Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Българинът не умее да се пазари. Така ли е?


Препоръчан отговор

Българинът не умее да се пазари. Така ли е?

Останал съм с впечатление, че българинът не се пазари. Реагира като реле- само с Да и Не. Отива на пазар, оглежда и купува според своите съображения. Представям си и търговците на добитък едно време. „Нане, за колко предаваш овцете?”- „За хиляда”. „На ти петстотин”. „Малко са!”… бой! „Добре, де, добре”. Сигурно и сега правят така. А пазарлъкът е от психологическа гледна точка, действие по решаване на конфликт на интереси. С думи се постига компромис, след който и двете страни са удовлетворени във важното за тях и неудовлетворени в нещо, което може да бъде подминато.

Смятам, че това се дължи на силния фактор, да не се влиза в конфликт. Предполагам, че предпочитаме да не си разваляме отношенията, да не си разваляме спокойствието, а да преценим дали ни изнася и вземем крайното решение. Релето цъква- ДА и купуваме, Не- отминаваме.

Предимствата на пазарлъка, обаче, са както икономически, че можем да вземем нещо по- евтино, така и психологически- усвоява се умение за общуване, за съгласуване на интересите. Като не го умеем, чудим се защо в семейства не се пазарят и карат, а се бият. Ами за това. Пазарлъкът, това е значително социално умение. При това той може да се изучи и практикува. Много полезно умение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някои обичат да се пазарят,  други не обичат да го правят, а връзката между боя и пазарлъка не я виждам никаква.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Умението за пазарене у българина го уби плановата икономика.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз най-обичам да се пазаря с гаврошовците - викат бате нема пари, викам ами и аз немам, те викат е стига бе бате давай колко имаш зимай и бегай...:hush:

И с други хора стават качествени пазарлъци - важното е да ти идва отвътре и да умееш да го докараш до успешен край.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

още от малък имам хоби да питам и да знам кое колко струва

ако нещо ми трябва и е по- скъпо правя сметка че  продавача който го продава има нужда от тези пари

и или го търся по- евтино на друго място или не го  купувам и викам неволята и си го поизвеждам без пари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За какво да се пазаря? На битака ли - може. В магазини с кого? С наемен работник (продавач)? Като цените санаписани според закона - гледм и купувам ако искам.

Ти как си мислиш някоя мангуста да ми дойде и да ми определя цената на труда? Като му е скъпо- аре у лево! Такива ки пращам да се пазарят на бензиностанцията - да се пробват да платят горивото по левче след като на колонката пише 2 лв. (примерно).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Единствения психологичен аспект е: Дали продава или купува.

Българина не се пазари, но си прави сметката. Себе-оценката на труда си, той прави спрямо дали ще получи достатъчно за своите нужди.

Има и друг аспект - дали е склонен да дава "бакшиш". В магазина - не е редно и затова той обикаля магазините и си избира този с по-ниски цени. На пазара е друго, но там освен ниската цена оглежда и стоката, и оглежда, производител-продавача. За разлика от магазините, то на пазара е и по симпатия.  Не издребнява и винаги закръгля и не чака ресто, но пък му прави впечатление, ако продавача закръгли в негова полза.

Да, пазарлъка не е българска черта, но "тежко" му е на продавача, ако го излъже...

Кратко: Българина добре работи и с цифрите и със словата, и затова не му се налага да се пазари. На него му е достатъчно да погледне стоката и продавача. Той отива на пазар, за да купи нещо, а не да прави социален контакт.

Българката, хм ... истинската, изобщо не се пазари ... тя изнамира най-хубавото, на най-ниската цена ... тя не харчи пари, а купува най-хубавото ...

Истинските българи не са дребнави хора и затова не им се налага да се пазарът. Склонни са да дадат отгоре, но са склонни и втори път да не пазаруват от някой които ги е излъгал за стока с неправилно отношение цена-качество. Да, през изминалите 30 години го принудиха да занижи своите представи за качеството на стоката, но това е друга тема.

Що се отнася за продажбата на своя труд, то, склонен е да прави компромиси, но си зависи на кой продава същия. По-голям проблем му е работното време. Друга тема.

п.п. Проблематиката не е в планирането, а в ценообразуването. Най-скъпата стока е човешкия труд. Той към момента в България не е уважаван.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Единствения психологичен аспект е: Дали продава или купува.

По- широко го възприемам.  Да намериш в диалог компромис на интересите си и тези на другия.Не само при купуване. Примерно имате в семейството различни интереси. Без пазарлък е Или АЗ, Или ТИ. С пазарлък=договаряне- малко Аз и малко Ти. Печелим и двамата. У Перник винкело е аргумент да съм `се Аз.

При пазарлък с клиенти/доставчици/работодатели- също. Можеш да кажеш "Аз си тръгвам", а може и да се спазариш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Примерно имате в семейството различни интереси.

Точно при семейството не може да има компромис. Рано или късно семейство базирано на компромиси се пропуква. Образно казано и едните интереси и другите трябва да са удовлетворени ... иначе за какво сте семейство, а?!

Стар принцип на сделка е: Сядате на маса дадени хора. Оглеждаш, и ако не видиш балък, значи ти си въпросния. Ставаш и няма сделка.  Отстоявай достойнството си, за да те уважават. Интелигентния човек не бърза. Все някъде има място където и твоите и на другия/другите ще е сгодно. Колкото по-рано се изяснят користните цели и на двете страни, т.е. твоята и на другия/другите, то толкова по-добре стават нещата и така. При руснаците има изказ: Четна разплатился... На никой да не дължиш.  Някой издъни ли се веднъж ... може да му дадеш втори шанс, но не и трети!!! 

