Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заминаване в САЩ

Featured Replies

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Моят син въобще не знае български и съм му сменил фамилното име с това на майка му белгийката.

Wow! Good job! Не е нужно някоя чужда държава да им промива мозъка или да ги прилапва :) Ние сами си го правим доброволно! And I thought Belgium was pretty much a non-state?!

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Важното е човек да си гледа собствения кеф и интерес.
Сега ми е добре в Белгия, после може да ми стане по-добре в България. Особено когато доходите ще идват от Белгия на банковата ми сметка в София. 

Ако така бяха разсъждавали предците ни, мога да ти гарантирам, че български народ и език нямаше да съществува.

• Отговори 104
  • Прегледи 15,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 24 минути, Lumberman написа:

И като говорим за корени? Къде са ти корените? Май си се вкоренил в Канада :)

И какво лошо има в това? Или смешно? От 12 години градим дом, семейство, кариера/бизнес...

преди 28 минути, Lumberman написа:

Все пак човек не може да избяга от гена и произхода си. И ми е интересно накъде ще тръгнеш, ако комфортът ти там по някаква причина бъде нарушен. Ще напуснеш ли дома си?

А какво предлагаш? Да стискам зъби, понеже съм си свикнал с кочинката?

преди 35 минути, Lumberman написа:

А ако искаш да се дистанцираш от българските си корени и произход, имаше един хубав разказ за който се сещам...

"Пази Боже сляпо да прогледа"?

Хайде почнахме с тъпите клишета. 

преди 9 минути, zemonti написа:

Хайде почнахме с тъпите клишета. 

Носите се по течението, не сте вкоренени. Според мене. Виж какво написах на "Белгиеца" по-горе за предците ни. Не е ли вярно?

Ясно, че ти си търсил други работи, но аз просто ти напомням за една позабравена реалност. Може би за теб е досадна или клиширана, старомодна. Аз съм старомоден. Един писател беше казал, че човек (народ) без минало няма бъдеще. Ти защо си обърнал на миналото си гръб?

ПП: Нещо се поотклонихме от темата, която е заминаване в САЩ. Но е важно защо човек заминава и остава.

преди 1 минута, Lumberman написа:

Носите се по течението, не сте вкоренени.

И пак да попитам: Какво лошо има в това?

преди 52 минути, Lumberman написа:

Ако така бяха разсъждавали предците ни, мога да ти гарантирам, че български народ и език нямаше да съществува.

Много си щедър на гаранции, когато залагаш нищо.

1. Говорим български, защото 500 години Османските императори ги е устройвало да говорим български. Иначе с един декрет това щеше да е забранено и след някое друго поколение забравено.

2. Не си мисли, че сме имали много атрактивни алтернативи! Европейските, азиатските и африканските селяни не са живяли много по-добре даже и в периодите когато не са се клали във войни.

преди 4 часа, Белгиеца написа:

То няма да е скоро, ама си анализирам климатичните ситуации, щото в родината е готина евтинията.

Не слагай карацута пред коня.Ти хубаво анализираш климатичната ситуация в България,ама анализираш ли и демографската ситуация в България?В голяма част от провинциялните градчета циганора вече е мнозинство.До като дойде време да се пенсионираш,българския народ в България  ,отдавна може да е затрит.Ония ден четох в нета,как е пребит почти до смърт българин военен,от двама цигани.След 20 години,едвали ще има вече ненападната и ограбена къща, и стая белгийска пенсия едва ли ще посмееш да замръкнеш някъде по Сандански.

Гледам разни филмчета  , как хора живеят в Аляска/избягали от хубава Америка/, на разни пустинни места , джунгли и се чувствуват добре, дори са щастливи , раждат деца. А ние тук в България , държава с чудесни условия и ...с много емигранти , да се чуди човек, ЗАЩО? Може би ,защото онези хора не ги управляват дебелогъзи, корумпирани управници, бягат хората от тук за да не им правят КЕФ, може би?

