Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Слабите студенти плащат за ВУЗ!

Featured Replies

Страшни умници са! angry.gif

Че не е коректно и честно, не е ами и цялата система за оценяване ще стане още по-корумпирана и глупава!

Споко, винаги може и по-зле! :yanim:

• Отговори 53
  • Прегледи 6,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ще се опитам да прекъсна по-горе създалия се диспут. :nono:

Мисля,че за отличните студенти трябва да има някакви преференции, а за тройкаджиите...ами какво да кажа,ако си в тази специалност защого го желаеш едва ли ще си тройкаджия, но ако си там само защото да се каже че учиш нещо - и тройката е много.

С това тук съм съгласна. Нещо не ми се нрави цялата работа с парите. Аз съм кандидат-студентка, кандидатствам в Пловдивския и Югозападния университет. Днес видях, че в Благоевград съм приета (за което съм изключително щастлива) ;) Но за Пловдивския се притеснявам, и то доста...На изпита изкарах 5.70 - изключително добра оценка, дори аз не я очаквах. Но притеснението ми е точно относно парите. Ами ако тези, които си плащат са повече? Какво ще стане с кандидати като мен? Ще си останат още една годинка вкъщи....Не е ли гадно?

Добре де, момичета и момчета, как очаквате нещо да е хем евтино, хем да е качествено. Нали като има повече пари в един университет, тогава и заплатите на преподавателите там ще са по-високи. А като има високи заплати, тогава ще има кадърни хора, които ще искат да работят там, конкуренцията ще се повиши, а оттам и качеството на преподаване ще скочи. Кажете ми кой кадърен човек в момента би работил за 300 лв. заплата в университет? Да направят заплатите по 2000 лв., тогава и аз ще се натискам да работя там.

А на който му е висока таксата - да учи. Не знам да има университет, който да не дава стипендии за добри оценки. Но не става хем да те мързи и да изкарваш тройки, хем да мрънкаш, че таксата ти била висока.

А на който му е висока таксата - да учи. Не знам да има университет, който да не дава стипендии за добри оценки. Но не става хем да те мързи и да изкарваш тройки, хем да мрънкаш, че таксата ти била висока.

;):nono::clap: Te не само университетите дават стипендии. Така е прието, така трябва да бъде. Хем студентите ще имат повече хъс за учене.

randb, аз уважавам преподавателите си. И в средното и висшето и сега в следдипломната ми квалификация. Незнам късмет ли е, но не ми се вярва. Все едно да кажеш, че всички полицаи са подкупни или всички лекари са некадърници. НЕ Е ТАКА. На мен никога не са ми искани пари и никога не са ме толерирали. Привилегии наистина имаше, но това не се отразявало на оценката на моите знания. Това отношение на почитание към своите учители споделят и голяма част от приятелите ми. Последните две мнения по темата са също потвърждение на тезата ми. Ще повторя първото си обръщчние към теб

Дори незнам от къде да започна отговора си! От "няма да пишат на никой 6-ки", "100% гарантирам" или от представата ти за "издевателства над студентите". ohmy.gif

...Следващия път yvsot ти препоръчвам поне за семестриалната такса за университетите извън България да се осведомиш преди да пишеш така малко на изуст, единствените доста скъпи университети за които знам аз самия са в САЩ и Англия...
Благодаря за съвета! Извинявам се, че не бях по-конкретна, но когато писах за цени имах в предвид точно американските университети като цяло и два френски. За тях знам. Братовчед ми учеше до миналата година в САЩ, но за съжаление се върна поради финансови причини. sad.gif За щастие тази опасност не грози две мои приятелки. Едната следва медицина, а другата архитектура във Франция. Преди да ме критикуваш, просто ме попитай :)
Добре де, момичета и момчета, как очаквате нещо да е хем евтино, хем да е качествено. Нали като има повече пари в един университет, тогава и заплатите на преподавателите там ще са по-високи. А като има високи заплати, тогава ще има кадърни хора, които ще искат да работят там, конкуренцията ще се повиши, а оттам и качеството на преподаване ще скочи. Кажете ми кой кадърен човек в момента би работил за 300 лв. заплата в университет? Да направят заплатите по 2000 лв., тогава и аз ще се натискам да работя там.

