Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Уиндоус на SSD

Featured Replies

Ами вместо само да копираш, да ме беше насочил с няколко думи къде пише, че не виждам да пише GPT?

----------------

И няма абсолютно никакво значение, дали ще бъде на гпт или на мбр. След инсталацията на новия вин, не е проблем с  външна програма, да се конвертира от GPT в MBR, или обратното.

• Автор
преди 13 часа, plamen_petrov_80 написа:

Правиш и новото ССД в GPT, като следваш предходните ръководства за подготовка на флашката и инсталация.

Обаче ето на какво попаднах:

Цитат

Тъй като GPT е разработен за новото поколение компютри (така наречените Itanium-based computers) се изисква задължително BIOS да е UEFI базиран, за да може да заредим операционната система от дял с GPT таблица. Затова GPT е препоръчително да се използва на високопроизводителни нови компютърни системи с поддръжка на UEFI и за дискове над 2TB.

Сега трябва да разберем Биоса ми дали е UEFI.И тази препоръка за над 2тб диск,а моето ссд е 256гб,дали е проблем

Да помислим малко логически - диска ти сега е GPT дали биоса ти не е UEFI щом без проблеми зареждаш от него?

Не е препоръка, а дискове по големи от 2ТБ няма как да ги ползваш (целия им размер) под MRB > GPT е задължително за дискове над 2TB.

Да можеш да влезеш в биос-а си и да го направиш така, че да се инсталира ССд то ти под MBR, но ако стане нещо и ССД то не е налично или просто пожелаеш да ползваш ОС-а от ХДД ще трябва отново да ровиш в биос-а, а ако и двете са инсталирани еднакво само си избираш от boot menu то кой физически диск да е зареждащ.

Свободни разсъждения + гадателски способности и т.н. :)

Цяла сутрин гледам как се занимаваш с нещо, дето , ама хич не вдяваш. А във форума има изобилие от написани неща по темата. Всичко, което си намислил, може да стане много лесно с програма AOMEI Pro, с нея ще можеш да си мигрираш готовата ОС на ССДто, да си изтриеш старата на ХДДто и да си запазиш активацията. Там ще видиш каква ти е конфигурацията, стартиращата таблица и т. н. Ако старата ти инсталация е GPT , няма какво да гледаш биоса. И колегата, дето е написал, че дял С: , със инсталирана ОС, може да се конвертира от MBR в GPT , да провери малко как става това(меко казано).

333.PNG

444.PNG

• Автор
преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да помислим малко логически - диска ти сега е GPT дали биоса ти не е UEFI щом без проблеми зареждаш от него?

Не е препоръка, а дискове по големи от 2ТБ няма как да ги ползваш (целия им размер) под MRB > GPT е задължително за дискове над 2TB.

Да можеш да влезеш в биос-а си и да го направиш така, че да се инсталира ССд то ти под MBR, но ако стане нещо и ССД то не е налично или просто пожелаеш да ползваш ОС-а от ХДД ще трябва отново да ровиш в биос-а, а ако и двете са инсталирани еднакво само си избираш от boot menu то кой физически диск да е зареждащ.

Свободни разсъждения + гадателски способности и т.н. :)

Да прав си,намерих:Firmware type : UEFI

преди 9 минути, B3M2W0 написа:

Цяла сутрин гледам как се занимаваш с нещо, дето , ама хич не вдяваш. А във форума има изобилие от написани неща по темата. Всичко, което си намислил, може да стане много лесно с програма AOMEI Pro, с нея ще можеш да си мигрираш готовата ОС на ССДто, да си изтриеш старата на ХДДто и да си запазиш активацията. Там ще видиш каква ти е конфигурацията, стартиращата таблица и т. н. Ако старата ти инсталация е GPT , няма какво да гледаш биоса. И колегата, дето е написал, че дял С: , със инсталирана ОС, може да се конвертира от MBR в GPT , да провери малко как става това(меко казано).

333.PNG

Чел съм и то доста,ама си прав,че някои неща не ги разбирам.Чел съм и за миграцията,това щеше да ми е следващото питане.Но с колегите захванахме чиста инсталация.Или използване на две ОС,като резерв.

