Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Аудиофилски захранващи кабели

Featured Replies

Наскоро си подмених част от захранващите кабели на аудио системата. Спрях се на захранващи кабели на американската фирма Pangea Audio. Те предлагат два основни вида кабели - за предусилватели, плейъри, ДАК-ове, стриймъри и т.н. от серията AC14, и за усилватели и крайни стъпала от серията AC9. Ако се сравнят с обикновените фабрични  захранващи кабели, които идват със свирките, "аудиофилските" са много по-дебели, особено тези за усилватели, които изглеждат почти чудовищно дебели. производителят надълго и нашироко обяснява как проводниците били от супер чиста мед, колко отделни паралелни жила имало вътре, как всички били с незнам си колко вида специална изолация, какви екранировки и ширмовки имало, каква била общата външна изолация и т.н. и т.н.

Ето как изглеждат част от кабелите:

IMG_20190502_134618.thumb.jpg.31a7774aa3094663e0447bfeb863d217.jpg

Това отляво е един от кабелите за плейъри, ДАК-ове и т.н. Дясното чудовищно съоръжение е захранващ кабел за усилватели. Специално поставих една запалка в кадъра да добиете реална представа за мащаба и колко са дебели кабелите.

Много хора не вярват, че подмяната на захранващи кабели може да доведе до подобрение в качеството на звука. Че това са глупости и аудио маниаците се самозаблуждават и си внушават, че има полза от такова нещо. Ами сигурно и аз си самовнушавам, но ми се струва, че има реално подобрение на качеството на звука. Някак си звукът се избистри, стана по-прозрачен, басът се подобри също, в някои записи се подобри стереоефектът и т.н. и т.н.

Всъщност трябва да добавя, освен тези захранващи кабели съмвключил и мрежови филтри /RLC филтри/ между контакта и аудиоустройствата. Два броя ето такива:

1702_1000_0_43f5cb5a06.jpeg.f64012be5b8216a6f1fdecde5239153c.jpeg

Според субективното ми мнение комбинацията от такива филтри и кабели се отразява извънредно благоприятно на качеството на звука.

• Автор

Честно казано, малко се притеснявам да напиша цената, защото ще решите, че съм тотално изперкал...😀

Кабел за усилватели - Pangea Audio AC 9SE MKII Signature Power Cable (1 Meter) - 450 лева.

Кабел за преампове, ДАК-ове, плейъри и т.н. - Pangea Audio AC 14SE MKII Signature Power Cable (1.5 Meter) - 160 лева.  Засега съм взел два броя.

Мрежовите филтри Блек Нойз - взех ги на разпродажба по 450 лв. парчето. Иначе се продават минимум за 1350 лв бройката.

преди 1 минута, Михайлов написа:

Честно казано, малко се притеснявам да напиша цената, защото ще решите, че съм тотално изперкал...😀

Кабел за усилватели - Pangea Audio AC 9SE MKII Signature Power Cable (1 Meter) - 450 лева.

Кабел за преампове, ДАК-ове, плейъри и т.н. - Pangea Audio AC 14SE MKII Signature Power Cable (1.5 Meter) - 160 лева.  Засега съм взел два броя.

Мрежовите филтри Блек Нойз - взех ги на разпродажба по 450 лв. парчето. Иначе се продават минимум за 1350 лв бройката.

И защо да си изперкал??? Искаш качество купуваш качество.

на 3.05.2019 г. в 11:44, Михайлов написа:

Според субективното ми мнение комбинацията от такива филтри и кабели се отразява извънредно благоприятно на качеството на звука.

Би ли споделил в какво се изразява? И на каква музика - звукоизточник, усилвателна част и ОТ усети разликата?

Силно резервиран съм към качествата на съвременните електроинсталации с боядисани алуминиеви кабели за да приличат на медни.. ЕРП също слагат нискокачествени и евтини неща.

За другите неща има доста изписано примерно една тема от преди 10 години. https://www.kaldata.com/forums/topic/68198-за-ценителите-на-верния-звук/

И още една от преди 5 https://www.kaldata.com/forums/topic/233467-една-идея-по-добър-звук-вкъщи/

И още една малко в страни от преди 2 години https://www.kaldata.com/forums/topic/263061-може-ли-mp3-компресията-да-осигури-добро-качество

• Автор

С удоволствие ще отговоря на въпросите.

Първо за електроинсталацията - живея в сграда от 60-те години, електроинсталацията не е подменяна и гарантирам, че поне от таблото на входа нагоре всички кабели са медни.