Добре,бе,аз къде съм казал,че съм против увеличенията,нека увеличат таксите,да си увеличат заплатите,да прибират пари,ама срещу това да получаваме наистина качествено и модерно образувание.И аз уважавам преподавателите си.

А аз искам да попитам кой ще дава 1000 лв. на семестър и после ще работи по специалността си за 400-500 лева?И ние като преподаватели искаме после да имаме добро заплащане,ама нещо това никъде не го споменават или малко са го позабравили?Щото каква е ползата от добро образование като няма после къде да се реализираш?Ето това ме ядосва.Затова и хората предпочитат да дават доста пари,за да учат в чужбина,защото после ще намерят реализация...

Сега ще кажете ,ами учи и бъди отличник,ами не всички могат да са отличници,сега като имам 5 диплома кво да спра да уча ли?

Редактирано от randb (преглед на промените)

Сега ще кажете ,ами учи и бъди отличник,ами не всички могат да са отличници,сега като имам 5 диплома кво да спра да уча ли?
Не всички искат да се борят за знания - да бъдат отличници. Сега прилежните студенти нямат особенна конкуренция, но очаквам това да се промени. Това мисля, че е и една от целите - мотивация. Тя може да е на заден план (на първо място както винаги са парите), но също е положителна насока в образованието. Нормално е "слабите" да се издържат изцяло сами. Ако искат диплома - ето легален и естествено по-скъп начин да си я купят. Тезата ти "няма да пишат на никой 6-ки" издъхва. Проблема примерно в ИУ-Варна е, че пишат много незаслужени такива. На това надявам се ще се сложи край.
Не всички искат да се борят за знания - да бъдат отличници. Сега прилежните студенти нямат особенна конкуренция, но очаквам това да се промени. Това мисля, че е и една от целите - мотивация. Тя може да е на заден план (на първо място както винаги са парите), но също е положителна насока в образованието. Нормално е "слабите" да се издържат изцяло сами. Ако искат диплома - ето легален и естествено по-скъп начин да си я купят. Тезата ти "няма да пишат на никой 6-ки" издъхва. Проблема примерно в ИУ-Варна е, че пишат много незаслужени такива. На това надявам се ще се сложи край.

Твоите мнения много ме озадачават,че чак не знам как да ги коментирам.

Ами ако проекта се приеме и изведнъж пък всички започнат да се борят за отлични оценки и пък като сме толкова умни,вземем та ги изкараме - пак университетите ще са с пръст в уста,много отличници - пак няма пари.

Така,че това кой ще плаща и кой не е май по-скоро "алъш вериш" отколкото подобравяне на нещо.

И все коментираш части от мненията ми,а не се вглеждаш общото което съм писал.Дадох конкретени примери ,но нещо не се наемаш да ги коментираш,така чрез избирателно четене не напредваме в дискусията.

Редактирано от randb (преглед на промените)

За мен образованието трябва да бъде безплатно! Всеки от нас вади ежегодно достатъчно пари от джобовете за да плаща данъци. Т.е. плащаме на държавата да се грижи за нас - ако не плащаме ние, то плащат родителите ни. Тези пари трябва да отиват по предназначение, а не за кебапчета и мерцедеси. Освен това, всеки университет има право да върти пари, с много-много малки данъци и всички го правят, някой даже имат производствени центрове. Професори, доценти и асистенти правят разработки наляво и надясно за най-различни поръчители, пишат си ги после като публикации, прибират си хонорарите, университета като посредник взима процент. Отделно се предоставят площи под наем за най-различни цели. Това са дейности, за които всеки от нас знае, приходите от които отиват за университета. Отделно се привлича всевъзможно спонсорство и дарения, и хората не отказват, щото след това могат да си завъртят парите през университета, пак срещу процент. Ами печатниците, дето бълват неевтините учебници написани по тертипа на всеки преподавател, и те носят парички в джобчето на университета. За пример, почти всеки факултет от ТУ - София може да се издържа самостоятелно от страничните си дейности. Та университетите не са най-бедните институции в нашата държава - общо взето има пари за всичко. Въпросът обаче е, че има прекалено много образовани хора в нашата страна. Не че това пречи на мен, аз обичам да говоря с образовани хора. Проблемът е, че образовани хора по трудно се лъжат и за това се създават всякакви бариери на децата да се образоват.

