Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Порта все си остава затворен

Featured Replies

току-що, ItzShark написа:

Свързах си го и всичко си тръгна.. нито съм се обаждал, нито нищо. Просто го свързах. Не мога ли да си го настроя сам, или тия трябва да го направят. ( На комнет съм..)

Яко смях.. Да видя дали съм разбрал правилно..

Имал си един рутер, настроен на PPPoE  с потребителско име и парола. След всеки рестарт ти се е сменяло публичното IP

После си купил нов рутер, написал си му само потребителското име и паролата в PPPoE връзката и интернетът е тръгнал. Без да си сменял MAK адреса му, без да си се обаждал на доставчика? И с новия рутер публичното IP винаги ти е еднакво (след рестарт)?

Да, нормално. На времето бях на Цифрови системи и при тях точно така ставаше конфигурирането/сврзването.

• Автор
преди 4 минути, Vania2 написа:

Яко смях.. Да видя дали съм разбрал правилно..

Имал си един рутер, настроен на PPPoE  с потребителско име и парола. След всеки рестарт ти се е сменяло публичното IP

После си купил нов рутер, написал си му само потребителското име и паролата в PPPoE връзката и интернетът е тръгнал. Без да си сменял MAK адреса му, без да си се обаждал на доставчика? И с новия рутер публичното IP винаги ти е еднакво (след рестарт)?

Да е било PppoE не знам... Не съм ровил тогава настройките на рутера. Просто знам, че тогава след всеки рестарт се сменяше айпито. След като закупих новия рутер, нищо не съм пипал просто го включих. Не знам какво ти е смешно, опитвам се да си оправя проблема.. То че не разбирам, не разбирам.. не отричам, ама не знам какво ти е смешно. :) да еднакво си е :)

Смешно ми е доставчикът как си е изградил мрежата. Значи остават два варянта:

1. На новия рутер сменяв WAN МАК адресът да е като на стария рутер

2. Ползваш си така, което е по-добре от гледна точка достъпност на ресурсите ти.

Нали знаеш, че това няма общо с пренасочването на портове, а с публичния ти адрес?

Ако е динамичен, ще се сменя поне след всеки рестарт. Например сега е 98.98.77.15, след рестарт ще е 98.98.77.251

Ако е статичен, винаги ще е 98.98.77.15

Ако си смениш МАК адресът, има вероятност след рестарт да ти се сменя ИП-то както преди. По-добре е от гледна точка на поверителност, по-лошо от гледна точка на достъпност. Тогава ще трябва да ползваш някакви ddns решения.

• Автор
преди 1 минута, Vania2 написа:

Смешно ми е доставчикът как си е изградил мрежата. Значи остават два варянта:

1. На новия рутер сменяв WAN МАК адресът да е като на стария рутер

2. Ползваш си така, което е по-добре от гледна точка достъпност на ресурсите ти.

Нали знаеш, че това няма общо с пренасочването на портове, а с публичния ти адрес?

Ако е динамичен, ще се сменя поне след всеки рестарт. Например сега е 98.98.77.15, след рестарт ще е същият.

Ако си смениш МАК адресът, има вероятност след рестарт да ти се сменя ИП-то както преди. По-добре е от гледна точка на поверителност, по-лошо от гледна точка на достъпност. Тогава ще трябва да ползваш някакви ddns решения.

Извинявай, не съм те разбрал.

Ами явно ще си остана на 2-рата опция. Не ми се ще да осера работите , че после да се занимавам в офиса им. Не знам вече по каква причина не мога да отворя порт.. нещо свързано с доставчика да има?

преди 7 минути, ItzShark написа:

Не знам вече по каква причина не мога да отворя порт.. нещо свързано с доставчика да има?

Не няма нищо свързано с доставчика. Просто трябва да знаеш вътрешното IP на машината към която да се насочват заявките и да направиш така, че то да не се сменя

Ама на какво викаш "да отворя порт"? Ние на това му викаме пренасочване. Айде, аз отварям порт в рутера ми, защото дефакто имам услуги на него (например SSH на порт 22), ама моят рутер не е като твоя. На теб ти трябва да пренасочиш. За да отвориш порт към дадена машина, тя трябва да има работеща програма за този порт. В случаш, ако не греша, ти имаш някаква програма работеща на някоя от машините вързани на рутера ти, а не са самия него.

Заради това, трябва да изпълниш основно 3 неща.

