Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стар компютър - още RAM, SSD или пълна замяна?

Featured Replies

преди 1 час, Ивайло Димов написа:

А това ако му избуши захранването какво прави?

преди 39 минути, Ивайло Димов написа:

за 210 в същия сайт има с i5 второ поколение :) За кво тия  тая видео карта ?Игри ли ще пуцаш

Ето го

Този също!

:)

• Отговори 50
  • Прегледи 2,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Има гаранция 1 година ..........

току-що, Ивайло Димов написа:

Кой казва 1000 :) Тогава тия беха по 300-350 да речем .Ма както и да е автора да си решава ,за мен тази конфигурация е взела дала ,утре я захранване ще избуши ,я нещо по платката :)

Спамим темата. Това за 1000лв.. пример. Дали тогава или сега, дали 200 или 300.. То.. Дефакто малко те поизлъгах. Не си купих RAM, а още една машина, за части. Взех ѝ RAM-та, оставих и само 2ГБ за НАС и и глобнах после и втория диск, дето го свалих от моята машина като купих ССД-то. Дефакто, излъгах и за новия комп - купих няколко, ама по друго предназначение. Личен, ежедневно и навсчкъде ползван си остава описаният по-горе, защото върши работа. Нямам абсолютно никакви оплаквания, но не играя игри.

Всичко си кажете :) ма няма си признаете ,че сте се прекарали :) ...............СЛАДУРИ  ей за тва го обичам тоя форум тука винаги мое се смееш на воля

• Автор

Не е нужно да се карате - сякаш някой ще е лично ощетен, ако предпочета конкурентното предложение. :) И аз не играя игри и предпочитам да използвам наличните части доколкото е възможно по-дълго - да не ставам за пореден път "жертва на консумеризма".

Като ще си чешем ... клавиатурите да е като хората.

Опция е да се потърси и комплект дъно,процесор с охладител и памет - ползва си кутията, захранването, диска (ако не прецени, че иска SSD). Запазва си съвместимостта със всякакви компоненти. Стария комплект от дъно, процесор и памет може да употреби за NAS, TV box и т.н. или да продаде с цел да си избие част от парите. Ако мисли да го хвърля с цел опазване на планетата съм склонен да употребя тези куци, сакати, дърти ... части и да изстискам и последната производителност от тях.

И това мислех да му предлагам ,но трудно се намират читави компоненти дето некой пубер не е издевателствал над тях :) За тва му предложих маркови машини дето са били из некой офис и на тях не правени нищо друго освен писане на документи и евентуално некой браузър .

преди 12 минути, sten90 написа:

Благодаря за участието дотук. Мисля, че Ментата е 64 бита, браузъра е Хромиум. Ще пробвам първо да добавя памет и после ако има нужда, ще добавя и SSD.

От ССД нуждата е осезаема и много забележима на стари машини като моята и твоята. Хром, Хромиум, Лисицата и всичките им производни, са "облачни". Въртят трафик, съответно пишат и четат по диска, дори без да си написал сайт и да си го посетил. Другото, самата Мента взима доста ресурси. Аз минах на Manjaro KDE по две основни причини: 1 Уникален дизайн, според мен най-добрият сред всички KDE дистрота. 2. Falkon браузер, който само на Manjaro KDE ми върви абсолютно безпроблемно. Под Убунту, Мента крашва, не може да пуска фул скрийн на Тубата и т.н. Не само че не е облачен, ми си има и вграден Адблокър. Нямам swap, към м момента имам пуснат само Фалкон с 9 таба (Калдата, ebay, startpage etc) и ми взима само 1.6GB RAM

Е то за тва цикли с тая 64 битова ОС и тоя процесор и пата диск :) Баси инквизицията .Майко мила ................

преди 2 минути, Ивайло Димов написа:

Е то за тва цикли с тая 64 битова ОС и тоя процесор и пата диск :) Баси инквизицията .Майко мила ................

Къде е проблема на 64bit OS с PATA диск?

Никакъв ,ако е нов :)

Като брой часове работа :) Абе вие сте некви хардуерни садисти ве ,то верно ,че и аз си падам по антиките ,ма нивгаш няма  сложа 64 ОС на машина с подобни характеристики .

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

Къде е проблема на 64bit OS с PATA диск?

