Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Евродепутатката Де Хрун: Постройте къщи за ромите

Featured Replies

• Автор
Забележката ми за общността беше с оглед на това, че приписваш на всички многопластови и различни "касти", както ги наричаш, общи черти, поставяш ги под общ знаменател. А аз изтъкнах, че заклейменото като "циганско" поведение е свойствено преди всичко за калдераш - само една от многото групи. Не че чергарството например не е свойствено за всичките, но за него си има обективни причини.

Съжалявам "каста" ми дойде на ум и то точно защото в дрвна Индия а и до сега са се деляли на касти.

Иначе, на който мъ е итересно нека погледне тук

или тук

• Отговори 58
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Аз лично винаги съм се чудела от къде точно произхождат, от какво.Не са индийци всички, така е, не са и перси.Какви са, от къде са се пръкнали.

А другия ми въпрос е-в България има и други...общности, за които съм чувала, наричат ги копанари, къкъли...те не са българи, не са роми, не са турци.Но се справят отлично с трудните условия на живот, с расизма и с безпаричието.Те живеят в нормални жилища, не крадат и не мошенничат.Защо те могат, а циганите-не.В България са, и условията им на живот са сходни, понеже са малцинство.

Съжалявам, че не знам повече за произхода им, би ми било интересно да науча...

Съжалявам, че не знам повече за произхода им, би ми било интересно да науча...

Shak горе предостави линк към една статията, която за съжаление е със спорна обективност на места. В общи линии произхода на ромите е от северна Индия. Редица други номадски племена са се "прикачили" към тях през време на дългата им миграция от изток към запад. И все пак ромите си остават основна част от тази "циганска" общност.

Разгледах линка, доста неща има обяснени.Но няма да скрия учудването си от това-

"Международен ден на циганите - 8 април

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият цигански конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи цигански химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем” на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение."

ohmy.gifbiggrin.gif

По Европа наистина си ги гледат, но това е прекалено biggrin.gif

Това и обяснява загрижеността на Де Хрун.

• Автор
Shak горе предостави линк към една статията, която за съжаление е със спорна обективност на места. В общи линии произхода на ромите е от северна Индия. Редица други номадски племена са се "прикачили" към тях през време на дългата им миграция от изток към запад. И все пак ромите си остават основна част от тази "циганска" общност.

Да , спорна е но общо взето дава бегла представа, за това кой , какъв е.

Случката е комична и се случи в 7-цата сутринта.При проверка на контролата имаше пътник без билет който отказа да си плати глобата.Като контрльорката почна да му вика да слезе и че ще викне полиция той най-невъзмутимо и отговори че е циганин.Естествено не беше.Контрольорката го погледна и го подмина.Явно е модерно да си циганин в България щом и българите искат да стават.Падна смях в трамвая де.

Общината мести ромите в корабни контейнери

segabg.com

Обитателите на "Баталова воденица" най-вероятно ще бъдат настанени на стария битак в "Орландовци"

Ромите от "Баталова воденица" ще бъдат настанени в корабни контейнери на мястото на стария битак в "Орландовци", научи "Сега". Общината вече е поръчала от чужбина мостра на подобен контейнер, снабден с всичко необходимо за обитаване - врати, прозорци, вода, ток, мивка и тоалетна.

След облагородяването контейнерите ще станат годни за живеене и дори по-луксозни от караваните по морето, разказаха източници от общината. Те са направени от топлоизолирани сандвич-панели. В подобни контейнери на корабите се превозват бързо развалящи се продукти. Модулите са около 20 кв.м, но могат да се комбинират. В тях могат да се обособяват стаи с преграждане, да се направят дори като мезонети, твърдят от кметството.

Първият контейнер трябва да пристигне до месец. Ако бъдат одобрени, контейнерите ще бъдат монтирани на бетонна основа, а до тях ще бъдат изградени водопровод и канализация. Ангажиментът на общината е да предостави терен и да осигури инфраструктурата. Парите ще бъдат отпуснати от МРРБ, вече са обещани 300 000 лв., но те ще стигнат само за 1/3 от тях. Общината ще предложи варианта с контейнерите, но държавата ще реши дали да ги поръча. Освен за ромите те могат да се ползват и при наводнения и при бежански вълни.

На стария битак в "Орландовци" вероятно ще бъдат разположени 30-ина контейнера. Оглеждани са и терени до гробищата в Малашевци, в "Красна поляна" и "Люлин". В "Красна поляна" обаче има голям отпор от съседите, които и без това живеят в квартала с най-компактно ромско население. В "Люлин" пък изграждането на инфраструктура ще е по-трудно. Общината се надява да намери 2-3 терена от по 5-6 дка, които да бъдат регулирани и на тях да бъдат монтирани контейнерите.

По данни на неправителствените организации в София живеят около 120 000 роми. Столична община се надява да й се даде възможност приоритетно да кандидатства за средства по програмата ФАР за решаване на проблема с ромите. Обсъжда се идея и да им се даде право на строеж на общински терени, където те да си построят къщи.

ЗА ПРИМЕР

Общината ще ползва опита на Великобритания и САЩ. В Обединеното кралство в подобни контейнери са настанени роми, а в Луизиана такива временни подслони са изградени за 5 дни за пострадалите от наводненията в Ню Орлиънс миналата година. Общинарите и ХЕИ ще разгледат мострата и ще преценят дали може да се ползва за ромите от "Баталова воденица".

Хубаво е че се действа все пак.А...от ХЕИ само да не останат изненадани...и да преценят, че мострата е застрашена, а не циганите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.