Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търсене на подходящо дъно

Featured Replies

преди 6 минути, NEVADA написа:

На този компютър отначало имаше Уиндоус 8.1 , купен диск от Технополис. Дъното тогава също се развали, в сервиз ми го смениха с по-ново (сегашното) а активацията се запази.

Щом си го взел без компютъра самостоятелен лиценз значи е FPP версия която става да се прехвърля на друг компютър. И все пак не бързай с купуване на дъно наистина е малък шанса проблема да е в него.

преди 4 минути, NEVADA написа:

SATA

Щом е SATA, провери SATA кабела свързващ SSD-то към дъното. 

Ако трябва замени кабела с този на хардиска, или друг SATA порт. И тествай. 

Обикновенно евтините SATA (червени в повечето случаи) кабели, които нямат клипс/щипка не са за предпичитане. Оригиналните от дъното sa добри, както и допълнително закупените  с щипка. 

преди 1 час, Can Oa написа:

Ако смениш дъно няма да може да ползваш Windows-a със същия ключ.

Като лично мнение - шанса проблема да е в дъното е малък.

Жив и здрав.

Може да деактивираш лиценза за старото и да го активираш на новото. Правил съм упражнението няколко пъти с цифров лиценз за десятката, работи си. Само не съм сигурен дали важи за всички издания.

преди 11 минути, killchain написа:

Може да деактивираш лиценза за старото и да го активираш на новото. Правил съм упражнението няколко пъти с цифров лиценз за десятката, работи си. Само не съм сигурен дали важи за всички издания.

Ако лиценза е ОЕМ е обвързан с компютъра(дъното) . Сега дали работи да се сложи нямам идея но не си лицензен повече ако е ОЕМ.

преди 16 часа, Can Oa написа:

не бързай с купуване на дъно

И при двата случая на отказ бях правил презапис на големи файлове от ССДто към външен ХДД( 80-100ГБ) , в стаята беше горещо, над 30 гр, възможно е някакво прегряване да е причината. Ще наблюдавам и няма да бързам да купувам. В момента съм с този комп, зареди нормално и си работи супер. Благодаря на всички отзовали се.

Ако ще го използваш компютъра при високи температури, погрижи се за въздушния поток и проверявай температурите.

Постави един вентилатор на предния панел на кутията и един на задния да изкарва топлия въздух.

Както и увеличи оборотите им докато го използваш на "топло".

преди 3 часа, Mr. ?? написа:

Постави

Много ти благодаря, но това прилича повече на инструкция за малоумни, ако так окачествяваш моите споделяния...

преди 13 часа, NEVADA написа:

И при двата случая на отказ бях правил презапис на големи файлове от ССДто към външен ХДД( 80-100ГБ)

Предполагам говориш за папки?

Папки, файлове-какво значение има? Папка "Филми" ,на пример, съдържа петдесетина заглавия с общ обем 110 ГБ. Всичко това, защото уиндоус 11 ме накара да форматирам външния ХДД, за да мога да го ползвам с него, а на ХДДто имах такива записи.

Понеже нямам опит в избора на компоненти, искам само да помоля за оценка-следните неща, избрани от мен, дали са съвместими и дали си струват парите.

1. Процесор  Intel Core I7-9700KF soket 1151---около 600лв

2. Дъно  - ASRock H310CM-HDV      -около 100лв  или Z390 - около 200лв

3. Памет-не можах да избера 2х4ГБ или 1х8-за честота(?) Трябва да е DDR4 2400MHZ-около 80лв двете

Направих проверка за поддържане , но за по-сигурно моля за потвърждение.

Като искаш толкова ядра, по-добре си вземи по-новия

INTEL CORE I7 10700 2.9GHZ 16MB LGA1200 - цена. (nikem-bg.net)

за тези пари, а той има и допълнителни 8 нишки.

Intel® Core™ i7-10700 Processor (16M Cache, up to 4.80 GHz) Product Specifications

По-евтиния вариант без вградено видео е I7-10700F 2.9GHZ 16MB LGA1200 - цена. (nikem-bg.net)

За дънна платка това ти е минимума - има що-годе някакви охлаждания на vrm: Asrock B560 PRO4 LGA1200 - снимка. (nikem-bg.net)

Вече ако ще клокваш, трябва да вземеш отключен процесор и доста по-добро дъно с чипсет Z490/Z590, добро охлаждане (най-добре водно за тези горещи процесори) и трябва да имаш хубаво захранване. Паметта принципно на колкото по-висока честота, толкова по-добре (стига и таймингите да не са много високи). През BIOS на дънната платка ще си я настроиш на колкото позволява XMP профила. 8 GB няма смисъл да вземаш, минимум 2х8 GB за двуканален режим.

G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB 3000MHz F4-3000C16D-16GISB - цена. (nikem-bg.net)

Останалите ти компоненти какви са - кутия, охлаждане, захранване? Стоковия охладител на процесора спокойно можеш да го изхвърлиш, няма да ти свърши никаква работа - с него ще прегрява и тротълва.

Това са си доста горещи и лакоми процесори - под товар може да минат 200 вата консумация:

Power Consumption - Intel Core i7-10700 vs Core i7-10700K Review: Is 65W Comet Lake an Option? (anandtech.com)

Много благодаря за обширната информация, ще прегледам всичко внимателно и ще реша. А иначе, нито вентилаторът, нито захранването ще станат,кутията е обикновена-мидъл тауер.

• 8 месеца по-късно...

Мина много време, на другият компютър му изгоря дъното Н110М и това доведе до купуване на нов DELL, за което писах другаде. Сега, като се замисля, от изгорелия комп остана процесор Pentium Gold 4560, памет, ССД с уиндоус 7, ХДД 1тб и захранване 550вт. Поръчах ново дъно Н310 1151 , което намерих евтино 75лв , а това го пиша с молба за потвърждение това ново дъно дали ще стане със стария процесор. Смяната се каня да направя сам, безпокоят ме няколко снопчета с проводници, които ще трябва да включа в новото дъно, дали ще са с еднозначни накрайници , или ще се чудя кое за къде е. Смятам при откачването им от старото дъно да ги снимам и опиша какво пише на платката на местата им, белким ми помогне после. На снимката долу е част от техн. данни на новото дъно, на което се споменава серията Gold на интел, дали и моят ще е вътре.

124.png

Така като гледам - не. Търси по-стар чипсет. Това дъно става за 8/9 поколение, ти си 6/7. Ето примерно дъно с този чипсет какви процесори поддържа, за това, което си поръчал, може да провериш също в сайта на производителя:

H310M S2V (rev. 1.0) Support | Motherboard - GIGABYTE Global

на 26.06.2021 г. в 6:37, NEVADA написа:

И при двата случая на отказ бях правил презапис на големи файлове от ССДто към външен ХДД( 80-100ГБ) , в стаята беше горещо, над 30 гр, възможно е някакво прегряване да е причината. Ще наблюдавам и няма да бързам да купувам. В момента съм с този комп, зареди нормално и си работи супер. Благодаря на всички отзовали се.

Браво!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.