Като направиш успешна миграция, която пренася активацията, след това можеш да преинсталираш на чисто, без да въвеждаш продуктов ключ, и ОС ще се активира сама .  А може и да няма нужда от това.

Ако лаптопа си носи лиценза, инсталирането на правилната версия няма да се нуждае от въвеждането на ключ.

Да мигрираш ОС от HDD > SSD, а после да я затриеш за да я инсталираш наново - защо умишлено да правиш действия "убиващи" новия ти ССД диск? За това ще се погрижи всичко останало - ОС и софтуер с безразборното си писане по диска.

• Автор

Благодаря на всички ви,но дебата чиста инсталация или мигриране може да продължи.От магазина ми съобщиха,че утре ще е налично ссд-то.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

защо умишлено да правиш действия

Нали писах-само при нужда ( т. е. ако старата ОС има дефекти, които след миграцията ще се пренесат на ССДто и след инсталация на чисто ще изчезнат), бъди спокоен, нищо няма да му стане на ССДто от една преинсталация, чак пък "убиване"-по-полека!

преди 2 минути, B3M2W0 написа:

Нали писах-само при нужда ( т. е. ако старата ОС има дефекти, които след миграцията ще се пренесат на ССДто и след инсталация на чисто ще изчезнат), бъди спокоен, нищо няма да му стане на ССДто от една преинсталация, чак пък "убиване"-по-полека!

Но брояча си върти нали?

Ако имаше дори нотка за опцията за клониране в питането на bojoviki разбирам, но след като се говори за чиста инсталация - той може преди W10 да сложи един linux или bsd ей така за да се научи да ги инсталира - ще има лаптопа с чисто ново ССД и без никакви данни - какъв по-удобен момент за експерименти?

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

той може

Работата е , че той не може...  А ти "можеш" да намалиш гроздовата , вече празниците свършиха . Нека не му размътваме и без това оскъдния кръгозор на човека.

преди 2 минути, B3M2W0 написа:

Работата е , че той не може...  А ти "можеш" да намалиш гроздовата , вече празниците свършиха . Нека не му размътваме и без това оскъдния кръгозор на човека.

Бъркаш - не пия!

Никой не се е родил научен - няма срамно да не знаеш нещо, но с желание и проба може и да се научиш - иска се време и желание.

Мога да се обзаложа, че щом е инсталирал W10, без много трудности и проблеми може да сложи и Linux Mint, както и TrueOS. Инсталирането на една ОС не е голямата философия, конфигурирането й после си е друга ракия/бира/вино или там който каквото пие.

• Автор
преди 4 часа, B3M2W0 написа:

Нека не му размътваме и без това оскъдния кръгозор на човека.

Пич,все още съм тука,и след като не ме познаваш няма как да кажеш какъв ми е кръгозора.Стига твоя да не е само компютри,тогава си прав.Иначе сам съм си инсталирал ОС още от ерата на XP,цепил съм дискове,работа с някоя и друга програма.Нищо особено,за теб предполагам

преди 11 часа, plamen_petrov_80 написа:

Е задължителен за диск над 2TB.

Е да де

преди 11 часа, bojoviki написа:

след като не ме познаваш

Извинявам се, ако съм те обидил, но за непознати съфорумци съдим по написаното от тях. Въпросите, които задаваш, както и начина, по който го правиш, подсказват подобни допускания. Но няма нищо страшно, никой не се е родил научен, да питаш не е срамно, да правиш експерименти е похвално. Все пак, ако се занимаваш с тази материя още от времето на ХР, до сега би трябвало да си по-напреднал...

• Автор

Добре,съгласих се с мнението на plamen_petrov_80, защото и аз самия предпочитам чистата инсталация.От скромния опит,който имам.Само да вметна,че това ми е първото ССД,затова и питам,не ме е срам.Може би щях да се оправя с опит грешка, защото обичам експериментите,но и ми харесват дискусиите.Така,че не ми се впрягайте за "глупави" въпроси.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.