За стипендиите, какво може да се каже освен :

- Да, всяко старание трябва да се поощрява по някакъв начин. - макар че, оценките доста често са субективни, пък и не са гаранция за реализация в живота.

Може да се кажат няколко думи и за преподавателите, ходят да водят занятия в по 2 - 3 университета. Има ли такъв човек време и желание да предподава качествено и след това има ли моралното право да изисква по време на изпита, който винаги е проверка за това, как е или не е предал знанията си на студентите. Това, което се знае за такива преподаватели, е че претупват и занятията, и изпитите. Масата студенти не са недоволни от това, понеже им е по-лесно и всички са доволни. Да ама това правилно ли е?

Може разбира се и за студентите да се кажат неприятни неща. Липсва по седмица или две от занятия и после на изпита тоя "даскал е ноу зъл" оня пък е "отврат" или "гад", щото го/я хванал с пищов. Ами как няма да са, след като цял семестър не си пипнал да видиш за какво те агитират, после като погледнеш ти се струва много, захвърляш книгата и се явяваш на изпита с желание да го земеш. Ами няма как, като не знаеш, ще те "порежат". Ще кажат някои, наложи ми се да работя. Ами аз моите 5 години в ТУ си ги изгладувах. Имаше и колеги, които работеха и знаеха имаше и такива дето не знаеха. Работата не е оправдание. Някъде разбира се се налага, но който има желание успява. Никой не е казал, че е лесно. В САЩ примерно е регламентиран половин работен ден за студенти и работодателя няма право да им плаща повече, щото иначе държавата ще го глоби - ама яко.

Та има какво да се промени в образователнат ни система, но определено не са таксите.

@darkterminal съгласен съм с твоите разсъждения,то образованието не може да бъде напълно безллатно,но във всяка една нормална европейска страна държавата поема около 90 % от обучението на един студент,а при нас процента е около 60% може и по-малко.За кво да си говорим повече...

randb, най-после намерихме опорна точка. Съгласна съм с darkterminal, но до известна степен.

За мен образованието трябва да бъде безплатно! Всеки от нас вади ежегодно достатъчно пари от джобовете за да плаща данъци.
Сферата на образованието както много други е на просешката опашка. Същото може да се каже и за здравеопазването. И аз искам да са безплатни, но това няма да стане. Разделението е реално постижим компромисен вариант с който аз съм съгласна. Трябва да се примирим с наложените ограничения. Едни ще плащат, а други не. Ощетени винаги ще има, дано са по-малко. Един от ефектите които очаквам е да се засили контрола над преподавателите. Надявам се на качествена промяна. Данъци за смет, сгради, пътища... всичко си плащаме и пак недостигат парите. Причините са видими, но това не променя фактите. Носим тежко бреме, неможем дори пенсионерите си да издържаме. Хрантутим и много гладни политици.
...И аз уважавам преподавателите си...
По много странен начин го показа и точно това ме подразни. Небеше правилно да обвиняваш едностранчиво и затова реагирах така остро на мненията ти. Ние от кога сме "нормална европейска страна"! Това е съвсем друга позиция.
randb, най-после намерихме опорна точка. Съгласна съм с darkterminal, но до известна степен.

Сферата на образованието както много други е на просешката опашка. Същото може да се каже и за здравеопазването. И аз искам да са безплатни, но това няма да стане. Разделението е реално постижим компромисен вариант с който аз съм съгласна. Трябва да се примирим с наложените ограничения. Едни ще плащат, а други не. Ощетени винаги ще има, дано са по-малко. Един от ефектите които очаквам е да се засили контрола над преподавателите. Надявам се на качествена промяна. Данъци за смет, сгради, пътища... всичко си плащаме и пак недостигат парите. Причините са видими, но това не променя фактите. Носим тежко бреме, неможем дори пенсионерите си да издържаме. Хрантутим и много гладни политици. По много странен начин го показа и точно това ме подразни. Небеше правилно да обвиняваш едностранчиво и затова реагирах така остро на мненията ти. Ние от кога сме "нормална европейска страна"! Това е съвсем друга позиция.

