Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Андроид - може ли да редактирам на файла hosts без руутване?

Featured Replies

Съм с Андроид - може ли да редактирам на файла hosts без руутване? 

Много съм разочарован от тази скопена операционна система. Макар и да е била Линукс, но е скопена от Гугъл. Гугъл е много по-evil и от Майкрософт даже. 

Четох, че не може.

От друга страна не искам да пипам тая неясна операционна система и да я "руутвам" - знае ли човек, какво ще му подложи гейския Гугъл?.. 

Ако, все пак, някой има представа по тази (не)възможност, питам. 

Не е скопена самата операционна система по подразбиране, скопяват я производителите, които решават вместо теб, че не трябва да имаш root права. Опитай да промениш hosts на Windows или Linux машина без админ/root права...

По темата: пробвай Blokada и DNS66.

За какво ти е да го редактираш ?

Инсталирай си Ad Blocker for Android by AdGuard for rooted and unrooted devices | AdGuard ...

Блоква в Chrome ,а и в другите браузъри... (които си нямат вграден блокер...)

• Автор
преди 15 минути, Freem@n написа:

За какво ти е да го редактираш ?

Инсталирай си Ad Blocker for Android by AdGuard for rooted and unrooted devices | AdGuard ...

Блоква в Chrome ,а и в другите браузъри... (които си нямат вграден блокер...)

Устройството, от което работя в момента, е много "дървено" и не му стигат сили да поеме и Ад-Блокера. 

Забива, чакам десетки секунди за обновяване на страниците, особено на страниците тук, в този форум. 

Но това устройство е много по-мощно отколкото, например, втория ми компютър, с Windows XP, пред 10 години. След това преминах на Линукс. 

Тогава си инсталирах, разбира се, и Ад-Блок. Сега, с това устройство, не му стигат сили и дъх. 

Редактирането на файла hosts прави същото, което прави Ад-блок. Само че Ад-Блок ти го обновява автоматично. Но блокирането чрез hosts е стотици пъти по-бързо и леко. 

Най-вече искам да избягам от педерастическия път на рекламите, които бойчето черно и мазно ми навира в носа. 

Анадъм? 

Какво значение има дървено ли е или не? Инсталирай подходящ браузър, ако сегашния не позволява добавки, който позволява блокиране на реклами и си го ползвай, ако ти върши работа. Едното няма никаква връзка с другото.

• Автор

Ех, понеже Андроид се смята производен на Линукс... 

Линукс ми дава пълен контрол... е, достатъчно пълен... върху това, което искам да направя, с предупреждение за отговорността/опасността... 

Андроид нито ме пита, нито ми дава възможност за избор ("ако разбирате какво правите...", "ако не разбирате, то не го правете или се обучете в..."), ами ми дава единствения избор (а щом е единствен не е избор) на гаднярите от Гугъл. Да, признавам им ефективността, но ме жили това, че не ми дават собственост върху таблета, моя собственост. 

Да, знам, че Гугълците са най-голямата фирма за събиране на лична информация и влияние върху бедния му ползвател, подвесен в информационен и техноинформатичен мехур. 

След това нямам никакво доверие да "руутвам" устройство под управление на Гугъл (то ест под ОС Андроид) , защото тея гейчета ще получат още по-голям достъп до устройството ми с техните скрити експлойти. 

Разбираема ли е мъката и агресията ми? 

преди 1 час, Дингири Банда написа:

След това нямам никакво доверие да "руутвам" устройство под управление на Гугъл (то ест под ОС Андроид) , защото тея гейчета ще получат още по-голям достъп до устройството ми с техните скрити експлойти. 

Грешиш. Те имат 100% контрол над устройството ти, хардуерният производител също. Ако не е рутнат, ти нямаш абсолютно никакъв достъп и кликаш и правиш каквото те са ти "разрешили". Рискът от рутване е да не си лепнеш нещо от трета страна прикрито в тула за рутване и/или след това от друга апликация. Имай в пред вид, че дори базови настройки са под въпрос при нормална работа на телефона. Например спирането на WiFi, GPS и т.н. Преди време установих, че на стария ми Самсунг дори WiFi не спира, когато кликнеш на менюто, за да го изключиш. Спира ти трафика до аппс, но остава включен самият интерфейс. После за 1-2 секунди се закача за WiFi, когато го пуснеш. Та, дефакто на тоз Самсунг уж спирането на WiFi бе изпълнено като дисканектване от точката за достъп, ест. на менюто показва, че не е активен. Но интерфейсът работи, дори събира инфо от околните WiFi за определане на местоположението. Та, понеже наченката ми да се опитам да си контролирам телефона, даде тотален откат и разбрах, че е борба с вятърни мелници, преминах на друг варянт - изолация. Вдигнах си вкъщи собствен рутер, с DNS, DHCP, OpenVPN сървър. Отделно, на друга машина медиен сървър, също и доста виртуалки и една с VNC. Та, сега, дефакто телефонът ми няма пряк достъп до Мрежата. Отвсякъде се закачам само през VPN-a на рутера ми, на него с DNS сървъра и nftables контролирам всичко. От телефона ми пак имам достъп до Мрежата де, ама не директно, а през VNC-то. Ест, тази система има известни недостатъци. Например ако съм в кафене с бавен нет, VNC-то става неизползваемо и съответно нямам достъп до интернет посредством него. Ама в работата имам бърз нет, та не ми е болка за умиране. За мобилния нет, спрях да го ползвам по две причини. Първата е, че няма как да проверя дали Андроида не байпасва OpenVPN клиента, втората е, че както казах в работата имам бърз нет.

• Автор

Сигурно си прав, ДебианБъстър.

Не съм толкова добър познавач на материята.И така, като лаик, ще продължавам да страня от руутването след стабилното ми впечатление за непрозрачността на работата на Андроид в обикновен юзърски режим, неговата "нелюбезност" в предоставяне на информация какви ги върши (даже при копиране или даунлоудване на файл в началото просто не знаех къде отива, докато не си инсталирах Total Commander), отношението на интерфейса към юзъра като към най-проста офца.

Това, заедно с редовно появяващите се новини за мръсните хватки на Гугъл, ме кара да смятам руутването за опасно в моя случай.

Горното е казано за мобилен Андроид 6.0 с заводски настройки, много от които, макар и от никъде не опасни, не мога да пипна.

Завиждам ти с добра завист за твоите умения, но... човек не може да знае всичко :)

преди 19 часа, Дингири Банда написа:

Ех, понеже Андроид се смята производен на Линукс... 

Линукс ми дава пълен контрол... е, достатъчно пълен... върху това, което искам да направя, с предупреждение за отговорността/опасността... 

Андроид нито ме пита, нито ми дава възможност за избор ("ако разбирате какво правите...", "ако не разбирате, то не го правете или се обучете в..."), ами ми дава единствения избор (а щом е единствен не е избор) на гаднярите от Гугъл. Да, признавам им ефективността, но ме жили това, че не ми дават собственост върху таблета, моя собственост. 

Да, знам, че Гугълците са най-голямата фирма за събиране на лична информация и влияние върху бедния му ползвател, подвесен в информационен и техноинформатичен мехур. 

Разбираема ли е мъката и агресията ми? 

Android ползва Linux ядро, но и доста неща отгоре. Опитвал ли си да ползваш Android без Google? Възможно е, но е доста голяма занимавка.

Абе нали нърдовете пуснаха телефон с "истински" линукс - либрем се казва, или нещо такова. Може да си купиш такъв и да кажеш как е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.