Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Залезът на хард дисковете

Featured Replies

Мобилните устройства са за използване на съдържание, стационарните са за създаване на съдържание.

• Отговори 107
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Въпреки, че в последно време не е точно така - съдържание на момента и масово достъпно - FB, YT, Instagram...

на 13.01.2019 г. в 23:30, Белгиеца написа:

Значи има големо бъдеще, особено ако ги направят по 15 евро парчето, като ДВД записвачките.

Аз съм си бил направо ясновидец бе майни, снощи си платих два за по 16 евро и 49 цента от германия, ще дойдат в петък.
Значи 320 гигабайтови дискчета, 7200 скорост, SATA и т.н.
Кой като мене ...

преди 22 минути, Белгиеца написа:

Аз съм си бил направо ясновидец бе майни, снощи си платих два за по 16 евро и 49 цента от германия, ще дойдат в петък.
Значи 320 гигабайтови дискчета, 7200 скорост, SATA и т.н.
Кой като мене ...

Хах, сам си надена хомота с тези дискове.
Нека и аз пророкувам - до година-две години ще ги изхвърлиш все още работещи и по собствено желание.

преди 6 часа, whitepixel написа:

Хах, сам си надена хомота с тези дискове.
Нека и аз пророкувам - до година-две години ще ги изхвърлиш все още работещи и по собствено желание.

Диска на който е инсталиран пингвина сега е само 40 гигабайта и е от старите с широките кабели IDE, минава през една елекроника щото дъното има само SATA изходи.
Ама знаеш ли как хубаво си бачка като за гледане на видео от интернет, направо да ти напълни душата.
Имам и по-големи от старите IDE , ама като правех опити, так се случи че този го оставих, понеже се получи както ми трябваше. А по-големите си стоят неизползвани, значи 80 , 160 и 250 GB си почиват.
Та сега, два пингвина ще заработят с 320 GB  SATA дискове и въобще не ми е ясно, как би могло да е по-лошо от сегашния 40 GB IDE купуван по случайност от София.
На същият компютър има и микромека бозица 7-ца, тя ползва друг диск 1 TB SATA.
Така и не я забелязвам разликата при подкарването на Опера и после при разглеждането на сраниците на калдата.
Е, вероятно от единият диск се зарежда браузъра по-бързо, ама това колко секунди по-бързо да е, щом като не ме нервира на стария диск. Може пък пингвинчето да е по-пъргаво от бозицата и да компенсира липсата на същата бързина като от големия съвременен диск.
Та що викаш съм щял да ги изхвърля ?
Аз на игрички не играя, няма такива на 4-те ми компютъра.
Е, последното дъно Азус дето го купих сега , било и за игрички ако му се сложело видеокарта, ама кво ми пука, не ползвам подобна дрога.

По-вероятно е даже да се запася с евтини дискове, да си имам в резерва ако усетя че ще ги спират, та да не се пекарам както стана с телевизорите с кинескопите. Изчезнаха ми под носа от магазините и нямаше кой да ме подсети да си купя докато ги има поне два нови Филипса 16/9.

Мда, и аз така мислех навремето, но пък изхвърлих всичките си магнитни ленти след това. Прогреса не можеш го спря.
На твое място бих си взел и 1-2 дъна със САТА, за да имам с какво да си ползвам грижливо натрупаните хард дискове в бъдеще, че май и САТА-та ще я пенсионират. Ако си обърнал внимание на модата в новите модели лаптопи САТА конектор все по-често няма, няма и слот за 2.5" даже, само PCI М.2 с обратна съвместимост към САТА ... все още.

преди 16 минути, whitepixel написа:

Мда, и аз така мислех навремето, но пък изхвърлих всичките си магнитни ленти след това. Прогреса не можеш го спря.

Аз пък си изхвърлих един рутер един път, който се включваше в модем АДСЛ. 
Понеже новите модели модеми бяха с вграден рутер и си помислих че няма никога да ми потрябва повече.
Е, миналата година ми потрябва нещо да ми дава вътрешни ИП-та между две кутии ( сателитни примници) , които не исках да ги пускам да виждат интернет, поради съмнения в софтуера който съм им сложил.  А сегашния ми модем-рутер безплатно даден от доставчика на интернет, ако няма връзка с кабела на телефона да си намери неговия сървър, нищо не работи. Ами купих си нов рутер за 30 евро, да ми дойде акъла в главата.
Та май трябва да си пазя мозейна сбирка от чарколяци на тавана.

