Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

високи температури на процесор и видеокарта на нова конфигурация

Featured Replies

Здравейте,имам няколко притеснения и незнам как да подходя понеже въобще не разбирам от компютри .Става въпрос за конфигурация купена от мен преди 2 седмици.

GIGABYTE AORUS AD27QD, 27" WQHD IPS HDR, FREESYNC 144HZ 1MS RGB FUSION 2.0
Дънна платка GIGABYTE X570 AORUS ELITE Socket AM4, RGB Rusion, PCIe 4.0
Процесор AMD RYZEN 7 3700X 8-Core 3.6 GHz (4.4 GHz Turbo) 36MB/65W/AM4/BOX
Памет Gigabyte AORUS RGB 16GB DDR4 (2x8GB) 3200MHz CL16-18-18-38 1.35v
ОХЛАДИТЕЛ ЗА ПРОЦЕСОР NZXT KRAKEN X52 (240MM), ВОДНО ОХЛАЖДАНЕ, RL-KRX52-02 AMD/INTEL
Захранващ блок Gigabyte G750H 750W 80+ Gold Semi-Modular
Кутия Gigabyte Aorus AC300W Lite RGB Fusion Mid Tower
Solid State Drive (SSD) Gigabyte Aorus RGB M.2 PCIe SSD 512GB 
Solid State Drive (SSD) SAMSUNG 860 QVO, 1TB, SATA III, 2.5 inch MZ-76Q1T0BW

ВИДЕО КАРТА GIGABYTE AORUS RTX 2080 XTREME 8GB GDDR6

Компютъра седи на бюрото в детската стая и е около 25-26 градуса през деня.Малкия играе на някаква игра и се появява син екран и иска рестарт.След като рестартирахме директно ме вкарва в биоса ,аз незнам какво да правя и му зададох save and exit,но компютъра не иска и не иска да подкара уиндоуса и се принудих да му извадя захранващият кабел .След това включвам кабела и давам старт на машината и си зареди уиндоуса все едно нищо не е било станало:).Вчера реших да изиграя и аз една игра A PLAGUE TALE ,докато играя на моменти за стотна от секундата ми засичаше играта и погледна тогава стойностите на машината и се изумих ,че държеше високи температури и вентилаторите доста шумяха.Вечерта късно малкия е играл фортнайт и веднага снимал по време на игра какви стойности държи компютъра и 20-3- мин след това се повтори случката със синия екран и малкия спрял компютъра от копчето.Какво ще ме посъветвате да направя,има нещо което не е наред?

Първата снимка е на A PLAGUE TALE,втората е на FORTNITE.

download (1).png

download (3).png

За видеокартата температурата е висока, но да кажем, че е в нормата, все пак е натоварена на максимум и не се знае кутията ти какви вентилатори има и как е въздушния поток вътре. Може да и увеличиш скоростта на вентилаторите, за да паднат температурите. Иначе процесора е много горещ, при условие, че не е натоварен на 100% и е с водно охлаждане. Вентилаторите на водното работят ли? Щом е фирма, връщай им го да го оправят, нещо са си оставили ръцете.

• Автор

Сега погледнах,на това водно охлаждане двете тръби отиват към два вентилатора отпред на кутията.Има един вентилатор отзад ,който е самостоятелен.Малкия цъка фортнайт сега с прятели и снимах пак стойностите.

4.png

И какво? Работи ли вентилатора на водното охлаждане? Да не би при разнасянето нещо да се е разместило, отвори ли кутията да провериш охладителя на процесора дали е здраво закрепен? Температурите пак са високи за толкова слабо натоварване на компонентите. С това водно охлаждане процесора дори на максимум трябва да държи по-ниски температури. Ето тест на твоя процесор с въздушно охлаждане при максимален товар:

https://noctua.at/en/nh-u12s

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-3700x/19.html

Върни конфигурацията в сервиза да си оправят бакиите.

Какъв е смисъла да си прави експерименти, като се вижда, че има проблем някъде, такива температури не са нормални за водно охлаждане и малък товар? Да им го връща и да не се мъчи повече.

преди 6 минути, Raze написа:

Какъв е смисъла да си прави експерименти, като се вижда, че има проблем някъде, такива температури не са нормални за водно охлаждане и малък товар? Да им го връща и да не се мъчи повече.

Чудя се как са свързани вентилаторите на водното - от няколкото снимки на 300 пиксела по едната страна гадая, че това най-вдясно на първия ред са обороти на вентилаторите, и, доколкото виждам, числото е нула...

Ами и аз питам и гадая, но отговор няма. След като автора не е компетентен да се справи с отговора на въпросите, няма смисъл да го тормозим. Пък ако му харесва така да си го ползва, докато може или съвсем спре, тогава ще-неще ще го закара в сервиза. Щом е работил 2 седмици, може преди това да е работил нормално.

