятно за това не можеш да го изтриеш... варианта е откачаш останалите дискове, оставяш само този и буутва инсталационна 7,8 или 10 като стартира от инсталационния диск натискаш shift+F10 и изпълняваш командите в diskpart и после отказваш инсталацията и си закача останалите дискове

До сега не ми се беше случвало.. Ще пробвам както казахте в по-горните постове ако не стане в краен случай ще пробвам това с откачането на дискове.. Проблемът е че Toshiba-та за бива от време на време защото е 10 годишен хард, но върши работа за сега, гледам да не държа много данни там, че той не е надежден, а WD-а го взех преди година доволен съм много, за първи път прави проблем, най-вероятно аз съм виновен де хард диска не е :D

• Автор

Адски много благодаря на всички, които ми помогнаха :) Вече всичко е точно 

Проблемът е решен с този метод:

преди 55 минути, the professor написа:

в cmd стартирано като администратор по 1 команда на ред:

diskpart

list disk (това ще ти покаце дисковете)

select disk 2 (би трябвало това да ти е диска, ако не е слагаш правилната цифра, щото може да забършеш грешния диск, за по малък риск може да откачиш другия 1тб диск и да пусне компа без него)

list partition (това ще ти покаже какви партишъни има да диска, за по сигурно)

clean (това ще забърше диска и дял g:, за това не трябва да имаш инфо на него)

convert mbr (ако искаш диска да стане в mbr, тоест да направиш активен партишън)

create partition primary

select partition 1

assign

exit

и форматираш дяла от windows explorer...

диска e dynamic за това не можеш да правиш нищо с него, става само с команда clean... никога не прави диска динамик (това е майкропростка простотия, има някои плюсове, но за мен не си струва главоболията от последствията после), после няма връщане без триене...

test.jpg

благодаря
щот и ние сеирджиите научихме нещо

Лошото е, че сега без Recovery Partition-a може би се е загубил достъпа до Recovery Environment средата. Не, че е нещо фатално де, но понякога доста помага и е по-добре да я има, вместо да я няма. Но възстановяването на този етап е леко трудна задача. Да се пусне евентуално Startup Repair през инсталационния диск и ако не помогне, писането на доста команди през BCDedit и/или използването на инструмент като EasyBCD. Или просто карайте без нея до следващата преинсталация. Един IMAGE също не би било лоша идея да се създаде за всеки случай.

Бтв и според мен не е нужно повече от един диск да е сложен като активен. Защо и E:\ е сложен като такъв, като boot loader-a ще е на C:\? Може да се остави и така де...по принцип един диск може да бъде нацепен на 4 дяла и само един може да се маркира като активен. Ако има повече дискове всеки диск може да има по един активен дял, но така или иначе Windows-a ще зареди само от първия активен (според boot order-a).

• Автор
преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Лошото е, че сега без Recovery Partition-a може би се е загубил достъпа до Recovery Environment средата. Не, че е нещо фатално де, но понякога доста помага и е по-добре да я има, вместо да я няма. Но възстановяването на този етап е леко трудна задача. Да се пусне евентуално Startup Repair през инсталационния диск и ако не помогне, писането на доста команди през BCDedit и/или използването на инструмент като EasyBCD. Или просто карайте без нея до следващата преинсталация. Един IMAGE също не би било лоша идея да се създаде за всеки случай.

Бтв и според мен не е нужно повече от един диск да е сложен като активен. Защо и E:\ е сложен като такъв, като boot loader-a ще е на C:\? Може да се остави и така де...по принцип един диск може да бъде нацепен на 4 дяла и само един може да се маркира като активен. Ако има повече дискове всеки диск може да има по един активен дял, но така или иначе Windows-a ще зареди само от първия активен (според boot order-a).

Оставил съм си ги по дялове, защото често ми се налага да тегля разни файлове или да качвам снимки, а не искам да си ги слагам на WD-Ла направо ги мятам на старата тошиба, разбира се ако не са важни. А не искам не имам много дялове, а дали не може да се направи един Recovery Enviroment?

преди 25 минути, D101149 написа:

Оставил съм си ги по дялове, защото често ми се налага да тегля разни файлове или да качвам снимки, а не искам да си ги слагам на WD-Ла направо ги мятам на старата тошиба, разбира се ако не са важни. А не искам не имам много дялове, а дали не може да се направи един Recovery Enviroment?

То, може и да имате, защото атрибутите на C:\ са System и Active. Обикновено това е ако файловете на Recovery средата са създадени на самия дял, вместо да са на отделен такъв. Ако е така, значи предишния Recovery Partition, който беше на другия диск е останал от предишна инсталация, когато Windows е бил инсталиран на механичния диск. Та създаването на RE среда може и да не е необходима в момента. Но това може да се провери.

В CMD стартиран като администратор въведете командата:

bcdedit /enum all>>%userprofile%\desktop\bcdedit.txt

Прикачете bcdedit.txt, който ще се създаде на десктопа след изпълнението на командата.

ако на диска няма възможност за отделен  recovery partition , windows качва recovery-to в дяла с windows-a c:\recovery... и понеже искам всичко да е както аз искам, си правя дяловете ръчно през diskpart и после пускам инсталацията... просто майкропростаците за нищо го нямат диска... ще правят амнайсе партишъна и като се счупи windows те пак не му помагат... правя дяловете точно като за win7 : 100мб boot, 100gb system  (ако е ssd цялото свободно на system дял)

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

точно обратното това recovery никога не е правило нищо друго освен загуба на време  и на информация... особено automatic recovery...затова задължително го забранявам + забрана на автоматичния рестарт...