преди 32 минути, whitepixel написа:

На твое място бих си взел и 1-2 дъна със САТА, за да имам с какво да си ползвам грижливо натрупаните хард дискове в бъдеще, че май и САТА-та ще я пенсионират. Ако си обърнал внимание на модата в новите модели лаптопи САТА конектор все по-често няма, няма и слот за 2.5" даже, само PCI М.2 с обратна съвместимост към САТА ... все още.

Май имаш някакъв проблем с хард дисковете и хората които ги ползват, а вече и със sata стандарта :speak:

Как позна? Единственият ми проблем е, че все още имам 3 HDD и все по-често се моля да се пренесат доброволно във Вечните Магнитни Полета, защото ми е жал да ги изхвърля директно. След повече от пет вече години на ползване на SSD-та няма как повече да издържам на параметрите на архаичните HDD-та.

Относно SATA - еми близо е моментът да се присъедини към други поизмрели интерфейси/протоколи - PATA, VESA, AGP, и т.н.
SATA4 версия не се очаква, а да се мери с PCI-E 4.0 (2017) и 5.0 (Q2.2019) с неговите мижави дата трансфери от 0.6-1.8 GB/s e просто смешка.

PCI-SIG_History_Graphic_Wide_RGB_0533.jp

pci-vs-sata.png

Хард дисковете си умират като скачени съдове и дружно със SATA-3.x

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

преди 5 часа, whitepixel написа:

Как позна? Единственият ми проблем е, че все още имам 3 HDD и все по-често се моля да се пренесат доброволно във Вечните Магнитни Полета, защото ми е жал да ги изхвърля директно. След повече от пет вече години на ползване на SSD-та няма как повече да издържам на параметрите на архаичните HDD-та.

Е как може толкова време да търпиш тези лоши хард дискове. Те са  шумни, бавни, лагави, ненадеждни, тежки, горещи... Как може да ти е жал за такова нещо?!? Изхвърли ги веднага някъде, където няма да ги намери някой друг та да се мъчи и той с тях.

Също така си изкърти sata портовете от дънната платка и usb 2.0 (ако въобще имаш такива архаични неща по нея) защото са отживелица и само заемат място. :speak:

Всичко зависи от нуждите на потребителя,какви устройства ще ползва!Аз си ползвам два архаични лаптопа с XP.Ценни са ми защото имат LPT и RS232.Мисля че те няма как да работят с друго освен HDD!

• 1 месец по-късно...

Лек рефреш на темата
WD започна процеса на сбогуване със SATA интерфейса,  както и със SSD и да се насочва изцяло към NVMe сторидж.
https://www.theregister.co.uk/2019/02/27/western_digital_nvme_storage/

Уупс, ама това не са HDD?? Какво общо има с темата??
Точно така, кой ли пък и ще се занимава с HDD, щом  WD започва да изхвърля и SSD ... от употреба.

Трансформацията се случва по-бързо и от най-дръзките очаквания.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

С хард дискове се занимавам от около 45г и тогава им казваха "Уинчестери". От тогава почти всяка година излизаше статия как магнитния запис се изчерпва и отстъпва на други методи - оптически и т.н. Конструкторите обаче не се предаваха и в момента хард дисковете са достигнали невероятно високо технологично ниво, надали много хора у нас знаят големи подробности за тях освен като за "черна кутия" . А има и нещо , което заслужава уважение и поклон на производителите за голямата надежност, като се има предвид и факта, че печалбата за тях е около 2 долара на бройка.

на 27.02.2019 г. в 12:56, whitepixel написа:

WD започва да изхвърля и SSD ... от употреба.

