Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правилна дозировка на двутактово масло

Featured Replies

Взех бензинов верижен трион RAIDER RD-GCS13 с цел да има с какво да си почиствам двора, реално работата с него не е интензивна, защото не режа кубици дърва за огрев, но въпреки това ме озадачава дозировката на маслото. В инструкциите за експлоатация пише 1:25 (40ml масло към литър бензин) ,а на опаковката за маслото пропорцията е 1:40 (25ml масло към литър бензин). Та въпросът ми е, към каква пропорция да се придържам? Аз все си мисля, че по-голямото количество масло не е проблем, но мой познат ми каза, че се съсипвали свещите по-бързо, като се налее по-голямо количество масло. Това вярно ли е? Може би реално правилната дозировка е 1:40, но производителят препоръчва 1:25 с оглед на това, че има и некачествени масла (не е посочил конкретна марка масло) и е по-приемливо да се жертва свещта, вместо двигателя да се износва по-бързо. 

Вземи си това масло и следвай инструкцията на производителя:

https://www.raider.bg/c/masla-403/maslo-za-dvutaktovi-dvigateli-1l-raider-1278

Другия начин е да попиташ в магазина от който си го взел или самия производител.

• Автор
преди 4 минути, hjhj написа:

Вземи си това масло и следвай инструкцията на производителя:

https://www.raider.bg/c/masla-403/maslo-za-dvutaktovi-dvigateli-1l-raider-1278

Другия начин е да попиташ в магазина от който си го взел или самия производител.

Още като я купувах консултантът ми препоръча следните масла: 
2t-ulje-1l_r2L4eo6oRIlhiuYEl6yy.jpg
И за веригата: 
ulje-za-lanac-1-l_CZw4wpVnsbuXdfkxlXrD_b
Тях взех и с тях я ползвах. Доколкото знам са словенски бранд. 

По голямото количество  въобще не е проблем.В най-лошия случай ще дими леко.Оригиналните свещи на евтините машини обикновено са боклуци и правят проблеми.

Аз винаги  слагам 5мл. в повече. При мен обаче е посочено 25мл и карам с 30мл.

• Автор
преди 27 минути, badr написа:

По голямото количество  въобще не е проблем.В най-лошия случай ще дими леко.Оригиналните свещи на евтините машини обикновено са боклуци и правят проблеми.

Аз винаги  слагам 5мл. в повече. При мен обаче е посочено 25мл и карам с 30мл.

Да, свещите не са скъпи, но като не пали машината варианти много, освен свещ може да е, лошо гориво, запушен карбуратор/филтър, проблем с бобина, и какво ли още не. Аз доста се изнервих, докато я стартирам, защото няма ръчна помпичка да се прокара гориво лесно, отделно ми казаха, че първото зареждане е желателно да е с повече масло, докато се разработи и сипах 100мл. в 1 литър бензин. Вероятно заради това видях доста зор, докато запали. Изнервящо е реално . . . а в инструкциите нищо не пише относно предозирането на масло в бензина. Ако реално прецаква свещите, това е малък проблем. По-лошо е, че е възможно от предозирането да се появи нагар и да се запекът сегментите. 

Е 100мл вече са много и затова трудно пали.Слагал съм по 50мл и пали по-трудно.Маслото има ниска скорост на горене и това е пречката.Имам две косачки, трион, храсторез. Карам ги с 30мл.Косачката и храстореза са Райдер и свещите им ги смених още на 2 -ри-3-ти месец.Храстореза палеше по свое усмотрение.Смених му свещта само заради проблема с косачката и предположението се оказа правилно, макар външни признаци да нямаше.

По принцип машините на Райдер работят със съотношение 1:25, и щом това пише в инструкциите, ги спазвай, за да не ти блокира двигателя. Забелязал съм, че марковите машини работят със 1:40.

Следвай инструкцията за конкретния двигател на резачката. Масовите масла обикновено са за мотоциклети и автомобили тип "трабант". Които в общия случай са с друга компресия и работна температура и като следствие с други нужди. Та 1:40 е средната нужда за тях. Инструментите работят предимно с незагрял двигател и друг режим и затова им е предписано 1:25.

преди 25 минути, go456 написа:

тва е мижи да те лажем на производителите на масла да си ги  пробутват може и без масло

аз слагам на око около една капачка на 500 мл

има си туба към машинката с разграфено до къде се сипва бензин докъде след това се долива масло  със съотношенията

по евтините машини има части които са  от пластмаса   а трабва да са от метал като  например оптегача на веригата

а пък имам един джендер роднина

го тъни купува най-скъпото масло да му сдерат  кожляка

и го мери със спринцовка 

и после понеже той неможе да бачка с машината 

аз работя с нея и дърпам  въжето като изоглавен да запали .

в книжката с инструкииите пише какво масло да е

и бензина да е безоловен 

в инструкциите пише да се маха кабела от свеща след ползване 

Ти като искаш, може и без бензин да караш... от доста време бензина е безоловен, друг и да искаш- няма. А кабела като го махнеш, какво? Може и да развиваш свещта за още по- лесно. А за да дърпаш "въжето като изоглавен да запали", значи че е някоя куча марка от неизвестен произход.

