Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне консумацията на кафемашина

Featured Replies

Здравейте, Имам кафемашина , която е с фиксирана мощност 1050 W.  Бих искал да намаля консумацията на нагревателя . Например да  е 550 W. Не разбирам много от електротехника, но знам, че има дидоди, които могат да орежат половината от напрежението. Дали има подобни диоди за такава мощност или може би ми е необходим друг елемент. Причината за промяната на мощноста е че ползвам кафемашината в кемпер през инвертор 1500 W с два акумулатора по 95ач. Надямам след като намаля консумацията на нагревателя да не натоварвам пиково  акумулаторите и да изкарат по дълго време. Отчитам, че след като намаля консумацията на нагревателя ще загрява повече време, но мисля , че за акумулаторите ще е по добре.Предварително ви благодаря за идеите и коментарите!

• Автор
преди 7 минути, Филипов написа:

Няма начин. Ще си вариш кафето на огън - примус, джезве и подобни.

Вече три години си пия еспресо, просто искам да щадя акумулаторите.

преди 16 минути, Ivailo Georgiev Teofilov написа:

Здравейте, Имам кафемашина , която е с фиксирана мощност 1050 W.  Бих искал да намаля консумацията на нагревателя . Например да  е 550 W. Не разбирам много от електротехника, но знам, че има дидоди, които могат да орежат половината от напрежението. Дали има подобни диоди за такава мощност или може би ми е необходим друг елемент. Причината за промяната на мощноста е че ползвам кафемашината в кемпер през инвертор 1500 W с два акумулатора по 95ач. Надямам след като намаля консумацията на нагревателя да не натоварвам пиково  акумулаторите и да изкарат по дълго време. Отчитам, че след като намаля консумацията на нагревателя ще загрява повече време, но мисля , че за акумулаторите ще е по добре.Предварително ви благодаря за идеите и коментарите!

Здравей, и аз съм от "номадите" :)

От известно времме съм с подобно нещо и няма проблеми...освен цената на кафето (капсулите)

Като намалиш мощността ще се увеличи времето за загряване на водата - танту за кукуригу - 2х намаляващ мощноста, 2х увеличаваш времето. А може и да не стигне мощността за достатъчно загряване.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 57 минути, street racer написа:

Здравей, и аз съм от "номадите" :)

От известно времме съм с подобно нещо и няма проблеми...освен цената на кафето (капсулите)

Пробвал съм го и не е моето.

преди 28 минути, DarkEdge написа:

Като намалиш мощността ще се увеличи времето за загряване на водата - танту за кукуригу - 2х намаляващ мощноста, 2х увеличаваш времето. А може и да не стигне мощността за достатъчно загряване.

Идеята е  да щадя акумулаторите. Пиковото натоварване според мен им вреди повече отколкото по продължителното, но с мо малка мощност.

преди 4 минути, Ivailo Georgiev Teofilov написа:

Пробвал съм го и не е мойто.

Разбирам те....ние с жената не сме от "кафеджиите" и ни върши работа :)

Продавате я и си вземате нещо по слабо ватово или минавате  на малко газово котлонче.

Тоя тип точно правят смъртоносно кафе https://www.olx.bg/ad/kafevarka-spetema-CID632-ID7XQTh.html#df41d33533

Но може винаги да се разреди с водичка.

• Автор
преди 18 минути, Gangosa написа:

Продавате я и си вземате нещо по слабо ватово или минавате  на малко газово котлонче.

Тоя тип точно правят смъртоносно кафе https://www.olx.bg/ad/kafevarka-spetema-CID632-ID7XQTh.html#df41d33533

Но може винаги да се разреди с водичка.