Боже! Как можа да напишеш подобно нещо? И каква е разликата между SerialATA ssd и NVMe ssd? Май само интерфеййсът.
Като АТА и SATA (сравнението е леко грубо, но е приблизително така)

Аз съм от времето на Илия Попов. Много добре помня и няколко години съм работил с такива HDD дискове, производство на Seagate, които бяха (сега ще ви е смешно на много от Вас) но цифром и словом само 5 МЕГАБАЙТА в 5,25 инчов размер. Работеха безупречно и един такъв диск струваше 80 лева тогавашни пари. Имаше в България и българско производство - на Стара Загора (цена 460 лева, пак тогавашни пари) със същия капацитет но двойно по големи по височина(все едно си сложил два вносни един над друг)правени по американска технология на фалирал тогава завод от Силициевата долина в Америка. Абсолютни боклуци, но цялото оборудване купено от много известен тогава пловдивски специалист във... политиката. Бисер му беше малкото име. Въобще не съм срещу новите технологии, но уверено мога да кажа, че поне още минимум 5 години ще се ползват HDD дискове, колкото и да не се вярва на някои.Технологията на новите дискове се развива много динамично, с часове, но човек не трябва да забравя, че по света се ползват милиарди дискове именно от този стандарт HDD. Това предразполага и тяхното производство все още. А да споря само заради спора, не бих го правил.

• 3 седмици по-късно...

Леко напомняне, че бъдещето на SATA e обречено вече полуофициално от всички производители.

Базираните в Тайван дизайнери на интегрални схеми Silicon Motion Technology, Phison Electronics и Silicon Integrated Systems се състезават да внедрят подобрена версия на PCI SSD контролер чипове, докато основните производители на марки като Kingston Technology, Adata Technology, Transcend Information, Seagate и Micron също регистрират PCIe SSD-та като основна продуктова линия.

https://www.digitimes.com/news/a20190321PD209.html

Мойте искрени съболезнования към всички hdd/ssd sata фанатици и хардуерни "капацитети" у тази тема. 

преди 44 минути, whitepixel написа:

Леко напомняне, че бъдещето на SATA e обречено вече полуофициално от всички производители.

Базираните в Тайван дизайнери на интегрални схеми Silicon Motion Technology, Phison Electronics и Silicon Integrated Systems се състезават да внедрят подобрена версия на PCI SSD контролер чипове, докато основните производители на марки като Kingston Technology, Adata Technology, Transcend Information, Seagate и Micron също регистрират PCIe SSD-та като основна продуктова линия.

https://www.digitimes.com/news/a20190321PD209.html

Мойте искрени съболезнования към всички hdd/ssd sata фанатици и хардуерни "капацитети" у тази тема. 

В момента в този раздел и по точно в тази тема няма и не може да има "капацитет" по голям от ТЕБ. Само и ти, дето си на годините на парите на Иван Костов!

Същевременно при мен вече 12 години работи едно Hitachi, което от ден първи звучи като на умиране. Само едни мизерни 250 гиги е и е сцепван от теглене/изтриване на данни, претърпял е едно изолиране на лоши сектори на третата година от използването и редовно е натъпкан на може би 80% от капацитета. Имам и едно дърво WD в лаптопа, 640ГБ, още по-жестоко малтретиран, включително на постоянни вибрации и на няколко изпускания докато е работил - нито един лош сектор за вече 9 години, никакви механични повреди и звуци.

SSD-тата докъде ги докараха като възможности? Колко TB могат да минат през едно 128-256-512GB SSD преди да клекне? Но без жокери като overprovisioning. Out of the box, без ръчни настройки ме интересува. Питам, защото наистина не съм в час. Ако предлагат повече, няма логична причина да не заменят HDD. И все пак, повечето геймъри например, ще заложат на HDD за storage, а не на SSD. Игрите не наближиха ли вече 100ГБ като размер?

Зависи от SSD-то тъй като по-евтините са с по-кратък живот. Но с точност няма как да се каже.

Например твоите хардове производителя им дава определен живот (нищо по-различно от SSD-тата) които очевидно е надхвърлен но работят.

На старото ми TLC даваха 80TB сега може да се вземе за 50 лв. по-малко вариант на който дават 200TB.

Това е гаранцията не колко ще живее устройството. 

преди 57 минути, Колев60 написа:

В момента в този раздел и по точно в тази тема няма и не може да има "капацитет" по голям от ТЕБ. Само и ти, дето си на годините на парите на Иван Костов!

Вярно си е.
Но нека да не говорим за мен, а да направя един разбор на твое мнение от тази тема.

