Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптимизиране на Windows 10 и премахване на всичко излишно

Featured Replies

преди 18 минути, Танер Заит Расим написа:

С инструменти на MS иначе имиджа ми няма да е валиден

Кой и как ще проверява валидност?
MSMG ToolKit mydigitallife

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Отговори 125
  • Прегледи 11,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 5 минути, DarkEdge написа:

Кой и как ще проверява валидност?
MSMG ToolKit mydigitallife

Ми чуят ли чужд тул и не ти разрешават да ползваш имидж преработен с несигурен тул.

• Автор

Момчета това е скрипта:
Обаче замина и калкулатора :(
Но пък от стора си го свалих безгрижно йеее.
Иначе е стабилен премахна  боклуците за всички акаунти .
Става за 1803/1809.

Подскажете сега с регистри как да дръпна шалтера на Bitlocker  за цялата ос и всички юзъри?
Както и искам да махна и Store  за цялата ос и всички юзъри, Cortana също.

Вкарва се оса в audit mode със SYSPREP и рестарт и от там се рънва този скрипт.
След това се връща във  другия режим и рестарт.
И тадам!

Само че този скрипт ми се иска да го проверим дали този който го е писал не прави некви зулуми по оса, 
като задни вратички и т.н.

Това ми е източника!
https://community.spiceworks.com/scripts/show/4378-windows-10-decrapifier-1803-1809

win10.ps1

на 9.03.2019 г. в 16:44, Танер Заит Расим написа:

При секюрити инциденти аз ще го отнеса първи.

При такива скриптове и такова рязане от ОС ще бъдете ли сигурни за секюрити-то?

Не мога да го докажа, но си мисля, че като се изключват и изтриват програмите на Microsoft от там може би са се застраховали за това и стават по-бдителни и мнителни към такива потребители и са си оставили "задна вратичка".

• Автор
преди 45 минути, vpvelev написа:

При такива скриптове и такова рязане от ОС ще бъдете ли сигурни за секюрити-то?

Не мога да го докажа, но си мисля, че като се изключват и изтриват програмите на Microsoft от там може би са се застраховали за това и стават по-бдителни и мнителни към такива потребители и са си оставили "задна вратичка".

Секюрити сеньор трябва да се произнесе .

Или по опитен админ в powershell разчитащ добре  всеки ред  какво прави.

Но други решения не откривам само чрез този скрипт, мога да си създам Custom имидж и да го деплойна без тези автоматично свалящи се APPS..

Самото махане на този пакет от апликейшъни не знам с какво може да осигури секюрити проблеми и не вярвам да създаде.

Но ползването на чужд скрипт ме притеснява в този случай най много!

преди 50 минути, Танер Заит Расим написа:

Обаче замина и калкулатора

Ползвам от много време този с тих инсталатор
"Old Calculator for Windows 10.exe" /S

• Автор
току-що, DarkEdge написа:

Ползвам от много време този с тих инсталатор
"Old Calculator for Windows 10.exe" /S

За Cortana, не ми се пипа, разбрах че при тотален деинстал причинява нежелани последствия на търсачката в старта.
Но дали има някакъв елегантен начин за Disable?
Видях че  има локални полисита позволяващи дисейбъл, това ме кара да подозирам че могат да се пуснат и групови политики  и да се даде дисейбъл на Cortana от домейн контролера, но пък ако е доста стар домейн контролера 2008R2 или 2012, се чудя дали тази политика я няма само в 2016 сървър или евентуално в 2012?

Остана ми Microsoft Store и Bitlocker.

на 9.03.2019 г. в 16:19, Танер Заит Расим написа:

Целта е простичка но малко играчка за да се финализира.

Създаване на имидж актуален за тази година  за този месец, без игри и апове и стора, без битлокер, изчистена ОС с една дума.
С предварително налят софтуер офис архиватор и pdf и друго ако има.
Имиджа да е ъпдейтнат до днес.
Да съдържа и да инсталира при инсталация всички нужни драйвери на хардуера.
Автоматизиране процеса без нужда от намеса на физическо лице.

Имам вдигнат Windows Deployment  Service.
Ще си пусна отделен VLAN само за деплойване на операционни системи.

Идеята е като закача 20 машини с еднакви параметри на един 24 портов гигабитов суич да инсталирам осовете на тях за кратко време без моя намеса, където и да се намирам в рамките на мрежата.

Голяма част от знанията ми са от него не се опитвай да правиш интриги.
Безсмислено е :)

Питам ви ако знаете нещо да подскажете.
Но както винаги само Дарка отговаря по същество на подобни теми.

