Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Амортизация реотан на конвектор

Featured Replies

При амортизация на реотан, намалява ли му КПД-то - т.е изразходва ли същите kWh, отделяйки по-малко топлина? Извинявам се, ако вече има такава тема и моля за линк към нея. Ако не, ще се радвам да подкрепите отговора с някаква статия или лесен опит.

Благодаря!

преди 1 час, Ruslan Brezov написа:

При амортизация на реотан, намалява ли му КПД-то - т.е изразходва ли същите kWh, отделяйки по-малко топлина? Извинявам се, ако вече има такава тема и моля за линк към нея. Ако не, ще се радвам да подкрепите отговора с някаква статия или лесен опит.

Благодаря!

Реотан или работи или изгаря.

преди 2 часа, Ruslan Brezov написа:

амортизация на реотан

Въпросното се залага с цел ново производство. Ако един реотан е изчислен правилно, то той не се амортизира, а е вечен до толкова, колкото характеристиките на получаваната ел. енергия се запази във вечността ...

При него няма КПД!!! Той е вид консуматор, а не генератор на мощност! КПД имат при генераторите на мощност, а не при консуматорите ...

За разлика от механичните, то при ел. уредите няма  износване в следствие на триене, а проектирани да издържат определена отдадена мощност към тях.

Кратко: консумираната ел. енергия може да се увеличи, а не намали. (Образно казано и то доста грубо). До колко един консуматор е по-икономичен е друг въпрос ...

Не знам .... може би някой икономист трябва да дефинира какво е КПД при един реотан (консуматор) ... :) и до колко икономиката се амортизира ... :) 

п.п. При генераторите има предадена мощност и топлинни загуби, т.е. при тях именно има КПД, а топлината е загуба ...

:offtopic_s:

Много ми стана интересно как се амортизира топлината ... :) Интересен философски въпрос ... :) 

Темата е подходяща за написването на няколко докторски дисертации, да провери в БАН може вече да има написана такава.

Т.нар. загуби на един консуматор или машина най-често се изразяват именно в .... топлина :) . Или светлинна енергия, най-много в някаква електромагнитна.

Тъй че спокойно, докато изгори реотана, няма да има "загуби".

преди 41 минути, teglicha написа:

Тъй че спокойно, докато изгори реотана, няма да има "загуби".

:offtopic_s:В природата нищо не се губи ... Особено глупостта ... Малко хора могат да си позволят от глупав да станат по-глупави ... Уви,  умните хора не могат да станат по-умни ... просто с течение на времето оглупяват, ... :) но не помъдряват ... :) Има си парадокси ... мда ... :) 

преди 5 часа, Ruslan Brezov написа:

Благодаря!

Ако по някаква причина нагревателят е почнал да нагрява по-малко, ще изразходва и по-малко енергия, както е обяснено с други думи и по-горе.

Това ме наведе на мисълта, че с токови клещи би могъл да пробваш да разбереш колко потребява въпросният нагревател и да сравниш с данните в техническия паспорт, ако има.такива. Да видиш общото потребление когато уредът не охлажда и не нагрява и потреблението, когато нагрява. Като се извади първото от второто, би трябвало да излезе потреблението на нагревателя. Само че клещите трябва да обхващат само една жичка от захранващия кабел – фазата или нулата, но не и заземяването. Та е дълга и широка.

ПП: Токовите клещи се наричат още и ампер-клещи.

Редактирано от Мих. Люз. (преглед на промените)

Да не сме прекалено буквалисти.

Губи се полезна енергия по принцип при работата на един уред, това се има предвид. Затова има неща като КПД. Другото са философствания.

преди 4 часа, ДИоNД написа:

При него няма КПД!!! Той е вид консуматор, а не генератор на мощност! КПД имат при генераторите на мощност, а не при консуматорите ...

Всяко устройство през което минава някакъв вид енергия има КПД!

преди 1 час, ivan_pop написа:

Всяко устройство през което минава някакъв вид енергия има КПД!

КПД да се търси за реотан, то каква друга енергия се изисква от същия, а?! Може би имате в предвид - докато затопля нещо да може да трупа виртуална валута примерно или пренася и друг вид енергия към обекта който ползва въпросната енергия ...

Има закони за термодинамика и по този смисъл каква друга сила трябва да прави този реотан??? Може би и телепортация ли, какво???

Бихте ли уточнили за какво служи един реотан и де факто човека който го ползва какво губи ... т.е. нещо от типа ... максимум ефект/минимум парични средства или какво ??? За вид вечен двигател ли става въпрос или за синтез по време на разпад или какво ...