Второ - каква е аудиосистемата ми. Ползвам аналогов и цифров източник.

Аналоговият източник е грамофон Audio Technica LP-5 с доза Ортофон 2M Bronze и външен RIAA коректор ProJect Tube Box S:

38196327471_20f60e9d05_b.jpg

3b6422dfaae2t.jpg

68fec04c9ed0t.jpg

Цифрови източници:

1. Мрежови плейър Onkyo NS 6170, който просвирва всякакъв вид цифрови файлове от външен хард диск или по домашната мрежа.

2. Лаптоп с JRiVer и Foobar2000, свързан по usb с R-2R DAC Denafrips Pontus.

acb3014a61f9t.jpg

IMG_20190504_164609.jpg

Предусилватели:

1. Лампов PrimaLuna Prologue 3

2. Цифров Violectric PRE V630

31398705438_2c28055109_b.jpg

43273723785_2e17194c59_h.jpg

В ролята на крайни стъпала използвам усилвателите Onkyo A-9070 и Naim 5si.

Ето и снимка на по-голямата част от аудиосистемата:

36949491684_77bb58a839_h.jpg

6d6e059f2b27t.jpg

Озвучителните тела са Canton Nestor 802DC

post-26471-0-79105100-1454082931.jpg

• Автор

Музиката, която слушам и при която се забелязва подобряване на звука при подмяна на захранващите кабели - симфонична, камерна, барок, опера, джаз, блус, рок и по малко от останалите жанрове.

Като носители използвам нови или запазени плочи, а от цифровите формати - CD, файлове с висока резолюция - FLAC  и WAVE 24 bit/48 KHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176, 2 kHz, 192 kHz. Както и SACD ISO файлове - записи от SACD във формат DSD64. Както и DSD файлове във формат DSD64, DSD128 и DSD256.

В какво се изразява подобряването на звука - звученето става по-прозрачно, с по-добре изразени честотни ленти на отделните иструменти. А при отделни файлове се забелязва и подобряване на стерео ефекта, както и подобряване на триизмерността на звуковата картина.

А вместо тези захранващи филтри, няма ли аудиофилски разделителен трансформатор? Сигурен ли си че след всички тези манипулации не си обърнал захранващият щепсел? Двупроводната инсталация в България е достатъчно калпава и опасна, то нека поне с трансформатора да направим една истинска 3-проводна инсталация, с истинско, безопасно заземяване и не на последно място заглушаване на смущенията по мрежата, предотвратяване на пораженията от евентуално късо съединение, ограничаване на големият пусков ток при аудио-видео техниката, на която понякога в нормални условия изгаря захранващият им предпазителят им, при пълна изправност на електроуредите, ако са по-стари, то значително би им се удължил живота. Трансформаторът няма да е особено голям, но поне за домашната техника и компютрите изолира опасното зануляване от заземителя.

@Михайлов поздравления за аудиото, не се съмнявам в това което казваш по отношение на звучене и разлики, но си мисля че това се дължи и на доза плацебо ефект. 

Поздравления за кабелите!

Кеф цена няма, както казва един уважаван от мен съфорумец. 

Кажи нещо за грамофона, лични впечатления - извън параметрите, които ги има в мрежата. Вибрации, окачване, мотор, лагери, стабилност на скоростта? Мисля в този ценови клас да купувам някоя машина и затова се интересувам. Засега съм в тази посока - https://www.muziker.bg/pro-ject-essential-iii-phono-white  , https://www.muziker.bg/crosley-c10a-ma  и  https://www.muziker.bg/ion-pro500bt-walnut . Ако имаш впечатления и от тези моля да коментираш.    

Михайлов, благодааря за изчерпателният отговор. Добър подбор на техника, който носи наслада за музикалните ти предпочитания. Иманно на изброените от теб стилове музика може да се усети качествената техника и всичките нюанси на звука. И слушането да носи истинско удоволствие.  За разлика от омазаната от свръхкомпресия  съвременна "музика" от която просто боли глава.

И при мен е старо строителство с истинки медни проводници и трифазна мрежа. Дано да нямаш проблеми с намирането на истински качествени звуконосители. Знам, цифра са. И аз обичам едновремешния аналогов звук. Който вече го няма. Защото както вече писах, и съвременниоте модни винили ги правят от компресиран цифров "оригинал". Може би с не толкова голяма компресия заради механичните ограничения за записа.

Но засега наблягам на живите концерти. Случва се я перце, я палка. Снимки, автографи.

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

Поздравления за кабелите!