лайно 10 не си заслужава труда, щото си е лайно, особено за 20 машини... тоест ще вземе да вади син екран на някои машини и ще се чудиш къде е причината... в една фирма (с няколкостотин машини), която аз и колегите ми обслужване, има такъв проблем - някои  машини след ъпдейт към 1809 взе да вади сини екрани и проверка на дъмповете показа че е от DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, и в дъмповете въобще не се вижда кой е драйвера... така че в момента на тия машини върнахме имиджи с 1803 и спряхме ъпдейтите... майкрософт работят на парче и слух - изсират нещо и почват да се услушват, ако няма проблем изсират още нещо, като се появи проблема почват да търсят решение и изсират нещо дето вероятно решава проблема и създава друг, който не са очаквали... така става като шепа програмисти работят по общ проект, без никаква синхронизация по между си... колкото за битлокер-а случими се лайно 10 само да пусне криптиране, още докато инсталирам програми след края на инсталацията и трябваше да преинсталирам наново, че стана по бързо от колкото чакането за декриптиране...

• Автор
преди 2 минути, the professor написа:

лайно 10 не си заслужава труда, щото си е лайно, особено за 20 машини... тоест ще вземе да вади син екран на всичките машини и ще се чудиш къде е причината... в една фирма (с няколкостотин машини), която аз и колегите ми обслужване има такъв проблем - точно на определени машини след ъпдейт към 1809 взе да вади сини екрани и проверка на дъмповете показа че е от DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, и в дъмповете въобще не се вижда кой е драйвера... така че в момента на тия машини върнахме имиджи с 1803 и спряхме ъпдейтите... майкрософт работят на парче и слух - изсират нещо и почват да се услушват, ако няма проблем изсират още нещо, като се появи проблема почват да търсят решение и изсират нещо дето вероятно решава проблема и създава друг, който не са очаквали... така става като шепа програмисти работят по общ проект, без никаква синхронизация по между си... колкото за битлокер-а случими се лайно 10 само да пусне криптиране, още докато инсталирам програми след края на инсталацията и трябваше да преинсталирам наново, че стана по бързо от колкото чакането за декриптиране...

Редактирай си поста моля те, не използвай подобни думи..... а и си го написал двузначно мен ли имаш в предвид 10 ли имаш...

преди 26 минути, Танер Заит Расим написа:

без тези апликейшъни

Паак простащина!

преди 5 минути, Танер Заит Расим написа:

при тотален деинстал причинява нежелани последствия на търсачката в старта.

Нямаш изобщо търсачка в Windows

преди 3 минути, DarkEdge написа:

Паак простащина!

Нямаш изобщо търсачка в Windows

търсачка има, казва се кортана и както всичко на м$ и тя се осира (забелязах че се осира без нищо да правя, нo главно на лаптопи с умрели процесори дето са около 1-1,16 ghz) и спират едн куп неща...

• Автор
преди 10 минути, the professor написа:

****** 10 не си заслужава труда, щото си е *****, особено за 20 машини... тоест ще вземе да вади син екран на някои машини и ще се чудиш къде е причината... в една фирма (с няколкостотин машини), която аз и колегите ми обслужване, има такъв проблем - някои  машини след ъпдейт към 1809 взе да вади сини екрани и проверка на дъмповете показа че е от DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, и в дъмповете въобще не се вижда кой е драйвера... така че в момента на тия машини върнахме имиджи с 1803 и спряхме ъпдейтите... майкрософт работят на парче и слух - ****** нещо и почват да се услушват, ако няма проблем изсират още нещо, като се появи проблема почват да търсят решение и ***** нещо дето вероятно решава проблема и създава друг, който не са очаквали... така става като шепа програмисти работят по общ проект, без никаква синхронизация по между си... колкото за битлокер-а случими се **** 10 само да пусне криптиране, още докато инсталирам програми след края на инсталацията и трябваше да преинсталирам наново, че стана по бързо от колкото чакането за декриптиране...

Аз имам проблем с друг софтуер който ползвам за  криптиране FDE, но не мога да го инсталирам, открива че Bitlocker  е наличен и казва моля изключи Bitlocker, но той реално е Off....

преди 1 минута, Танер Заит Расим написа:

Аз имам проблем с друг софтуер който ползвам за  криптиране FDE, но не мога да го инсталирам, открива че Bitlocker  е наличен и казва моля изключи Bitlocker, но той реално е Off....

ами тогава намери работеща версия на въпросния софтуер... или се свържи с некадърните му програмисти за решение...

преди 5 минути, the professor написа:

търсачка има

Да, ама не!
След деинсталиране на Cortana Windows остава без всякакъв инструмент за търсене.

все пак и аз бих се възползвал от начин за разкарване на битлокър, (простите потребители са си най големия враг),  досега не ми се е налагало да вадя инфо от криптиран с битлокър диск с лоши сектори, но не ми се вярва крайния резултат да е положителен...

