Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шум от външно тяло на климатик Haier

Featured Replies

Здравейте, миналата година си купих климатик Хайер 12-ка и при монтажа сложих тампони за да е по-безшумен. При първото пускане започна самото тялп да издава жужащ шум, който не е от вибрации а самото тяло го издаваше, не знам перка или компресора, но се предава по тръбите и вътре е много шумно. Лазаха техниците, пе е нормално и след малко ще утихне, като се разработи. Уви, не утихна, после ги виках няколко пъти и ми твърдят, че това си е нормален шум, но не е, защото имам още два хайера и те не го издават този звук. Звука го има само на топло и то като му се даде малко по-голямо напрежение, примербо като застудее навън и му трябва повече сила за да поддържа темперстурата и в мъглата вчера също го имаше за известно време. Та, на мен ми е ясно, че не е нормално, но те твърдят обратното. Някой има ли идея от какво е този шум ?

преди 2 часа, benz93 написа:

Та, на мен ми е ясно, че не е нормално, но те твърдят обратното. Някой има ли идея от какво е този шум ?

От компресора е жуженето. Всички климатици го имат, някои повече, други по-малко.

преди 58 минути, Raze написа:

Направи рекламация в магазина, от който си го купил, от там да се оправят с "техниците".

Климатика работи ли - работи. Интересно на какво ще направи рекламация? На звука на климатика?!?

Ей така ще направи - по закон рекламация може да прави за каквото си иска пред търговеца. Вече той в едномесечен срок трябва да се произнесе по случая. Ако всичко е наред - техниците издават протокол и той се връчва на клиента. Ако не е доволен си пуска жалба в КЗП.

преди 2 часа, benz93 написа:

Здравейте, миналата година си купих климатик Хайер 12-ка и при монтажа сложих тампони за да е по-безшумен. При първото пускане започна самото тялп да издава жужащ шум, който не е от вибрации а самото тяло го издаваше, не знам перка или компресора, но се предава по тръбите и вътре е много шумно. Лазаха техниците, пе е нормално и след малко ще утихне, като се разработи. Уви, не утихна, после ги виках няколко пъти и ми твърдят, че това си е нормален шум, но не е, защото имам още два хайера и те не го издават този звук. Звука го има само на топло и то като му се даде малко по-голямо напрежение, примербо като застудее навън и му трябва повече сила за да поддържа темперстурата и в мъглата вчера също го имаше за известно време. Та, на мен ми е ясно, че не е нормално, но те твърдят обратното. Някой има ли идея от какво е този шум ?

Ето малко информация от какво може да е проблемът. Може и да не е монтиран правилно.

От видеото не мога да преценя реално, но мисля че е нормален шума.

Като гледам тампоните(видеото), болтовете имат контакт с външното тяло отгоре.След това болта минава през тампона.Ако от долната страна болта има контакт със стойката на тялото, не е много добре.През болта и стойките шума и вибрациите могат да се предават на стената(панела).

преди 2 часа, halek написа:

Ами те техниците вече са се произнесли, че климатика работи нормално. КЗП няма какво да направят при работещ уред.

Нищо не са се произнесли. Рекламация се прави пред търговец, не пред техник. Докато те не напишат протокол, който може и да се оспорва после, нищо не е приключено. Още повече нещата може и до съд да стигнат, като това го прави КЗП и потребителя не плаща нищо.

Това жужене не мисля, че е нормално.

• Автор
преди 5 минути, Raze написа:

Нищо не са се произнесли. Рекламация се прави пред търговец, не пред техник. Докато те не напишат протокол, който може и да се оспорва после, нищо не е приключено. Още повече нещата може и до съд да стигнат, като това го прави КЗП и потребителя не плаща нищо.

Това жужене не мисля, че е нормално.

Да и аз не мисля, защото имам още два такива хайера и другите не могат да се чуят как работят. Проблемът е, че не е от вибрация, а от вътрешността се чува или е перка или е компресор.

Кофти монтаж е. Не мога да ти кажа от какво точно, не съм специалист, но моят Carrier е същата работа, даже и по-зле. Същия имах монтиран в предния апартамент, изобщо не се чуваше нищо от него. 

Ако искаш, опитай да направиш рекламация пред търговеца, но мисля, че няма да постигнеш нищо. Търговецът отговаря за съответствие на уреда със спецификациите, а не за простотиите на монтажниците. Ако те казват, че всичко е в нормите - нищо не можеш да направиш.

Ако наистина искаш да си решиш проблема - намери майстор (ама истински) на климатици, някой твой познат, да го погледне, и да ти даде съвет.

преди 13 минути, RudeBoy написа:

Търговецът отговаря за съответствие на уреда със спецификациите

Точно по спецификация ако не отговаря на декларираното от производителя ниво на шум, може да си търси правото. За груба проверка - инсталирай си приложение за измерване на ниво на звук и от един метър разстояние измери нивото на звука на външното тяло. Ако не съответства на документацията си търси правата пред търговеца.

