Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Температура на процесора и видеокартата

Featured Replies

• Автор

Не съм забелязал честно да ти кажа, но е на сток фан кривата. Трябва да има някъде информация в интернет.

• Отговори 93
  • Прегледи 12,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Днеска ми се обадиха от ем*г за видеокартата, и реших да я заменя със същата. Не знам вече как да подходя към нея, ако са високи температурите и волтажа просто ще я изчакам пак да изгори и ще искам да ми върнат парите. Не знам вече как да постъпя, защото и сега ми предлагат да ми върнат парите, но за 400лв. няма да намеря същата производителност, освен ако не говорим за втора употреба, но искам всичко да си е ново.

ТОВА НЕ СА НОРМАЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ ЗА НАСТОЛНА МАШИНА !

А какви са нормалните температури за настолна машина? Къде има спецификация какви трябва да са, особено под товар/стрес? Процесора спокойно може да си понесе температури до 90 градуса, след това започва да тротълва в повечето случаи, зависи от процесора и дъното. Има процесори, които стигат и до 100 градуса при клок и стрес тест. В случая максималната температура на процесора е 67 градуса според предоставените данни, което си е напълно задоволително. Това си зависи пак от охладителя, въздушния поток, термопастата, волтажа и честотата. Също и за видеокартата 78 градуса при продължителен товар са абсолютно нормални, моята GTX 970 понякога ги минава при продължителна игра и overclock, а до 90 градуса няма да има проблеми. Като си превиши зададения температурен лимит ще тротълва. Освен това се разбра, че видеокартата е работила на по-голям волтаж от нормалния, което е и най-вероятната причина за високите температури.

преди 33 минути, dnevniks написа:

Днеска ми се обадиха от ем*г за видеокартата, и реших да я заменя със същата. Не знам вече как да подходя към нея, ако са високи температурите и волтажа просто ще я изчакам пак да изгори и ще искам да ми върнат парите. Не знам вече как да постъпя, защото и сега ми предлагат да ми върнат парите, но за 400лв. няма да намеря същата производителност, освен ако не говорим за втора употреба, но искам всичко да си е ново.

Вземи си новата карта и виж как ще се държи, възможно е просто да си уцелил дефектна бройка. Така или иначе щом е в гаранция, няма какво да те притеснява. Ако пак се държи по същия начин към волтаж и температури, тествай я на друго дъно с друго захранване, примерно при някой приятел, за да си сигурен, че проблема е във видеокартата.

За тези пари (400лв.) освен втора ръка няма как да намериш към момента по-висока производителност .  Взимай нова карта и си я ползвай със здраве . След като нямаш проблеми с волтажа на 1050ти , няма от какво да се притесняваш. Сигурно е, че си уцелил дефектна бройка. Разбери ,това нещо е нормално .  Никой не е застрахован. Аз съм купувал преди време точно когато излязоха на пазара gtx 1080ti, един zotac extreme edition , чисто нов , не разпечатван от Ва*ио . Чаках толкова много тази карта (едвам се вредих до бройка) и когато най-накрая дойде , картата крашваше и вадеше артефакти след определени градуси (към 70).  И понеже това беше единствена бройка налична в сайта, за мой карък нямаха да ми дадат друг модел. Имаха единствена налична 1бр. AMP edition пак 1080ti Zotac. Тая 2-та карта беше такава брутална печка , че се чудих как изобщо не изгоря , че даже и 5год. гаранция и бяха дали от Зотак/съответно и Ва*ио. При игри , ако не пипна fan кривата минаваше от раз 80-85 градуса. Наложи се да я да я скопявам допълнително като намалих дори power limita +  екстремно агресивна крива на перките за да я докарам към 75-78 градуса при игри. И същата тази карта до ден днешен (вече близо 2 години минаха) си работи без никакви ядове и драми . Вярно ,че вече е на компютъра на мой познат (понеже я продадох) , но идеята на тази история е ,че самите температури не са най-важния фактор . В крайна сметка чрез биоса на картата имаш зададен определен температурен лимит . Достигне ли го картата , почва автоматично да пада честотата на ядрото , както и волтажа на самата карта.  Продължавам да смятам ,че карти работещи над 80градуса малко или много им се скъсява живота , но с колко (ден-месец-година или повече) едва ли някой може да отговори.  Точно за това едно от горните ми предложения бе да се опита флаш на  биоса на картата с надеждата да се спаси .  (Естествено не всеки може да го направи , независимо ,че не е сложна процедура).   

• Автор

Писах им да ми пратят нова тогава, ще поживеем и ще видим какво ще стане.