току-що, DarkEdge написа:

Да, ама не!
След деинсталиране на Cortana Windows остава без всякакъв инструмент за търсене.

така е... освен ако не се инсталира classic shell...

преди 13 минути, the professor написа:

лайно 10 викам на windows 10, лайняндоус

И? Олеква ли ти като го напишеш така?
И що си мислиш, че на другите участващи  в темите, в които ти пишеш им е приятно?

преди 4 минути, the professor написа:

освен ако не се инсталира classic shell...

Да, ама не - Classic Shell няма собствен търсещ алгоритъм.

последната работеща търсачка беше в xp, след като се разкарат магьосника и кучето... така не е кой знае каква загуба... единствено, че спира менюто на десния бутон...

• Автор
преди 24 минути, DarkEdge написа:

И? Олеква ли ти като го напишеш така?
И що си мислиш, че на другите участващи  в темите, в които ти пишеш им е приятно?

Да, ама не - Classic Shell няма собствен търсещ алгоритъм.

Моля те редактирай му постовете за **** грзоните думички че той няма да си ги редактира, като го гледам..
Направо ми се такова  на темата.

Някой доброволец да тества и това решение?

Подаде ми го Klaus Bilger от social.technet.microsoft.com/Forums
https://www.scconfigmgr.com/2018/05/13/remove-built-in-apps-for-windows-10-version-1803/

Tamara 
Independent Advisor от answers.microsoft.com/en-us/windows/forum ми подаде това:
https://www.howtogeek.com/224798/how-to-uninstall-windows-10s-built-in-apps-and-how-to-reinstall-them/

Но на Тамара решението не е ефективно не всичко може да се изтрие така, вече съм тествал.

преди 1 час, Танер Заит Расим написа:

Както и искам да махна и Store  за цялата ос и всички юзъри, Cortana също.

Вкарва се оса в audit mode със SYSPREP и рестарт и от там се рънва този скрипт.
След това се връща във  другия режим и рестарт.
И тадам!

Само че този скрипт ми се иска да го проверим дали този който го е писал не прави некви зулуми по оса, 
като задни вратички и т.н.

Това ми е източника! 

Не мога да те разбера какво си се хванал за тази Кортана и Сторе-то. В скрипта който си посочил, изрично е писано, че той премахва изцяло Кортана и Стора. т.е. ти като прилагаш този скрипт, Стора и Кортана се премахват. Какво още ти трябва?

• Автор
преди 9 минути, borisfx написа:

Не мога да те разбера какво си се хванал за тази Кортана и Сторе-то. В скрипта който си посочил, изрично е писано, че той премахва изцяло Кортана и Стора. т.е. ти като прилагаш този скрипт, Стора и Кортана се премахват. Какво още ти трябва?

Тоя скрипт още не съм сигурен дали ще го ползвам, чужд е .....

А при тестове, кортана и стора си стоят.
Даде няколко грешки при изпълнение на скрипта, явно за кортана и стора, кортана я прежалвам, искам Microsoft Store (Disable ме устройва) и Bitlocler да премахна тотално че не знаете къде ми бърка, като искам да пускам FDE с друг софтуер,

преди 28 минути, Танер Заит Расим написа:

Тоя скрипт още не съм сигурен дали ще го ползвам, чужд е .....

А при тестове, кортана и стора си стоят.
Даде няколко грешки при изпълнение на скрипта, явно за кортана и стора, кортана я прежалвам, искам Microsoft Store (Disable ме устройва) и Bitlocler да премахна тотално че не знаете къде ми бърка, като искам да пускам FDE с друг софтуер,

ми напиши си свой, той който и да ти даде скрипт, все ще ти е чужд... отделно че доста хора в коментарите пишат, че не работи  или след инсталацията пак се само-инсталират боклуци от м$ стора. пробвал ли си да филтрираш стора с firewall... така пак нищо няма да се инсталира...

• Автор
преди 7 минути, the professor написа:

ми напиши си свой, той който и да ти даде скрипт, все ще ти е чужд... отделно че доста хора в коментарите пишат, че не работи  или след инсталацията пак се само-инсталират боклуци от м$ стора

Тестих го на 1809 от 5 часа нищо не е инсталирал при мен работи!

Даже за тест сега ще го присъединя към Domain Controler.

Вече откачам, пак се върнаха със едно доста дълго забавяне....

преди 6 минути, Танер Заит Расим написа:

Тестих го на 1809 от 5 часа нищо не е инсталирал при мен работи!

Даже за тест сега ще го присъединя към Domain Controler.

а пробва ли да се логнеш с майкрософтски акаунт, не с локален...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.