преди 5 минути, DarkEdge написа:

... може да си търси правото.

Няма да го намери. Говоря ти от опит, а не на теория. 

Най-много климатикът да бъде свален, закаран в оторизиран сервиз, и там да му се измери нивото на шум. Което, естествено, ще бъде в обявените граници. И тъй като монтажът е бил от външна фирма, процесът по монтиране/демонтиране също няма да бъде поет от търговеца.

преди 4 минути, RudeBoy написа:

И тъй като монтажът е бил от външна фирма

която е в търговски взимоотношения с търговеца, от когото е закупен, си е грижа на търговеца!!! Освен това си зависи при какви условия е закупен - дали с отделна цена на монтаж или тя е в цената заплатена за климатика.
Що трябва някои да се правят на големи гяволи и други да страдат от това?

преди 16 часа, benz93 написа:

Някой има ли идея от какво е този шум ?

Нещо не е динамично уравновесено. Рекламация.

Основния проблем е във вносителя на въпросното изделие, който не е осигурил правилната система, за гаранционно обслужване.

Колкото и да се правят различни анализи и начини за разрешаване на конкретния Ваш проблем, то има орган към когото да се обърнете, т.е. организацията за защита на потребителя. До колко е в някакви законови срокове е друга тема.

Това при положение, че шума е предизвикан от вибрации, т.е. не е свързан с жужене в следствие на "хлабава връзка" в ел. инсталация.

Един подвъпрос, изпълнителя на трите монтажа (до колкото разбрах имате три машини) един и същ ли е?!

Това е за да се види и другата възможна причина, т.е. някъде където е било предвидено "гъвкаво съединение", за да не се разпространяват вибрациите не е монтирано правилно на въпросната проблематична машина.

Това мога да споделя по въпросната Ваша проблематика.

Успех!

преди 16 минути, DarkEdge написа:

Точно по спецификация ако не отговаря на декларираното от производителя ниво на шум, може да си търси правото. За груба проверка - инсталирай си приложение за измерване на ниво на звук и от един метър разстояние измери нивото на звука на външното тяло. Ако не съответства на документацията си търси правата пред търговеца.

Не разбирам от такива приложения и не знам дали ще му признаят данните от него, но съм съгласен с теб, че може да не отговаря на изискванията.
До колкото разбрах в линкът посочен от Емил се казват неща за обикновен двигател на климатик управляем от реле с пусков кондензатор.
Само че, не е посочено дали този климатик е с честотно управляем двигател (инверторен) или обикновен.
Мисля, че в един честотно управляем двигател, най-вероятно, шумът идва от небалансирана вентилаторна перка.
За това си мисля, че както и да е монтиран, все ще си го има този звук.
У дома съм с Дайкин фтх35 и започва да свири, когато вън температурите са под -10
Точно така, чува се своеобразно виене като свирене, заради високите обороти.
Не знам при какви условия е заснето това видео, но си мисля, че може би причината е в недобре балансиран вентилатор.
Добре ще е, ако има съфорумци при които положението е същото, да напишат мнения по въпроса.

преди 12 минути, дръндю написа:

... но си мисля, че може би причината е в недобре балансиран вентилатор.
Добре ще е, ако има съфорумци при които положението е същото, да напишат мнения по въпроса.

Аз съм си написал мнението. Мисля, че 100% балансирана перка няма, особено в ниския ценови клас. Като цяло това рядко е проблем. Но при кофти монтаж, ако външното тяло не е добре закрепено и балансирано, се получава резонанс с ламаринената кутия, и - шум като от видеото, че и по зле. 

• Автор
преди 1 час, ДИоNД написа:

Нещо не е динамично уравновесено. Рекламация.

Основния проблем е във вносителя на въпросното изделие, който не е осигурил правилната система, за гаранционно обслужване.

Колкото и да се правят различни анализи и начини за разрешаване на конкретния Ваш проблем, то има орган към когото да се обърнете, т.е. организацията за защита на потребителя. До колко е в някакви законови срокове е друга тема.

Това при положение, че шума е предизвикан от вибрации, т.е. не е свързан с жужене в следствие на "хлабава връзка" в ел. инсталация.

Един подвъпрос, изпълнителя на трите монтажа (до колкото разбрах имате три машини) един и същ ли е?!

Това е за да се види и другата възможна причина, т.е. някъде където е било предвидено "гъвкаво съединение", за да не се разпространяват вибрациите не е монтирано правилно на въпросната проблематична машина.

Това мога да споделя по въпросната Ваша проблематика.

Успех!

Да и трите климатика са закупени от технополис а те работят с фирма Контакт Клима и трите климатика са монтирани от тях и си вървяха в промоцията монгажите.