преди 13 часа, Lumberman написа:

Не е нужно някоя чужда държава да им промива мозъка или да ги прилапва :) Ние сами си го правим доброволно! 

На сина ми майка му е чистокръвна белгийка. Той е отглеждан като белгийче, но му казах миналата година, че ако иска може да се махне от неговата родина и да се премести няколко десетки километри на юг във Франция, там да си отглежда неговите деца.
Та при мен няма такива работи като род, родна територия, език и ала бала.
Където му е най-добре на човек, там да си живее. Като му писне на едно място, еми сменя държавата и си гледа неговия кеф.

преди 11 часа, franchesko написа:

До като дойде време да се пенсионираш,българския народ в България  ,отдавна може да е затрит.

Е па ще науча цигански тогава, така и така ще ми трябват прислужнички, трябва да можем да се разбираме с тях. Ха ха ха ...

преди 4 минути, Белгиеца написа:

Та при мен няма такива работи като род, родна територия, език и ала бала.
Където му е най-добре на човек, там да си живее. Като му писне на едно място, еми сменя държавата и си гледа неговия кеф.

Аха, глобалист! Жител на света. Така е модерно. Поклонник на "бога на кефа". Може би си и материалист? Замислял ли се какво става при рухването на една империя като Римската например? Или на края на някоя цивилизация, когато всички достижения и придобивки отидат в небитието? Защото Западна Европа в момента се е запътила точно натам. И не знам колко ще ти е кеф един ден, ако се окаже, че си градил върху пръст или пясък. Разбира се, изборът си е твой. Човек може да избере да се присъедини към други хора, друг народ или идеология, но как така отдава почит към предците си не знам...

преди 5 часа, bigiadri написа:

Гледам разни филмчета  , как хора живеят в Аляска/избягали от хубава Америка/, на разни пустинни места , джунгли и се чувствуват добре, дори са щастливи , раждат деца. А ние тук в България , държава с чудесни условия и ...с много емигранти , да се чуди човек, ЗАЩО? Може би ,защото онези хора не ги управляват дебелогъзи, корумпирани управници, бягат хората от тук за да не им правят КЕФ, може би?

Те не само от Америка бягат хора, парадоксално е, че доста западноевропейци бягат насам. А ние бягаме натам. Новото преселение на народите.

Това е интересен съвременен феномен. Преди години никой нямаше да допусне тая миграция.

Въпреки че и тогава е имало примерно доста немски селища и градове в Русия, дори в България... но немците са си останали немци и не са се претопили. По времето на Хитлер напускат.

преди 49 минути, Lumberman написа:

Аха, глобалист! Жител на света. 

Да попитам за трети път: какво лошо виждаш да си без корен, да се носиш по течението, да си глобалист и прочие?

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Е па ще науча цигански тогава, така и така ще ми трябват прислужнички, трябва да можем да се разбираме с тях. Ха ха ха ...

Ха ха ха...  тия филми  с ниско квалифицирани прислужници в България за пестин леа, сме ги играли.Не само,че ще ти взимат парите без да вършат никаква работа, ами ще ти и изнесат покъщината до като спиш,или до като си във вецето.Ако мислиш да го даваш робовладелец с една средна бегийска пенсия в бегето, от сега ти го казвам,че няма ти се получи.Пример,мой личен и на мой добър познат.Миналата пролет дадох на един безработен човечец от мойто село 20 лева,да изчисти едно нагробно място.само да махне тревата нищо друго,което е за 15-20 минути работа.Все парите,нищо не свърши,трябваше само го свърша,а ония се покри като руска подводница.Мой добър познат се прибра испански пенсионер пак в мойто село,уж да си живее живота.Почна до достроява къщата си,ама само човек няма как да строи цяла къща.Трябва и един общак да ти помага.30 лева даваше на ден, което не е малко за забутано село в дълбоката провинция.Всички седат пред кръчмата по цял ден пият бира на вересия,един не са навиваше,ония се бъхтеше по цял ден сам, като грешен дявол...  Доста възрастни хора в мойто село са зарязани от децата си,на така наречените ,,прислуги,, да ги гледат....Ами как ги гледат въпросните ,,прислуги,,?  Точно по гореописания начин.Даже един дементен старец ,,прислугата го беше вързала с въже за леглото,  къде се връзват биковете,  за да не буйства стареца.Абе ти това твойто лапе за какво си го направил и си му построи къща и бъдеще,като още от сега се готвиш и теб да те връзват за леглото у некое забутано село у бегето ,от ,,прислуга,, ,която може да брои само до три???

