Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на компютъра!

Featured Replies

Пускам темата защото исакм да ви питам какво да правя и какво трябва да упгреидна според вас на този комп ?

Ето я моята машина:

Процесор: AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2600+

Дъно: ASRock K8Upgrade-NF3 (4 PCI, 1 AGP, 1 Future CPU Port, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

Чипсети: nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer

Рам: 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)

порт1:Communications Port (COM1)

порт2: ECP Printer Port (LPT1)

видео:NVIDIA GeForce FX 5500 (128 MB)

Монитор:Samsung SyncMaster 550(M)s [15" CRT] (HJAR101144)

аудио: Realtek ALC850 @ nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - Audio Codec Interface

хард:ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

и искам да я ъпгрейдна,да но не знам кое точно ми е наи нужно да сменя ,за да имам истинска промяна в производителноста...мисля или процесора като съм се спрял на атлон може този модел- ATHLON64 3000+/512K CACHE(ако може предложете нещо друго) или видео картата се чудя каква да избера!

Виж сега. Първо трябва да уточниш в кое не те задоволява производителността - не ти вървят игрите добре ли, бавно ти върви изобщо ли?

Мене ако питаш, компа ти е супер и ако няма нещо специално, което да не те задоволява няма смисъл да ъпгрейдваш.

За игрите видеото ти е поостаряло. Първо него смени. После ако ще си слагаш и Вистата не е зле още толкова рам да си сложиш и компа ти става пушка!

Уточни какво по-точно ти трябва!

• Автор

еми честно да ти кажа и аз точно не знам,но ползвам компа главно за игри така че искам игрите да ми вървят добре а и забравих да кажа че разполагам със 100$ за ъпгрейда!

еми честно да ти кажа и аз точно не знам,но ползвам компа главно за игри така че искам игрите да ми вървят добре а и забравих да кажа че разполагам със 100$ за ъпгрейда!

Като гледам че играеш игри и се чудя - на

Монитор:Samsung SyncMaster 550(M)s [15" CRT](HJAR101144)
с видима площ 14 инча ,При резолюция 800/600 и на колко Хц -60 - 70 макс. sad.gif

Май-май съветът ми по-скоро е да смениш МОНИТОРА ,защото каквото и да смениш друго,не виждам какво ще спечелиш пак на същия монитор :yanim: Дори да си дадеш всичките пари за видеокарта (примерно някоя ГФ 6600)-едва ли при този монитор ще усетиш подобрение.Вложи парите в монитор - според мене. :wors:

Като цяло конфигурацията ти е добре. Не може да става въпрос за морално остаряла или нещо такова, ако това имаш предвид.

Единственото, което ти куца малко (особено пък за игри) е видеокартата, на която игрите, които предстоят да излязат няма да вървят (или поне не така добре, че да ти прави кеф да ги играеш). Сега една от най-търсените видеокарти е GeForce 6600GT, която добре ще се намести в бюджета ти, а всички игри до момента ще ти вървят повече от перфектно!

Вече по-късно (към зимата) може да помислиш да си сложиш и още толкова рам, че да ти върви добре Вистата да не изоставаш.

Относно производителността точно рамта е тази, която най-много може да я увеличи. Е на тоя етап с XP 512 са му предостатъчни и няма смисъл от повече. Като си слагаш Виста сложи и още рам и това е.

cool.gif

• Автор

благодаря ти много за изчерпателният отговор и аз отдавна си мечтая за нова видео карта(много ме кефи тази GeForce 6600GT) ,но и монитора ме притеснява просто незнам какво да правя?

благодаря ти много за изчерпателният отговор и аз отдавна си мечтая за нова видео карта(много ме кефи тази GeForce 6600GT) ,но и монитора ме притеснява просто незнам какво да правя?

Ами-и,виж сега- ако сега си дадеш всичките пари за 6600ГТ ( ако я намериш де за 100$ ) - просто много скоро ще се чудиш какво да я правиш ( Като си ъпгрейднеш дъното ) - все пак тя ще е на AGP,а следващото дъно каквото и да е - със сигурност няма да има AGP слот, и картата увисва ( а заедно с нея и 100 -те $ ). Пак да повторя - според мене по-належаща е смяната на монитора , а видеото - като събереш пари.Същото се отнася и за Рам паметта . :down:

It's your choice!! cool.gif

kokomil, аз имам 14'' монитор дето вади 85 херца, само че трябваше да му се сложат допълнителни драйвери! :down:

Иначе е много смотан, да! След един час на него те боли глава.