Бе, то само аз приказвам, че има значение дискът, а не само интерфейса. Едно, че PATA  не е бърз, второ, че и HDD на SATA да има, като е някакъв бавен HDD със 5400rpm - греда. Ако не бъркам, има SATA III, и то не един, а 6 порта. Ако е това дъно, дето си мисля, дори поддържа RAID 0/1/5/10. До автора.. от много време нямам достъп до десктопи с HDD, но когато започнах да ги подменям значително впечатление ми направи ускореното зареждане на ОС, бързото пускане на програми (под всякакви ОС). Това с RAM-та зависи от твоята ОС и какво ползваш. Според мен е малко трагично 2ГБ РАМ да не стигат за браузване в един сайт... Ама Епъл (например) не мислят така и 4ГБ биват лапнати от ОС без дори да съм пуснал нещо, да не говорим да пусна браузер. Та, за малко пари, с оптимизация, според мен ще стане, но обезателно си купи SSD, а не само RAM. 

64bit OS е работила на Pentium D, RAM 2GB, HDD 80GB/7200/SATA2 - системите са стари, амортизирани, но от 2013 работят така (до колкото знам още си работят така). На тях има доста модерен за времето си специализиран софтуер.

Понякога се налага да правиш чудеса с това което разполагаш, а не с това с което ти се иска.

• Автор
преди 41 минути, Masakra написа:

От ССД нуждата е осезаема и много забележима на стари машини като моята и твоята. Хром, Хромиум, Лисицата и всичките им производни, са "облачни". Въртят трафик, съответно пишат и четат по диска, дори без да си написал сайт и да си го посетил. Другото, самата Мента взима доста ресурси. Аз минах на Manjaro KDE по две основни причини: 1 Уникален дизайн, според мен най-добрият сред всички KDE дистрота. 2. Falkon браузер, който само на Manjaro KDE ми върви абсолютно безпроблемно. Под Убунту, Мента крашва, не може да пуска фул скрийн на Тубата и т.н. Не само че не е облачен, ми си има и вграден Адблокър. Нямам swap, към м момента имам пуснат само Фалкон с 9 таба (Калдата, ebay, startpage etc) и ми взима само 1.6GB RAM

Това ли значело "облачен браузър"? :) Ще пробвам да сменя и ОС - явно не само на мен ми се струва, че от някое време насам Минт вече не е чак толкова добра ОС. А за паметта - може би и без това ще е по-лесно да намеря 2х2 вместо 2х1 гигабайта.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Ако сложиш тази памет 2x4 GB DDR3 1600 A-Data на MSI 880GMA-E45 и машнеш 2x1GB DDR3 1333 какво ли ще стане?

Мога да проверя - колкото да видя дали ще има подобрение. Не знам в момента дали онзи Феном поддържа 1600 мегахерца... От друга страна си мислех дали ще има смисъл да взема памет с по-високи честоти за основния компютър - предвид, че и там на практика карам с вграденото в процесора видео.

Идеята ми бе точно да пробваш как се държи - така ще си наясно дали само памет те оправя в живота или не. Реално колко бърза памет ще вземеш за която и да е от машините си  няма много значение - важното е да работи и обема да е достатъчен.

• Автор

Неприятното е обаче, че на основния компютър сложих един охладител-кула и монтажа му се оказа доста пипкава работа...

преди 23 минути, sten90 написа:

Мога да проверя - колкото да видя дали ще има подобрение. Не знам в момента дали онзи Феном поддържа 1600 мегахерца... От друга страна си мислех дали ще има смисъл да взема памет с по-високи честоти за основния компютър - предвид, че и там на практика карам с вграденото в процесора видео. 

Честотата зависи и от възможностите на дънната платка. Твоята поддържа DDR3 1600 с overclock, според зависи може и да може повече:

https://www.msi.com/Motherboard/880GMA-E45/Specification

DDR3 800/1066/1333/1600*(OC)

• Автор

Прехвърлих 4 гигабайта от единия компютър на другия. Имах съмнения дали ще тръгне нормално, но се получи. Стария компютър зарежда ОС за около 2 минути - явно това ще се оправи, ако взема SSD. Иначе след добавянето на онази памет - компютъра изглежда използва съвсем малко повече от това, което беше налично преди - 1,7 до малко над 2 гигабайта.

• Автор

Да питам за втората част на въпроса - в този случай има ли практическо значение какво SSD ще взема? До към 50-тина лева виждам няколко модела на ADATA, WD, Silicon Power и още 1-2...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.