Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нови батерий AAA презареждащи на 1.5 V ?!

Featured Replies

Разглеждах да поръчам за познат батерии презареждащи и попадам на :

https://www.aliexpress.com/item/32976720362.html

Има ли как една презареждаща батерия AAA да е на 1.5 волта?

термините алкална и презареждаща не си ли противоречат?

мерси!

Цитат
Феноменът "батериЙ"
Батерий ще да е някой римски пълководец. Такива със сигурност са и Анимаций, Функциий, Дефиниций, Концесий и прочие.
Като че по-рано доста по-рядко виждах тази откровено дразнеща грешка. И, общо взето, я правеха хора откровено неграмотни. Напоследък имам чувството, че всеки втори пише така. Срещам я във вестници, списания, по телевизията, в интернет сайтове, във форумите е вече затвърдено правило. Чудя се две неща: първо, толкова ли е трудна аналогията "женА-женИ" - "батериЯ-батериИ" - обикновено множествено число... И толкова ли не се усеща, че някак не звучи... И второ, каква е логиката в главата на тези иначе толкова знаещи хора? Най-тъпото е, че въпросната недомислица идва все повече и от съвсем образовани хора, с по едно-две-три висши образования. Разбирам да е някакво сложно правило, но това е елементарно нещо... Та, за да се шири толкова много, явно има нещо друго, което аз не виждам и не разбирам. Какво е то?

от hardwarebg.com

сега по темата, акумулаторни батерии на 1,5 волта няма. тоест тези или са алкални и не се зареждат или са Ni-MH на 1,2 волта, в някои от коментарите пише че са обикновени алкални батерии:

Ordinary alkaline batteries.
The batteries exploded after 20 minutes of first charge. I had received the batteries. They were not working. I put it in a working battery charger. It exploded after 20 minutes of charging which damaged the charger also. Worst rechargeable batteries I have purchased from Aliexpress. I urge AE team to kindly ban this seller and his defective products which are causing harm to consumers and bringing bad name for AliExpress and other resellers

което обяснява защо са се взривили, и защо някои купуваши са  измерили 1.61v

Реално всички алкални батерии могат да се презареждат, проблема е, че ако са изхабени докрай, времето на издържливост след всеки  заряд намалява. Аз си ги зареждам, но съм си измислил технология с едно старо зарядно, което зарежда непрекъснато и независимо от батериите и е с малък ампераж - зареждам 40-50 минути, оставям да се охладят и меря волтажа. След това отново, докато достигна около 1.5 волта. Някои марки батери изкарват повече цикли, други по-малко. Също номера е да ги зареждаш постоянно, когато им падне малко напрежението, така изкарват по-дълго.

За тези батерии, които си харесал, ще ти трябва специално зарядно, което е за алкални батерии. Продават се такива, те могат да зареждат обикновените алкални батерии също.

преди 5 минути, Raze написа:

Реално всички алкални батерии могат да се презареждат, проблема е, че при това им пада много бързо капацитета. Аз си ги зареждам, но съм си измислил технология с едно старо зарядно, което зарежда непрекъснато и независимо от батериите и е с малък ампераж - зареждам 40-50 минути, оставям да се охладят и меря волтажа. След това отново, докато достигна около 1.5 волта. Някои марки батери изкарват повече цикли, други по-малко. Също номера е да ги зареждаш постоянно, когато им падне малко напрежението, така изкарват по-дълго.

За тези батерии, които си харесал, ще ти трябва специално зарядно, което е за алкални батерии. Продават се такива, те могат да зареждат обикновените алкални батерии също.

и затова на алкалните батерии пише да не се презареждат... като падне капацитета, пада и тока, който могат да отдадат, както и времето през което отдават... няма смисъл

Така е, аз ти казвам какво правя и няма проблеми, батериите си ги ползвам много по-дълго, отколкото са предвидени. Трябва да се наблюдават и след зареждане да не изтекат, добре е да се оставят 1-2 дни да се наблюдават. Всичко това са рискове, които всеки си преценява дали да поеме. Ако се ползват качествени батерии, изтичане не съм виждал, а и траят повече след зареждане.