на 3.03.2019 г. в 23:00, Колев60 написа:

но уверено мога да кажа, че поне още минимум 5 години ще се ползват HDD дискове, колкото и да не се вярва на някои.

Естествено,че който има ще си го ползва - потребител/фирма/датацентър.  Твърдението ти обаче, че след 5+ години някой ще купува харддискове е смешно. Интересно, би ли си заложил калдата-името под това твърдение да се посмеем заедно през 2024-5?

Технологията на новите дискове се развива много динамично, с часове, но човек не трябва да забравя, че по света се ползват милиарди дискове именно от този стандарт HDD. Това предразполага и тяхното производство все още. А да споря само заради спора, не бих го правил.

Отново смях.
Магнитна плътност + ограничен обем на физически формат кутия, колко ще могат да ги развиват? Мнението ти е абсолютно ламерско, сори.
Но нека те светна и по този въпрос, понеже е изчислено преди 2 години, и то не от кой да е, а лично от Сийгейт - 60 ТБ е теоретично достижимият обем за 3.5" физически размер на диск при маскимален брой плочи, очаквана (евентуална) реализация 2024. Срещу повече от 1 PB в същата 2024 година за SSD технология.

но човек не трябва да забравя, че по света се ползват милиарди дискове именно от този стандарт HDD.

Много сме, силни сме. БКП?

но човек не трябва да забравя, че по света се ползват милиарди дискове именно от този стандарт HDD. Това предразполага и тяхното производство все още.

Мога само да се усмихвам сдържано, колко си бос също И във финансовата сфера. Единствената спирачка hdd да не е в Музея на технологиите е все още по-ниската му производствена цена, а НЕ технологията му е причината да се произвежда още.

преди 31 минути, whitepixel написа:

Вярно си е.
Но нека да не говорим за мен, а да направя един разбор на твое мнение от тази тема.

Естествено,че който има ще си го ползва - потребител/фирма/датацентър.  Твърдението ти обаче, че след 5+ години някой ще купува харддискове е смешно. Интересно, би ли си заложил калдата-името под това твърдение да се посмеем заедно през 2024-5?

Отново смях.
Магнитна плътност + ограничен обем на физически формат кутия, колко ще могат да ги развиват? Мнението ти е абсолютно ламерско, сори.
Но нека те светна и по този въпрос, понеже е изчислено преди 2 години, и то не от кой да е, а лично от Сийгейт - 60 ТБ е теоретично достижимият обем за 3.5" физически размер на диск при маскимален брой плочи, очаквана (евентуална) реализация 2024. Срещу повече от 1 PB в същата 2024 година за SSD технология.

Много сме, силни сме. БКП?

Мога само да се усмихвам сдържано, колко си бос също И във финансовата сфера. Единствената спирачка hdd да не е в Музея на технологиите е все още по-ниската му производствена цена, а НЕ технологията му е причината да се произвежда още.

Съгласен съм да коментираме отново темата през 2025 година и то с удоволствие.  Стига да съм жив и здрав и все още да посещавам Калдата. А истинския ЛАМЕР  си ти, и до тогава никой не би ти отнел първото място! И да те светна, щото си и твърде глупав. Никога през живота си не съм бил нито от БКП, нито техен поддръжник. И ако и добре виждаш и четеш, аз съвсем съзнателно съм застанал с ника си, името и годините в този форум, за разлика от такива като теб.

преди 9 часа, Колев60 написа:

щото си и твърде глупав

И двамата попадате във вече известни категории-младото теле да гледа напред, а стария боец-назад. Истината, както винаги, е някъде по средата- да не се влагат толкова емоции и всеки да има свободата на избор, без да гази по главите на другите. Демокрация трябва да има не само в политиката, а във всичко. Новото е примамливо, но стига да не е поредния търговски трик-например като 3D и 4К телевизорите(много хубави, само дето за нищо не се използват).

Едно интересно лаишко четиво:
http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=22127

И
Why hard drives won’t be replaced by SSDs any time soon

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, DarkEdge написа:

Независимо, както си написал че статиите са малко лаишки съвсем спокойно мога да увелича времето от 5 на 8 години със създателя на темата. Разбира се, че съм за новото и SSD постепенно ще заменят HDD, което е за по добро.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.