Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Размазване на Windows 10

Featured Replies

Здравейте!

Вчера си купих нов лаптоп (HP Pavilion 15-CX0068NU Gaming) и го оставих да му сложат Win 10.

Днес докато инсталирах Авира и след това Илюстратор забелязъх, че има някакво размазване на текста и елементите в самия инсталатор. 

След това отворих Илюстратора и резолюцията е отвратителна. Елементите са твърде големи. 

Занесох го на същия сервиз в който ми направиха Windows-а и ми казаха, че е от самия лаптоп. Че екрана е твърде голяма резолюция, а лаптопчето е 15.6 инча и не е съвместим самият уиндоус.

Тоест - няма решение. 

Казаха ми, че не е особено голям проблем, но аз се занимавам с графичен дизайн и искам всичко да е както трябва.

Също така ми казаха, че ако си взема 17 инчов и му сложа Уин 10 няма да имам такъв проблем независимо дали е Full HD. Просто му трябва повече пространство.

Та моят въпрос е:  Ако си купя 17 инчов (който е със същите параметри на този в момента който купих) ще имам ли същия проблем с Уин 10 и това замазване?

Преди малко ходих до друг град за да проверя дали имат демонстративни за да проверя това нещо, но така и не открих такива. Затова се обръщам към вас.

17 инчовия който гледам е този: HP OMEN 17-W204NU 1NA29EA NOTEBOOK

Благодаря Предварително.

преди 6 минути, IliyanAM написа:

Че екрана е твърде голяма резолюция, а лаптопчето е 15.6 инча и не е съвместим самият уиндоус.

това някаква шега ли е?

На твое място аз бих се поразровил в ClearType.

Вземи една картечница, влез пак в сервиза, насочи я към тъпия олигофрен дето ти е казал това нещо и го питак пак дали е сигурен в думите си. Къде ги намирате тези сервизи не мога да ви разбера. Давайте им поне имената и адресите да рапространяваме тази информация, че са некадърници и да пазим други хора.

Десен клик по Старт бутона > Search >напиши cleartype >стартирай появилото се предложение и си настрой дисплея, като избираш най-доброто каре с текст и бутон [Next]

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Влез в device manager и виж дали са инсталирани всички драйвери. Ако не можеш да се оправиш, качи снимка.

• Автор

Пробвах с ClearType но е същата работа. 

Драйверите ги проверих и ми изписва че са ъпдейтнати на макс.

Вижте текста който показва че трябва да се логна в Adobe.

И резолюцията на която е настроен в момента (125%) 

Като го направя на 100% е супер ситно, но се оправя този проблем.

1.png

2.png

преди 2 часа, IliyanAM написа:

И резолюцията на която е настроен в момента (125%) 

А защо ползваш скалиране (125%). Заради едрината на шрифта? Ползвай промяна на размера му.
Advanced_System_Font_Changer.png

преди 11 часа, IliyanAM написа:

Занесох го на същия сервиз в който ми направиха Windows-а и ми казаха, че е от самия лаптоп. Че екрана е твърде голяма резолюция, а лаптопчето е 15.6 инча и не е съвместим самият уиндоус.

Как ли ще реагира този сервиз ако им занеса лаптоп с резолюция 1920х1080?
Такива сервизи трябва да се маркират със знак SPS8-300x300.jpg
Ако не е тайна - колко пари ти струваше инсталирането на Windows 10? 50?

• Автор

И с тази програмка нищо не се получи.

Инсталирането ми струваше 30 лв

Използвам 125% защото изглежда най добре и се чете. Иначе иконки, текст и др са суупер малки.

Свързах се с Microsoft и ми казаха че "екрана е повреден и да се свържа с продавачите на лаптопа" тоест този е от индийците дето ги наемат и не му се занимава.

Разрових се и видях че доста хора го имат този проблем и че нямало оправия. Ташак работата

Размерът на иконите можеш да регулираш с Ctrl+scroll +/-
При разместване на пропорциите от 100% нагоре възникват неприятни последици на много места - липсващ/орязан текст по менютата и други.

преди 30 минути, IliyanAM написа:

Свързах се с Microsoft

Що не се свърза с M$ България 080015555? 

преди 13 часа, IliyanAM написа:

Вчера си купих нов лаптоп

Ако смяташ, че наистина е проблем се възползвай от гаранцията.

