Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Привет:))Мисля да ъпгрейдна малко машината(макар,че работи идеално,но.......)и да сменя платформата,като мина на АМД. Ще купувам процесор,рам,дъно и ссд,но ми се ще да ползвам кутията и захранването(абсолютно безшумни).Та въпросът ми е дали може да стане това(най-вече захранването)и дали ще стане всяко mATX дъно от AM4 на въпросната кутия?Старото ssd  hdd също ще ги ползвам може би.Това е машината:https://most.bg/d5r81ea-pro-3500-mt-i33240-500.html

• Отговори 55
  • Прегледи 3,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Работи ли, не го пипай! - стара поговорка.

Кой точно процесор на AMD мислиш да вземеш?

Маркова кутия, марково захранване - божа работа дали ще стане твоя замисъл.

Най сигурно е да смениш всичко, а и така по-лесно ще продадеш наличното.

Бюджет?

За тази кутия пише

Microtower

Не знам какво дъно може да влезе и дали изобщо може да се вкара стандартно дъно, но освен да измериш разстоянието и да сравниш, друг начин не виждам. Също дай и точния модел на захранването, както и какви конектори имаш и с колко пина са.

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Браво!

Е ,ако трябва и кутия и захранване ще взема...............въпроса в случая не е в парите,а в това,че ми харесва кутията и не издава нито звук.Рамта е тази:https://www.pazaruvaj.com/ram-pamet-c3577/kingston/hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-3000mhz-hx430c15fb3k2-8-p494560308/

Като гледам, ако е това наистина, става стандартно захранване, така че по-добре смени твоето, най-малко е на доста години:

Вече за дънната платка измери размерите на твоята, но може и да стане някое mATX дъно, стига и винтовете за закрепване да съвпаднат или да могат да се напаснат.

• Автор
току-що, Raze написа:

Също дай и точния модел на захранването, както и какви конектори имаш и с колко пина са.

Хах,в това е проблема.............то е фирмено някакво 300W доколкото знам.Аз не искам стандартно дъно бре,ясно ми е,че микро ще се ползва.

Вземи си някоя нормална кутия, относно шума зависи от охлаждането и от допълнителните перки, както и на какви честоти се ползват и така нататък. Стоковото охлаждане го забрави - има гадно жужене, дори и на ниски обороти. Досега си бил с I3 процесор, който и при сериозен товар със стоково охлаждане няма как да е кой знае колко шумен. Също така безшумните захранвания не са много евтини, но може и да имаш късмет. Пак казвам - би трябвало да стане всяко mATX дъно, но за най-сигурно дай размерите на твоето или сравни с тези, които са за AM4, за да не се чудиш после как да го монтираш. А и другото, което ще ти е от полза - по-лесно се продава готова и работеща конфигурация, отколкото стар компютър на части. Това ти го казвам от личен опит.

• Автор

Ааааааа,не искам нормална кутия,много ми е голяма,аз видеокарти,допълнителни охлаждания и тем подобни няма да слагам.То и новият процесор е подобен на  I3,така че..........Ползвам компа само за сърфиране,музика,филми,офис и 1-2 леки игри през браузъра,така че товара е малък.Аз нали затова искам да запазя(ако може)захранването и кутията,защото толкова безшумни не съм имал, чува се само едно изсвистяване при пускане и оттам нататък-нищо.Освен да купя частите и да видя дали ще станат...............аз за дъното си мисля,че няма да има проблем,само захранването ме тревожи,доколкото знам фирмените са по-различни и то може да е проблем.Като не стане ще купя и захранване и ще искам пак съвет за него:))Процесор,рам и ссд(NVMe)ще си избера,дайте само някое дъно към 150лв.

След като този напълно задоволява нуждите ти, защо изобщо тръгваш да променяш нещо?

Каква OS ползваш сега? А каква ще ползваш на новия компютър?

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

След като този напълно задоволява нуждите ти, защо изобщо тръгваш да променяш нещо?

Каква OS ползваш сега? А каква ще ползваш на новия компютър?