Не знам, изборът е твой. Мониторът не е добре за очите ти. Ако стоиш по цял ден пред компа и ти пука за зрението..., но пък и тази 6600..., ах ццц.. труден избор! ;)

Подкрепям kokomil. Ако предпочетеш видеокарта пред монитор, следващия "Upgrade" ще са очила, защото ще си развалиш очите с тоя монитор на 60 Hz. А и както ти каза, монитора ще ти остане и за следващия компютър, за разлика от видеокартата.

It's your choice!! cool.gif

kokomil, аз имам 14'' монитор дето вади 85 херца, само че трябваше да му се сложат допълнителни драйвери! ;)

Иначе е много смотан, да! След един час на него те боли глава.

Не знам, изборът е твой. Мониторът не е добре за очите ти. Ако стоиш по цял ден пред компа и ти пука за зрението..., но пък и тази 6600..., ах ццц.. труден избор! :)

Ами както казах - готин монитор ще го използва сума време , GF 6600 (даже и ГТ да е ) - няколко месеца( айде и 8 да са ,и година да е ) -а после... :down: След това не ми казвай,че малкия монитор може да се пусне на 1024/768 и да си играеш играта с кеф :eek: ( какво ли ще видиш при тази резолюция ;) )

Ами както казах - готин монитор ще го използва сума време , GF 6600 (даже и ГТ да е ) - няколко месеца( айде и 8 да са ,и година да е ) -а после... :down: След това не ми казвай,че малкия монитор може да се пусне на 1024/768 и да си играеш играта с кеф :eek: ( какво ли ще видиш при тази резолюция ;) )

Така е. И от мене един глас за монитора. ;)

- просто много скоро ще се чудиш какво да я правиш ( Като си ъпгрейднеш дъното ) - все пак тя ще е на AGP,а следващото дъно каквото и да е - със сигурност няма да има AGP слот, и картата увисва ( а заедно с нея и 100 -те $ ).

Това е, което поне при мене наклони везната и ме убеди. Пък и сегашната ти карта не е за изхвърлян. :)

• Автор

добре за 150$ какъв хубав монитор мога да си купя?

CRT монитор CTX EX710F.Тръба на samsung, с най-малката точка-0.2.TCO '99, a и '03.При 1024х768 ще oсвежаваш на 120Hz, нещо което е по възможностие на 19' туби.Натурално плосък.Три години гаранция.Прозвуча като реклама...как да си запазиш очите.

Сега ще започна отзад напред :yanim:

Понеже всички съвети ще започнат да се въртят около LCD монитори - да побързам да кажа - LCD монитор,за който си заслужава да си дадеш парите е това Сони ( просто монитора е страшен - лично наблюдение ) - да,ама него за 150$ не можеш да го вземеш,можеш да го вземеш за 270 + $. Така че ,LCD монитор отпада като вариант .

Нещо от което ще бъдеш особено доволен доста дълго време е Самсунг SM797MB, Screen Size 17", 1920 x 1440 / 64 Hz, Pixel Pitch 0.2 mm, Horizontal Frequency: 96 kHz, Vertical Frequency 160 Hz - 118$

Филипс 107T60, 17", SM Real Flat 0,25 (0.21mm hdp), 71 kHz; Ivory, TCO'03 - 118 $ или пак Филипс 107S76, 17", SM Real Flat 0.25 (0.21 mm hdp); 71 kHz; 110 MHz; black; TCO'03; sRGB - 114 $ :clap:

Единствено онова Сони,което ти посочих по-горе ,може да се сравни с трите СRT монитора т.е. за игри все още по-добрите монитори си остават CRT мониторите ( не говорим за LCD професионални монитори по 1000 + $ cool.gif ).

• Автор

благодаря на всички за мненията,кокомил много ми помогна видях в нета мониторите който ми предлагаш и доста ми допадат сигорно до 1 седмица ще ходя да си взимам монитор и ще видя дали ще намеря някои от тези 3-те:)

И аз да се включа с предложение за монитор. Един много добър модел според мен от LG - 17 FLATRON EZ T710BH. ->ТУК<- Храктеристиките са на линка. Цената е без ДДС, така че с данъка стъпва проблизително на $155.

