Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българинът не умее да се пазари. Така ли е?

Featured Replies

преди 4 минути, DarkEdge написа:

От кога не си купувал кибрит?

От вчера ... от време на време взимам, че запалките "свършват", та спичка в селска къща винаги требе да има ... Не, че нямам кремък и прочие, но удобство си е да знаеш ... :) а ... хм ... имам и лупа ... :) 

Значи не уважаваш стинката, щом не знаеш цената на спичките

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Понякога какво довежда пазарлъка:

https://dnes.dir.bg/krimi/sled-biznes-spor-prostrelyaha-mazh-vav-varna

Ето защо във вид делови неща не трябва да има емоция, т.е. вид общуване ... нищо лично ... това е правилния начин да се пазариш с някой ... т.е. да се търси "компромис" във вид сделка, а не общуване ...  

• Автор
преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Тук не става въпрос да се пазарим, а да отстояваме нещо.

....

В пазарлъка няма общуване.

Имаме различия в дефинициите. Аз смятам, че общуване е всеки разговор/комуникация, вкл. безсловесно(невербално). Обменя се информация. "Искам го за 5" Давам го за 10" Какво разбирате вие под общуване?

Отстояването е вид защита. А пазарлъкът може да е агресивен. Не толкова да защитиш позиция, а да я наложиш на другия.

Тъй като съществена част от участниците в дискусията са за това, че българинът не обича да се пазари, наблягам отново, че пазарлъкът е важно комуникативно умение и заедно с дързостта, която коментирах другаде, са важни за усвояване умения.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Обменя се информация.

Не всичко е информация .... забравяш емоцията ... тя именно е в основата на общуването, а не препредаване на нещо или преподаване, проповядване, пропагандиране и т.н., по моему програмиране ... Живота не е само твоя вид "общуване", и/или споделяне в който и единия сит и другия гладен  ...

Само за сводка, която някой или някои ще отрече - Земята е оразмерена за 25 милиарда човешки създания. Говорим за хармонично и природно съобразно   междувидово съществуване...

Та ... да, дефинирай си по твой начин, но все още не е избран езика на който всички същества от човешки вид ще могат безпогрешно да водят твоя вид обмен на информация, т.е. демек "общуване", и да, историята показва, че чрез невербалното по се разбират хората, но това става чрез емоция. Е, някои отричат емоционалното в човека и го мислят за нисше и прочие .. и съхраняват в себе си вид негативна емоция, която прикриват зад назубрени понятия ... и мислят, че друг, който не се изказва със правилната сериозност е глупак и шут ...

Прочие ...

Бъди жив и здрав!!!

п.п. Никой не обръща внимание на глупостта и търси умът ... съзнанието, к'во тъм му вика ... рационалното, за да се развива не само човечеството като вид "капак" на хранителната верига.  

• Автор
преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не всичко е информация .... забравяш емоцията ...

И емоцията се предава като информация. Общувайки начумерено, предаваме информация, че нещо не ни е приятно. 
Прим. 

Шеф ни кара нещо извънредно. Начумерено казваме "Добре" и го правим акире.

ОБАЧЕ

умението да "се пазарим" изисква да кажем с думи, че това е извънредно и че е добре да ни се плати извънредно. При успех получаваме допълнително. А за редовен успех се иска редовна практика и учене как го правят другите.

преди 52 минути, Търсещ истини написа:

умението да "се пазарим" изисква да кажем с думи, че това е извънредно и че е добре да ни се плати извънредно. При успех получаваме допълнително. А за редовен успех се иска редовна практика и учене как го правят другите.

Явно нямаш нито един трудов ден ... Има си кодекс на труда .... хубав, лош, то от 2001 до 2011 се "избистри" ... Ти, реално влизаш в трудово-правни отношения с работодателя.

Това което описваш е ромски мурафет между ром-работник и ром-пари даващ ... Нищо общо няма било то с българското, европейското, американското или прочие вид цена на труда и при какви обстоятелства се налага извънреден труд и как съответния работник трябва да намекне, т.е. се спазари ...

"Задираш" темата в една зона от която изобщо явно нямаш вид поглед или виждане даже, защото явно до сега не ти се е налагало да си продаваш труда ...