Кеф цена няма, както казва един уважаван от мен съфорумец. 

Кажи нещо за грамофона, лични впечатления - извън параметрите, които ги има в мрежата. Вибрации, окачване, мотор, лагери, стабилност на скоростта? Мисля в този ценови клас да купувам някоя машина и затова се интересувам. Засега съм в тази посока - https://www.muziker.bg/pro-ject-essential-iii-phono-white  , https://www.muziker.bg/crosley-c10a-ma  и  https://www.muziker.bg/ion-pro500bt-walnut . Ако имаш впечатления и от тези моля да коментираш.    

Грамофонът не е нещо особено - стандартен грамофон с директ драйв мотор с кварцово автоматично регулиране на скоростта на въртене. Доколкото мога да преценя, скоростта е напълно равномерна. Няма брум, няма и детонации. Не съм усетил никакви вибрации. Естествено от огромна важност е и дозата. Грамофонът идва с бюджетна доза на Аудиотехника, която не е нищо особено. Затова съм я заменил с ММ  доза на Ортофон, която е с цена, близка до цената на самия грамофон. Дискът е тежък, добре центриран, директно задвижван от мотора. Моторът не предава вибрации надиска.

Допълнително съм се снабдил с външен лампов фоно (RIAA) коректор, тежка клампа за притискане на плочите към диска с вграден нивелир, карбонова антистатична четка за почистване на плочите, антистатичен спрей за плочи, четчица и течност за почистване на иглата. Освен това за допълнително обиране на вибрациите от околната среда и по-добро демпфериране под грамофона съм поставил допълнителна основа /тежък плот с регулируеми конусни гумени крачета/ на ProJect:

e9a1d14b0484t.jpg

От посочените три грамофона може би аз бих избрал модела Ion Pro 500. Не ги познавам, не искам да те заблудя.

• Автор

Пропуснах да обърна малко повече внимание на DAC-а, който използвам сега - Denafrips Pontus. Това е истински R-2R DAC, който не е конструиран на базата на Sigma-Delta DAC чип - примерно на AKM или Sabre, а използва матрица от точни резистори плюс два броя FPGA програмируеми модули /процесори/ - по един на канал, които извършват цифрово-аналоговото преобразуване на входния сигнал. Плюс това има и вграден USB модул /преобразовател/ на италианската фирма Amanero, който преобразува входящия по USB сигнал в сигнал, съвместим с I2S интерфейса на схемата. Схемата на DAC-а използва собствен кварцов генератор, който работи в асинхронен режим.

Много интересно изглежда "карантията" на DAC-a - т.е. какво има под капака:

spacer.png

spacer.png

Миниатюрните елементи между редиците от чипове в лявата част на снимката са точните резистори.

По-малката платка е USB-модулът.

А под платката с електрониката и купищата кондензатори и резистори се намира захранващият блок, който е затворен в отделна метална кутия:

spacer.png

Това е кутията /"тавата"/ на захранващия блок със свален капак. Два тороидални трансформатора. И в захранващия блок не са спестили от кондензатори.😀

Последните три поста на Михайлов, AGD и Филипов са може би най добрите в този подфорум за последните 2-3 години. С минимално думи са казани максимално неща от които най важното е за този бранш:

"Кеф, ценя няма" То и същността на HI-FI е именно едно от тези условия.Изключително добро впечатление ми направи DAC-а на Михайлов. Разбира се, че всичко това е за силно заинтересовани любители на музиката и то е важно за прочитане от много хора , посещаващи именно този подфорум със своите въпроси. Желателно е всеки да го прочете и вникне в смисъла на казаното. Ще му е полезно за неговото ориентиране в избора на сериозна техника, която може да бъде и не до там толкова скъпа. Но с 1500 лева както са казали хората - HI-FI - ст не се става. За други, които незнайно защо пишат за компоненти и модули от преди 40 години, нямащи нищо общо с тази техника,да разберат че колони, усилватели и други модули не се правят по метода, както те пишат - с формули и разтягане на локуми (коментирам pepone1). Силно да се има впредвид и това, което е казал Филипов при изготвянето на съвременните "винилови записи". И в края! Посочените модели далеч не са айсберга  на HI-FI техниката, но са отличен вариант за неговото ползване.

Обръщението ми е към Филипов: Понеже не зная процедурата по посочване на теми които са приоритетни или важни, ще го замоля от мое име да ги избере като такива, както беше направил по рано в същия раздел

На всички посетили на тези страници пожелавам приятен и успешен ден!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.