1. Да си знаеш IP-то, за да си достъпиш услугата отвън. Ако си от София, преди да излезеш от вас имаш IP 98.98.77.15, отиваш във Варна и докато си стигнал, токът е прекъснал и вече имаш нов адрес, как ще го разбереш от Варна? В такива случаи се ползва DDNS. За целта на рутера (има такава опция), или на някоя от маините зад него, инсталираш DDNS Client, който се свързва със сървър на DDNS и вписва новия ти адрес. Ако имаш статично IP, си достъпваш мавината от Варна през него, защото то не се сменя. Ако искаш през домейн/поддомейн, ако искаш директно по IP

2. Понеже машината ти е зад рутера, в самия рутер и слагаш да има вднаги еднакво IP. Например 192.168.1.5

3. Пак в рутера, пренсочваш порта за услугата към мавината с услугата - в случая например порт 1717 да отива към 192.168.1.5

Това е в общи линии.

Важно е да знаеш, че ако имаш на някаква машина услуга(програма) работеща на порт 1717, няма как да кажеш на рутера да ти отвори този порт за навсякъде (всички вътрешни мавини) и хоп - да си я достъпиш. Рутерът трябва да знае конкретно за коя (чрез IP адреса).

Важно е да знаеш, че ако имаш на някаква машина услуга(програма) работеща на порт 1717, няма как да кажеш на рутера да ти отвори този порт за навсякъде (всички вътрешни мавини) и хоп - да си я достъпиш. Рутерът трябва да знае конкретно за коя (чрез IP адреса).

Тука малко излъгах - става с reverse Proxy, ама твоят случай едва ли е такъв, а и това е "ракетни науки" за неразбиращи

Ако искаш, дай за започнем отнаяало, от нулата. Кажи как и къде ти е съответната услуга? Вкъщи на накакъв сървър/десктоп ли?

• Автор
преди 1 час, Vania2 написа:

Ама на какво викаш "да отворя порт"? Ние на това му викаме пренасочване. Айде, аз отварям порт в рутера ми, защото дефакто имам услуги на него (например SSH на порт 22), ама моят рутер не е като твоя. На теб ти трябва да пренасочиш. За да отвориш порт към дадена машина, тя трябва да има работеща програма за този порт. В случаш, ако не греша, ти имаш някаква програма работеща на някоя от машините вързани на рутера ти, а не са самия него.

Заради това, трябва да изпълниш основно 3 неща.

1. Да си знаеш IP-то, за да си достъпиш услугата отвън. Ако си от София, преди да излезеш от вас имаш IP 98.98.77.15, отиваш във Варна и докато си стигнал, токът е прекъснал и вече имаш нов адрес, как ще го разбереш от Варна? В такива случаи се ползва DDNS. За целта на рутера (има такава опция), или на някоя от маините зад него, инсталираш DDNS Client, който се свързва със сървър на DDNS и вписва новия ти адрес. Ако имаш статично IP, си достъпваш мавината от Варна през него, защото то не се сменя. Ако искаш през домейн/поддомейн, ако искаш директно по IP

2. Понеже машината ти е зад рутера, в самия рутер и слагаш да има вднаги еднакво IP. Например 192.168.1.5

3. Пак в рутера, пренсочваш порта за услугата към мавината с услугата - в случая например порт 1717 да отива към 192.168.1.5

Това е в общи линии.

Тука малко излъгах - става с reverse Proxy, ама твоят случай едва ли е такъв, а и това е "ракетни науки" за неразбиращи

Ако искаш, дай за започнем отнаяало, от нулата. Кажи как и къде ти е съответната услуга? Вкъщи на накакъв сървър/десктоп ли?

Вкъщи ми е компютъра. Декстоп.

преди 19 минути, ItzShark написа:

Вкъщи ми е компютъра. Декстоп.

Добре, де.... с ченгел ли да ти вадим думите .....

Какво локално IP получава този десктоп от рутера? Каква е връзката с рутера - жична или безжична? Каква е услугата/програмата която трябва да се достъпва от външни мрежи на този порт? Тази програма инсталирана ли е коректно и направени ли са съответните настройки?

Също, тоз рутер директно свързан към кабела на доставчика ли е или има модем/друг рутер на доставчика?

преди 1 минута, Vania2 написа:

Също, тоз рутер директно свързан към кабела на доставчика ли е или има модем/друг рутер на доставчика?

Според сайта на Комнет, оторизират по PPPoE, но само с us/pass - поне в инструкциите им за настройка на рутера за тяхната мрежа не пише за контрол по МАК

Затова предполагам, че връзката е без междинно активно оборудване на ISP

преди 13 минути, street racer написа:

Според сайта на Комнет,

Да не пропуснах нещо в темата? Ти как разбра, че е на Комнет?

Да не пропуснах нещо в темата? Ти как разбра, че е на Комнет?

Преди около 2 часа:

Цитат

Свързах си го и всичко си тръгна.. нито съм се обаждал, нито нищо. Просто го свързах. Не мога ли да си го настроя сам, или тия трябва да го направят. ( На комнет съм..)

:)

Постващият може ли да каже,  с коя програма или приложение ще работи, защото може въобще да не му трябва отваряне на портове?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.