Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Израел, ционизма и конфликтите в Близкия Изток

Одобрявате ли поведението на Израел 185 гласували потребители

1. 1. Одобрявате ли поведението на Израел?

• по-скоро ДА
      31%
      57
    • по-скоро НЕ
      63%
      115
    • да правят какво си искат
      4%
      9
  2. 2. Одобрявате ли поведението на арабските държави?

• по-скоро ДА
      30%
      56
    • по-скоро НЕ
      64%
      117
    • да правят какво си искат
      4%
      8
  3. 3. Смятате ли, че конфликтът е на религиозна основа?

• да
      57%
      104
    • не
      42%
      77

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Отговори 3,7k
  • Прегледи 263k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нищо патетично не съм казал, Джийнчо.Ти Палестина не си я виждал и през крив макарон, което не ти пречи да си пишеш каквото си изсмучеш от пръстите.Ако беше така както твърдиш, евреите изобщо нямаше д

• Мисля че си в дълбока грешка за мотивите за преселването в Израел, религиозните са значително по-малко от икономическите.За 40 години там направиха от пустинята градина, а инструментите и рецептите за

• Не, това никога няма да стане. Вало го е казал много ясно, няма смисъл да му изопачаваш думите.

Публикувани изображения

на 12.03.2026 г. в 18:39, Дж. Неру написа:

От руска страна воюват желаещи доброволци и скоро няма да свършат.

Ти отишъл ли си да ги питаш колко са желаещи и колко са доброволци? 🙄

Защо ислямският свят се радикализира и става противник на либералната демокрация ?

Както е известно Ислямът е иницииран от еврейските равини,след признаването официално на Християнството през 325 година от император Константин Велики/родом от Ниш иначе/- дотогава християните са били секта около 300 години-Нерон ги е заливал със смола и запалвали да осветяват градините му в Рим!

Тогава след признаването му Християнството започва разрастване му и неграмотният пастир Мохамед под давление започва проповядването на Ислямът-силно Авраамски,както и юдаизмът-и трите религии са Аврамитски- от Авраам/Исмаил при мохамеданите!

През средните векове такова радикализиране не е имало с тази особеност,че Ислямът се разраства в ходът на арабските завоевания,докато Християнството е религия на подтиснатите,не че не е имало и в него завладявания!

В доислямският свят не е имало дискриминация на жените! В Юдаизмът и Християнството също има известна дискриминация,ап.Павел в посланията си ги пише за тези ограничения,но те/жените/общо взето са и съзидатели на вярата!

Либералната демокрация е допуснала доста грешки в защитата си!!

А ето как Хънтингтън описва възраждането при Ислямът!

"...По своите мащаби и по
дълбочината си това ислямско възраждане представлява крайният етап в
приспособяването на ислямската цивилизация към Запада, опит да се
намери „решение“ не в западните идеологии, а в исляма.
Той
олицетворява приемане на модерността, отхвърляне на западната
култура и връщане към исляма като към напътствие за живот в
модерния свят.
Както заяви през 1994 г. един висш саудитски
държавник, „внесеното от чужбина е хубаво, доколкото се ограничава
до лъскавите предмети и до високите технологии.
Но внесените отвън
непонятни социални и политически институции могат да бъдат
смъртоносни — питайте за това иранския шах
… За нас ислямът не е
просто pелигия, а начин на живот. Ние в Саудитска Арабия искаме да се
модернизираме, но не и да се позападним“.