преди 3 часа, Lumberman написа:

Може би си и материалист?

Човек може да избере да се присъедини към други хора, друг народ или идеология, но как така отдава почит към предците си не знам...

Да позна, точно материалист съм, отричащ всичко духовно и всички сбъркани почести към когото и да е.
Предците ми са измрели до един и сега си живея живота както си искам, те техния са си го живеели според техните разбирания.

Едни Съединени Европейски щати са най-доброто за моя син. А ако наложат в тях и един общ език, ще е най-добре.
Да може спокойно шведка на която ѝ е писнало да рине сняг цяла зима с голямата лопата, да си вземе грък от Солун.
Или пък сицилианец на който му се гади от рунтави средиземноморски женски баджаци, да отиде да си потърси булка в Прага.

преди 18 минути, franchesko написа:

Абе ти това твойто лапе за какво си го направил и си му построи къща и бъдеще, ...

Единственото което чакам от мят син е да ми даде необходимите материали за успешно самоубийство, ако ги нямам под ръка , когато съм остарял и не ми се живее повече. 
Той няма да има никакви задължения към мен да ме доглежда или дрън дрън та пляс.

Бъдещето не приналежи на старците, а на младите и на тях дъртите не трябва да им пречат да си живеят живота.
Есента умря една вуйна. Още на 24 май ми каза по телефона че краят ѝ вече наближава. Значи ясно ѝ е било че скоро ще предава богу дух ( тя набожна беше горката ). Но не помисли за децата си, да не им създава излишни ядове. Синът ѝ по спешност долетял от Канада а дъщеря ѝ от Виена, кадето си има много по-смислена работа по отглеждане на внуче. И двамата се сменяха денонощно да я гледали все едно щяла да живее още години наред. Направо се бяха шашнали и двамата пред невъзможността за намиране на изход от ситуацията. Добре че само няколко седмици ѝ беше агонията и умря, че иначе щеше да е страшно.
А вуйна ми беше много добра. Но пуста набожност не ѝ даде да се обеси с достойнство на време.

Едно не мога да рабера аз.над 10 години съм в западна европа,и имам близки наблюдения към всички общности емигрирали на запад.Турците, дори най-новите им поколения ,които са родени на запад и израстващи между холандчета,немчета,белгийчета.Абе и това най-новото поколение се самоопределя като ,,ТУРЧИН,, още от малък паралелно с местния език учи и майчиния,спазва си плътно турските традиции и обичай дори и на запад.Арабите също.И започнаха малко по-малко да строят техният свят с техните традиции тука.И даже да се гордеят с това.Италянци гърци и те така.И не само това.Подкрепят се,  държат се.Ако един изпадне в беда,  веднага другите скачат за него.Само ние българите,отричаме всичко българско и родно,където и да сме,без значение да ли чужбина или България.Каква беше тая съдба,какъв беше тоя кръстопът....То за това Васил Левски, когато са го водели към бесилото, турците са го вардели само с две заптиета, защото са знаели, че няма кой да скочи да го отърве.

преди 8 часа, franchesko написа:

ЕТо за това Васил Левски, когато са го водели към бесилото, турците са го вардели само с две заптиета, защото са знаели, че няма кой да скочи да го отърве.

