Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптимизиране на Windows 10 и премахване на всичко излишно

Featured Replies

преди 14 минути, Танер Заит Расим написа:

...

Не виждам Netflix-a  тук. и Candy  игричките  и другите простотии.
....

Едно завъртане около блядовете и Candy гушва букета. Друг е въпроса шпрехен зи путински, но цъкай удебеленото и ще победиш.

Друг товарищ пише за Netflix
Get-AppxPackage *Netflix* | Remove-AppxPackage

Дори не знаех, че джама бъка от подобни мандавошки и затова на галено го наричам гомнинdows.

• Отговори 125
  • Прегледи 11,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи сам си правиш подобен скрипт или нищо не правиш. И да има готово приложение пак ще кажеш, че не си сигурен какво прави. Виж и това ако искаш и друг начин не намирам:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/mount-and-modify-a-windows-image-using-dism

• Автор
преди 6 минути, Profruit написа:

Едно завъртане около блядовете и Candy гушва букета. Друг е въпроса шпрехен зи путински, но цъкай удебеленото и ще победиш.

Друг товарищ пише за Netflix
Get-AppxPackage *Netflix* | Remove-AppxPackage

Дори не знаех, че джама бъка от подобни мандавошки и затова на галено го наричам гомнинdows.

Само сървърните им осове идват чисти като сълза, и Windws 7 още идва чиста.
Но стия 10-ки се оляха.

Но виж не винаги тези команди действат, при 1803 може при 1809 не работи, микромеките нещо ги променят..

преди 6 минути, Танер Заит Расим написа:

При секюрити инциденти аз ще го отнеса първи.

Ако потребителите имат и минимални права /да ползват флашки, да имат достъп до интернет и да отварят имейли/ за голямо "секюрити" иде реч...

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Значи сам си правиш подобен скрипт или нищо не правиш. И да има готово приложение пак ще кажеш, че не си сигурен какво прави. Виж и това ако искаш и друг начин не намирам:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/mount-and-modify-a-windows-image-using-dism

Това ми харесва, официален източник, друго питие  си е!

току-що, Joss Bomon написа:

Ако потребителите имат и минимални права /да ползват флашки, да имат достъп до интернет и да отварят имейли/ за голямо "секюрити" иде реч...

При модификация на имидж ако допуснеш секюрити грешки, няма да ти е виновен потребителя.

преди 28 минути, Танер Заит Расим написа:

...

А и този тул кой го е писал?

Нещо не ми вдъхва доверие, не е микрософтски.

Ruined1  го е писал и му имай вяра, след като github.com го тиражира, а микрософтците едва ли ще си правят сепуко, след като те бълват мандавошките.

• Автор
преди 7 минути, Profruit написа:

Ruined1  го е писал и му имай вяра, след като github.com го тиражира, а микрософтците едва ли ще си правят сепуко, след като те бълват мандавошките.

Не мога, няма да мога да спя нощем.

Нещо не можах да запиша модифицирания install.wim файл обратно в имиджа - как точно става? Принципно разархивирах всичко, след това модифицирах и пробвах да върна обратно в iso, но не искаше да зарежда на vmware. Пробвах с ultraiso и imgburn. Как точно се прави?

преди 13 минути, Танер Заит Расим написа:

Това ми харесва, официален източник, друго питие  си е!

От линка:

Цитат

Note that although you can add application files and folders, you can't install applications directly into a mounted image in the same way that you would on a running PC. 

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Нещо не можах да запиша модифицирания install.wim файл обратно в имиджа - как точно става? Принципно разархивирах всичко, след това модифицирах и пробвах да върна обратно в iso, но не искаше да зарежда на vmware. Пробвах с ultraiso и imgburn. Как точно се прави?

Не можеш ли да си пуснеш Windows Deployment Service и на виртуалка да ръннеш оса?