преди 7 минути, the professor написа:

точно обратното това recovery никога не е правило нищо друго освен загуба на време  и на информация... особено automatic recovery...затова задължително го забранявам + забрана на автоматичния рестарт...

Пълни глупости! Като не знаете как да използвате възможностите на Recovery Environment средата по-добре не ръсете бисери. Какво Automatic Recovery, какъв Automatic Restart...изобщо знаете ли какво е RE и за какво служи?

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Пълни глупости! Като не знаете как да използвате възможностите на Recovery Environment средата по-добре не ръсете бисери. Какво Automatic Recovery, какъв Automatic Restart...изобщо знаете ли какво е RE и за какво служи?

знам и ги използвам, ползвам recovery console още от времето на windows 2000... затова казвам че тия на 8 и10 за нищо не стават...

но ти явно не знаеш какво е automatic recovery - то е същото но тръгва автоматично когато windows не успее да зареди и се рестартира - обикновено има причина (повреден диск, проблем с рам или лош драйвер), но тъпия windows решава че трябва да прави скандиск и да сере по него, да възстанови някакви файлове и да затрие почти цялата инсталация до чисто нов windows и затрити програми

току-що, the professor написа:

знам и ги използвам, ползвам recovery още от времето на windows 2000... затова казвам че тия на 8 и10 за нищо не стават...

Стават, стават и дори са по-добри от предходните. Офлайн изпълнение на команди, връщане на точка за възстановяване или системен образ, почистване на активни рууткити (които не могат да се почистят под Windows), възможност за стартиране на инструменти за различни потребности (резет на админ пароли и прочие), startup repair, тест на рам (е не е Memtest, но все е нещо) и прочие и прочие. Просто ако човек няма системен образ и Windows-a не може да буутне, това отваря доста възможности преди да се прибегне до преинсталацията. Всеки си решава, но за мен е a must have feature.

Иначе и аз съм си преместил RE на системния диск без нуждата от допълнителен дял, но беше голяма играчка.

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Стават, стават и дори са по-добри от предходните. Офлайн изпълнение на команди, връщане на точка за възстановяване или системен образ, почистване на активни рууткити (които не могат да се почистят под Windows), възможност за стартиране на инструменти за различни потребности (резет на админ пароли и прочие), startup repair, тест на рам (е не е Memtest, но все е нещо) и прочие и прочие. Просто ако човек няма системен образ и Windows-a не може да буутне, това отваря доста възможности преди да се прибегне до преинсталацията. Всеки си решава, но за мен е a must have feature.

Иначе и аз съм си преместил RE на системния диск без нуждата от допълнителен дял, но беше голяма играчка.

това можеш да го направиш и без recovery дял, просто буутваш от инсталационен windows... колкото за system restore - само място заема и в 95% от случаите е безполезно (или не работи или ти връща о.с. със вирусите вътре...) и при лоши сектори по диска или лош контакт в рамта (каквито са 95% от причините за да не буутва) recovery-то само осира нещата....

преди 1 час, the professor написа:

това можеш да го направиш и без recovery дял, просто буутваш от инсталационен windows... колкото за system restore - само място заема и в 95% от случаите е безполезно (или не работи или ти връща о.с. със вирусите вътре...) и при лоши сектори по диска или лош контакт в рамта (каквито са 95% от причините за да не буутва) recovery-то само осира нещата....

Това ми е ясно, но ако нямаш такъв диск или друга система на която да го създадеш?

За SR не съм съгласен. Супер полезна екстра си е. Един от многото слоеве за поправка преди да се прибегне към по-драстични мерки.

В света на специалистите по премахване на зловреден софтуер има едно твърдение - "По-добре заразена точка за възстановяване, но да има нещо към което да се върнем и след това да продължим с почистването, пред това да имаме незареждаща система."

За 15 годишната ми практика ще кажа, че System Restore толкова пъти е връщала работното състояние на системи, които съм почиствал (без да се налага след това да правя нещо допълнително), че просто ти е бедна фантазията. Спасявала е и заразени системи и незараждащи такива, както и такива които са довели до повреждането на component store-a на Windows (WinSxS), където и DISM (командите), нито SFC, нито други са помагали. Разбира се, един Image е по-добре, но ако се настрои правилно нито заема място, нито вода иска, ни храна, а е доста полезна опция. Често е помагала и при повреда на системния регистър и по-скоро SAM/Registry HIVES.

Та не съм привърженик на спирането нито на SR, нито на VSS . Така потребителя би се лишил и от последния шанс да възстанови някой файл, ако ransomware е поразил системата без да имате бекъп на същия и ако е преминал през защитите и е криптирал документите (поне на системния дял). ShadowExplorer софтуера е доста полезен в тези случаи, но за да работи изисква услугата VSS да е включена.

Единствено SR е полезно да се спира, ако се борим с полиморфни вируси като Virut, Sality, Ramnit и прочие.

Да бре, сигурно това са случаите да не буутва...аз случайно съм се сблъсквал с доста случаи и много малко от тях са били заради хардуерни проблеми.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.