Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Английските учени посегнаха и на българското кисело зеле!

Featured Replies

преди 2 минути, Michigan111 написа:

Я ми покаже,  шизо, къде съм писал в такъв стил. Или тая ти интелектуална диария е поредния ти недоказуем "аргумент"? 

Изобщо,  ако върнеш комуникацията от началото ще се убедиш, че бай ганьовските коментари в стил "комплексиран хейтър" са твои.  

Може и да съм се объркал. Сега погледнах. Всички сте ми еднакви. Забили и вторачени в дребнотемие. Фактът, че обясняваш за уникалния Еленски климат ме е оставил в заблуждение, че за теб е нещо спешъл в живота ти. Сякаш фурната или фризера не са също климат и сякаш тоя бут не може да изсъхне на Черноморието или на Беломорието.

току-що, Myanmar написа:

Може и да съм се объркал. Сега погледнах. Всички сте ми еднакви. Забили и вторачени в дребнотемие. Фактът, че обясняваш за уникалния Еленски климат ме е оставил в заблуждение, че за теб е нещо спешъл в живота ти. Сякаш фурната или фризера не са също климат и сякаш тоя бут не може да изсъхне на Черноморието или на Беломорието.

Абе друже,  ще ти го напиша пак - не го обяснявам аз.  Аз ти казвам какво пише в нета и какво твърдят хората в Еленския балкан.  И аз на такива хипотези "може тук, може там, Варна,  Бургас, Лисабон".... не вярвам,  предпочитам да се доверявам на факти.  Покажи ми го направено, тествано и признато, и ще повярвам. Ако това, да вярвам на факти,  а не на недоказани хипотези за тебе е писане в стил Болгар,  Болгар,  така да е.  

И няма такова нещо като дребнотемие.  Като напишеш една наистина няколко пъти,  ако няма кой да те поправи започваш да я приемаш за истина.  Но неистината не е истина,  и ако е фундамент за нещо важно, представи си що за градеж ще стане.  

преди 42 минути, Michigan111 написа:

Покажи ми го направено, тествано и признато, и ще повярвам.

Кое точно ти звучи невероятно - че температурата и влажността могат да се регулират ли? Климатът може да се ползва за улеснение, но в наши дни никой не разчита на него, че да опъне свински бутове за 2 млн. лв. на терасата. Това е РЕКЛАМА.

Също като "българското мляко вирее само в България". Бактериите, вкл. щамът на бактерията, който българин първи е описал, може да вирее по целия свят. Просто в България му е естествената среда. И тази естествена среда е чревния тракт на преживни животни. Малко кофти звучи, ама се фукаме, че нещо минало през лайна ни прави славна нация.

Има 122 вида бактерии от семейство Lactobacillicus. И всяка една от тях е уникална. Самата Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus дори не е вид бактерия, а подвид на една от останалите 122 на тази фамилия. Има 4 щама само тази бактерия, един от които дава повод на българите да са горди с това, че са българи!!!

Това, че нямаме право да правим кока-кола в България не е защото тук не може да се смесят компонетните, няма да стане газирана или кафява.

Какво, ако не "Болгар, болгар!" е това биене в гърдите за уникалност и неповторимост по целия останал свят?

преди 10 часа, Myanmar написа:

Също като "българското мляко вирее само в България". Бактериите, вкл. щамът на бактерията, който българин първи е описал, може да вирее по целия свят.

Я посочи къде по света се отглеждат въпросните бактерии - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus!
Ще се повторя - японците глупави ли са та не могат да си отглеждат въпросните бактерии, а постоянно си я возят от България?

преди 11 часа, Myanmar написа:

Също като "българското мляко вирее само в България". Бактериите, вкл. щамът на бактерията, който българин първи е описал, може да вирее по целия свят. Просто в България му е естествената среда. И тази естествена среда е чревния тракт на преживни животни. Малко кофти звучи, ама се фукаме, че нещо минало през лайна ни прави славна нация.

Какво, ако не "Болгар, болгар!" е това биене в гърдите за уникалност и неповторимост по целия останал свят?

Не съм казвал такова нещо,  тук си става дума за патент.  

А иначе имаме поводи за гордост,  но не бих отличил киселото мляко, а факта че сме дали писменост и култура на не малко народи.  

преди 12 часа, Myanmar написа:

И тази естествена среда е чревния тракт на преживни животни.