Ми............няма особена причина,всичко работи супер,но съм си навил да се подновя,пък и  сега мога. да отделя средства:))Dual boot съм,ползвам 8.1 и 10 и така мисля да остане...................ако стане,щото като гледам АМД нямат драйвери за 8.1

На клипа, който намерих, слагат стандартно захранване на твоето дъно без преходници, така че не би трябвало да има проблеми. То ако конектора е същия, няма страшно, закачаш и тестваш, стига всичко да се събере както трябва в кутията. Но се приготви да се разочароваш от стоковото охлаждане, това на AMD никога не им е било силна част, дори на intel стоковите без товар нямат такова гадно жужене, мен поне ме дразни. Това охлаждане, което върви с избрания от теб процесор, е най-ниския клас. Относно дъното - щом смяташ, че ще пасне, избирай:

https://www.vario.bg/komponenti-d-nni-platki?49[]=AM4&50[]=mATX&orderby=price-asc

Тук малко си ограничен от цени, понеже клокърските дъна са с буква B в името на модела, а те са и по-скъпи. Препоръчвам ти поне чипсет B450. Ако смяташ, че подобно дъно няма да влезе, тогава отиваш на над 200 лв:

https://www.vario.bg/komponenti-d-nni-platki?49[]=AM4&50[]=Mini-ITX&orderby=price-asc

Но ако мислиш да караш на стокови честоти, спокойно можеш да вземеш и най-евтиното дъно.

Относно Windows 8.1, не съм тествал, а и нямам намерения, но би трябвало драйверите за windows 7 или 10 да станат.

преди 48 минути, Слави Маринов написа:

Слави, на няколко места из нета и чуждите форуми чета, че Кингстон паметите не се "обичали" много с АМД процесорите. Аз вече малко съжалявам, че взех такава памет за АМД платформа.

Поне при мен се оказва, че като вдигна честотата или намаля таймингите и резултатите ми в бенчмарковете намаляват, вместо да се увеличават.

Освен това щом процесора ти ще е с вградено видео то ще зависи много от паметта, не само като количество, но и като честота.

• Автор
преди 16 минути, Raze написа:

На клипа, който намерих, слагат стандартно захранване на твоето дъно без преходници, така че не би трябвало да има проблеми. То ако конектора е същия, няма страшно, закачаш и тестваш, стига всичко да се събере както трябва в кутията. Но се приготви да се разочароваш от стоковото охлаждане, това на AMD никога не им е било силна част, дори на intel стоковите без товар нямат такова гадно жужене, мен поне ме дразни. Това охлаждане, което върви с избрания от теб процесор, е най-ниския клас. Относно дъното - щом смяташ, че ще пасне, избирай:

https://www.vario.bg/komponenti-d-nni-platki?49[]=AM4&50[]=mATX&orderby=price-asc

Тук малко си ограничен от цени, понеже клокърските дъна са с буква B в името на модела, а те са и по-скъпи. Препоръчвам ти поне чипсет B450. Ако смяташ, че подобно дъно няма да влезе, тогава отиваш на над 200 лв:

https://www.vario.bg/komponenti-d-nni-platki?49[]=AM4&50[]=Mini-ITX&orderby=price-asc

Но ако мислиш да караш на стокови честоти, спокойно можеш да вземеш и най-евтиното дъно.

Относно Windows 8.1, не съм тествал, а и нямам намерения, но би трябвало драйверите за windows 7 или 10 да станат.

Няма да клоквам нищо(не ми и трябва за нуждите)нито процесор нито рам,трябва ми nvme слот,4 слота за рам(макар да се съмнявам да ми потрябват повече от 8гб)и приличен вграден звук,HDMI и DVI са достатъчни.

преди 14 минути, vpvelev написа:

Слави, на няколко места из нета и чуждите форуми чета, че Кингстон паметите не се "обичали" много с АМД процесорите. Аз вече малко съжалявам, че взех такава памет за АМД платформа.

Поне при мен се оказва, че като вдигна честотата или намаля таймингите и резултатите ми в бенчмарковете намаляват, вместо да се увеличават.

Освен това щом процесора ти ще е с вградено видео то ще зависи много от паметта, не само като количество, но и като честота.

