Премини към съдържанието
sakuraki

Овърклок на Ryzen 5 1600 на дъно Gigabyte AB350 Gaming

Препоръчан отговор


Здравейте! Миналата година си купих един компютър и вече, му е време да бъде клокнат малко, защото има осезаема разлика :). Ползва се предимно за 4к видео обработка, фотошоп и някоя друга игра. В момента е със сток охладител и на 3.8ghz работи стабилно, но температурата отива на 84+, когато пусна стабилно да пресмята 4к видео клип. Харесах си един охладител, който най - сетне го намирам и в България, а той е SCYTHE MUGEN 5В. На 3.8ghz не съм вдигал волтажа на процесора, но ще се опита да гоня 4ghz с този охладител. Обаче друг проблем има, а това сa температурите на VRM-то и малко ме притеснява. Кутията е Fractal Desing Focus и е с 2 вентилатора отпред само. Дали ако сложа 3 отгоре и 2 отзад ще има ефект, защото уж я дават кутия с добър поток на въздух. Като съм готов да отделя до 150лв за охлаждане, като това на процесора е 98лв, остават 52лв за вентилатори за кутията.  Какви бихте ми препоръчали и дали всъщност ще има ефект за температурата в кутията. Другото, което е малка пречка - температурата в стаята, винаги е над 28 градуса и оказва влияние и това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, sakuraki написа:

температурата отива на 84+

Това е прекалено висока температура, и вероятно компютъра е за профилактика, преди всичко! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е температурата с клок на 3.8ghz и стоков охладител, като през това време се рендват 2 клипа с 4к резолюция. Напълно нормална температура за стоков охладител и 100 % натоварване, но наистина е висока за постоянно натоварване. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Околната температура винаги влияе - това е факт.

Хубаво е, че сте успели да вдигнете всички ядра до 3,8Ghz без допълнително напрежение, но няма никаква гаранция до колко точно ще можете да го вдигнете стабилно в рамките на разумно вдигане на напрежението.

Аз бих подходил така:

 - опитна постановка - максимално хладно помещение, насочена струя въздух към отворената кутия

- вдигане на напрежението една стъпка под допустимото и плавно повишаване на честотите само на процесора (ако трябва паметта се сваля) намира се границата при която и без натоварване системата спира, връща се една стъпка назад и се пускат краткосрочни тестове за стабилност (следят се температурите)

- от постигнатите резултати може да се помисли дали тази бройка държи и колко и струва ли си инвестицията.

Има и друга опитна постановка - максимална температура на помещението и опит с добавянето на една-две допълнителни перки в кутията - на различни места - вече имате граничната стойност от 84 градуса - целите да намерите оптималното разположение на перките в кутията при сегашното състояние на системата - клок/охлаждане.

И трета мисъл, не е ли по-добре да го карате така още и в даден момента да го смените с по-нов и с повече нишки процесор - предполагам, че процеса който извършвате се влияе повече от броя кончета от колкото +200Mhz на ядро (ако изобщо постигнете стабилни 4.0Ghz).

Успех и късмет!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 34 минути, sakuraki написа:

 Кутията е Fractal Desing Focus и е с 2 вентилатора отпред само. Дали ако сложа 3 отгоре и 2 отзад ще има ефект, защото уж я дават кутия с добър поток на въздух. Като съм готов да отделя до 150лв за охлаждане, като това на процесора е 98лв, остават 52лв за вентилатори за кутията.  Какви бихте ми препоръчали и дали всъщност ще има ефект за температурата в кутията. Другото, което е малка пречка - температурата в стаята, винаги е над 28 градуса и оказва влияние и това.

Да, ще има ефект, като сложиш изкарващи вентилатори.За отзад може да сложиш само един 120мм. - http://nikem-bg.net/computer-components/Noctua-Fan-120mm-NF-P12-redux-1700P/.Отгоре имаш опция за 2x120 или 2x140, като според мен един 140мм ще ти е достатъчен - http://nikem-bg.net/computer-components/Noctua-Fan-140mm-NF-P14s-redux-1500-PWM/.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само информативно , би ли споделил какво ти е напрежението на 3.8Гхц ?  Аз лично първите zen процесори не съм чувал под 1.3 (1,25-1,27V ако са златни бройки) да могат да работят на подобна честота .  При мен лично под 1.3-1,32 не мога да докарам с Тайчито напълно стабилен процесора на 3.8Гхц.   Между другото температурата наистина ти е твърде висока.  При мен съм с 2горни и 1 заден изходящи и 2 входящи вентилатора.  Температурата в моята стая също е около 28градуса  . С по висок клас кулер и приличен въздухопоток в кутията ще успееш да свалиш значително градусите .     Иначе и аз подкрепям горното мнение , за 4.0Гхц , ако изобщо се постигне ще е с волтаж около 1,45V. За такива стойности или минавате на вода или high end /dual tower/ cpu cooler.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм вдигал волтажа, но не съм обърнал внимание и на колко работи. За 3.8ghz съм сигурен, че е стабилен, защото рендвах огромен 4к клип и нямах никакви проблеми, но температурата ме притесняваше. А относно малката разлика от херците е огромна при пресмятане e oгромна от сток и клокната с около 2минути на кратки клипове, а вече на дълги разликата е голяма. А пък ryzen 5 2600 няма много разлика с 1600 за рендване на видео, вече ryzen 7 е друга бира, но пък не ми се сменя процесор сега. Другия вариант е да премахна сегашната ми рам и да взема някоя, която е по - бърза и с по - ниски тайминги. В момента ползвам G.SKILL Aegis 16GB 3000mhz (2х8) , но пък тогава отива на доста по - скъпа инвестиция.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Sakuraki , ако си пуснал през биоса някоя готова настройка за клок е много вероятно при 3,8гхц (щом твърдиш ,че процесора е стабилен) в момента да работи на някакви доста завишени волтажи. Как си го клокнал ? Ако си задал ръчно честотата на 3,8 , а волтажа на auto нали се досещаш ,че дъното само определя колко волта да пусне на цпу-то и обикновено се презастрахова с малко повече волтаж с цел гарантиране на стабилност.  При по-висок волтаж , напълно вероятно е температурата да е по-висока. Пусни hwinfo , минимизирай , след това натовари цпу-то с рендване на въпросните 4К клипове и виж после до колко волта си достигнал . Гарантирам ти ,че не си на стоковия волтаж при тази честота.  На моя процесор (r7 1700) сток честотата е 1.1875V . При теб също е в този диапазон . Но на повече от 3.6 аз не мога го ползвам на този волтаж стабилен .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@sakuraki