+Quote Post

Ветеранът журналист Жанина ди Джовани: "Като репортер от 35 години насам, съм отразила 18 войни. Стреляха по мен, отвличаха ме, заплашваха ме, за малко да ме изнасилят. Загубих приятели от Сараево до Сирия. Мислех, че съм видяла най-лошото от човечеството досега. Е, лъгала съм се. Нищо не може да се сравни със случващото се сега в Газа и със съучастието на другите държави, позволили това да се случи."

jdigiovanni.jpg

Цитат

Тая прожекция не върви. Клането по лагерите в Ливан на палестинци още тогава си е ясно какъв е Израел.
Че и американците не жалят, и тях трепат. Имаше руски евреи затиснати там, какви репортажи качваха в тубата и то това е с цензура, щото тубата не пуска яки кървища.
Айде ти мани арабите и християните дето не ги бръснат за нищо, но и собствените си деца държат по затворите за това, че не искат да служат в армията. Изнасилванията в армията им са феноменални, имаше една еврейска активиска дето е водила повече от 230 дела годишно. Ами тази еврейка дето направи филма Израелизъм, дето я заплашваха, че ще я гръмнат? Или другият с филма си No other land.
Толкова много изчете за тях вече, че вълната не се спира. Не казвам, че и там не живеят нормални хора, да и те имат право на държава, но това в което се превръщат е едно крайно радикализирано ядро проядено от фантазми
за митовете на тяхната собствена религия. Фанатизма им е страховит, а токсичността - прослувута.
Най-лошото е, че са стъпили на врата на САЩ и така са ги вкарали в батака, че излизане нямат.

Цитат

Tens of thousands missiles ми се струва много преувеличено, но аз мисля, че вече споменах опция Самсон, която най-просто казано е ако Израел се почувства толкова застрашен, че да не може да се защити, да се самоунищожи с ядрени оръжия.
Мисля, че без да иска да я споменава, говори за нея обаче.

Не го изключвам, Израел нееднократно е показвал, че генерално не цени живота, включително и този на собствените си граждани.

Да се самоунищожават. Тия са тотално изперкали. Притрябвал му е на някой Йерусалим.:getout:

Цитат
Докато Тръмп се опитва кюрдите да подкара срещу Иран, чеченците са готови доброволно да се бият за Иран. Командирът на подразделението Ахмат Алаудинов заяви, че чеченските войски очакват заповед от Владимир Путин, за да противодействат на американските сили в Иран. Като заявява това открито, чеченското командване оказва натиск върху руския президент и започва опасен тласък към пряк военен сблъсък между Русия и Съединените щати, отвъд непряката война чрез Украйна.

Това развитие идва в допълнение към новините, че Русия се готви да прехвърли на Иран модернизирана технология за дронове Шахед. В хода на настоящата война Иран атакува съседните си държави от Залива с по-стари варианти на дроновете, с по-малки бойни глави и остарели комуникационни системи, повечето от които бяха успешно прихванати. С напредването на войната в Украйна руските инженери значително усъвършенстваха Шахед, като на практика произведоха нов вариант, който е по-способен да избягва откриване и да претоварва дори многослоевите украински системи за противовъздушна отбрана. Тези обновени дронове постепенно се оборудват с меш комуникационни предаватели, които осигуряват надеждна връзка, бордови камери за наблюдение за навигация в реално време и по-големи бойни глави за увеличаване на пораженията. В същото време руската армия промени подхода си от изстрелване на дронове в широки, разпръснати вълни към съсредоточаване на множество удари върху по-малък брой конкретни цели. Този подход помогна за изтощаване на ресурсите на противовъздушната отбрана на Украйна, като същевременно увеличи общата ефективност, а иранските сили сега могат да копират руската тактика и боен опит, за да проникват в противовъздушната отбрана на Израел.

Икономисти:

Ако войната не приключи до 2, 3 седмици, ни чака трайно Петрол между 100 и 150 долара барела, и нова световна икономическа криза.

Цитат

Между другото ми прави впечатление че по западните медии, не се дават разрушенията в Израел, от Иранските атаки. Макар че вече гледам че щат не щат, по нашите медии почнаха вече да съобщават че всъщност не е вярно, че Иран не нанася поражения на Израел, и да дават пораженията от иранските атаки в самият Израел, но нямам време да следя всичко, и да проучвам кое е истина и фалшива новина, обаче като гледам каква различна картина дават за ситуацията арабските медии, и западните, определено истината, се прикрива на запад, под диктовката на Тръмп. Защото Тръмп, за да задържа пазара на Петрол под 100 долара, трябва да върви наратива че Иран е победен, че не може да спре петролният трафик през Ормузкият проток и т.н. Прикриването на истината за войната която Тръмп е започна, вече е въпрос на оцеляване за Тръмп, но вече и това почва да се пропуква.