Ето това са зарядни за аклални батерии. Тези, които ги продават, може би са направени да издържат повече от нормалните алкални, но с такова зарядно можеш да зареждаш всякакви батерии:

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190830033120&origin=y&SearchText=alkaline+charger&switch_new_app=y

Между другото пробвал съм да зареждам и обикновени, не алкални батерии, но резултата не е добър, много бързо им пада напрежението, а и почти винаги потичат след 1-2-3 дена.

• Автор

накратко - май ще пропусна номера със зареждане на алкални батерии. винаги бъркам това с й-тата.

просто исках да си потвърдя истината от моето тикве - че всичко що е презареждащо/аа ааа/ си е на 1.2.

Дали ще са точно тези като Item не се знае, друго май харесах.

Другите зарядни батерии са литиево-йонни или никел-металхидрид нещо си, потърси такива, според това с какво зарядно разполагаш (ако разполагаш със зарядно).

На самото зарядно пише за какви батерии е подходящо.

според wikipedia някои алкални батерии могат да се зареждат няколко пъти, но още след втория цикъл на  зареждане пада капацитета до 10% от оригиналния...

Цитат

Some alkaline batteries are designed to be recharged a few times, and are described as rechargeable alkaline batteries. Attempts to recharge standard alkaline batteries may cause rupture, or the leaking of hazardous liquids which will corrode the equipment. However, it is reported that standard alkaline batteries can often be recharged a few times (typically not more than ten), albeit with reduced capacity after each charge; chargers are available commercially. Results are not consistent; consumer organisation[which?] reported that it tested two such chargers with Energizer alkaline batteries, finding that battery capacity dropped on average to 10% of its original value, with huge variations, after two cycles (without stating how depleted they were before recharging).[12]

In 2017 Gautam G. Yadav published papers reporting that alkaline batteries made by interleaving the interlayers with copper ions could be recharged for over 6,000 cycles due to the theoretical second electron capacity of manganese dioxide.[clarification needed][13][14] The energy density of these rechargeable batteries with copper intercalated manganese dioxide is reported to be over 160Wh/L, the best among the aqueous-based chemistries.[14] It could be capable of energy densities comparable to lithium-ion (> 250Wh/L) if zinc utilization in the batteries is improved.[13]

https://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_battery

Ето след бързо търсене на акумулаторни батерии формат ААА какво намерих, вероятно има и на по - добри цени ако се потърси по - обстойно. Алкални батерии не са акумулаториони и не се презареждат! 

Най - добре да се купи пакет зарядно и батерии, ако няма зарядно налично. 

https://www.cable.bg/kabel.php?cPath=117_11721&products_id=21009053&kabeli=i1j2uuafsluens6t82i2t9iq93

Значи проблемът е следният. За съжаление във форума си нямаме специализирана тема с ревюта вътре от колега. Относно видовете и качеството на различните батериЙ на пазара. Обаче при конкуренцията има такава тема. Аз обаче ще дам направо сайта на тамошният капацитет по въпроса с батериите, а някой ако иска да си издири и темата при конкуренцията, да се потруди леекинко за това.

Тези, които автора е намерил, се зареждат, както и принципно всички подобни. Продават се и се ползват от много години, не е открил той топлата вода.

За първи път разбирам че има Ni-MH, батерии на 1.5 V. 

Като са напълно заредени съм измервал напрежение около 1.4 V (не под товар). 

Набавям си ги от Lidl, (като ги пуснат), 4батерии AA или AAA за 8 лв. Те са с капацитет 2400, 2500 mah за AA батерийка. При AAA, капацитета е по малък. 

Експерименти да зареждам с алкални батерии не правя. 