аз сякаш искъм монитора да ми е ТФТ 17" и засега се опитвам да сабера около 350 лв :wors:

Ами както искаш, но не може и да се сравнява TFT монитора, който ще вземеш за 350лв. с препоръчаните CRT по качество!!

Пък и за игри TFT не стават (поне НЕ евтините!).

Ако четеш много текстове по форуми из нета наистина е хубаво TFT да не ти се уморяват очите, но и CRT-тата вече почти нямат вреда върху очите!

Някои може ли да ми каже как мога да разбера какъв ми е монитора,защотот не разбирам много,но съм останал със спомените,че е LCD не знам защо ?!?!

Някои може ли да ми каже как мога да разбера какъв ми е монитора,защотот не разбирам много,но съм останал със спомените,че е LCD не знам защо ?!?!

Ето един LCD монитор и един CRT монитор. Сам прецени твоят от кои е. :jumping11:

Според мен е грешка да си зимаш нов монитор CRT в средата на 2006, когато са вече морално остарели. Вече дори LCD-та среден клас бият CRT мониторите по всички показатели. Относно upgrade, за добро LCD ще ти трябват поне 250$ , а да замениш старото CRT с ново 2 инча по-голямо нема смисъл. Пък и игрите ще ти вървят по-добре, с повече FPS на 800х600, което е и стандартна разделителна за монитора ти и няма да имаш проблеми с трептенето при 85Hz. Според мен ако си земеш един GeForce 6600GT AGP, спокойно ще можеш да играйш почти всички игри на 800x600 и medium details, като картината няма да е размазана все пак това е на 15" CRT, а не по-голям CRT, или LCD, където при такава резолюция картината ще е видимо влошена biggrin.gif

Вече дори LCD-та среден клас бият CRT мониторите по всички показатели.

Кой те излъга? angry.gif

Според мен е грешка да си зимаш нов монитор CRT в средата на 2006, когато са вече морално остарели.
Уви, все още не са! :P

Относно upgrade, за добро LCD ще ти трябват поне 250$ , а да замениш старото CRT с ново 2 инча по-голямо нема смисъл. Пък и игрите ще ти вървят по-добре, с повече FPS на 800х600, което е и стандартна разделителна за монитора ти и няма да имаш проблеми с трептенето при 85Hz.

Има смисъл. Не е въпросът в двата инча. Аз в началото като четох поста не обърнах внимание на монитора, но чак после разбрах за какво става въпрос - повярвай ми тия са за изхвърляне! От тях боли глава! Не става въпрос изобщо и за честота на трептене.

Струва си и още как! Хубавите LCD-та са все още много скъпи, пари които може да вложиш в ъпгрейд на видеото например. :hush: Като се има предвид, че и CRT вече не вредят почти. Особено пък за игри!

Аз на негово място щях да си взема някой от препоръчаните монитори! :)

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Е аз не мога да се сетя къде CRT мониторите имат предимство пред LCD, освен в някво "неправилно" цветовъзпроизвеждане и невъзможност за калибрация на цветовете на "повечето" LCD-та, което никой средно статистически потребител не може да забележи при модели от последната година,две и не се и интересува от това. Пък това че в наша България продължават да се купуват CRT монитори(предимно заради ниската им цена) не значи, че в световен мащаб кашонитеbiggrin.gif не са отдавна изместени от LCD матриците. Та steliobg казваш: "и искам да я ъпгрейдна,да но не знам кое точно ми е наи нужно да сменя ,за да имам истинска промяна в производителноста". Нов монитор няма да ти дигне произодителността, даже игрите ще ти вървят по-зле на по-високата разделителна, която вероятно ще ползваш. Пък ако искаш да се погрижиш за здравето си и комфорта при работа с компа, зарежи производителността и заложи на LCD монитор :)

Редактирано от myd (преглед на промените)

Да, съгласен съм с горното мнение. На работа съм с 21" качествен монитор на DELL, a в нас - с 17" LCD на iiyama. Мисля, че iiyama-та бие CRT монитора, да не говорим, че въпреки че съм на доста голямо бюро, CRT 21" няма къде да го сложа. Все пак, ако ще се дават пари за LCD, то нека е поне нещо качественно - EIZO, iiyama, NEC... Sony например, никога, ама никога не бих взел. Samsung, LG и т.н. също.

• Автор

аз отидох при един френд който продава в фирма за компове,и ми предложи много хубав монитор Бенк 17инчов за 405лв много ми хареса но се чудя 17ка или 19ка(490лв)да си взема ???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.