Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прокарване на ток в маза

Препоръчан отговор

Добър ден! Налага ми се да си сложа контакт в мазата . Идеята ми е да се върже към електромера на моя апартамент. Говорих с един познат ел.техник, той се нави да прокара кабел, мабел, контакт, но до там, щото не му се разправя с енергото, т.е. каза ми за вързването на кабела към електромера аз  да се оправям с енергото. Звъннах на ерпсевер, егати мотните!😡 Няколко пъти ми се вкючва телефонен секретар и ми казва "За връзка с оператор натиснете 9 ", натискам 9 и после ми затварят. 😡Писах им имейл, пишат , че щели да ми отговорят след 30 дни, мерси! 🤬Отворих им списъка с цените на услугите на първо време за отключване на ел. таблото имам 23 лв. С майстора ще се разберем, а за  тия от  енергото, бихте ли ми казали каква сума да подготвя горе-долу(ОСВЕН ТЕЗИ 23 ЛВ, ЗА ДА ОТВОРЯТ ТАБЛОТО)?  Благодаря ви предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не можеш ли да си пуснеш един мостов, директно от апартаментното табло - естествено с допълнителен предпазител? Защо трябва да е директно след електромера - там става малко...тегаво

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, street racer написа:

Не можеш ли да си пуснеш един мостов, директно от апартаментното табло - естествено с допълнителен предпазител? Защо трябва да е директно след електромера - там става малко...тегаво

Може ли да ми пишеш на лично да ми обясниш. Ако може да се избегне това краставо енерго, само да не стават панаири у нас....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесния начин е да пуснеш две жици паралелно от фасунгата, на които връзваш контакта. Недостатъци са, че за да има напрежение в контакта, лампата трябва да свети и жиците до лампата са тънки, което предполага включването на слаби консуматори. Например, дрелка може, електрожен не. Доколкото знам осветлението в мазетата по блоковете е към електромерите в апартаментите, ако е към общото печелиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, миро антонов написа:

Може ли да ми пишеш на лично да ми обясниш. Ако може да се избегне това краставо енерго, само да не стават панаири у нас....

Не може да избегнеш краставото енерго. Те отговарят разбира се до ел.таблото, но ако се налага ще трябва да спрат тока. Разбира се ако твоят познат реши да работи под напрежение, което не го препоръчвам. Също така не ми е ясно защо ще връзваш контакт към електромер.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, миро антонов написа:

Апартамент, етаж 3.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш лампа в мазето, вероятно имаш и разклонителна кутия. От нея си прекарваш контакт, само че най- вероятно кабелът ще е 1.5 кв. и можеш да черпиш не повече от 1-2 KW.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, lupis написа:

Ако имаш лампа в мазето, вероятно имаш и разклонителна кутия. От нея си прекарваш контакт, само че най- вероятно кабелът ще е 1.5 кв. и можеш да черпиш не повече от 1-2 кв.

Тя не е бутана от време оно и доколкото не се лъжа е на обща сметка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За да не замесваш енергото, взимаш ток от апартаментското табло.Удължаваш пътя с някой и друг метър, но няма разправия с идиоти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, lupis написа:

За да не замесваш енергото, взимаш ток от апартаментското табло.Удължаваш пътя с някой и друг метър, но няма разправия с идиоти.

Искаха ми 400лв човек! 🤬

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, JKirilov написа:

Ще си прокараш тъпата жица сам!

....и ако толкова не разбираш, само ги извикай да ти я закачат в таблото.

И не ползвай мостов, а за външен монтаж- СВТ. (ако не вграждаш)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, lupis написа:

От третия етаж до мазата пуска кабел. Интересно!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

От третия етаж до мазата пуска кабел. Интересно!!

И кво толкова му е интересното, може и от десетия да си пусне ако иска...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, lupis написа:

И кво толкова му е интересното, може и от десетия да си пусне ако иска...

Сериозно?? И как ще го пусне?? През прозореца или ще обиколи стълбището? Да не говорим, че още не мога да разбера какво точно иска постващият? За маза е нужно просто да има една лампа, която да свети и нищо повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Сериозно?? И как ще го пусне?? През прозореца или ще обиколи стълбището? Да не говорим, че още не мога да разбера какво точно иска постващият? За маза е нужно просто да има една лампа, която да свети и нищо повече.

Варианти много, зависи от ситуацията. Има едни машини, пробивни им викат, правят дупки... А какво е нужно в конкретна маза си решава собственика...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, lupis написа:

Варианти много, зависи от ситуацията. Има едни машини, пробивни им викат, правят дупки...

Да и от блока ще ти разрешат да си правиш дупки и да пускаш кабели. Иначе варианти има. Има и вариант да си сложи табло с електромер в мазето. И пак не мога да разбера какво точно иска да направи постващият.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Падам си дърводелец-любител. Ползвам един орташки контакт и всеки път си имам разправии с комшиите, макар, че и те го ползват.Та се реших, че ми е необходим контакт  хем като си майсторя нещо , хем като трябва да свърша нещо за у дома. Ама от дек да го прокарам и за какво да го вържа де*ба? Искам веднъж и завинаги да се застраховам срещу скандали с комшиите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, миро антонов написа:

Падам си дърводелец-любител. Ползвам един орташки контакт и всеки път си имам разправии с комшиите, макар, че и те го ползват.Та се реших, че ми е необходим хем като си майсторя нещо , хем като трябва да свърша нещо за у дома.

Това е чудесно. Бъди готов да имаш жлаби от хората на 1 етаж и въобще от клюкарки и изроди, че си превърнал мазата в работилница. Не се шегувам. Освен това зависи и с каква ел. инсталация си на 3 етаж, защото тя може да не понесе натоварване на подобни машини, които ще използваш.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Да и от блока ще ти разрешат да си правиш дупки и да пускаш кабели. Иначе варианти има. Има и вариант да си сложи табло с електромер в мазето. И пак не мога да разбера какво точно иска да направи постващият.

Ама знаеш ли как ще ги питам за разрешение... при нас са опънали едни кабели чак до външни гаражи и никой не прави проблеми. При вас явно са някакви педанти..така че пак казвам- зависи от ситуацията. А щом досега е ползвал импровизиран контакт и инсталацията е издържала, значи и неговата ще издържи. Все пак е любител, няма да строи космически кораби.:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Това е чудесно. Бъди готов да имаш жлаби от хората на 1 етаж и въобще от клюкарки и изроди, че си превърнал мазата в работилница. Не се шегувам. Освен това зависи и с каква ел. инсталация си на 3 етаж, защото тя може да не понесе натоварване на подобни машини, които ще използваш.

Любител съм , нямам намерение да превръщам мазата си в дърводелски цех. 😁 И да кажат 1 нещо срещу мене, аз ще кажа 10 срещу тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Емил Костов написа:

Как как? По Wi-Fi!

Но си прав, 10kW банциг нема устиска... :notme:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...