Фактите са, че колкото и платено да го направят образованието, колкото и платено да го направят здравеопазването, колкото и да са подплатени пенсионните фондове, докато се рахищава и краде, касичките, ще бъдат празни - ей с това не искам да се примиря. И пак ще викам за безплатно образование. Защото, моята част от сделката с държавата е изпълнена. И като е така, защо компромиса да го правим ние. Не виждам защо ние трябва да сме "бременни" от това бреме и ние да сме ощетените? А качествената промяна, ще настъпи и тя ще е изпростяване, отъпяване и инфантилизиране на нацията ни. Схемата е вече ясна и играна много пъти.

П.П. Написах "Да му мислят тия дето не са се дипломирали", ама се сетих, че в това число са братята ни и децата ни - изпсувах и си изтрих си думите. Да му мислим ние!

П.П. Написах "Да му мислят тия дето не са се дипломирали", ама се сетих, че в това число са братята ни и децата ни - изпсувах и си изтрих си думите. Да му мислим ние!
Така е и така ще бъде докато станем "нормална европейска страна"! До тогава обаче аз ще избирам по-малкото зло. Точно както гласувам. Ти как ще промениш нещата? Все от някъде трябва да се започне.
И като е така, защо компромиса да го правим ние. Не виждам защо ние трябва да сме "бременни" от това бреме и ние да сме ощетените?
Това ми прилича на риторичен въпрос.

ПП: Най-после се получи диалог по темата!

Фактите са, че колкото и платено да го направят образованието, колкото и платено да го направят здравеопазването, колкото и да са подплатени пенсионните фондове, докато се рахищава и краде, касичките, ще бъдат празни - ей с това не искам да се примиря. И пак ще викам за безплатно образование. Защото, моята част от сделката с държавата е изпълнена. И като е така, защо компромиса да го правим ние. Не виждам защо ние трябва да сме "бременни" от това бреме и ние да сме ощетените? А качествената промяна, ще настъпи и тя ще е изпростяване, отъпяване и инфантилизиране на нацията ни. Схемата е вече ясна и играна много пъти.

СЪгласна съм! Къде другаде се плаща данък за печалбата? Никъде струва ми се. Пък и тези нашите...как не се накрадоха. Не е гаранция, че след като се заплащат по-добре преподавателите, ще ни дават по-качествено образование, пак казвам, че зависи от човека - преподавателя в случая...

...Не е гаранция, че след като се заплащат по-добре преподавателите, ще ни дават по-качествено образование, пак казвам, че зависи от човека - преподавателя в случая...
Защо пак се намесва думата "дават" и че всичко зависи само от "преподавателя в случая". Ами веднъж напишете "получавам" и че другата страна е "студента в случая". Само darkterminal разглежда тази взаимосвързаност. Както се казва "Гаранция - Франция, подписала Англия." Тук никой не споменава за даването на гаранции, защото никой не очаква такива. Дори аз не съм сигурна, но знам че искам промяна и очаквам тя да е за добро. Незнам, аз ли съм идеалист, че вярвам? Този общ песимизъм немога да го разбера. Заглавието е "Слабите студенти плащат за ВУЗ" - толкова страшно ли ви звучи при условие че сега всички плащат по равно. Ами да се върнем в социализма. Беше ни толкова хубаво тогава. Аз хванах малка част от този период и толкова ми липсва. Само трябва да измислим машина на времето biggrin.gif
Ти как ще промениш нещата? Все от някъде трябва да се започне.

Все отнякъде, но не и оттук. В тоя случай злото е повече.

Хубаво разсъждавате, за което ви поздравявам!

Но не съм съгласен, че е правилно. Трудът трябва да се поощрява, но замисляла ли си се, че повечето (да подчертая ПОВЕЧЕТО) отличници не струват нищо и по какъв начин те достигат до тези оценки? - Със сигурност не със знания!

Като я направят тая реформа се получава един кръг - порочен кръг му се вика.

Моето мнение е, че поощрения от този род (особено фанансови) може да има вече в една изградена и стабилна образователна с-ма, каквато нашата НЕ е.