Аз не виждам проблем. Качи снимките на пълната им резолюция, тези са преработени. Снимай и екрана с фотоапарат, за да видим точно какво се размазва. Нормално е да ти изглежда дребен шрифта, все пак го гледаш на 15" екран и висока резолюция. При изкуствено увеличаване, каквото е "скалинга", е нормално някои неща да изглеждат размазани. Аз също имам лаптоп с 1080p дисплей 15", но не ползвам скалирането, ползвам го на 100%. Направи го и ти така и си увеличавай шрифта отделно за нещата, които са ти дребни. Преди имаше настройка за размера на шрифта на windows 10, но сега не мога да я намеря, сигурно тъпаците са я премахнали:

https://www.laptopmag.com/articles/increase-text-size-computer

Варианта е през самите приложения да си увеличаваш размера на шрифта - в браузърите става много лесно с control+/- или задържане на control и въртене на скрола на мишката в повечето приложения.

• Автор

Снимах с телефона и се надявам да се вижда горе долу. На снимките на които е ситно всичко е на 100% а на другите на 125%.

Увеличих иконките но пак не ми върши работа

Възможно ли е като са инсталирали уиндоуса да не са бутнали нещо както трябва за да приема 100% като препоръчително?

преди 13 минути, Raze написа:

Преди имаше настройка за размера на шрифта на windows 10, но сега не мога да я намеря, сигурно тъпаците са я премахнали:

https://www.laptopmag.com/articles/increase-text-size-computer

След Creators Update яя няма опцията - спремахната е настройката за избор на шрифт и размера му в точки. И са въвели скалиране.
Това, което си показал в линка е за промяна на размерност в %.
Най-доброто средство са двата инструмента на winaero - system font changer и advanced font changer.

преди 2 часа, DarkEdge написа:

Как ли ще реагира този сервиз ако им занеса лаптоп с резолюция 1920х1080?
Такива сервизи трябва да се маркират със знак SPS8-300x300.jpg
Ако не е тайна - колко пари ти струваше инсталирането на Windows 10? 50?

100% от сервиза са му обяснили че лаптопа е fullHD и мащаба е на 125% а той от неразбиране е схванал това което описва... сервизите виновни че хората не разбират нищо!

Няма какво да "бутнат". Нормално е при изкуствено увеличаване/резолюция да виждаш размазано някои елементи. Като ти е дребно, включваш външен монитор. Може да пробваш и на по-ниска резолюция, но най-вероятно пак няма да ти изглежда както трябва.

Направи една пълноразмерна снимка на десктопа във висока резолюция и маркирай кое точно не ти харесва.
Закачи лаптопа към външен монитор и виж там има ли го проблемът.

• Автор

Мисля че ще е най добре да го върна. Ще взема друг и се надявам да няма този проблем. Няма смисъл да тегля 20 програми дето да поддържат шрифта иконките ала бала. Купих го за да ми върши работа а не да се занимавам да търся хиляда неща дет а стане а не стане. 

Благодаря ви за бързите отговори

Какъвто и лаптоп да вземеш, променяш ли му изкуствено нативната резолюция, няма да изглежда добре. Щом ти се занимава да тормозиш търговците с глупости, давай. Най-добре си вземи 17" лаптоп и си го ползвай на 1080p без да променяш scaling. Пробва ли с друга настройка на резолюцията и scaling?

• Автор

Пробвах и други настройки нали има еднс която сама оправя такива проблеми (в разширените настройки на резолюцията)

Щом ще стане с 17 инч значи това взимам. Аз просто не знаех че съществува такъв проблем защото не съм особено компетентен в тази област. 

преди 1 час, IliyanAM написа:

Няма смисъл да тегля 20 програми дето да поддържат шрифта иконките ала бала.

Това са меко казано глупости, но...

А пробва ли го на външен монитор или телевизор?

• Автор

Не съм го пробвал. Като го пробвам ще ти кажа как е.

Хубаво е преди да вземете каквото и да е да го пробвате на място как вашите очи го виждат!

15,6" 1080p не е най-високата резолюция за този размер, да дребничко е, но много зависи от вашите очи.

Инсталация на W10 за 30 лв. просто няма да го коментирам ...

• Автор

Нямаше как да го пробвам. Просто ги няма изложени иначе ги търсих вчера да видя и преценя.

Значи ако си е 17 инча би трябвало да си е на 100% резолюцията и да не е размазано нали така.

А за инсталацията на уин за 30 лв какво можете да ми кажете. Много ли е малко ли е. Както ви казах не съм запознат и не знам какво имате в предвид

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.