Можеш еволюшън версия на Server 2008 R2 да си свалиш за 180 дена, и да следваш ръководството и да си вдигнеш услугата.
(не от замунда и некракната, да даваме на потребителите ИТ хигиенна култура)
Използвайки Hyper V на микрософт или VMWARE можеш да ръннеш там и сървъра и празна машина без ос,  и да експериментираш.

Стига да имаш 8 GB RAM и най малко I3 с честота до 2 GHz с hypertrading и достатъчно дисково пространство, ще можеш да си опънеш една постановка.

Moмчета аз отивам да хапна че на гладно не ми се прави нищо .

Искам да си запиша имиджа и да го имам готов за инсталиране. Въпроса е как да е boot? Не ми се правят други гимнастики. Хардуера го имам в подписа, предостатъчен е за всичко (макар и стар).

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Искам да си запиша имиджа и да го имам готов за инсталиране. Въпроса е как да е boot? Не ми се правят други гимнастики. Хардуера го имам в подписа, предостатъчен е за всичко (макар и стар).

Ами хайде и теб да те направим горд притежател на WDS сървърна роля, направо ще си имаш преносим лаптоп с моднати или не моднати имиди без нужда от носители, само един мрежов кабел и си в джаза.

Сега ще ти прикача едно ръководство което съм писал и ще ти е от полза, стига да имаш мерак да вдигнеш и услугата разбира се, подозирам че ще ти хареса, но няма как да знам до като не опиташ.

Eто един имидж на 1809 преобразуван от мен в install.wim.

https://drive.google.com/file/d/1pSNfU2AaiFy3y9XF-CHWsPptp5oJqmrn/view?usp=sharing

Eто и ръководство стъпка по стъпка как да си изградиш Windows Deploment Услуга:

https://drive.google.com/file/d/1puwOn2LL_1qCuZ-tkRvUeYlmmbSY2a3v/view?usp=sharing

преди 54 минути, Raze написа:

Това е за чистене на bloatware от install.wim.
За да имаш преинсталирани външни приложения, трябва да си направиш инсталация на Win ведно с желаните приложения и да създадеш нов install.wim или да се инсталират без намеса след завършване на инсталацията. Този процес може да се стартира автоматично от unattended.xml, като се укаже път към bat файл, от който да се стартират поред тихи инсталации. Обикновено този bat файл се разполага в
$OEM$
>$$
>>setup
>>>scripts
(Папка $$ е еквивалентна на %windir%)

Не ми трябва, ако ми се занимава ще си потърся инфо и ще го направя. Засега ще тествам през USB като там заменя моднатия install.wim с оригиналния.

• Автор
преди 11 минути, DarkEdge написа:

Това е за чистене на bloatware от install.wim.
За да имаш преинсталирани външни приложения, трябва да си направиш инсталация на Win ведно с желаните приложения и да създадеш нов install.wim или да се инсталират без намеса след завършване на инсталацията. Този процес може да се стартира автоматично от unattended.xml, като се укаже път към bat файл, от който да се стартират поред тихи инсталации. Обикновено този bat файл се разполага в
$OEM$
>$$
>>setup
>>>scripts
(Папка $$ е еквивалентна на %windir%)

Йей, моят гуру се появи ^^.

Това ясно, аз го правя по по мързелив начин, инсталирам чист имидж на виртуалка, ъпдейтвам, слагам нужният софтуер, SYSPREP и шътдаун, при старт правя кепчъринг на имиджа.
За автоматизация си генерирам файл answer или unattendet и си го посочвам в WDS ролята за имиджа който ще деплойвам.

Но подскажи как да махна онези досадни апове и стора че е несериозно да ги има?

А Bitloker  ми бърка няма да казвам къде.... И за него търся решение искам да го разкарам или да го докарам до стейт състояние в което да не пречи на друг софтуер  с Fulldisk Еncryption, който ползвам.
В момента на опит на иснтал на друг софтуер за криптиране на дискове и ос ми реве че неможе защото Bitloker е открит и ме моли да го дисейбълна, а то си е дисейбъл, сещам се сървиса му от мануал на дисейбъл да направя но забравих да проверя какво ще се случи.