Все отнякъде трябва да се тръгне,но не и от парите - само по-корумпирано става.

П.П. Не разбрах отличниците в средното образование ли няма да плащат или нагоре? Не че има значение де.

Защо пак се намесва думата "дават" и че всичко зависи само от "преподавателя в случая". Ами веднъж напишете "получавам" и че другата страна е "студента в случая". Само darkterminal разглежда тази взаимосвързаност. Както се казва "Гаранция - Франция, подписала Англия." Тук никой не споменава за даването на гаранции, защото никой не очаква такива. Дори аз не съм сигурна, но знам че искам промяна и очаквам тя да е за добро. Незнам, аз ли съм идеалист, че вярвам? Този общ песимизъм немога да го разбера. Заглавието е "Слабите студенти плащат за ВУЗ" - толкова страшно ли ви звучи при условие че сега всички плащат по равно. Ами да се върнем в социализма. Беше ни толкова хубаво тогава. Аз хванах малка част от този период и толкова ми липсва. Само трябва да измислим машина на времето biggrin.gif

Думата "дават" се намесва защото за да получиш някой трябва да ти даде. Особено когато става въпрос за знания - тогава не става въпрос за даване, а за отдаване. И тука се завърта вихрушката. Ако преподавателя се отдава, а студентите се халосват не става. Или когато студентите питат, а преподавателя си прави оглушки, пак не става. Ако не са достатъчно платени няма да има стимул, ако са много платени няма да може да се говори с тях и т.н. Най-важното за мене при един преподавател е да е добър педагог. Да може да поведе студентите си в материята и да им я направи интересна, да ги накара да заобичат процеса на усвояване на знанията, да им даде насоки, да ги промени ако се налага и да ги накара да уважават хората отдали се на науката. А не както в ТУ - всички имат мераци към майката на Куши - "штоту е нацвъкал много формули в тоя пуст математически анализ". Ами че той ни ги е подарил тези "формулки" - безплатно ни ги е дал, не трябва да ги измисляме ние. Още повече, че "формулките" са измислени от цяла плеяда математици с фамилията Куши - към чия майка по точно имате мераци колеги? Да ама никой, никога не представи нещата от такъв ъгъл - да се види да се разбере. Всеки казва, това е горчив сироп който трябва да се глътне. Гълтайте! Идва и си изпява си лекцията, на въпросите отговаря със саркастични забележки (т.е. налива си сиропчето в гърлото ни) и ние хубаво, гълтаме и разбираме, че е за добро - ама по-късно - кел файда, момента е пропуснат. Предаването на знания се получава най-добре под формата на беседа, и на базата на участията в тази беседа, да се формира и оценката на знанията на респондента. Неможе да си натъпчеш материала в кратуната за три дена и след изпита да изсфиряса за два дена и да кажеш - аз знам - не е истината. Та промяната, която трябва да се направи е да се подберат педагози, да учат и да ръководят... Ама това ако някой държи да ни направи образованието добро... Аз не виждам засега такива стъпки sad.gif

П.П. Ако има злъч и яд в изказванията ми, то тя е насочена към тази вече 10 годишна съсипия на образованието ни.

Думата "дават" се намесва защото за да получиш някой трябва да ти даде. Особено когато става въпрос за знания - тогава не става въпрос за даване, а за отдаване. И тука се завърта вихрушката. Ако преподавателя се отдава, а студентите се халосват не става. Или когато студентите питат, а преподавателя си прави оглушки, пак не става. Ако не са достатъчно платени няма да има стимул, ако са много платени няма да може да се говори с тях и т.н. Най-важното за мене при един преподавател е да е добър педагог. Да може да поведе студентите си в материята и да им я направи интересна, да ги накара да заобичат процеса на усвояване на знанията, да им даде насоки, да ги промени ако се налага и да ги накара да уважават хората отдали се на науката. А не както в ТУ - всички имат мераци към майката на Куши - "штоту е нацвъкал много формули в тоя пуст математически анализ". Ами че той ни ги е подарил тези "формулки" - безплатно ни ги е дал, не трябва да ги измисляме ние. Още повече, че "формулките" са измислени от цяла плеяда математици с фамилията Куши - към чия майка по точно имате мераци колеги? Да ама никой, никога не представи нещата от такъв ъгъл - да се види да се разбере. Всеки казва, това е горчив сироп който трябва да се глътне. Гълтайте! Идва и си изпява си лекцията, на въпросите отговаря със саркастични забележки (т.е. налива си сиропчето в гърлото ни) и ние хубаво, гълтаме и разбираме, че е за добро - ама по-късно - кел файда, момента е пропуснат. Предаването на знания се получава най-добре под формата на беседа, и на базата на участията в тази беседа, да се формира и оценката на знанията на респондента. Неможе да си натъпчеш материала в кратуната за три дена и след изпита да изсфиряса за два дена и да кажеш - аз знам - не е истината. Та промяната, която трябва да се направи е да се подберат педагози, да учат и да ръководят... Ама това ако някой държи да ни направи образованието добро... Аз не виждам засега такива стъпки sad.gif

