Премини към съдържанието

Дингири Банда

Потребител
  • Публикации

    214
  • Регистрация

  • Последно онлайн

Харесвания

85 Много добра репутация

Всичко за Дингири Банда

  • Титла
    Почетен потребител

Последни посетители

404 прегледа на профила
  1. Нерядко вече ми се случва да чуя това начало на телефонен разговор между мъже: "Абе, джендър! Къде си бе, педал?!" :D
  2. Дингири Банда

    Супи и чорби

    Накрая все пак да обрисувам солянката: това е гъста заради многото съставки червеникава супа с много месо, доста солена и кисела, както я приготвих аз с двойно-тройно повече доматено пюре. Ако се постараете, може да е с прозрачен бульон; аз не се старах и стана полупрозрачна. Сервира се с лъжица сметана в чинията и резен лимон. Малък резен, щото доста вкиселява; от друга страна, добавя лек аромат на цитрус от кората. Ако след голямо гости/сватба са ви останали доста меснати неща - саламища, пушени гърди, агурчики, шунка и всякакви такива, и те тъжно съхнат из хладилника и не знаете кво да ги правите, солянката е вариант. Предполагам, че може да се жертва кулинарната истина, като солените по руски краставички се заменят с мариновани с оцет.
  3. Класически мъсъсъпски блуз от средата на миналия век: Кака Евория Сезар:
  4. Дингири Банда

    Супи и чорби

    Накълцани сухи червени чушки, купувам го; после го смилам с насадката на комбайна за кафе.. Пликът, обикновен прозрачен пластмасов, стои от лятото, така че вината е моя, а не на молците. Но просто си мислех, че добре изсушения пипер няма какво да го хване. На смления му няма нищо, но той е в стъклен буркан. Виждал съм така молци (май) из грис, булгур и подобни. Ма то молецът е звяр – виждал съм как цяло ято изпърха от книжен чувал с нафталин, сериозно.
  5. Дингири Банда

    Супи и чорби

    ... Бяха полутвърди и сочни. Обпържих ги (то ест слабо запържих) в малко олио, с което придобиха лек вкус и на пържено, който пасва на солянката, по мой вкус. В същия тиган, с още малко олио, запържих до начало на остъкляване на слаб огън две глави кромид заедно с 3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки; кромидът нарязан средно дребно. Ръснах две-три чаени лъжички от домашния ми червен пипер и половин ч. л. млян лют пипер и, почти веднага след – 4-5 суп. лъжици доматено пюре; след минута изключих огъня. Нарязах на тънки ивици десетина от моите кисели краставички (корнишони с около пръст дължина; внимание! - не мариновани с оцет, а засолени, по подобие на к-то зеле). Изсипах ги към запръжката, налях в нея и две чаши от краставичния разсол, кипнах го за минута. Извадих кокаляците и добавих в бульона нарязаното месо на гърдите да се довари до готовност. Ръснах десетина зърна черен пипер и 4-5 зърна бахар. Добавих и десетината маслини, колкото имах, и оставих да ври на слаб огън. Когато месото се свари, може би след половин час, добавих запръжката и варих още 10-15 мин. Когато спрях огъня, добавих от моите листа сушена целина (своеволие!), които стрих с пръсти, и 5 дафинови листа. Да, много е дафиновият лист, но четири от тях извадих след 20 минути и оставих най-големия, който се обръщаше на повърхността като кит при разбъркването на супата. Прочее, такива гъсти супи е добре да се разбъркват, особено към края. Ако сте били подготвени за лекцията, сте забелязали, вероятно, че до тук липсват вареният и пушеният салам! Ах! Но не остана место в тенджерата, 4-5 литрова. Ех... Получената солянка беше много хубава, с характерните аромати и вкус на бульона от пушените св. ребра, от киселите краставички и техния разсол и от тънкия щрих на маслините. Такава, каквато съм ял в Русия, казах си. Ммм! Фкусно! На другата сутрин супата, стинала на балкона, беше във вид на доста твърдо желе. Да, ама не било тъй бе, брате! Когатор след консумация, се освободи место в тенджерата, добавих изостаналите два салама, сварени във вода, заедно с водата. Скандал! Не се прави така във високата кулинария!! Да, но резултатът беше много добър – солянката получи пълния си царски букет, чак след това го разбрах. Лютият пипер се оказа много малко за моя вкус. Но той не е задължителна съставка. Мисля, че можеше да не досварявам нарязаните гърди. Бяха твърдички за дъвчене, но с по-силен вкус. Така варят месото в Казахстан, например. Като допълнение: между другото, забелязах, че заготовката ми за млян червен пипер – плик с килограм едро накълцани сушени червени чушки – е хванала... молци! Бре, чудех се откъде се мотаят из къщата, а то... Изхвърлих ги на студено, да мрат!
  6. Коя е тази сочна еврейка и кому показва среден пръст?
  7. Дингири Банда

    Супи и чорби

    Отчет за Емма. Следвах, в общи линии, това https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=136243 Кило и половина телешки гърди, един счупен як телешки кокал, около 50 см. пушен свински гръбнак (в магазина минаваше за "пушени св. ребра"). Сложих нещата без гърдите в голяма тенджера, като завря, намърдах и гърдите. Извадих ги в полуготовност, обезкостих ги и върнах костите в кипежа. Месото нарязах на кубчета, достатъчни да ти запълнят дъвченето. Бяха полутвърди и сочни. У, батерията се срутва... Ще продължа рапорта след зареждане.
  8. (Нещо софтуерът хлъцна. Цитатът е на @[email protected] или @[email protected]@[email protected] продължава да хълца... ) Да, обърнах внимание сега. Дал съм неудачен довод. Нещо съм объркал и мислех, че се е подвизавал доста по-рано. Независимо от това тезата ми, на която ти реагира, си остава, правилна или не, и ще гледам да дам други доводи. Има ли подходяща тема за?
  9. Може би съм нахален, но що пък не? Имаш ли пол?
  10. Бе кво стана с @algor бе? Не, че ми е прилипсвал, де.
  11. Я, МакГахан ли е клал в Батак? Тепърва варя месата. Ще би трябвало да е готова тамораф. - - - - - Свети Киприан говори ли ти нещо?
  12. Руснаците са получили православието и езика си от тогавашната България. Прочее, тогава руснаци не е имало - станали са такива в резултат на обединяващото ги православие, дошло от стара България, и в резултат на обединилия ги "руски" език, който е древния български. Искаш да кажеш, че тогава не е имало цензура, ли?
  13. Имам я в издание "Български писател", София, 1990. С много коментари и бележки от редакторите след края. Мислиш ли, че твоята е по-малко цензурирана от моята?
  14. Мирче, имаш ли пол? То ест мъжле ли си, женче ли си? Аз съм мъж.
  15. Имам некакъв спомен, че тая тема беше заключена от барбунела? ?
  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
  • Добави ново...