Кратко: Не разбрах смисъла на Вашата парадоксална мисъл.

Сега се замислих ... хм ... какво ли е КПД-то на Слънцето ... :) Това ли се пита в задачата, т.е. Земята да може да ползва 100% от енергията му ... :)

Да допуснем , че с течение на времето покритието на реотана се нарушава , започва да корозира ,окислява . Намалява се сечение , окисът пречи на отдаване на топлина . Така, че   теоритично има резон, както да се търси негова ефективност(КПД), така също и негова амортизация. 

преди 1 час, bigiadri написа:

теоритично има резон, както да се търси негова ефективност(КПД), така също и негова амортизация. 

Когато се проектира даден реотан, то той се прави за средата в която ще работи ... Да, от значение е материала от който ще е произведен, но за защита на неговото покритие си има технологии които не позволяват въпросния да спре след време. Докато е във ел. веригата то къде по-точно се губи енергията не можах да разбера.

Прощавайте, но енергията се амортизирала ... не мога да схвана тази парадоксална мисъл .... явно нещо аз греша, но не знам точно в какво ...

п.п. Издръжливостта на даден уред няма нищо общо с КПД-то, т.е. уреда да отдава енергията която  му се подава.

Да, има ел. уреди където част от енергията се губи под формата на топлина, но при реотана, то това му е основната функция. Пак питам, освен за отдаване на топлина, за какво да се ползва същия??? За разговор, за пренос на данни или материя или какво друго освен да грее да се ползва реотана???

Или въпросния освен топлина да не излъчва светлина ли, т.е. Ако излъчва светлина, то той се амортизира ... не схващам ... Коя енергия се губи при реотана?!

Определено съм "албански реотан" ... :) Тоя вид реотан спрягаме, а??? :)  

Ето вид повишаване на някакво парадоксално КПД на нагревателен уред, т.е. да отива топлината по-директно към нещото което искаме да затоплим ...

В тоя случай няма реотан, няма амортизация и топлината отива към обекта който искаме да загреем с по-малко загуби, или не знам вече ..., може да е с по-големи загуби заради изграждането на по-сложна система за нагряване ...

Определено въпроса ме обърка .... или побърка ... :) 

Да не би да става въпрос за това ... т.е. намаляване на въпросния ефект ... не знам вече какъв е основния проблем по така дефинираната тема ...

Друго моя мозък не можа да измисли, как да подобри една термодинамична система ...

Успех!

преди 23 минути, Мих. Люз. написа:

Нещо конкретно, практично и проверяемо ще посъветвате ли задалия въпроса?

Аз съм му казал по-горе. Един реотан или работи или не. Всичко друго е както са написали по-горе докторски дисертации за БАН.

преди 5 часа, ДИоNД написа:

КПД да се търси за реотан, то каква друга енергия се изисква от същия, а?! Може би имате в предвид - докато затопля нещо да може да трупа виртуална валута примерно или пренася и друг вид енергия към обекта който ползва въпросната енергия ...

Аз написах по принцип, че всяко устройство в което влиза един вид енергия и трябва да излезе друг вид енергия има КПД.

В случая за реотана, се подава ел. енргия и се иска от него да отдаде топлинна енергия/топлина.Освен топлина, реотана излъчва и светлина и бръмчи(звукова енергия).Това бръмчене се получава защото освен активно съпротивление реотана има и реактивно(индуктивно) съпротивление на променливия ток който тече през него.

Абе нямам намерение да пиша научен труд!

преди 1 час, Мих. Люз. написа:

Нещо конкретно, практично и проверяемо ще посъветвате ли задалия въпроса?

Питащия да си го ползва реотана и да не търси проблем в него!

преди 12 часа, ivan_pop написа:

Абе нямам намерение да пиша научен труд!

Аз също! Термодинамиката не ми е от любимите неща. Едва ли мога да я доусъвършенствам и повдигна КПД-то на реотана.

Във времето на съществуване даден реотан, ако е проектиран и изработен както трябва, то КПД-то му остава не променено от гледна точна на термодинамиката, а от гледна точка на топлинната енергия е 100% спрямо областта където се отдава.

Успех!

Термодинамиката е вредна за вашето развитие! ;)

И да полуперефразирам оня наш любим филм - Аз не ти говоря за повдигане, аз ти говоря за намаляване!!! (Почивай в мир Гошо!)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.