Човек няма умение да се себе-отъждестви с вид цена. Почва се с какво ти е потребно и какво можеш да дадеш, за да получиш. Другото е кредитна линия, а тя води до инфлация, т.е. обезценяване на човешкия труд. Икономиката не се гради на база икономия от нещо. Понижението на цената на дадено изделие е до колко в производството е намелен човешкия труд. Да, създаването на автоматизацията и т.н. също е вид труд, но ... въпросния се начислява върху броя, количеството на произведената продукция.

Спирам до тук, защото излизаме от психологията. Да, забиваш темата в икономическо-правен аспект и вид издребняване ...

Умението да се сключва сделка, т.е. по твоему "пазарим", не се удава на всеки, включително и извън българското.

Нещата са по-прости: Или умееш да правиш нещо повече, а да се задоволяваш с по-малко, а излишъка, т.е. над произведеното го искаш за себе си или си склонен да го дадеш на друг по-умен който ще реинвестира в нещо което ще облекчи труда ти или труда на твоите деца. Да, има реална печалба, но същата е в повече произведеното, а не в повече продаденото. Кратко: Или умееш да се трудиш или не. От тук на сетне, то ти избираш дали да се трудиш 2,4,8,16, защо не 24 часа в денонощието или се осланяш на вид организация в която има началник който да се грижи ти да си работоспособен по-дълго време.

Да, виждам, че говорим на различни видове начин на мислене, а не по отношение на вид дефиниции на понятията, но това е нормално.

Просто мислите ти са разбъркани и е нормално да не различаваш какво е общо приетото понятие пазарлък и сделка. За да има сделка, то и двете страни трябва да се съгласят, а не някой да направи компромис. Да, има хора които правят компромис със себе си, но то е за сметка на вид друга ценност която изобщо не фигурира в направената оферта и/или приетата.

Казах ти моето мнение - пак ще го повторя: Пазарлъка е Хазарт. Българина (класическия) в основата не е хазартен тип. Да не умее да играе хазарт, т.е. да се пазари, но за какво му е, а?!  Какво би направил, ако спечели, а?! Т.е. радостта, че си спечелил ли е важна, а?! Това ли е единствената радост, а?! Печалбата, а?! Или прецакването на другия, а?!  

Българина е склонен на риск, но той е от друго естество, а там той не прави компромис, а се себе-отдава. Друга тема ...

• Автор
преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Явно нямаш нито един трудов ден ... 

Лошо, iИ.дИоNд.Ni, лошо. Не си прав. 

Ако с даденото от теб потвърждение, че българинът не е склонен за пазарлък изчерпваш темата, то е достатъчно. Моля, не засягай личност и биография, каквато не познаваш. 

преди 14 минути, Търсещ истини написа:

Лошо, iИ.дИоNд.Ni, лошо. Не си прав. 

Ако с даденото от теб потвърждение, че българинът не е склонен за пазарлък изчерпваш темата, то е достатъчно. Моля, не засягай личност и биография, каквато не познаваш. 

Дали е лошо или не е без значение. Не коментирам тебе, а начина на разсъждения, т.е. такива разсъждения са типични за вид мислещ по твоя начин. Проблема е в теб, ако мислиш, че подхождам към теб лично. Свързвам написаното от теб само и единствено като виртуален човек, а не действителен.

Да, спрямо твоите разбиране това мое изказване е лошо, но спрямо моите е никакво, т.е. то е обезличено от твоя аватар и ник.... Ако, тук бе с друг ник или дори с някакво име, то пределно ми е ясно, че след като си избрал анонимност, то ти обезличаваш себе си и в тоя случай виртуалното ти аз няма трудов стаж, а не ти самия.

Твърде много се вживяваш, но трябва да се примириш, че в моя мироглед си изградил имидж на човек далече от трудова дейност. Не ме интересува какъв си в действителността. Не мисля, че съм засегнал нещо лично, но по реакцията ти съдя, че съм засегнал твоя Егоизъм.

Да изясним и друго.

Тук не съм за вид запознанства и/или опознаване да другия или другите. За мен всеки потребител в вид имагинерна личност, която посредством своята анонимност споделя нещо и вижда друго нещо, което не касае вид влизане в лични отношения. Някои хора считат, че личността им и тук и в действителността са две коренно различни неща и затова ползват вид относителна анонимност. Забравят, че тук е виртуално пространство, където отсрещния може да е коренно различно от това което представа тук. Да, има индивиди които всичко споделят, но при вид ползване на интернет над нещата, то всеки споделя каквото прецени за себе си, а другия не гадае, а пречупва през своя възглед и си създава вид образ. Дали този образ е илюзия, то си зависи от другия до колко е бил откровен.