Ами пробвай. Аз си правя и то доста успешни за момента. Има специални зарядни, които зареждат по по-различен начин алкалните батерии, с цел да не ги загряват много. В интернет се намират много теми по случая, ако ти се занимава. Аз ги зареждам със старо зарядно за ni-cd батерии 110 mA. Възкресявал съм и мъртви алкални батерии, които след зареждане ги ползвах на безжичната мишка около месец и ги зареждах няколко пъти, докато накрая спряха да държат ток.

преди 3 минути, vetre написа:

Ако много държиш на по-високо напрежение може да се ползват Ni-Zn

https://www.aliexpress.com/item/839258603.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dYaneJE

Хубаво, но при пълно зареждане ще стигнат около 2V. 

преди 4 часа, oic написа:

Набавям си ги от Lidl, (като ги пуснат), 4батерии AA или AAA за 8 лв. Те са с капацитет 2400, 2500 mah за AA батерийка. При AAA, капацитета е по малък. 

Това са Лидълските.Малките са 1000ма/ч., големите 2400ма/ч.

lidl (3120 x 1755).jpg

• 3 седмици по-късно...

Има и AA по 2500 mAh: Цък. Но няма всеки път от тях.

Използвам ги за мишката.

П.П. Като "пуснат", ще си взема още един комплект 4 батерии.

на 18.09.2019 г. в 17:08, oic написа:

...

Пътят на самурая кривна от NI-МH aкумулатори в посока Li-Ion.
По стандарт напрежението на NI-МH aкумулатор се  води 1.2V, но на практика при зареден акум на празен ход е 1.37V. Стойностно зарядно не следва да подава над 1.4V иначе деградацията е на път.

В масовата бюджетна мишка китайците клепат оптически сензори MX8640, MX8650.

MX8650

Тази микросхема работи от 2V до 3.5V. Отлично, какъв голям толеранс. Долен праг на напрежение у NI-МH aкумулатор е 1.1V. Експлоатация под това ниво е пагубна. При тези нива е възможен "ghost ефект" на работа на мишката, което е знак, че следва презареждане, а без резерви за замяна някак си никак.

По стандарт напрежението на Li-Ion aкумулатор се  води 3.7V, но на практика при зареден акум на празен ход е 4.2V. Тези нива са над допустимите. На помощ идва готов двоен синхронен преобразувател на постоянно напрежение. Входните 3.7V/4.2V отдава като 3.3V. Минимален праг на входно напрежение e 2.4V.

На практика
Бившо hands-free motorola -2008г. От него свалих акума и мини-USB порта. Останалото в кофата. Купени още:
* Народен контролер-ТP4506 за презареждане на Li-Ion aкумулатори с защита от презареждане, късо съединение и дълбок саморазряд на 2.4V - цена 30c. 
* DC-DC-DC на 3.3V - цена 60c.

Модифицирах контролера да заключва акума на нива 2.8V и да зарежда с сила на тока 1/10 от номинала на акума. Следва импровизация с поялника, термопистолет и скалпел. За своите 10г живот и над 5 неизползване акумулаторът набира 80mAh. С такъв капацитет спокойно карам месец активно цъкане с мишката. Изгасне ли, пъхам кабела в USB-порта на компа и продължавам по време на зареждане.

promouse

Големият плюс на това решение е,  че до "последната капка" от акума - мишката ще получава 3.3V. Ако изрежа гнездото на батерите ще получава по-голям обем нужен за по-як акум, но нямам време за колхозене и резултатът ме удоволетворява.

Относно бюджетни китайски мишки на Li-Ion. Те са отвратителни. Премаркиран акум, зареждан от допотопен 7805 през диод. С думи прости - изгори, за да изгаснеш.

поздрави!

преди 10 часа, Profruit написа:

В масовата бюджетна мишка китайците клепат оптически сензори MX8640, MX8650.

MX8650

Тази микросхема работи от 2V до 3.5V. Отлично, какъв голям толеранс.

Аз ползвам мишка Logitech M175.Работи само с една батерия, от тези Лидълските.Не съм я отварял да видя защо работи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.