• Автор

Това е положение с новата карта, волтажа пак си остава висок, но какво да правя, така си го оставам. Няма да ставаме роби на техниката все пак.

weee.png

Закачи картата на друг компютър и виж дали пак е така волтажа. Тези карти не са ли с двоен BIOS, ако можеш пробвай с втория какво ще е положението. Дъното няма ли опция за регулиране на волтажа към PCI-E слота или това зависи от картата, не съм правил такива експерименти?

• Автор

Днеска ще я пробвам на друг компютър да видим дали пак ще държи висок волтаж. Иначе пробвах втория биос, разлика няма. Мисля, че няма опция за регулация на волтажа към PCI-E слота.

Сещам се  веднъж имах случай след ъпдейт на драйвера картата да ми държи по-висок волтаж на идъл  . Защо не опиташ да изтриеш всички налични видео драйвери с DDU . След рестарт качи нова инсталация на последната версия драйвери от АМД. Виж в GPU-Z дали волтажа също достига до такива стойности . Няма логика 1050ti да работи на нормален волтаж , а АМД не .  

Задължително тествай картата на друг компютър. За всеки случай дай настройките в биоса на дъното под дефолт , макар че там няма как да въздействаш на волтажа на картата.  

едит: 1.238V ли пише че е достигала картата максимално, че не виждам добре ?  Ако това е максималния волтаж значи всичко е наред. Казах ти ,че до 1.24V не е проблем пиково да достига. 1,29-1.3 вече е друга бира.

преди 39 минути, pepy86 написа:

Сещам се  веднъж имах случай след ъпдейт на драйвера картата да ми държи по-висок волтаж на идъл  . Защо не опиташ да изтриеш всички налични видео драйвери с DDU . След рестарт качи нова инсталация на последната версия драйвери от АМД. Виж в GPU-Z дали волтажа също достига до такива стойности . Няма логика 1050ti да работи на нормален волтаж , а АМД не .  

Задължително тествай картата на друг компютър. За всеки случай дай настройките в биоса на дъното под дефолт , макар че там няма как да въздействаш на волтажа на картата.  

едит: 1.238V ли пише че е достигала картата максимално, че не виждам добре ?  Ако това е максималния волтаж значи всичко е наред. Казах ти ,че до 1.24V не е проблем пиково да достига. 1,29-1.3 вече е друга бира.

Кой ти каза, че 1.24 е добре за RX580?Понеже моята не съм я виждам да стига такива стойности...

Ако този волтаж се достига рядко - без да се поддържа няма никакъв проблем за картата . При АМД това е често срещано , за разлика от нвидия, където картата си работи на 1.063 до достигане на определена температура, след което пада постепенно на 1.05, намалява честотата и т.н. . Наясно съм какви са нормалните стойности на волтажите за тази карта и по-напред в темата съм го споделил с момчето. 580 не съм имал , но за сметка на това с 2бр. rx 480 съм натрупал достатъчно наблюдения . 

WYtnUdc.png

Не е включена на боост и даже още мога да сваля напрежението. По принцип при State 7 e 1150mV(1340Mhz)

Пусни един шот от hwinfo по време/след на гейминг , ако не е проблем. Може и GPu-Z   . Нека видим какви стойности ще отчетат. При мен XFX-a и Гигагбайта ми държаха 1.15V почти постоянно под товар , но моментно (макар за част от секундата и двете вдигаха до 1.21-.1.22V ). Toва на око не може да се хване лесно , дори с мониторинг  по време на гейминг (riva tuner) , но не значи че не достига за кратко до този волтаж. При по старите R9 290/X ми стигаше пиково до 1.241V , дори имаше една бройка и 1.25, но при нея сменяхме биоса понеже gpu-то беше почнало да деградира и създаваше проблеми.

s0OoXvw.png
1.17V максимални но на автоматични настройки...Само, че на тая карта успешно се сваля напрежението до 1.13V при State 7 1340Mhz

Твоята карта е "пушка" , изцяло в норма . Само за статистиката , твоя модел какъв е ? Интересна е разликата от близо 100W в показанията на GPU core power между двете карти. (освен едната програма да не отчита коректно?)  Ще е добре още някой колега с rx 580 (или поне 480) да сподели как са волтажите и про него .  На автора на темата му остава единствено да качи новата карта на друго PC и да сподели какво е положението.  Съвета ми да изтрие с DDU драйвера и да качи нова (за всеки случай) си остава .   

едит:  Към автора: Обещавам да се свържа с един познат , който има доста бройки rx 580 (използва ги за майнинг) и да пробваме някоя от неговите карти как се държи на сток настройки . Ще споделя до няколко часа какъв е резултата.

Sapphire RX580 Nitro+ e модела на картата...Нормално е да има такава разлика в Core Power понеже неговата карта стига асбурдни напрежения за сток честота.