преди 21 минути, benz93 написа:

Да и трите климатика са закупени от технополис а те работят с фирма Контакт Клима и трите климатика са монтирани от тях и си вървяха в промоцията монгажите.

В тоя случай вижте в гаранционната карта към кой да се обърнете. Да се състави протокол с технически обосновано тяхно становище, защо това не може да се води рекламация, т.н. не може да се ремонтира въпросното изделие или при необходимост да се замени въпросното тяло от където идва този шум. Този който Ви е монтирал изделието трябва да Ви насочи към кого да предявите претенцията, защото до колкото чух шума, то е с произход вътре в самото изделие.

Нито търговеца, нито монтажника могат да Ви решат проблема, но могат да Ви съдействат с изготвяне на необходимия документ, който в да представите във фирмата  за гаранционна поддръжка.

Ако не Ви съдействат, то направете жалба към Агенцията за защита на потребителя.

Досадна до известна степен работа, но има си ред по който да постигнете крайния за Вас резултат - Махане на Вашия проблем.

Успех!

п.п. Всичко това трябва да е за сметка на вносителя.

п.п.п. Има и друго: Нивото на шума дали е по декларираната от производителя стойност и дали е съобразено с действащото законодателство в ЕС.

От любопитсвто по темата, след няколко минути с гоглето стигнах до това:

Цитат

Всеки, който се оплаква от шума или вибрациите, трябва да отнесе жалбата си в Регионалния здравен инспекторат /РЗИ/, откъдето да направят измерване на нивото на децибелите. Санкцията, която може да бъде наложена, е демонтиране на климатика, обясни д-р Пламен Илиев, директор на дирекция „Здравен контрол” в РЗИ.

http://www.paralel44.com/климатици-изяждат-фасадите-на-сгради/

На мен от записа ми се струва нормален шум от компресор, който е натоварен повечко.

Това помещение да не е с големи загуби и затова да се товари машината и съответно да бучи повече?

Ако някой от другите климатици е същия модел или подобен, задай максимална температура така, че да се развърти на макс и виж дали тогава шумът няма да наподобява този от видеото.

Също ако имаш ватметър може да замериш консумацията. Това ще даде представа колко е натоварена машината.

п.п

Провери и дали е добре нивелирано тялото

Някои тампони са с прекъснат болт, но дали тези са такива само може да гадаем.

С колко метра тръбен път е тяло? Това също е проблем при по-малко от 2,5-3 метра. Редовно не се спазват препоръките на производителя за на минимален тръбен път.

• Автор
на 13.12.2019 г. в 17:19, bobivg написа:

На мен от записа ми се струва нормален шум от компресор, който е натоварен повечко.

Това помещение да не е с големи загуби и затова да се товари машината и съответно да бучи повече?

Ако някой от другите климатици е същия модел или подобен, задай максимална температура така, че да се развърти на макс и виж дали тогава шумът няма да наподобява този от видеото.

Също ако имаш ватметър може да замериш консумацията. Това ще даде представа колко е натоварена машината.

п.п

Провери и дали е добре нивелирано тялото

Някои тампони са с прекъснат болт, но дали тези са такива само може да гадаем.

С колко метра тръбен път е тяло? Това също е проблем при по-малко от 2,5-3 метра. Редовно не се спазват препоръките на производителя за на минимален тръбен път.

Някъде около 2.5 метра е тръбния път. Другият климатик е същия, в по неизолирано помещение е и няма никакъв проблем, надупчих го на максимум и не издава никакъв звук. Този дори на 22 градуса като е настроен, вън ако е минус 1-2, започва понякога да бучи. А пък мъгла като има, бученето е задължително. Няма начин ако навън има мъгла, климатика да не бучи. Но другите ми два хайера и при мъгла и при минус 15, са абсолютно безшумни.

Щом имаш същия в друго помещение и той е по-тих значи има някакъв проблем, при положение, че другия е в помещение с по-големи загуби, но работи по-тихо.

Инвестирай в един ватметър, ако си на щепсел -  примерно.

Ако консумацията е съизмерима, но шума е различен ще си 100% сигурен, че има проблем с машината или монтажа.

Вакуумирана ли е по-шумната машина?

• Автор
преди 1 час, bobivg написа:

Щом имаш същия в друго помещение и той е по-тих значи има някакъв проблем, при положение, че другия е в помещение с по-големи загуби, но работи по-тихо.

Инвестирай в един ватметър, ако си на щепсел -  примерно.

Ако консумацията е съизмерима, но шума е различен ще си 100% сигурен, че има проблем с машината или монтажа.

Вакуумирана ли е по-шумната

Какво ще рече вакуумирана ?

Вакуумирането се прави при монтажа. С помпа се изтегля въздуха от вътрешното тяло и тръбите, преди да се пусне фреона.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.