Ако не стане с намаляването на мощноста по скоро съм се спрял на това:  https://zagatto.com/кафе--на-дози/qualita-pods-promo-covim/

преди 1 минута, Ivailo Georgiev Teofilov написа:

Ако не стане с намаляването на мощноста по скоро съм се спрял на това:  https://zagatto.com/кафе--на-дози/qualita-pods-promo-covim/

Може би това е по-добър вариант наистина! Явно си фен на кафето, това си е проблем "на поляната" :)

Аз в караванаъа, държа повече на хладилника, че без бира и мръвка........:lol6:

преди 24 минути, street racer написа:

Може би това е по-добър вариант наистина! Явно си фен на кафето, това си е проблем "на поляната" :)

Аз в караванаъа, държа повече на хладилника, че без бира и мръвка........:lol6:

Значи от утре си без хладилник. Ще го прибера да не ти взема място.

Мощност: 450 W добре изглежда всичко само това с капсулите и пластмасата. Надявам се скоро наистина да баннат пластмасата в хранителната промишленост.

Вместо това може  капсулите да са в хартиен носител.

• Автор

К

преди 11 минути, Gangosa написа:

Мощност: 450 W добре изглежда всичко само това с капсулите и пластмасата. Надявам се скоро наистина да баннат пластмасата в хранителната промишленост.

Капсулите са хартиени! Maшината работи с филтър монодози;

• Автор
преди 12 минути, Gangosa написа:

Дилемата е дали да си взема тази машина или да се опитам да намаля мощноста на тази която имам.

• Автор
преди 1 минута, DarkEdge написа:

Хубава машина ,но разликата от 950 W до 450 W е голяма а аз целя намаляване на мошноста.

В наличност, просто вече не се казват така

https://www.emag.bg/kafemashina-gaggia-viva-deluxe-ri8435-11-moshtnost-950w-smljano-kafe-i-kafe-doza-cvjat-cheren-siv-25/pd/DDN87JBBM/

като тая машина я има и с 1050W нагревател като неговата и си губи смисъла от смяната, не че има голяма разлика между 950 и 1050W

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Вярно е, но едно е 80 ампера консумация, а е друго 40 А . Ако оригинално машината загрява за 5 м., с преработката ще е за 10. Бойлерчето е малко и със сигурност ще загрее нужната температура.

Оппаа, дали при 1/2 от номиналния ток ще загрява изобщо до същата температура, а? Я си извади учебника по физика за 7.клас. А сметни колко енергия е необходима за загряването на <200ml вода до 80С и колко енергия ще отдаде нагревателя при понижена консумация.

преди 12 часа, Ivailo Georgiev Teofilov написа:

Надямам след като намаля консумацията на нагревателя да не натоварвам пиково  акумулаторите и да изкарат по дълго време. Отчитам, че след като намаля консумацията на нагревателя ще загрява повече време, но мисля , че за акумулаторите ще е по добре.Предварително ви благодаря за идеите и коментарите!

Надявай се, но не става така. Пиковото натоварване не влияе на продължителността на живот на акумулатора, а броя цикли на зареждане и разреждане е важно.

Пиковото натоварване касае само и единствено дали няма акумулатора да се разреди до толкова бързо, че да падне под стойности след които зареждането му няма да е възможно.

И друго

Цитат

Акумулаторните батерии остаряват или се повреждат бързо най-вече при недопустимо голямо разреждане или саморазреждане, както и при доливане на вода от чешмата или замърсяване на електролита с външни примеси.

от тук.

Образно казано, дали ще намалиш мощността на кафе машината то тя ще разрежда акумулатора по един и същ начин и при 1050 и при 550 еднакво, т.е. "глътната енергия" (разряда) от акумулатора ще е еднакъв за направата на едно кафе. Дали обаче температурата на водата в кафе машината ще достигне 80 градуса не се знае, или поне аз не мога да отгатна на първо четене.

Всеки акумулатор си има характеристики.

Има и ред други особености и т.н. за акумулаторите. Виж тук.  

Има два варианта: Изнамираш кафе машина с по-малка мощност или изнамираш по-качествени акумулатори с повечко Ah. 

Успех!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.