Радвам се че си ползваш машината и всичко е наред. Според мен преди да пристъпиш към покупка на охладител пробвай да преместиш долния преден вентилатор отзад или отгоре. Това би трябвало да понижи доста температурите на процесора (както и на мосфетите).

А за охладител - моя глас отива за Termalright Aro-M14. Има го във големите Немски магазини (MindFactory, Alternate) на цена около 80-85 лв. В България няма да го намериш, но може да питаш в Dekada които уж са дистрибутор на Termalright. Не знам какво е обслужването на Dekada и колко трябва да чакаш, но ако е доста може да го поръчаш чрез фирма посредник от въпросните чуждестранни магазини. Ако Alternate могат да го доставят до българия, може и директно през тях.

Ако си хвърил око на Scythe Mugen 5 [Rev. B] във Vario - не е наличен в България. Ще трябва да чакаш 5 работни дни (може и доста повече) за доставка.

А за ъпгрейд - Като излезе третото поколение след 5-6 месеца тогава ще го мислиш.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, sakuraki написа:

Другото, което е малка пречка - температурата в стаята, винаги е над 28 градуса и оказва влияние и това.

Това не го разбирам. Защо трябва да стоиш на такава жега? Инак дай снимка на кутията отвътре да видим как си наредил нещата. За охладител - можеш да вземеш едно водно с 120мм радиатор и да ползваш перката му същевременно като изкарваща отзад. Примерно това

преди 4 часа, sakuraki написа:

Другия вариант е да премахна сегашната ми рам и да взема някоя, която е по - бърза и с по - ниски тайминги. В момента ползвам G.SKILL Aegis 16GB 3000mhz (2х8)

Това ще е доста безсмислена операция.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На това дъно упражнението над 3,8 отива леко към посока безсмислено. Още началото бях пускал някъде клипче с тестове от немско списание, където конкретно това дъно минава 117 градуса на гърба на платката със СТОКОВ 1800Х. Дори се учудвам че държи клокнат 1600. Иначе ако е задължително, бих опитал първо с обдухващ вентилатор към VRM на дъното и после другите операции. AIO според мен ще е контрапрудктивно, точно заради дъното. Самия процесор може да го държи по-нормален охладител ако въобще постигне 4гхц. Моя не помня колко волтаж искаше, но той е и от добрите бройки. И въпреки това в един момент удря главата в стената и до там. А аз съм с къстъм водно и висок клас дъно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В стаята е топло, че жената иска жега, пък напича я през целия ден и без климатик е 23-24градуса. Иначе си работи стабилно на 3.8 и нямах никакви проблеми в периода, когато беше този клок. Но както писах и по - горе и процесора и VRM на дъното бяха с доста висока температура и затова го върнах на сток. Аз съм избрал среден клас охладител, не е топ. Всички дъна от този глас се оплакват от подобен проблем, което е малко тъпо. Познат си сглоби същата конфигурация, но с дъно MSI B350 GAMING PRO CARBON и хич нямаше късмет с клока на процесора, което вероятно е проблем и на процесора де, но все пак. По - долу ще пусна и снимки на кутията, но в момента нямам по - хубави, за да се покаже всичко вътре.

 

снимка 1

 

снимка 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как го виждам аз сега - цялата топлина отнета от процесора я набиваш на дъното и паметите. Не е ясно колко от свежия поток остава за процесора, а видеото отдолу претопля всичко и го качва нагоре. А горе и отзад нищо не изкарва бързо топлия въздух.

Може да направиш проба с някаква тънка лентичка от къде колко въздушен поток има, с поставен термометър можеш да видиш и температурите на ключови места.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване