Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алтернативен, компромисен метод за корекция на филтрите в тонколоните

Featured Replies

преди 5 минути, Деянчо написа:

Знаят си кои са, Стефане. Модераторът Филипов има правомощията и при желание може да изтрие коментарите ми. То една тема е това, та направо коня да ти умре, ама това е друг въпрос.

Администратора на форума  и самата администрация приема и премахва регистрации и не се съобразяват с моето или твоето мнение, кой може да посещава и пише във форума. Модерацията и ти можеш да си я направиш и сам в рамките на 1 част, без намесата на Филипов. Спомняш си само преди няколко дни, че точно той затвори друга тема, от техническия раздел, в която грубо нарушавахме правилата - дори и аз.

Налигавихте ли се? Програмата ми не може да чертае спирала и затова грубо нарисувах така както чужденците си бележат съпротивленията, но тук сме в България и аз спазвам нашите си обозначения, при все това че съм надписал картинката на български език, както и резистора и няма как да се обърка, още повече че това е най-простият филтър за тонколони. Можех да го нарисувам и като спирала, но не заслужавате. Нямам намерение да се кланям на чуждите стандарти, тук бележим съпротивлението с правоъгълник.

Но съм длъжен да коригирам един мой пропуск, който никой от възгордялите се колеги не забеляза, за което разбира се не съм изненадан. Вместо да си губите времето в махленски смешки, то истината мина покрай вас без да я забележите. Че как иначе, нали наскоро бе изтрита "Голата Истина" (така се казва картината на гола жена) на този форум.

Пропускът ми е че съпротивлението също представлява високочестотен филтър, като ще внесе и малки загуби и в най-ниските честоти. Така че до някъде ще се намали опасността от прегряване на ВЧ-говорителя, при по-голямо съпротивление, а разбира се ще се усети на слух когато пищялката започне да крещи. В някои случаи отрязването на най-ниските честоти дори е желано, например при високоговорители с по-висока долна гранична честота над 70Hz, тъй като те и без това не могат да възпроизведат вярно по-ниските честоти, които биха предизвикали излишно загряване на намотката на високоговорителя.,

По-подбробно действието на резистора като предпазен елемент, позволявайки значително повишаване на допустимата мощност на нискочестотните високоговорители с по-висока долна гранична честота и най-вече за широколентовите за които е грехота да им подаваме директно нискочестонтен 25Hz сигнал, като в този случай допустимата им мощност е няколко десетки вата, заради вредна мощност губеща се в топлина. Така и те се нуждаят от филтър, както производителите на едновремешните портативни радиокасетофони проектираха усилвателите им съобразени с долната граница на широколентовият високоговорител.

Пипона експериментира с филтрите си.....

Съжалявам за спама, ама не се сдържах.

преди 39 минути, peppone1 написа:

Пропускът ми е че съпротивлението също представлява високочестотен филтър...

Съпротивлението не е никакъв филтър.То не променя нито честоти,нито работни граници.Реално само намалява си лата на звучене на даден говорител.По този начин работи като защита или пък се използва за да  съгласува силата на звучене с другите говорители от озвучителното тяло.

на 27.04.2019 г. в 20:15, Димитър 59 написа:

Съпротивлението не е никакъв филтър.То не променя нито честоти,нито работни граници.Реално само намалява си лата на звучене на даден говорител.По този начин работи като защита или пък се използва за да  съгласува силата на звучене с другите говорители от озвучителното тяло.

Митко, понятието "филтър" е доста абстрактно, в електрониката съпротивление е обозначено като резистор-омическо съпротивление. Само че индуктивност или капацитет също са съпротивления при определени условия. Съпротивлението тук е обобщено, и грешката на автора е, че фриволно е посочил висока стойност и то на омическо съпротивление, което обезсмисля неговата ефективност. За това са тук противоречията. Когато някой греши, добре е другите да го поправят без да го нападат. Ако зависеше от мен, нямаше да има модератори в никой форум, защото цензурата е вид насилие, не разрешаваща различни мнения, макар и да не са правилни. В спора се раждат истини, неподозирани от общесвената нагласа. Поздрави за LZ4JW от LZ2KSL! И аз съм радиолюбител-конструктор с клас "А", участвал в много български и международни състезания на телеграфия и SSB! Също така съм и музикант с първа категория китара, по времето на "социализма" към ОД-музика! Занимавам се с електроника от дете и с конструирането на НЧ усилватели с много мощни крайни (PA) стъпала (лампови и транзисторни) и тонколони, както и с изработка на КВ и УКВ предаватели, защото преди "демокрацията" нямаше фабрични производства на такива неща! Много добре разбирам автора, какво има предвид, но не може да го каже на разбираем език, защото борави неправилно с техническата терминология.

преди 12 часа, herkules2 написа:

Митко, понятието "филтър" е доста абстрактно, в електрониката съпротивление е обозначено като резистор-омическо съпротивление. Само че индуктивност или капацитет също са съпротивления при определени условия. Съпротивлението тук е обобщено, и грешката на автора е, че фриволно е посочил висока стойност и то на омическо съпротивление, което обезсмисля неговата ефективност. За това са тук противоречията. Когато някой греши, добре е другите да го поправят без да го нападат. Ако зависеше от мен, нямаше да има модератори в никой форум, защото цензурата е вид насилие, не разрешаваща различни мнения, макар и да не са правилни. В спора се раждат истини, неподозирани от общесвената нагласа. Поздрави за LZ4JW от LZ2KSL! И аз съм радиолюбител-конструктор с клас "А", участвал в много български и международни състезания на телеграфия и SSB! Също така съм и музикант с първа категория китара, по времето на "социализма" към ОД-музика! Занимавам се с електроника от дете и с конструирането на НЧ усилватели с много мощни крайни (PA) стъпала (лампови и транзисторни) и тонколони, както и с изработка на КВ и УКВ предаватели, защото преди "демокрацията" нямаше фабрични производства на такива неща! Много добре разбирам автора, какво има предвид, но не може да го каже на разбираем език, защото борави неправилно с техническата терминология.

Благодаря за разбирането, макар и погрешно! Никъде не съм казвал че съпротивлението е филтър. Филтърът е схема от електронни елементи, а не самите елементи. Много правилно съм се изказал и който има технични познания би разбрал, а на невежите както и да им се обяснява не биха разбрали, докато не им се изцитира целия учебник, а тогава биха забравили началото. Отведнъж никой не се учи, а и аз от никой не очаквам това, но младите са много мързеливи и не им се правят опити, предпочитат да си купят готовото и наливат сума пари в неща които биха стрували стотинки ако си ги направят сами. И са много ентусиазирани когато искат да си го купят, но когато видят цената, ентусиазмът им моментално се изпарява. И така отново се завъртат в омагьосаният кръг на невежеството.

Но тарикати-печалбари от невежеството на народа винаги ще има. Невежите се дразнят от моите теми, затова че аз единствен споделям опита и знанията си, за разлика от другите умници-анонимци които си ги пазят за себе си, да си ги занесат в гроба.  Силата им стига само да плюят, клеветят и да се правят на смешници. Изградили са си някакво фалшиво самочувствие чрез овластяване, даващо им възможност още повече да клепат, но и невежите все някога ще се събудят, не случайно толкова потребители напуснаха форума, други се върнаха.

преди 10 часа, peppone1 написа:

Никъде не съм казвал че съпротивлението е филтър.Много правилно съм се изказал и който има технични познания би разбрал, а на невежите както и да им се обяснява не биха разбрали,...

Не само си казал.че съпротивлението е филтър,а даже и не знаеш къде си го казал.Да не би да не разбираш,това което пишеш!Виж сам още в първия ти пост: 

Цитат

Така че разделителната им честота може да се разшири чрез свързване на допълнително съпротивление, последователно на тонколоната ...          При свързване на съпротивлението може да ни се стори че басът се намаля, което не е точно така, защото в същият момент се засилват средните и високите честоти...       Свързването на прекалено голямо съпротивление може да повреди високочестотният и средночестотният високоговорител, тъй като разделителната им честота ще стане много ниска и филтърът ще пропусне и част от ниските честоти.

на ‎3‎.‎5‎.‎2019‎ г. в 11:24, herkules2 написа:

Поздрави за LZ4JW от LZ2KSL! И аз съм радиолюбител-конструктор с клас "А", участвал в много български и международни състезания на телеграфия и SSB!

Здравей! Да не си от Силистра?

На радиостанцията с позивна LZ2KSL през 1986-87 г. и аз съм работил. Вече не си спомням модела на радиоставцията, но беше много нова и модерна за онова време. 

Радиоприемане тренирахме, като пускахме грамите и нагласяхме скоростта от компютър Правец 82, ееее какво чудо беше.

преди 26 минути, AGD написа:

На радиостанцията с позивна LZ2KSL през 1986-87 г. и аз съм работил. Вече не си спомням модела на радиоставцията, но беше много нова и модерна за онова време. 

Радиоприемане тренирахме, като пускахме грамите и нагласяхме скоростта от компютър Правец 82, ееее какво чудо беше.

След 1982 година всички окръжни радиоклубове бяха оборудвани с фабрични  радиостанции (трансийвъри) на КВ и УКВ от фирмата "KENWOOD" До тогава, всичко беше правено от ентусиасти изключително само на ръка и с това което разполагаха повечето военни поделения.

преди 1 час, AGD написа:

Не съм от Силистра, но съм учил там. Дори съм участвал в изграждането на ТХ-са! Приемникът беше R-250-М, като го превърнахме в трансивър, ползвайки хетеродина му по образец на руското Радио тогава! След това пристигна и трансивър KENWOOD, и го допълнихме с РА-1кв. на ГУ-81М! Работил съм и от LZ2KIM, когато учих и в Русе, но винаги съм участвал на републикански състезания по радиотелеграфия младежи-мъже за Силистра! Правец 82 тъкмо прохождаше, с маргаритковия принтер. Тогава тренирахме на трансмитери, изцяло изградени с TTL - схеми, а и Орг-техника беше наблизо! 73!

