Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв SSD диск да избера?

Featured Replies

Не аз няма да го разделям. Казвам в момента харда как е разделен, понеже ме попита. 

Да спомена също , че компа работи по 24ч на ден, ако има значение за ссд. 

• Отговори 112
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, JKirilov написа:

Отсега да те инструктирам - SSD е безсмислено да се разделя на отделни дялове!

Чак, пък! На несистемния дял си насипваш необходимия портативен софт и след преинсталация на ОС той, портативният софт веднага е готов за работа.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

И затова ли ще спорим???

А ако всичко е на един дял той, портативният софт няма да е готов за работа? ;)

Това се прави поради коренно различния начин за достъп до файловата система, неслучайно дефрагментирането е безсмислено и се забранява за да не изхабява диска. Но това е за напреднали. Иначе всеки може да си го делне на 20-30 дяла. Като се скапе контролерчето и хоп - няма ги.

преди 9 минути, JKirilov написа:

А ако всичко е на един дял той, портативният софт няма да е готов за работа?

И от къде, аджеба, ще се появи този софт на този дял? Ще го копираш от флашка? И настройките/потребителските данни? А данните от ползването nа този софт с предишната инсталация на Windows?

преди 13 минути, JKirilov написа:

Това се прави поради коренно различния начин за достъп до файловата система, неслучайно дефрагментирането е безсмислено и се забранява за да не изхабява диска. Но това е за напреднали. Иначе всеки може да си го делне на 20-30 дяла. Като се скапе контролерчето и хоп - няма ги.

Каква е връзката на дефрагментирането с наличието на повече от един дял? Каква е връзката на скапалият се хардуер с нал;ичието на повече от един дял?
НИ КАК ВА!

DrakЕdge, имаш особен начин на мислене, лошото е, че аз също...

Когато казвам клонирайте си текущата ОС - неееееееее, винаги нова инсталация. Когато кажа направи нова инсталация, ама чакай сега, къде... флашка, млашка... ;)

Аз лично досега 4 пъти съм си клонирал ОС-та, първа инсталация на 2.01.2015!

Всеки вече да си преценява и прави компромисите! Просто при SSD е безсмислено разделянето на дялове, на когото му е смислено - ОК.

преди 11 минути, JKirilov написа:

Просто при SSD за мен е безсмислено разделянето на дялове

И казваш възстановяването на ОС от имидж, едно с актуализирането на ОС, на софтуер е щадящо, а ползването на софт от не ОС дял не е? Хм...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Затова ли Windows 8/8.1/10 при инсталиране прави N дяла върху съвременната uefi схема? А не един-два дяла.

Скоро си купих това нещо:

https://erabg.com/produktov-katalog/9114-ssd-silicon-power-512gb-nvme.html

Теста показва това:

ssd-silicon2.png

Мисля, че за цена/представяне е отлично.

Да видим как ще е след година например, защото поне на мен марката SILICON не ми е много позната.

преди 14 минути, plamen_petrov_80 написа:

Очакваш скоростите да паднат или ... ?

Не за скоростите, а за "здравето". Защото имам и един на A-Data  - SSD ADATA SU800 256GB, който след година в Sentinel му дават 88% здраве.

image.png.ce7287bd8ce28a212ec088229fe88266.png

Вярно, че го побърках от инсталации и деинсталации на ОС. Сега го оставих като диск за данни и смятам само да качвам (снимки, музика и други) без да трия. Смятам, че така би трябвало да си остане на 88% здраве.

Ако някой се интересува за ADATA диска за него CrystalDiskMark показва това:

ssd-u800.png

Колкото повече пишеш по един диск толкова повече намалява здравето му.

По-голям обем диск има по-голям ресурс (обикновено, при една серия задължително е така).

Фактор би бил и свободното място на диска.

Няма никакво значение колко физическо време е минало - това не е параметър за сравнение.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Няма никакво значение колко физическо време е минало - това не е параметър за сравнение.

Така е.

Аз имах в предвид като го използвам една година, а не да ми стои в компа без да го ползвам :)

преди 5 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Здравето на SSD е свързано с броя на презаписването на клетките - инфо !

т.е. запис -триене - и пак запис - това го скапва.

Ако запишеш еднократно в едно ново ssd например музика и го запълниш цялото, то след това ако само слушаш(четеш) трябва да си остане на 100% здраве.

Ако е само , като сторидж да си държиш файловете предполагаемо живота би бил по-продължителен .От тук може да се заключи, че за системен диск е по-добре да с MLC чипове .

Да попитам диска идва ли си с болчета? Кутията ми е cooler Master n300. Гледам на дъното на  кутията дават да се захваща диска с болтчета. 

Оф топик: Понеже ми се счупи буксата на usb 3.0 на предния панел на кутията, може ли да се за мини буксата или да се намери кабел от дъното за нея? Дъното е Asrock b85 killer. 

За резервни части в някой сервиз или официалния магазин на производителя:

https://www.cmstore.eu/elite/

SSD нямат болтове в комплекта, евентуално към дънната платка трябва да имаш или пак от сервиз. Може и да не го закачаш, и да си виси на кабелите върху някой друг диск или долу на дъното, стига да не пречи и да не опира в нещо подвижно, няма проблеми.

преди 1 час, Versace написа:

Да попитам диска идва ли си с болчета? Кутията ми е cooler Master n300. Гледам на дъното на  кутията дават да се захваща диска с болтчета. 

Оф топик: Понеже ми се счупи буксата на usb 3.0 на предния панел на кутията, може ли да се за мини буксата или да се намери кабел от дъното за нея? Дъното е Asrock b85 killer. 

Не, кадито идва с болтчета.А и винаги от хард диск или от DVD може да вземеш болтче. 

Никъде нямам болтчета, хванат е харда с щипки или както се нарича там. 

преди 1 минута, Versace написа:

Никъде нямам болтчета, хванат е харда с щипки или както се нарича там. 

Е иди в един железарски магазин или в един компютърен сервиз и ще ти дадат колкото болтчета искаш. Да не говорм, че с двойно залепващо тиксо може да хванеш SSD към хард диска. Може да го оставиш даже висящо само на кабелите или да го хване със свински опашки. Варианти колкото искаш.

Да няма проблеми, сега прочетох има някакво място за 2.5" на кутията, най - вероятно на мястото определено за флопи диск. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.