• Автор

Да ,числото там е 0 и аз много се зачудих.На първия ред третата графа е clock speed ,a четвъртата графа е fan speed.Това fan speed може би е спряло деактевирано ,как може да се активира.

Не гледайте максималните стойности. За новите Райзени е характерно да има такива кратковременни пикове.

преди 47 минути, sliderum написа:

Не гледайте максималните стойности. За новите Райзени е характерно да има такива кратковременни пикове.

Как го реши това? Къде го гледа? Много ме съмнява подобно нещо!

предпалагам са настройките за оборотите на вентовете

щом компа е нов предполага гаранция

и щом не можеш  ти да се справиш - нарамвай го и в сервиза където е сглобен

особено ака има и лепенки

преди 50 минути, Raze написа:

Как го реши това? Къде го гледа? Много ме съмнява подобно нещо!

Вярвах, че не те мързи и че сам ще си го намериш. Има доста писано в нета, дори в сайта на конкуренцията е обсъждано в общите и конкретни теми. Но специално за теб от извора, тук.

• Автор

Като върна лентата назад,малкия ме попита дали може да се смени цвета на логото на nzxt  и аз намерих ,че имат приложение CAM .Инсталирах го и си играх само с цветовете да настроя и снимките са от тази програма,друго не съм пипал и май от там тръгнаха проблемите колкото да е нелогично.Компютъра е гаранционен ,все пак струва доста пари и утре ще го занеса.

Преди да инсталирам тази програма като изключвахме компютъра се форсираше за 1 сек и се изключваше,сега не е така.Последната седмица е имало 3 сини екрана и винаги ме препраща към биоса.

Каквото и да е, още повече с водно охлаждане, което не се знае дали работи, такива температури не трябва да има и щом си е гаранционен, най-добре там да го оправят.

преди 5 часа, Raze написа:

нещо са си оставили ръцете.

Или са му пробутали някой дърт боклук за професор, а в гар. карта са излъгали. Няма да са първата такава фирма. Зат'ва предпочитам сам да си купувам и сглобявам конфигурацията част по част - така няма начин да ме излъжат.

Точно така, излъгали са го с някой дърт скапан боклук с Райзен процесор, който е на цял 1 месец. Умрях да се смея.

Дотук само @sliderum е дал част от верният отговор. Като допълнение, дъното с коя версия на биоса е? Ако не е с последната (F4j от преди 5 дни), обновявай!!! Очаквай още доста проблеми, докато Ryzen 3000 заработят нормално, това в рамките на следващите месеци. В AGESA 1.0.0.3ABB има поправки за част от проблемите с дъната и то за сериозни проблеми, които могат да се появят.

Използвай AMD Cool'n'Quiet. Ryzen Balanced плана не обърнах внимание дали го ползваш, ако не, използвай него, а не windows power plan. Изключи PBO, ако е активиран. AMD имат нов чипсет драйвер (1.07.29) за дъната, използвай него. Има нова версия на Ryzen Master (2.0.1.1233), изтегли я и използвай нея, има подобрения. Първо изтегли новата версия, после настройвай и използвай плана на AMD. Изтрий старите, ако имаш такива. 

Тези, които са ти го продали нищо не могат да направят, защото проблемът е на ниво софтуер.

http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_606_ryzen_19.10.16_whql.zip

http://download.gigabyte.eu/FileList/BIOS/mb_bios_x570-aorus-elite_f4j.zip - Q-Flash -> Update bios -> Маркираш в дясното прозорче файла и стрелката вдясно.

• Автор

Благодаря за мненията,днес следобяд и аз се сетих за биоса и го проверих и беше версия f3  и се помъчих да го инсталирам ,но ми казва ,че във флашката няма такъв файл.Сега ще го направя пак ,може би бъркам дали файла трябва да се разархивира.Тегля наново и пробвам ,дано се наместят нещата.Ще следвам инструкциите на shark_turboto и Roujin Z.

• Автор

Ще напиша кое успях да направя

1.ъпдейтнах биоса 

2.инсталирах новите драйвери

3.вече е Ryzen Balanced плана 

4.инсталирах Ryzen Master (2.0.1.1233)Първо изтегли новата версия, после настройвай и използвай плана на AMD-но незнам как да го направя бихте ли ме напъствали?

Не успях да направя:

1.Използвай AMD Cool'n'Quiet-това незнам какво е ,гледах че има някакви стари клипчета в биоса някаква настройка.Бихте ли ми казали как да го използвам?

2.Изключи PBO-доста се рових за това в биоса ,така и не го намерих за да го изключа?

Благодаря за отделеното време

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.