Какви са щетите в Израел от иранските атаки? Въпреки високия процент на прихващане от израелската противоракетна система, част от ракетите достигат до градове и инфраструктура. Така войната вече причинява човешки жертви, разрушения на жилища и сериозни икономически разходи за Израел.
https://businessnovinite.bg/svjat/kakvi-sa-shtetite-v-izrael-ot- … aignsrc=clipboard

👍

Цитат

Абсолютно вярвам, че Биби пожертва собствените си хора за да има формален претекст за всички военни престъпления и геноцид, които нареди след това. Да не забравяме в какви л.......а беше затънал до гуша по това време, имаше нужда от сплотяващото нацията събитие, което да оглави и поведе той!

👍

Цитат

Нетаняху явно е роден под щастлива звезда. Да се случи в негово време най-тъпият президент в историята на САЩ, когото може да води за носа накъдето си поиска, включително във война с Иран, е такъв късмет за него, че няма накъде повече. Ако оцелеем, документалните филми за този период ще изглеждат като холивудски фантазии. Пийт Хегсет се изживява като злодей от комиксите на Марвел и всички републиканци се правят, че недочуват. Много неприятно вирусно заболяване върви в конгреса, заболелите недовиждат, недочуват, а каквото все пак видят и чуят, моментално забравят.

Американското разузнаване опроверга твърденията на Тръмп за възобновяване на ядрената програма на Иран.      Очевидно целите на военните действия са други.  

Цитат

Външният министър на Оман заяви, че ядрените преговори между САЩ и Иран са вървели към споразумение за „нулево складиране“ на обогатен уран, включително намаляване на съществуващите запаси до най-ниското ниво и превръщането им в необратимо гориво под пълна проверка от МААЕ.
Саид Бадр Албусаиди заяви пред CBS, че е уверен, че „мирното споразумение е в обсега ни“, ако на дипломацията се даде „пространството, от което се нуждае, за да стигне до него“.
„Мисля, че според мен имаме съгласие по този въпрос“, добави той.
Албусади заяви също, че ако бъде сключена сделка, ще има „пълна и всеобхватна проверка от страна на МААЕ“ и дори американски инспектори биха могли да имат достъп „в някакъв момент от процеса“, ако споразумението бъде спазвано и трайно.
Той каза, че широките политически компоненти на сделката „могат да бъдат договорени утре“, като техническите разговори са насрочени във Виена, докато прилагането, свързано със запасите, проверката и достъпа, може да бъде завършено в рамките на „90 дни“.
„Не мисля, че каквато и да е алтернатива на дипломацията ще реши този проблем“, каза той, предупреждавайки, че военните действия само „ще усложнят разрешаването на този проблем и ще го забавят“.
https://www.cbsnews.com/news/full-transcript-omani-foreign-minis … r-badr-albusaidi/

Преговорният екип на САЩ се състоеше от специалния пратеник на Тръмп, предприемача в областта на недвижимите имоти Стив Уиткоф, и неговия зет Джаред Кушнер. Според съобщенията, те не са довели със себе си експерти.
Източници съобщиха, че иранците са се съгласили на значителни отстъпки, включително намаляване и временно спиране на обогатяването на уран, а също така са предложили на САЩ възможността да участват в бъдеща гражданска ядрена програма в замяна на отмяна на санкциите и размразяване на активите.
За следващата седмица във Виена беше планирана финална фаза на преговорите, но 48 часа след приключването им САЩ и Израел започнаха ударите си срещу Иран.
Според Албусаиди, Иран и САЩ са били на „ръба на истинска сделка“ в ядрените преговори, проведени в Женева през февруари, описвайки разговорите като „съществени“.
Подобна оценка е била направена и от съветника по националната сигурност на Обединеното кралство Джонатан Пауъл, който е присъствал на последните етапи на ядрените преговори. Според източници той е бил изненадан от значителния „напредък“ към постоянно, съществено ядрено споразумение и е преценил, че това е достатъчно, за да се спре война между двете страни.
https://www.theguardian.com/world/2026/mar/19/us-lost-control-of … -foreign-minister