П.П. Ако има злъч и яд в изказванията ми, то тя е насочена към тази вече 10 годишна съсипия на образованието ни.

Така е разбира се. Едно от най-важните неща е да са добри педагози.

Но дотам не сме стигнали още. Всичката ни хубава, че педагози да търсим. Въпросът е откъде да се тръгне.

Я малко да понатиснат у-щата с проверки и наказания - да вземат някои даскали да се поразмърдат. Като за начало да се спазват поне правилата. После ще му мислим да се повишават заплатите и т.н.

В момента всеки си прави каквото си иска и както му е кеф без да му пука за нищо. Първо това да променим.

Ами мисля, че darkterminal ти е отговорил, вместо мен:

Думата "дават" се намесва защото за да получиш някой трябва да ти даде. Особено когато става въпрос за знания - тогава не става въпрос за даване, а за отдаване. И тука се завърта вихрушката. Ако преподавателя се отдава, а студентите се халосват не става. Или когато студентите питат, а преподавателя си прави оглушки, пак не става. Ако не са достатъчно платени няма да има стимул, ако са много платени няма да може да се говори с тях и т.н. Най-важното за мене при един преподавател е да е добър педагог. Да може да поведе студентите си в материята и да им я направи интересна, да ги накара да заобичат процеса на усвояване на знанията, да им даде насоки, да ги промени ако се налага и да ги накара да уважават хората отдали се на науката.

А какво да ти кажа за учителите...баща ми при една проверка в училището, в което учех, случайно беше видял диипломите на преподавателите ми. Каза ми, че има 2-3 дипломи над 5.50 и всички други са с оценкки между 3 и 4. Не знам кой учител с каква диплома е, но е факт, че едни си вършеха работата съвестно, други претупваха нещата: изпитваха и преподаваха отгоре-отгоре. Не съм казала, че учениците/студентите не носят отговорност за знанията си. Но /пак ще ти дам пример от у-ще/ как да науча алгоритъма на задачите, след като не ми се обяснява кое защо се прави или кое как се прави, или защо е такъв отговорът и т.н. До 8 клас учителките ми по математика бяха невероятни жени, но в 9 клас...каквото знаех, всичко отиде по дяволите за ради учителя ми. Ако ти кажа честно, научавах задачите по време на преписване на контролни. Ако искаш ми вярвай. Никой не разбираше задачите. Добре, че имаше 2-3-ма, които ходеха на уроци. Та...така: има учители и учители; има ученици и ученици. Пък за учениците, ако започна да ти разказвам...Такива глупаци имах в класа си, че съм се чудела как минават от един в друг клас.

Не знам, какво разбирате под добро образование, и как трябва да става...Аз докато учех средно, нямах време за интернет например, а в университета изискванията бяха толкова много, че от учене нямах време и гадже да си хвана.Запознах се с такива екстри чак след допломирането... :nono:

Не знам, какво разбирате под добро образование, и как трябва да става...Аз докато учех средно, нямах време за интернет например, а в университета изискванията бяха толкова много, че от учене нямах време и гадже да си хвана.Запознах се с такива екстри чак след допломирането... :nono:

Ами именно за това става въпрос: сега образованието не е такова, каквото е било. Все пак трябва да се взима под внимание и университета, защото едни са по-реномирани от други, нали? След завършването си в 10-ти клас започнах да работя всяко лято. Ако се учеше много повече, т.е. трябваше да се чете много повече, мислиш ли, че щях да имам време да работя всяко лято?