Тук не позна
Има три четири реки от водата на които за първи път са направили кисело мляко.
В последствие, след проучвания се установява наличието на тази бактерия и се изолира за днешното производсто на кисело мляко,
Разбира се, че закваски се правят само в България, по простата причина, че бактериите не оцеляват на друг климат.
На всякъде другаде извън България, имат кратка продължителност на живот, след което умират.
Това е причината в другите държави, киселото мляко, да не се съхранява продължително време, да се консумира бързо,
За мен странното е че са минали векове, а в тези реки все още живеят бактериите, по късно наречени "млечно кисели"
Няма да казвам кои са реките, защото вероятно че бъдат унищожени от "туристи".

преди 2 часа, Танер Заит Расим написа:

Какво се смееш, Танер?
Животинските бактерии се използват за направата на йогурт, който няма нищо общо с българското кисело мляко.

преди 11 часа, Чepeн Пeтъp написа:

Има три четири реки от водата на които за първи път са направили кисело мляко.

Не ми се рови, ама си е баш в червата или стомаха на крави или овце. Не помня кое от двете, а и не ми се припомнят предъвквани неща. Все пак не съм преживен.

Що се отнася до въденето на тези бацили, гледам двама вече скачате, че нийде другаде по света не може. Кисели млека има чак в Исландия. Толкова за уникалния климат. А аз имах предвид друго - че може, а не специално, че вирее в природата.

И ще се потретя: последното, на което ще разчита производител на храна, е климата.

Може и така да си го представяте, но не така се прави:

sujuk-300x267.jpg

преди 13 часа, DarkEdge написа:

Я посочи къде по света се отглеждат въпросните бактерии - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus!
Ще се повторя - японците глупави ли са та не могат да си отглеждат въпросните бактерии, а постоянно си я возят от България?

За защитен продукт да си чувал? Като ме питаш втори път, ще ти повторя - патент нямат. Ти сериозно ли, ама наистина, наистина, ли си вярваш, че една бактерия не може да бъде размножена ако бъде преместена??? Тука да не сте забравили да си ползвате ума? Хората занесоха и завариха бацили на Луната, вие ще ми минавате с теорията за българската неповторимост. Направо ми навявате комунистически спомени haha.png

преди 7 часа, Чepeн Пeтъp написа:

Животинските бактерии се използват за направата на йогурт, който няма нищо общо с българското кисело мляко.

haha.png

Добре дошъл в калдата. Тук ще срещнеш много себеподобни.

преди 16 часа, Myanmar написа:

Добре дошъл в калдата. Тук ще срещнеш много себеподобни.

На всякъде по света се произвеждат кисели млека и йогурт е един от видовете.
Мисля, че посочих ясно за какво става въпрос, а това че не съм разбран е често срещано явление.
Неразбирането на отсрещната страна, води до неприятни ситуации във форума.

преди 5 часа, Чepeн Пeтъp написа:

Неразбирането на отсрещната страна...

Няма разумно разбиране на алогизма "животински бактерии".

преди 22 часа, Myanmar написа:

Не ми се рови, ама си е баш в червата или стомаха на крави или овце

Верно, че кравите и овцете са растения.

преди 23 минути, Myanmar написа:

Няма разумно разбиране на алогизма "животински бактерии".

току-що, Чepeн Пeтъp написа:

Верно, че кравите и овцете са растения.

С тези "умения" да се изразяваш ти гарантирам дълги спорове в този форум и в живота.

преди 24 минути, Myanmar написа:

С тези "умения" да се изразяваш ти гарантирам дълги спорове в този форум и в живота.

А твоите изрази са като на един ник "ам-ам" и се чудя на мен си, защо изобщо ти отговарям.
Наричам определени бактерии животински, не за друго, а защото ги извличат от животни.
Алогизмите са навсякъде в тоя живот, но просто до такава степен сме свикнали с тях, че преминават покрай нас, без да ги забелязваме
Друг е въпроса, ако некой се възползва от даден израз, само за да се заяде.

Цитат

Проучването е направено основно от британския микробиолог г-жа Манал Мохамед от Уестминистърския университет. Според нея ферментиралите храни и напитки могат да предизвикат неприятни странични ефекти и да улеснят размножаването на резистентни на антибиотици бактерии.

Първо - Такъв УестминИстърски университет няма :) 

Второ - че може за някои хора да са вредни определени храни , че някои имат алергии и т.н.  е пределно ясно и известно откакто човек е станал човек :) 

Трето - като видите поздрав за "добро утро" и препечатвани статии от едни и същи фейкомети  - информиран.нет , марица , пловдив24, бг-войс, барикада, гъделнюз.... поглеждайте откъде изгрява слънцето .... :)  

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.