И драйверите  как да ги налея от ако ги свалям като еxe от сайта на производителя?

Сещам се за по таркиатско решение, хващам физическата машина, наливам му оса, правя му всичко, драйверите, софта настройките, изтривам онези апове (ако подскажеш как да стане по най елегантният и легален начин) и правя сиспреп, и правя кепчъринг на имиджа, който съхранявам локално или качвам по мрежа.
След това остава само автоматизираното инсталиране, трябва да пробвам, със драйверите само този начин ми хрумва.

А за аповете още нямам решение.

• Автор
преди 13 минути, Raze написа:

Не ми трябва, ако ми се занимава ще си потърся инфо и ще го направя. Засега ще тествам през USB като там заменя моднатия install.wim с оригиналния.

Гайда е на български, ще ти е удобен.

Монтираш прихванатия sysprep-нат install.wim и изпълняваш powershell скрипта и пак правиш install.wim

• Автор
преди 4 минути, DarkEdge написа:

Монтираш прихванатия sysprep-нат install.wim и изпълняваш powershell скрипта и пак правиш install.wim

Онзи читаво изглеждащ скрипт  дали ще ги махне всичките че в 1809 се появяват Netflix Candy-та и в прочие..

Ще тествам сега,  за Bitloker поназнайваш ли нещо?
В 1803 нямах конфликти с него но в 1809 е налице.

• Автор
преди 1 минута, DarkEdge написа:

Приемам че одобряваш подхода ми за драйверите със SYSPREP-нат install.wim?

Драйвъри - от папка OEM

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 5 минути, DarkEdge написа:

Драйвъри - от папка OEM

да ама при WDS имаш само install.wim и Boot.wim.

Подходът ми предварително да инсталирам драйверите на желязото и да сиспрепна и прихвана имиджа отново в install.wim нямали да сработи?

Цитат

Пробвай стандартния начин с Dism. Правиш си папки, примерно D:\test и D:Test\mount. Монтираш ISO файла с там какъвто софт ползваш или вградения в Win10 и копираш install.wim в папка D:\Test. После под админ конзолата, пишеш -   dism /get-wiminfo /Wimfile:D:\Test\install.wim и виж индекса на версията която искаш да редактираш. После пишеш-  dism /Mount-Wim /WimFile:D:\Test\install.wim /Index:<indexnumber> /MountDir:D:\Test\mount , като <indexnumber> го заменяш с индекса на избраната от теб версия на Windows. После си модифицираш каквото там ти трябва със скриптове или приложения в разархивирания имидж в D:\Test\mount и като приключиш, пишеш командата-  dism /unmount-Wim  /MountDir:D:\Test\mount /commit . Като приключи командата, вече ще си имаш модифициран install.wim в D:\Test. За връщане на wim файла в ISO-то, ползвам програмата PowerISO. Свалих я от някаква промоция и си е напълно безплатна тази версия, макар и вече стара. Никога не съм имал проблем с boot на ISO файл, модифициран с PowerISO. Сега се сетих, че като отвориш ISO файл с тази програма, долу в инфо лентата си пише дали е бутващо.

Нещо не работи този скрипт както трябва. Успях да подкарам модифицирания install.wim през USB на vmware, като го монтирах под UEFI, но пак си има skype, xbox и други подобни глупости, а ги изтрих, при повторно пускане на скрипта ги няма. Най-вероятно си ги е изтеглило през интернет по време на инсталацията, понеже не съм спирал интернета на виртуалната машина. Игрите и другите глупости също си ги тегли след инсталацията, най-вероятно трябва да му се спре интернета по време на и след инсталацията и след това да се забрани с нещо като dism++ да ги инсталира.

И без интернет е същата работа - пак си ги има стандартните неща. Имиджа е теглен от microsoft, Win10_1809Oct_English_x64.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.