Няма никакви колокове и експерименти да правя,а паметта съм я избрал заради тайминга CL15,някъде се споменаваше,че в тези процесори и тази платформа(АМ4)било по-важно те да са стегнати,иначе не искам да ги подкарвам на повече от фабрично зададените и поддържани от процесора 2933 MHz.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

С колко и каква памет работи в момента вграденото видео в i3-3240?

8 gb  1600MHz.(2x4)

преди 13 минути, Raze написа:

Няма смисъл. За малко повече пари се вземат 2x8 GB на 3000 MHz.

Да,таке е,видял съм,но найстина ми е предостатъчно и 8бг...............в момента рядко(почти никога)минавам 30-35% използвана рам,браузър с не повече от 5-6 таба,офис чат-пат.

Минаваш от начален клас процесор към начален клас процесор.

От 8GB (предполагам 2х4) към 8GB. Като искаш 4 слота за памет, но не мислиш да ги ползваш. Все ти е тая как ще работи видео адаптера, но ти е важна латенцията на паметта.

Имаш SSD в момента, но искаш nVMe.

Аз лично не разбирам цялата идея ...

W8.1 може и да не работи с новата ти система.

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Минаваш от начален клас процесор към начален клас процесор.

От 8GB (предполагам 2х4) към 8GB. Като искаш 4 слота за памет, но не мислиш да ги ползваш. Все ти е тая как ще работи видео адаптера, но ти е важна латенцията на паметта.

Имаш SSD в момента, но искаш nVMe.

Аз лично не разбирам цялата идея ...

W8.1 може и да не работи с новата ти система.

Да,ъпгрейда е по-скоро от по-старо към ново,не толкова прираст на мощ,макар и да има не малка разлика и в процесора и във вграденото видео,но това са ми нуждите просто..............:)А ссд ми е на 5 години все пак.

• Автор

Рових малко и открих размерите на сегашнато ми дъно и такова от AM4 и съвпадат.https://globalamericaninc.com/product/jetway-nmf92-h61-micro-atx-motherboard-with-intel-h61-express-chipset-for-2nd-generation-intel-core-i3-core-i5-core-i7-desktop-processors/ и ново на ASRock B450M Pro4:https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=79289

• Автор

Може ли да дадете съвет,или мнение с ОС как да процедирам.Утре или вдругиден ще сложа (или поне ще се опитам)новите части,за сега само ссд не съм поръчал(но ще го направя тия дни).Ще оставя в началото старото ссд,но после как да прехвърля ОС?Исками се да не се занимавам с прейнстал(макар,че той самият е бърз),а да ползвам настроените и с програмите си досегашни системи.Сетих се за нещо,но незнам дали ще стане.............имам копие на диска(с двете системи)върху hdd диска,та се чудех като сложа новият диск ,да не се занимавам с мигриране,или прейнстал,а да сложа набързо някакъв уиндоус и от него да стартирам с Aomei възтановяване на записаният образ на диска.Дали ще стане този номер,след като образа е от друг диск,а възтановяването ще се прави на новият диск?

Свързваш на една система старото и новото SSD, зареждаш от USB - Macrium Reflect и клонираш.

Можеш и само с чисто нов диск, зареждаща USB памет с необходимия инструмент и файл с имидж.

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Свързваш на една система старото и новото SSD, зареждаш от USB - Macrium Reflect и клонираш.

Можеш и само с чисто нов диск, зареждаща USB памет с необходимия инструмент и файл с имидж.

Това ясно,начини има.................въпроса е дали въпросният имидж като е от друг диск,ще се клонира на новият,да не стане проблем?Аааа,че се сетих...........после как да се оправя със старите драйвери,щото ще стане мазало,нов хардуер с нови драйвери и системи с стари драйвери на едно място.........

Аз от интел като минах на AMD онзи ден, директно закачих SSD-то, windows си инсталира каквото му трябва и стартира, след това си инсталирах новите драйвери за дъното и махнах старите, като зададох в device manager да показва скрити устройства и тези, които излизат леко бледи, ги изтрих. След това с autoruns разкарах всички intel неща, които зарежда, включително и драйвери. За момента всичко си работи перфектно. Иначе има и друг начин да си прехвърлиш данните от приложенията - правиш си чиста инсталация, след това си копираш папките от program files+(x64), users\твоя потребител, program data, документи и така нататък.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.