преди 2 часа, AGD написа:

TS-830

ts-830s-display-fault.jpg

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, Колев60 написа:

След 1982 година всички окръжни радиоклубове бяха оборудвани с фабрични  радиостанции (трансийвъри) на КВ и УКВ от фирмата "KENWOOD" До тогава, всичко беше правено от ентусиасти изключително само на ръка и с това което разполагаха повечето военни поделения.

Така беше! Сега с носталгия си спомням, защото и аз съм един от тези ентусиасти. Военните ни даваха войскови радиостанции, които ние преработвахме. Модерен за времето си тогава беше трансивърът на Чавдар Левков. С много досъпни материали и лесен за конструиране, с РА на ГУ29!     73!

:offtopic_s:

преди 38 минути, herkules2 написа:

с РА на ГУ29!

И на ГУ-80, и на ГИ-7Б... ;) 

преди 4 минути, DarkEdge написа:

И на ГУ-80, и на ГИ-7Б... ;) 

Да! Така е, но ГУ-81М беше по новият вариант и надхвърляше 2 квт. в телеграфен режим при 2 кв. анодно напрежение в клас "С"! Иначе и с 4-тири ГУ-50-ки пак имахме задоволителна мощност, защото още не бяхме с разрешение за 1 кв. а само до 250вт! Ех, какви години бяха! 73!

С 1квт. на телеграфия се свързваха на другия край на света с военните на мисия в Камбоджа с Р-140.

преди 31 минути, herkules2 написа:

Да! Така е, но ГУ-81М беше по новият вариант и надхвърляше 2 квт. в телеграфен режим при 2 кв. анодно напрежение в клас "С"! Иначе и с 4-тири ГУ-50-ки пак имахме задоволителна мощност, защото още не бяхме с разрешение за 1 кв. а само до 250вт! Ех, какви години бяха! 73!

4хГУ-80 електроженът на KIM-а с флагман 2BE (Мъдрия) завари ли го тоя момент?

@peppone1, убу ма докладваш, ама ти такива спомени посмъртно няма да имаш - нивгаж!
Гонил ли си лисици из гората? Тцъ!
Чакал и си с трепет да вържеш DX по 4-5 часа? Тцъ.
Радиолюбителски купон виждал ли си - тцъ.
За к'во си живял?

преди 22 минути, AGD написа:

С 1квт. на телеграфия се свързваха на другия край на света

Това и с 1W чукачка се прави ама при определени условия.

преди 17 минути, DarkEdge написа:

4хГУ-80 електроженът на KIM-а с флагман 2BE (Мъдрия) завари ли го тоя момент?

@peppone1, убу ма докладваш, ама ти такива спомени посмъртно няма да имаш - нивгаж!

Той Петърчо се оказа, че дори не може и да мисли в даден момент.

Всеки един модератор получава съобщението от доклада, който са му изпратили. Де акъл, независимо, че малко се отклоняваме от същината на темата.

Да, признавам си, че темата е отклонена леко, но не утрая срдце да се включа. А темата - тя е мъртвородено от началото й.

Кога най-накрая ще я заключите тая тема? Няма цял свят да чете лиготиите ви, и аз съм служил ВВС и това бяха най-досадните станции, добре че не се явих на изпита за радиотелеграфисти, та да не се занимавам с тази помия. Нищо чудно че сте изперкали покрай тези бръмчащи "танкове". Айде спрете с мъжките ви приказки че друг, който не ви е колега ще се почувства като педераст сред вас, дори и аз. То бива дърварщина, ама тая досада край няма. Спирам се че мога да изръся още глупости, беше ми драго че тази моя тема върна обратно един потребител, а вие пак ще го прогоните с дърварщините ви. Направо им капят лигите като ви четат останалите.

Ще го направя след като искаш. За друг път може и да не пишеш в темата, достатъчно е лично или доклад с молба за същото. Но ако някой поиска да допълни ще я отключа.

/Off като се отплеснахте и аз съм бил на всичките. Два варианта Р118 (ГУ81) и два Р140 (ГИ43Б) унгарска и полска. Отделно ми цвъркаха и два Р250 плюс още един дето вече му забравих номера, но беше черен и по-висок. През оградата беше заводът за съпротивления (резистори).

Колкото до темата - редно беше да се каже че е по-добре при евентуален ремонт да се ползват оригиналните говорители или поне приблизително същите като размер и импеданс. За да не се налагат подобни еквилибристики и пренастройки на фиолтри. Хайде капациотети лесно, но не всеки може да се справи с индуктивности. И трябва да става едновременно на двете колони, за да не звучат различно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.