• Автор
преди 10 часа, Филипов написа:

Следвай инструкцията за конкретния двигател на резачката. Масовите масла обикновено са за мотоциклети и автомобили тип "трабант". Които в общия случай са с друга компресия и работна температура и като следствие с други нужди. Та 1:40 е средната нужда за тях. Инструментите работят предимно с незагрял двигател и друг режим и затова им е предписано 1:25.

Там е работата, че маслата предназначени за резачки на производители, като, Stihl, Husqvarna, Villager и други препоръчват съотношение 1:40. а като устройство двигателите им нямат особени разлики, това са максимално прости едноцилиндрови с по 2 сегмента на буталото и въздушно охлаждане реализирано чрез ребра по самия цилиндър. От къде идва тази кажи речи двойна разлика в дозировката? Аз си мисля, че маслата на Райдер са много разредени и за това препоръчват да се сипва толкова голяма доза. Като се разреди маслото компанията може да предложи литъра масло на почти 2 пъти по-ниска цена от конкурентите, които не го разреждат примерно. Така де, при простия двутактов двигател на резачката няма разни сложни маслопроводи, които да ограничават маслото по гъстота, няма турбини и подобни, като при съвременните 4-тактови двигатели, а прост карбуратор го впръсква заедно с бензина, при всяка една подобна резачка принципът е един и същ. Съвсем не виждам логика разликата в дозировката да е двойна по специфика на двигателя. По-скоро разликата в дозировката може да идва от свойствата на използваното масло, което ме навежда на мисълта, че е по-разумно да се спазва пропорцията дадена от производителя на маслото.

Не можеш да сравняваш shtil i raider. Това е като да сравняваш москвич с ферари. Нямат почти нищо общо. Ако намериш Shtil професионален при него няма пластмаса за чаркове. Аз имам такъм и всички чаркове освен корпуса са метални. И нямам с години проблеми с него. Райдера си е куча марка. Затова най- добре обади се или пиши на производителя и той най- добре ще ти каже. 

• Автор
преди 23 минути, hjhj написа:

Не можеш да сравняваш shtil i raider. Това е като да сравняваш москвич с ферари. Нямат почти нищо общо. Ако намериш Shtil професионален при него няма пластмаса за чаркове. Аз имам такъм и всички чаркове освен корпуса са метални. И нямам с години проблеми с него. Райдера си е куча марка. Затова най- добре обади се или пиши на производителя и той най- добре ще ти каже. 

Не съм съгласен, принципът на действие на простия двутактов мотор е един и същ. Stihl също имат своите детски болести, бутоните им се чупят, защото са захванали за пластмасовия корпус и ремонтът е замяна на корпус. Филтрите на някои от моделите са така направени, че демонтирайки го за почистване боклука влиза в двигателя. Ако режех по 20 кубика дърва на година и ми трябва нещо надеждно бих взел Husqvarna. При евтините машинки от сорта на Райдер проблемите са по-евтините материали, по неефективни горивни, маслени, въздушни филтри, по-непрецизна обработка на елементите, липса на някои удобства, като прозорче, през което да се вижда нивото на гориво, масло, ползват се по-евтини свещи, но иначе са копие на маркови уреди. При евтините по-често се пада брак, има по-слаб контрол на качеството. При Райдер също само корпуса е пластмасов. Даже ключето при Щил, което е от пластмаса, при райдер е метално, и ако се повреди се сменя много по-лесно само то а не целия корпус, като при Щил. Маслената помпа е алуминиева, като цяло всичко освен корпуса е метално при Райдер. Райдера е копие на японските Хитачи.

И сега като споменах Хитачи се сещам, че в инструкциите на Хитачи бих могъл да намеря по-точна информация. 

Ето какво пише там: 
IAqz3Jv.png

От тази таблица стигам до извод, че се дозира според маслото, или иначе казано, ако маслото е 50:1 на литър бензин се поставят 20мл ,ако е 25:1 се поставят 40мл. Маслото, с което аз разполагам е 40:1 съответно правилната доза е около 25мл. на литър бензин. 

Ето какво пише на сайта им:

Цитат

Автоматично смазване на веригата
Мощност: 1800 W
Обем на двигателя: 45 cm3
Обороти: 3 200 min-1
Съотношение гориво масло: 25:1
Обем резервоар гориво: 550 ml
Обем резеровар масло: 250 ml
Разход на гориво: 900 ml/h
Време за реагиране на спирачката: 0,12 sec.
Дължина на шината: 400 mm
Дебелина на водещите звена: 1,3 mm
Брой на водещите звена: 64
Стъпка на веригата: 0,325"
Тегло: 5,7 kg

Другото си е на твой риск.

• 2 години по-късно...
  • Автор

След няколко години безпроблемна работа в пропорция 50:1 с китайският верижен трион и мотокоса, на които се препоръчва уж 25:1, мога да заявя спокойно, че не е никакъв проблем за тях да функционират с тази пропорция. Взимам качествена щилска синтетика и всичко работи отлично, а димът и миризмите са по-малко, отколкото при работа с 25:1. Явно е редно да се съблюдават препоръките от производителя на маслото. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.