...Трудът трябва да се поощрява, но замисляла ли си се, че повечето (да подчертая ПОВЕЧЕТО) отличници не струват нищо и по какъв начин те достигат до тези оценки? - Със сигурност не със знания! Като я направят тая реформа се получава един кръг - порочен кръг му се вика. Моето мнение е, че поощрения от този род (особено фанансови) може да има вече в една изградена и стабилна образователна с-ма, каквато нашата НЕ е. Все отнякъде трябва да се тръгне,но не и от парите - само по-корумпирано става...
...Едно от най-важните неща е да са добри педагози. Но дотам не сме стигнали още. Всичката ни хубава, че педагози да търсим. Въпросът е откъде да се тръгне. Я малко да понатиснат у-щата с проверки и наказания - да вземат някои даскали да се поразмърдат. Като за начало да се спазват поне правилата. После ще му мислим да се повишават заплатите и т.н. В момента всеки си прави каквото си иска и както му е кеф без да му пука за нищо. Първо това да променим.
Доколкото знам има наченки на работа в посока - вътрешен контрол (това е относно оценяването). Колкото и да защитавам учителското съсловие изглежда винаги стигаме, че те са корена на злото. Дори да има един калпав преподавател - то той става символ. От личен опит ще кажа, че има много повече калпави студенти. Дори да не се дават качествени лекции (на който присъства изобщо на тях) източници на информация бол. Това пак води до проблема с реалното оценяване и наистина необходимия вътрешен контрол. Че заплатите трябва да се повишат - трябва, но съм съгласна, че не на всички. Имам две бивши колежки (от ВУЗ-а) които станаха учителки (в средното ниво) и знам какви преподавателски умения имат. Труда трябва да се възнаграждава! Прилежните студенти да не плащат, а прилежните преподаватели да вземат заслужен фиш. Това е моето становище. Относно порочния кръг - и сега сме в такъв, само дето в него всички плащат по равно (повтарям се).

ПП: GFreeman, цитирам само твоите мнения защото ми хареса, че пое насоката на мисълта ми (удебеления от мен текст). Виждам, че не залиташ в крайности.

Труда трябва да се възнаграждава! Прилежните студенти да не плащат, а прилежните преподаватели да вземат заслужен фиш.

На същото мнение съм и аз, само дето преди явно не те бях разбрала. А повечето студенти, които познавам, все гледат да се измъкнат между капките (не учат, на изпити преписват и т.н.)...Не знам аз каква студентка ще съм на есен де :whist:

Доколкото знам има наченки на работа в посока - вътрешен контрол (това е относно оценяването). Колкото и да защитавам учителското съсловие изглежда винаги стигаме, че те са корена на злото. Дори да има един калпав преподавател - то той става символ. От личен опит ще кажа, че има много повече калпави студенти. Дори да не се дават качествени лекции (на който присъства изобщо на тях) източници на информация бол. Това пак води до проблема с реалното оценяване и наистина необходимия вътрешен контрол. Че заплатите трябва да се повишат - трябва, но съм съгласна, че не на всички. Имам две бивши колежки (от ВУЗ-а) които станаха учителки (в средното ниво) и знам какви преподавателски умения имат. Труда трябва да се възнаграждава! Прилежните студенти да не плащат, а прилежните преподаватели да вземат заслужен фиш. Това е моето становище. Относно порочния кръг - и сега сме в такъв, само дето в него всички плащат по равно (повтарям се).

ПП: GFreeman, цитирам само твоите мнения защото ми хареса, че пое насоката на мисълта ми (удебеления от мен текст). Виждам, че не залиташ в крайности.

Мерси за оценката! ;)

Много са сложни нещата. На пръв поглед дадена идея може да изглежда чудесно и съвършено! - Но после като тръгне да се прилага й се виждат недъзите.

Може и за добро да е, не знам. Зависи в много голяма степен как се реализира. На мене поне не ми вещае нищо добро..