Цитат

"Ненужна война? Техеран е бил на прага на сделка преди САЩ и Израел да атакуват"
https://fakti.bg/world/1042423-nenujna-voina-teheran-e-bil-na-pr … zrael-da-atakuvat

От статията:
Съветникът по националната сигурност на Великобритания Джонатан Пауъл е участвал в последния кръг от преговорите между САЩ и Иран и е оценил предложението на Техеран по ядрената програма като достатъчно значимо, за да предотврати бърза ескалация към война.
....
Сред тях са ангажименти за разреждане на 440-килограмов запас от високообогатен уран под надзора на МААЕ и отказ от натрупване на нови запаси. Техеран е предложил и пауза от три до пет години в обогатяването на уран, докато САЩ впоследствие са настоявали за десетгодишен срок.
....
Въпреки планирането на нов кръг технически преговори във Виена, те така и не се състояха. Само два дни след края на срещите в Женева Съединените щати и Израел започнаха военни действия срещу Иран.
...
Ролята на Пауъл в преговорите обяснява и резервираната позиция на Лондон спрямо американските удари. Британски представители са заявили, че не са видели убедителни доказателства за непосредствена иранска ракетна заплаха за Европа или за бързо придобиване на ядрено оръжие от страна на Техеран.

Цитат

С уговорката, че пръв за химически оръжия в Ирак заговорва... нетаняху. И обещава как само да нападнат и да махнат саддам и целият регион ще се успокои.
Речта му (мисля, че е пред сената) още се намира онлайн.

👍

Цитат

Даже си спомням, че по някое време Тони Блеър излезе и каза, че преди войната всъщност не са имали данни, че Ирак притежава химическо оръжие

Цитат

Толкова е тъжно да чета това сега. След години, милиони изхарчени пари и хиляди жертви и разрушения.
Какво от това, че сега признават политиците. Какво ще ни стопли нас, ако следващия президент каже - войната с Иран беше грешка?
Живота ни си мина от грешка на грешка, от демагогия на демагогия, от дезинформация до откровени лъжи.
Какво ме топли, че Фон дер Лайнен отчела като грешка обявяването на ядрената енергия за лоша.
Изобщо - писна ми, но няма излизане от колелото на хамстера.

И на мен. Тероризмът е единственото решение за премахването на истинските диктатори и на откачените богаташи, преяли с власт и пари!!!!!! Само тероризмът ги премахва веднъж завинаги! Та и затова ходят с толкова много охрана!!!!!!

Цитат

За Ирак още тогава беше ясно, че нямат доказателства и протестирахме и нищо.

Всъщност най-тъжното и обезкуражаващото е колко малко зависи от нас https://www.bg-mamma.com/img/emojis/faces/sad.png

Ще се окажат прави французите...

Не, не, зависи!!!!!!! Като стъжним живота на скапаните евреи, заради които стана всичко! Като ги изгоним от страните си и им вземем всичко! Като ги поставим извън закона!!!!!!!! Като ги накараме да си платят за всички престъпления с техните жалки животи!!!!!! Като премахнем веднъж завинаги отровната им  измислена религия!!!!!!! Като премахнем веднъж завинаги самоповярвалите си месиии!!!!!!!

Цитат

Иран е новия Ирак. Това са фактите. Израел и САЩ твърдят нещо, няма доказателства, че това е вярно и започват война без да има доказателства.

Какво стана с Ирак? Това ще стане и с Иран.

