Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задържане на пратка от Китай на митницата

Featured Replies

Здравейте. Наскоро си поръчах телефон от Китай за 140 лв. При пристигане в България, незабавно е изпратен към митническо обслужване на български пощи. Четири други телефона, които са и по - скъпи, са били доставяни на адрес, както и таблет. Недоумявам този с какво е по - различен? 

Много моля да споделите вашите опити. Благодаря предварително.

Както казват полицаите "И други нарушават правилата ама ние хванахме тебе."  Сумата ти е доста над необлагаемия минимум, така че правилно са го пратили в митницата да си платиш митото и данъка. Иначе да и по-скъпи стоки са минавали метър, а други не са минавали.

И аз така с един Блеквю за лапето мина на митница ! Та от 120лв. стана 160лв. /ДДС и за пощата таксите/. И на мен ми е идвал на адрес шаоми нот 4х , таблет и други , но уви ! Вероятно за да мине на митница е нещо свързано с етикета на пратката , като обявяване на продукт и стойност !

• Автор
преди 14 минути, ined написа:

Както казват полицаите "И други нарушават правилата ама ние хванахме тебе."  Сумата ти е доста над необлагаемия минимум, така че правилно са го пратили в митницата да си платиш митото и данъка. Иначе да и по-скъпи стоки са минавали метър, а други не са минавали.

Мито не се плаща за телефони. 

• Администратор

Избирателно спират пратки която им хрумне. Аз съм освобождавал. Приготви се за обикаляне от гише на гише. Ще те пратят в една стаичка с принтер да си влезеш в профила и да си принтираш поръчката и колко си платил за нея. Ще платиш по 20 стотинки на принтиран лист, после мита, такси. От едно на друго гише. Смехът е голям. :D

Та си принтирай по-добре нещата у вас за да не обикаляш като настинал кон. 

• Автор
току-що, Kalin Karaboychev написа:

Избирателно спират пратки която им хрумне. Аз съм освобождавал. Приготви се за обикаляне от гише на гише. Ще те пратят в една стаичка с принтер да си влезеш в профила и да си принтираш поръчката и колко си платил за нея. Ще платиш по 20 стотинки на принтиран лист, после мита, такси. От едно на друго гише. Смехът е голям. :D

Та си принтирай по-добре нещата у вас за да не обикаляш като настинал кон. 

Всичко е направено, не беше трудно. Колко време чака за освобождаване? И какъв е този начин на работа, едни ги задържат, други не. Няма ли един закон за внос на електроника?

• Администратор

Абе те веднага го освобождават като си платиш и ти го дават ама разкарването по гишетата е голямо. За час-час и половина приключи всичко, като на всяко гише имаше по 3-4 човека пред мен. 

Ами нямат капацитет да спират всичко, няма толкова хора да проверяват всичко и кое мине, мине. Общо взето около 10% от пратките които видимо са телефони ги спират. Номера дали ще уцелят теб. Аз съм поръчвал над 50 неща от Китай само един път са ме карали да освобождавам нещо. То даже по-смешното беше, че то пък точно дори не беше поръчка ами подарък. Та ме караха да си принтирам мейлите дето сме се разбирали да ми пратят подаръка :D Викат принтирай си поръчката, аз викам ама аз нямам поръчка то ми е подарък, колко струва - откъде да знам колко струва, да не съм го поръчвал. :D 

Та накрая само някакви такси платих без мита.  

До колкото знам за пратка на стойност от 30 до 300лв. се плаща само ДДС . От там на сетне се облага с мита пратките . Инак бях си принтирал ордера и платежното от онлайн банкирането ми и по него ми начислиха ДДС. Плащаш на гише и таксите на пощата , че те представлява и после те пращат на друго гише с документа , че си платил нужните неща да си получиш пратката.

Всичко е на късмет!

Преди 2-3 години си купих телефон от Китай за 400лв. и не съм плащал нищо.

Преди 4-5 години купих една джаджа за 100 лв. и трябваше да платя мито!

• Автор
преди 1 час, Kalin Karaboychev написа:

Абе те веднага го освобождават като си платиш и ти го дават ама разкарването по гишетата е голямо. За час-час и половина приключи всичко, като на всяко гише имаше по 3-4 човека пред мен. 

Ами нямат капацитет да спират всичко, няма толкова хора да проверяват всичко и кое мине, мине. Общо взето около 10% от пратките които видимо са телефони ги спират. Номера дали ще уцелят теб. Аз съм поръчвал над 50 неща от Китай само един път са ме карали да освобождавам нещо. То даже по-смешното беше, че то пък точно дори не беше поръчка ами подарък. Та ме караха да си принтирам мейлите дето сме се разбирали да ми пратят подаръка :D Викат принтирай си поръчката, аз викам ама аз нямам поръчка то ми е подарък, колко струва - откъде да знам колко струва, да не съм го поръчвал. :D 

Та накрая само някакви такси платих без мита.  

Как така веднага го освобождават? На мен ми казаха , че срокът е два месеца?? Как да разбирам?

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

До колкото знам за пратка на стойност от 30 до 300лв. се плаща само ДДС . От там на сетне се облага с мита пратките . Инак бях си принтирал ордера и платежното от онлайн банкирането ми и по него ми начислиха ДДС. Плащаш на гише и таксите на пощата , че те представлява и после те пращат на друго гише с документа , че си платил нужните неща да си получиш пратката.

За колко време ви освободиха пратката?

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

За колко време ви освободиха пратката?

Около 30-40 мин. трая цялата процедура, като имаше около 2-3 човека преди мен. Общо взето относително е или свързано с натовареност на гишетата основно и колко бързо ще ти открият пратката. В рамките на 2 месеца трябва да си освободиш пратката инак става собственост на държавата !

• Автор
преди 14 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Около 30-40 мин. трая цялата процедура, като имаше около 2-3 човека преди мен. Общо взето относително е или свързано с натовареност на гишетата основно и колко бързо ще ти открият пратката. В рамките на 2 месеца трябва да си освободиш пратката инак става собственост на държавата !

За кой град става въпрос? Моите документи съм ги подала в сряда и още чакам. За Пловдив.

преди 1 минута, valka79 написа:

За кой град става въпрос? Моите документи съм ги подала в сряда и още чакам. За Пловдив.

Имате ли телефон на гишето, да разговарям с тях.

София . Ако сте подали в пощата документи не се знае кога ще ви се обадят за пратката/ трябва документи да отидат до митница от там да ви я пратят на пощенският клон и т.н/. Аз говоря за митница , където си има пощенски клон и на място си взимате пратката !

• Автор
преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

София . Ако сте подали в пощата документи не се знае кога ще ви се обадят за пратката. Аз говоря за митница , където си има пощенски клон и на място си взимате пратката !

Митническо обслужване на български пощи в Пловдив, Иван Рилски

преди 4 минути, valka79 написа:

Имате ли телефон на гишето, да разговарям с тях.

Не ми е известен телефонен номер/сигурно има някакъв на Столична Митница/, но както предполагах сте подали документи в пощенски клон, което предопределя известно чакане .

преди 43 минути, JohnTRIVOLTA написа:

В рамките на 2 месеца трябва да си освободиш пратката инак става собственост на държавата !

Не е баш така.

Цитат

Пратките, подлежащи на митнически контрол, се съхраняват в продължение на 90 дни. След този период подлежат на връщане към подателите.

https://www.bgpost.bg/bg/485

преди 7 минути, Zaza Zaraza написа:

Не е баш така.

https://www.bgpost.bg/bg/485

Това е за пратка не потърсена в пощата , а аз говоря за такава задържана на митница !

• Автор

Това е за пратка не потърсена в пощата , а за такава задържана на митница !митни

А защо една пратка отива в митницата, а други в пощата? А този клон в пощата е митническо представителство

току-що, valka79 написа:

А защо една пратка отива в митницата, а други в пощата? А този клон в пощата е митническо представителство

За първото питайте митницата и може да се доосведомите тук . Не знам какъв клон имате, но в Столична митница има клон на Български пощи, а в пощенски клон не съм виждал митнически офис или представителство !

• Автор

За първото питайте митницата и може да се доосведомите тук . Не знам какъв клон имате, но в Столична митница има клон на Български пощи, а в пощенски клон не съм виждал митнически офис или представителство !

Това разменно сортировъчен център -брсц, на пощите ли е?

преди 12 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Това е за пратка не потърсена в пощата , а аз говоря за такава задържана на митница !

Може ли източник? Къде си го прочел?

Сортировъчният център е в покрайнините на града мисля в Бусманци, там присъстват митническите служители т.е. там задържат пратките за митница или пък продължават пътя си към пощенските станции.

там задържат пратките за митница

Еми нали в цитата пише, че подлежи на митнически контрол? Значи не отиват в пощата, нали така? 

Цитат

Пратките, подлежащи на митнически контрол, се съхраняват в продължение на 90 дни. След този период подлежат на връщане към подателите.

преди 25 минути, Zaza Zaraza написа:

Еми нали в цитата пише, че подлежи на митнически контрол? Значи не отиват в пощата, нали така? 

То пише,но  де факто и де юре са в полза на държавата . Тя митницата ще фалира , ако почне да връща непотърсени пратки :)

Един цитат от тук пример "Пратката трябва да бъде освободена в срок от 90 календарни дни от датата на пристигането, след тази дата, ако не са предприети действия по освобождаване не можем да Ви представляваме и по закон ще се стартира процедура за унищожаване/отнемане в полза на държавата от български митници и може да Ви бъде наложена глоба или съставен акт от митническите органи."

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.