Аз всъщност имам идея каква реформа може да се направи и мисля да я споделя:

- Защо изобщо образованието ни трябва да е задължително? Като ще бъде консервативно - да е консервативно. Като ще е либерално да е либерално! Със задължение на сила да карат децата да се ходи на у-ще също е решение, но при нас не работи очевидно! Защо до 4-ти или в краен случай до 8-и клас образованието ни да е задължително (както и сега), а след това:

Учителите си имат основна работа и опционалн. Основната им е да вършат някои странични неща както и сега, примерно да пишат дневници, да участват на съвети (изобщо това, което правят през времето, което не преподават). Опционално те да изнасят лекции. ВСЪЩНОСТ НЕ СЪМ ГО КАЗАЛ СЪВСЕМ ТОЧНО! - ИДЕЯТА Е ДО 12. КЛАС ДА СИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ВСИЧКИ ДА МИНАВАТ ИЗПИТИ, НО САМОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЧАС ДА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Дали ще има един изпит за годината по даден предмет или по два на седмица няма значение. Важното е да са си сериозни писмени изпити, които да се проверяват от повече от един преподавател и с квестори. (Нещо като изпитите след 7-и клас,където да не може да се преписва ей така). Учениците за тези изпити трябва по един или друг начин да си набавят знанията, тъй като с преписване надали ще успеят. Ще трябва да получат минимални знания за 3-ка, дали от присъствие в час, дали от частни уроци или от природна интелигентност, но ще трябва. Присъствието им в час няма да е задължително. Само тези, които искат да влизат в часовете да влизат. Всъщност те няма да бъдат часове, а просто едни лекции на преподавателите. Така учителят си предава урока под формата на лекция ако има желаещи.

Само се замислете колко проблеми ще се решат! - За дисциплина изобщо не може да става въпрос. Тогава в часовете ще се прави нещо, тъй като влизащите ще имат наистина нужда и ще слушат. Така ще се види и доколко даденият преподавател е полезен с нещо, дали наистина предава някакви знания. Ще се откроят добрите от некадърните преподаватели и още сума ти неща!

Какво му пречи да е така?

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Корена на злото е в самото зло :) Здравеопазването и Образованието са области, които не трябва да се комерсиализират (иначе става страшно - изпитвам го на гърба си). Трябва обаче да се регламентират. Учителите да се сдобиват с права за преподаване след сериозни изпити по материята, която ще преподават, психологически тестове и строга педагогическа селекция. От друга страна трябва да се засилят контролните мерки за студентите. Определен процент часове, присъствие на лекции, семинари, лабораторни упражнения и т.н. Ограничен брой явявания на поправителни изпити и задължително оценка на активноста им през време на семестриалните занятия. Който не покрие изискванията, прекъсва и си плаща таксата за годината. Който не продължи, заплаща цялото следване (не е несправедливо, понеже така е лишил някой друг от възможноста да следва). Тогава и стимул ще има, пък селекция ще има, понеже не всеки ще се навие да следва при такива сурови условия. За успеха умишлено не поставих граница, тъй като среден 3 би трябвало да означава, че имаш минималните знания за да се справиш в областа (обикновено това е над 60% - за лекари и прависти може да се завиши процента) - останалото би трябвало само да показва, колко по-добър си от другите. Отделно - трябва да се сложат на мястото им административните работници на университетите. Предполагам всеки си е имал ядове с бюрокрацията и нахаканите секретарки. Забравих, за корупция да има много строги наказания - дори лишаване от права за преподаване и за учене. Университета да завежда дело при такива случаи. Ако преподавател има нисък среден успех на студентите си - това да пали червена лампичка веднага. Има нещо нередно, метод на преподаване, на изпитване, неадекватен материал и т.н. - да се вземат навременни мерки. Да се даде възможност за извънкласни занятия на студентите и да им се осигури достъп до всякакви материали, които са им нужни. Може много още да се напише. Мерките могат да бъдат много прости, ефективни и не непремнно скъпо струващи. Само някой трябва да си даде труда - или поне да си се опита. А пък пряко заинтересованите, каквито сме ние, трябва да си ги искаме!

П.П. Забравих да кажа, добрия успех да се поощрява морално и материално (може и чрез протежиране след дипломиране) - много е важно!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.