Противно на широко-насажданата конспирация Васил Левски е обесен не заради супер-опасна/успешна подривна дейност, а за обикновено убийство по време на въоръжен грабеж (за което няма спор, че е виновен). Тоест, не е бил някакъв култов водач, който да спасяват като по приключенските филми.

преди 45 минути, zemonti написа:

Противно на широко-насажданата конспирация Васил Левски е обесен не заради супер-опасна/успешна подривна дейност, а за обикновено убийство по време на въоръжен грабеж (за което няма спор, че е виновен). Тоест, не е бил някакъв култов водач, който да спасяват като по приключенските филми.

Тия глупости,ако ги беше надрънкал по Тошово време,бая бързо щеше да ти бъде разяснено и запеметено, за какво точно е осъден Левски.От както влезна демокрацията и дадоха на българина свобода,всеки почне да се гаври с историята.Даже вече се отрича да е имало ,,турско робство,,  , а казват ,че е имало ,,турско присъствие,,  

преди 9 часа, franchesko написа:

.Само ние българите,отричаме всичко българско и родно,където и да сме,без значение да ли чужбина или България.

Дано успеем да надмогнем това, защото ще ни изяде главата като народ. Ние сме сигурно най-разединената нация, напук на националния ни девиз, че "съединението прави силата". Не можем за нищо да се разбираме, не може да работим рамо до рамо. Завиждаме си и си подлагаме крак.  При моето първо пребиваване в чужбина, гледах да съм по-далеч от други българи. Да не ме дърпат надолу "в казана". В последствие видях, че това не е правилно, и макар и докато съм живял в чужбина срещите ми с българи да са били по-скоро епизодични, съм имал по-специално отношение. Започнах да ценя родствената връзка. Просто имаш много общо с тия хора и като настояще, и като история.

А на Белгиеца, не знам какво да кажа... чак ме досрамя да ги чета тия изповеди.

преди 1 час, franchesko написа:

Тия глупости,ако ги беше надрънкал по Тошово време,бая бързо щеше да ти бъде разяснено и запеметено, за какво точно е осъден Левски.

По този въпрос нямам съмнения.

преди 1 час, M.Николов написа:

Не е така, всъщност това е последното и с най-малка тежест обвинение.

https://abritvs.com/обесването-на-васил-левски/

Май разбираш цитирания текст така, както ти изнася. 

Обвинението в убийство и грабеж на Левски е последно, защото си изредил провиненията му така, както идват по точки и алинеи от закона. Нищо не се споменава за последно по тежест.

преди 3 часа, zemonti написа:

Противно на широко-насажданата конспирация Васил Левски е обесен не заради супер-опасна/успешна подривна дейност, а за обикновено убийство по време на въоръжен грабеж (за което няма спор, че е виновен). Тоест, не е бил някакъв култов водач, който да спасяват като по приключенските филми.

преди 1 час, zemonti написа:

Обвинението в убийство и грабеж на Левски е последно, защото си изредил провиненията му така, както идват по точки и алинеи от закона. Нищо не се споменава за последно по тежест.

Малко уточняване: обесен е бил не само за подривна/противодържавна дейност, но и за обикновено убийство. Т.е. Осъден е на смърт и за двете деяния, а ти изключваш първото. Всички го знаем това.

Да не си зодия Водолей? Пардон, мразиш такива неща.    :emoji_smiley-04:

Да допълня, въпреки че не е нужно, според техния закон непредумишлено убийство се е наказвало с 15 години “окови”, освен ако не е утежнено от друго престъпление - тогава със смърт. Затова убийството наистина е било последното с най- малка тежест обвинение.

И само заради “търсене на под вола теле” всъщност подправяш истината.

преди 6 часа, Гретел написа:

Малко уточняване: обесен е бил не само за подривна/противодържавна дейност, но и за обикновено убийство. Т.е. Осъден е на смърт и за двете деяния, а ти изключваш първото.