Има и друго. Това, че даден човек е на определена възраст и прочие не означава, че разсъждава като вид индивид от друга възрастова граница.

Не ти харесва това мое "огледало", то и всяко диво същество погледне ли в локва вижда друг индивид, а дали се себе разпознава е друга тема ...

Та, кратко: Аз изказвам лично мнение към твоя образа, а че не е такава твоята личност, то аз много добре разделям нещата и затова и ни на йота не се обиждам, ако ме нарекат глупак, простак и т.н. ... да, може би имам друга култура, но това не означава, че не съм културен и лош, Тук не съм на препитване и да очаквам вид оценка.

Бъди жив и здрав!

п.п. По твоя логика - ти пиша "слаб".

• Автор

Както става ясно, към пазарлъка мнозина се отнасят скептично и някак отвисоко. Пазарлъкът е за едни по- маргинални групи "пазари се като циганин, като цинцарин, като евреин", а това е някак си необичайно сред най- бедните в ЕС. Аз смятам, че пазарлъкът е гордостта на деловия човек, нищо че аристократите го презират. Ти натрупай парички, пък тогава ще видим какво ще приказват "великодушните" аристократи. Пазарлъкът си остава еснафска= буржоазна добродетел, а при нас, които нямаме нито аристократи, нито буржоа: селско- циганска. Широките пръсти сега се смятат за по- издигнати, макар трудолюбивият и пестовен занаятчия да ги е презирал.

Другата позиция е, че пазарлъкът е трудна работа. Влизаш в конфликт, трябва да отстояваш някакви аргументи и съответно да знаеш повече неща за стоките. Наистина, трудно е. Но на пазара се разбира кой- колко струва. Този дето печели повече струва повече.

Лично аз не умея да се пазаря, но полагам усилия да го правя. Някой път дребнаво, друг път за нещо по- заслужаващо си... ТРЯБВА...

преди 49 минути, Търсещ истини написа:

ТРЯБВА...

Добре, представи си една ситуация: продаваш нещо на пазара, което примерно си произвел. Нямаш други доходи, в къщи нямаш нищо в хладилника, нямаш пари и разчиташ на спечеленото да занесеш нещо в къщи за да може семейството ти да се нахрани. И изведнъж идва някой който много държи да се пазари и ти казва, че ще купи нещо, но на по-ниска цена. Какви възможности имащ ти за пазарене - та ти си притиснат до стената, не си в изгодна позиция. За другия може да е все едно дали ще купи, но за теб продажбата е важна. Или казваш, щом си в удобната позиция, трябва да се възползваш. А ако си в неудобната... Пазарял съм се. И с евреи включително. Не че могат да се пазарят, но просто при тях това е прието за нормално. Предполагам, не съм бил в Израел, но в България наистина съм ги виждал да се пазарят почти навсякъде. При нас е друго. Да оставим настрана, че нормативната уредба е такава, че пазаренето е нерегламентирано и всъщност незаконно. Говоря за обикновените отношения продавач-купувач. При сключването на договори разбира се е друго. Но договарянето пък едва ли трябва да се нарича пазарене.

• Автор
преди 12 минути, Shiniasu написа:

... изведнъж идва някой който много държи да се пазари и ти казва, че ще купи нещо, но на по-ниска цена. Какви възможности имащ ти за пазарене - та ти си притиснат до стената, не си в изгодна позиция.

...При сключването на договори разбира се е друго. Но договарянето пък едва ли трябва да се нарича пазарене.

Не виждам проблем.

В пазарлъкът има две страни със свои интереси. Единият се пазари да получи висока, другият ниска цена. Производителят също ТРЯБВА да се пазари за да защити интересите си, а не да го дава великодушно. Ако той се пазари, когато продава стоката си, ако аз се пазаря, когато продавам труда си, всички ще продаваме по- скъпо и стандартът ще се качва. 

Договарянето също смятам за пазарлък, само че по- изискан. Пак се сблъскват два интереса и всеки иска да спечели повече. Може би думата "пазарлък" не е подходяща, но и "договаряне" не върви за зеленчуковия пазар.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.