• Автор

Сега се заиграх малко с MSI Afterburner-a и успях да я смъкна на 1,150 волта на стабилни 1366mhz и 2100mhz на паметта. Конпумацията падна до 197 вата, а температурите 65 градуса с къстъм фан каривата, която пепи ми каза няколко поста назад. Мисля, че е оптимален резултат.

преди 3 часа, dnevniks написа:

Сега се заиграх малко с MSI Afterburner-a и успях да я смъкна на 1,150 волта на стабилни 1366mhz и 2100mhz на паметта. Конпумацията падна до 197 вата, а температурите 65 градуса с къстъм фан каривата, която пепи ми каза няколко поста назад. Мисля, че е оптимален резултат. 

Браво това е чудесен резултат. тествай я все пак за стабилност някой бенч като time spy , fire strike.  Почвам да се чудя дали тези пичове от XFX не са си омазали цялата серия с подобни биоси. Абсолютен факт е ,че причината за това е самия биос. Странното е ,че   и при втория биос нямаше ефект .  Решение с флаш на друг биос има , но е хубаво някой да ти удари едно рамо.

Year Zero  асбурдни напрежения са тези на предната му карта - от 1.3V. На фона на тях ,сегашните му са манна небесна :) 

Последен въпрос към автора , имаше ли ефект след DDU и чиста инсталация на нов драйвер ? (ако си го правил изобщо).

едит: Извинявам се за удебеления шрифт, упорито не се маха.

• Автор

Ами да направих го, нали за кратко бях с 1050ti и с DDU махнах драйвъра и инсталирах новия на амд, резултата е същия. Ох, почвам да се замислям дали да не флашна друг биос, ще почета как става, ако не е много сложно може да се опирам. И другото нещо, мисля да пиша на XFX да видим дали ще ми кажат дали това е нормално.

За сега карай така , нали си ги намалил с afterburnera .  Aко е стабилна така , всичко ще е наред от към волтажи  .  Нищо не губиш да я тестваш на друга конфигурация за да сравним.  

Преди малко се чух с момчето ,  за  което споменах по горе. Също смята ,че 1.238V , ако е моментен-пиков волтаж не е проблем . При него също има няколко бройки , които достигат до този волтаж , а ползва картите от доста дълго време на 24/7 употреба  и няма никакви драми  с това.   

• Автор

А да, забравих да ви кажа, че днеска я пробах на един приятел на пс-то. Волтажите пак си бяха височки, от рода на 1.28-9, нали говорим за пикови, не постоянни. Сега се разровичках за биосите и им дават Target градуси 75 градуса, но за волтаж нищо не пише.

преди 19 минути, dnevniks написа:

Сега се разровичках за биосите и им дават Target градуси 75 градуса

Това изобщо не го гледай . Отделно не си прави експерименти , ако не знаеш кой биос да свалиш .  Много е важно да видиш кой биос за каkва памет е подходящ . (hynix , elpida , samsung)

не разбрах твоя модел GTS Или GTR e?

Toва например е биос от модел GTS Core Edition .

Memory Support 8192 MB, GDDR5, Autodetect 8192 MB, GDDR5, Samsung K4G80325FB 8192 MB, GDDR5, Hynix H5GQ8H24MJR

Обърни внимание на power limit-a  gpu clock - тук са доста окастрени , с други думи най-ниска консумация , вероятността волтажа тук да е по-нисък е много голям , честотата на ядрото ще е по-ниска, респективно ще падне малко перформънса.

Програмата , която ползвах преди за флаш на моята 480-ка беше AtiFlash . При теб хубавото е това , че имаш и 2-ри биос :)

• Автор

Това е втория ми биос 1150мгз на ядро и 2100мгз памет. Обаче, волтажа си остана висок, не знам защо...

Бърза поправка, изглежда не съм гледал където трябва или съм се объркал. Сега пуснах този биос, които прати по-горе и това са резултатите, обаче се усеща разликата в performance-a. Ще си варна стария биос, ще намаля малко волтажа, къстъм фан кривата ( тя даже не шуми толкова много и не я чувам, защото съм със слушалки) и ще си свиркам. Дано живее повече от предишната. :D

dw.png

• Автор
преди 31 минути, dnevniks написа:

Това е втория ми биос 1150мгз на ядро и 2100мгз памет. Обаче, волтажа си остана висок, не знам защо...

Бърза поправка, изглежда не съм гледал където трябва или съм се объркал. Сега пуснах този биос, които прати по-горе и това са резултатите, обаче се усеща разликата в performance-a. Ще си варна стария биос, ще намаля малко волтажа, къстъм фан кривата ( тя даже не шуми толкова много и не я чувам, защото съм със слушалки) и ще си свиркам. Дано живее повече от предишната. :D

Така, може да се каже, че решихме единия проблем. Остава да разбера, защо рам паметта ми не е стабилна на нищо над 2400мхз...

dw.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.