Тръмп отново с поредната изцепка - щял да махне санкциите върху иранския нефт, който е по море в момента, както и заплашва да взриви най-голямото находище на природен газ в света - което се дели между Катар и Иран и на което Израел и САЩ нападнаха иранската част и Иран отговори с нападение над катарската част. Това точно след Ормузкия пролив в посока залива.

В момента се пише история, която ще се преразказва и цитира за десетилетия напред и основният въпрос ще е: Защо Тръмп не беше спрян още на изборите през 2024?

👍

Цитат
Без да претендирам, че знам за всички, но аз за премахнат авторитарен режим отвън, който да е донесъл добро на хората в държавата, не се сещам.
Само за такива, при които става по-зле

👍

Цитат

Ако се питате защо Иран наричат САЩ Шейтан- Дявола.

Не е без резон. https://www.lse.ac.uk/research/research-for-the-world/politics/us-and-middle-east

САЩ финансират ислямистки групи като Ал-Кайда, така че думичките за това колко са зли терористите са кухи отвсякъде.
Хамас пък е подкрепян от Нетаняху, за това има доказателства бол. https://www.timesofisrael.com/for-years-netanyahu-propped-up-ham … -up-in-our-faces/
https://www.972mag.com/netanyahu-hamas-october-7-adam-raz/ 

В момента, както и да погледнем ситуацията, целият свят е в ръцете на терористите от Израел и послушното оранжево кученце Тръмп.

👍

Цитат

Никой не води войни щото били избивани хора по улиците, то целият БИ е диктатура върху диктатура и сам Израел.
Войни се водят по съвсем прозаични причини - власт, ресурси, територии.

Иран е държава, която не търпи в Средна Азия външно влияние - Израел, този проводник на американските интереси дето редува войни с тероризъм / ИДИЛ е създаден с пари от САЩ и Израел още по времето на клана Клинтън/ с едно единствено нещо - петрол, петрол, петрол.
Толкоз.
Иран е една от основните артерии на Китай. САЩ отказват да разберат, че не са вече хегемон и се бият с последни сили. Израел също отказва да признае, че не може дори с американска помощ да сломи Иран.
Щото никой от останалите играчи в БИ няма такъв интерес.
Войната аз лично очаквам да продължи докато Израел се държи на краката си. Въпреки, че световното еврейско лоби вече търси нова територия за държава, има една част от техните ултра националистит, които вярват, че само там е тяхната държава и очакваният месия. А републиканците като ги знаем как са зависими от тях - значи още дълго ще е мътна и кървава.

Само да не си помислят за нашата държава!!!!!  Ще сключим военни договори и с Турция, ако трябва, но на евреите точно земята няма да си дадем!!!!!!!!!!:angry22::angry:

Цитат

Марионетно правителство и ръка върху петрола на Ирак.
После като почна БИ да вдига глава - гражданска война в Сирия и ИДИЛ.
Петрол, петрол, петрол.
Интересна статия за богатствата на Иран - на който му се чете, що се воюва ...
https://www.168chasa.bg/article/22398659

преди 2 часа, Anneliese написа:

И на мен. Тероризмът е единственото решение за премахването на истинските диктатори и на откачените богаташи, преяли с власт и пари!!!!!! Само тероризмът ги премахва веднъж завинаги! Та и затова ходят с толкова много охрана!!!!!!

...

Не, не, зависи!!!!!!! Като стъжним живота на скапаните евреи, заради които стана всичко! Като ги изгоним от страните си и им вземем всичко! Като ги поставим извън закона!!!!!!!! Като ги накараме да си платят за всички престъпления с техните жалки животи!!!!!! Като премахнем веднъж завинаги отровната им  измислена религия!!!!!!! Като премахнем веднъж завинаги самоповярвалите си месиии!!!!!!!

Ще запазя тук тия твои откровения. Иначе се губят между всички боклуци, които мъкнеш от цялата мрежа. Не че те са нещо друго.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.