Ок. С това няма да споря.

преди 6 часа, Гретел написа:

Да допълня, въпреки че не е нужно, според техния закон непредумишлено убийство се е наказвало с 15 години “окови”, освен ако не е утежнено от друго престъпление - тогава със смърт.

В случая е било отежнено с грабеж.

преди 9 часа, Lumberman написа:

Ние сме сигурно най-разединената нация, ...

Населението в България, което се самоопределя като етнически българско, всъщност е сбирчарк ( смесица ) от различни племена с различни нрави и обичай.
Аз като съм белокож от славянски тип, а пък някой съсед е черничък почти като мангалче с големи устни, ама и той вика че е българин, как да стане така да се поддържаме с него, като се вижда с просто око, че нямаме нищо общо на външен вид.
Да ви дам пример с известни ви личности - Иван Костов премиер, Петър Стоянов президент, как тия двамката да ги броя че били от моя род.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Населението в България, което се самоопределя като етнически българско, всъщност е сбирчарк ( смесица ) от различни племена с различни нрави и обичай.

Не е точно така. Българите сме се женили в етноса си в продължение на столетия. Християни не са вземали мюсюлмани и така. Може да сме наследници на различни племена и да има разлики в чертите, но езикът ни е общ и културата е почти същата. Тия голям българомразец се извъди. Но то като гледам сега ти е видно и от името, което си си сложил.

Иначе за Костов и Стоянов - не знам дали да ги броиш. Много юдеи се пишат българи и си слагат български имена, но сега с ДНК-тестовете, може да се види кой е рода и кой не е. Доколкото съм чел, населението ни е много хомогенно и като гени сме най-близки до Северна Гърция, ама то там са много погърчена българи.

Но направо ум не ми го побира как може един човек да говори с такова неуважение към рода си и произхода си? Това за мен е комплексарщина, ще извиняваш.

"О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?" Тия думи на Паисий и днес са актуални.

преди 13 часа, franchesko написа:

Даже вече се отрича да е имало ,,турско робство,,  , а казват ,че е имало ,,турско присъствие,,  

Предполагам ще се окажеш прекалено зает за да цитираш която и да е публична личност, организация, или учебник, твърдящ, че сме били под присъствие, вместо владичество.

Драматизацията с "робството" по-добре да не я подхващаме.

на 17.01.2019 г. в 5:40, Lumberman написа:

Аха, глобалист! Жител на света.

Да попитам за 4-ти път: Какво лошо виждаш да си без корен, да се носиш по течението, да си глобалист и прочие?

преди 18 часа, zemonti написа:

Първо, аз нищо не съм изредил дал съм линк към сайт в който са цитирани официални документи!

Второ, Гретел ти е обяснила защо обвинението в убийство е с най-малка тежест!

преди 16 часа, Гретел написа:

Да допълня, въпреки че не е нужно, според техния закон непредумишлено убийство се е наказвало с 15 години “окови”, освен ако не е утежнено от друго престъпление - тогава със смърт. Затова убийството наистина е било последното с най- малка тежест обвинение.

И само заради “търсене на под вола теле” всъщност подправяш истината.

Трето, можеш ли да покажеш документ в който пише, че Левски е съден за грабеж?

преди 10 часа, zemonti написа:

В случая е било отежнено с грабеж.

преди 7 часа, zemonti написа:

Да попитам за 4-ти път: Какво лошо виждаш да си без корен, да се носиш по течението, да си глобалист и прочие?

Аз нищо лошо не виждам. Изглежда това пътят (или тенденцията) на еволюцията на човешкия род. И в бъдещите Съединени Европейски Щати ще бъде същото смесване на гените както в Съединените Американски Щати. Впрочем американците в Северна Америка са 80% омешани европейци. Същата рабта все едно СЕЩ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.