Кратко: Всичко базирано на компромис е корумпирано. Друг е въпроса дали твоето изделие или труд е конкурентно. Всяка "печалба" трябва да е в някакви граници иначе се получава инфлация .... Да, има способи за подбиване на цена, но си има и ценообразуване.

В основата е: не да знаеш колко ти струва труда, а с труда си какво искаш да си позволиш.

Пазарлъка е вид хазарт. Да, има комарджии в живота, но определено класическия българин не е хазартен тип.

Та, класическия българин изобщо не се пазари. Той изнамира начин да проучи обекта за закупуване, а когато трябва да продава, то той си знае масрафа.

И последно, не бъркай пазарлъка с договарянето.

Много хубав пример ти дадоха някъде нагоре: В магазина с вид наемник какъв пазарлък, а?! Да, може да се договориш с някой който има правомощия за вид отстъпка, но това е на база количество за даден период.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми намаляват цените ако не ме мързи да ги изманипулирам.
Значи почвам да им намеквам, че е вече остарял модел и че не се продал от бая време. После питам дали имат и неотварян в кутия продукт или им е само този изложеният. Това е много коварна хватка, щото на продавачът му е ясно, че няма да ми го продаде ако не свали цената ( ако му е последна бройка). После ако още не е разбрал че съм сериозен купувач му подмятам , че предпочитам да купувам от магазин от моя район а не от амазон, тогава вече направо тръпки го побиват, ако знае че в амазон е по-евтин продукта , щото доставката е безплатна над 25€. И ако много се е паникьосал, му помагам като му кажа в кой друг магазин миналата седмица е бил 15% по-евтин същият продукт, но тогава не съм имал намерение да го купя, пък сега съм се сетил що може да е добре и да го имам. 
И им разправям и какви други подобни продукти имам вече. А и ми се е случвало да си напиша на листче цените на който е продукта на други места и амазона и оня ако се прави на ударен, му ги показвам. Е те тогава някои продавачи побесняват, не били могли те да слезат до по-ниска цена. Как да не можеш бе льольо, ти гушкаш 30% горница над цената която си дал за него ? Това е особено труден момент за продавача, щото усеща че скоро време няма пак да ме види.
А ако не си знае интереса, му напомням че в Auchan например мога да върна всяка стока и да си ми върнат парите, без да давам обяснения що я връщам.
Всъщност трябва човек да е разучил предварително дали предлаганата цена е нормална или стоката е надценена. Някои продавачи са се набутали и са купили в началото когато е излязъл нов модел на някой продукт на най-високата възможна цена от вносителя. С тия почти не можеш да се разбереш, извън период на сезонни разпродажби. 
Значи, ако вашият продавач е купил скоро стоката , можете да считате че поне едни 10% са ви във кърпа варзани, ако сте настоятелни. До сега само два пъти ми се е случвало малки търговци да ми направят само 5% отстъпка от цената на етикета.
Едно много уязвимо положение за тях е като са пуснали някакъв продукт на промоция. Той не ви интересува изобщо, но като се застоите около него и оня дойде да ви го продаде, трябва да му покажете истински симулиран интерес и в един момент откривате що не става този продукт и се вайкате колко ви е яд че изпуската такава изгодна оферта, ама трябва да си вярвате като лъжете.
Ако оня се мине сам да ви предложи друг продукт, по-скъп но отговарящ на техническите ви изисквания, тогава става лесно. Ако не е познал сам коя марка и  кой модел бихте купили, вие ги оглеждате всичките и се спирате при този който сте си го набелязали за сваляне на цената му.
Имате право да изричате колкото си искате тъпи въпроси, например дали е добра и качесвена марка, много ли си купуват другите клиенти този модел, абе все едни такива запълващи разговора глупости. След няколко минути на оня толкова много ще му се прииска да ви го продаде, че ако правилно сте преценили каква отстъпка може лесно да ви направи, вадите от джобовете да видите колко пари имате и ги броите пред него, ама малко уж че се криете от другите купувачи щото ви е срам. И броите и броите втори път и отчаяно произнасяте сумата с която разполагате. Пускате му едно такова наивничко - абе не става ли те за толко колко имам ? И млъквате и чакате без никакви реакции от ваша страна. Трябва да издържите да не проговорите пръв след този въпрос. Тука вече е психологическа борба, ако сте по-уверен в себе си отколкото е продавъчът, че няма да отстъпите и да намерите още 50 € от някой джоб, еми ще ви го продаде по-евтино. 

преди 16 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Истинските българи не са дребнави хора и затова не им се налага да се пазарът.

Абе аз като си спомням колко им беше трудно на нашенките да ме купят след първото ми гадже гъркиня. И да вдигат и да не вдигат краката , резултатът беше все липса на сватба с мен. А многоброините други гъркини не се радваха да свалки от моя страна. Бях прозрял че струвам много на сантименталния пазар и не отстъпвах. Една португалка горката се изложи пред група от 60 студенти да ме пита писмено ( на черната дъска) на английски дали ще стане между нас. Еми не ѝ се уреди въпроса, а нашенците и нашенките недоумяваха как е възможно това.
Вероятно са ме помислили някои от тях за нещо смахнат, да не искам португалка в онези комунистически времена. След нея и една англичанка не успя, за малко де, ама не стана. Ако беше възможно тагава да отида да живея при нея без брак поне една година, да я изпробвам в реални условия, най-вероятно е щяла да се уреди с мъжле, ама не можеше тогава така.
Ами с белгийката ми какъв пазарлък беше, ходих там да проверявам дали не са човекоядци белгийците първо. После тя дойде за 5 месеца да се жениме по нашите закони на моя територия. И стана всичко както на мен ми е било удобно, щото съм си знаел цената.
Абе трябва си да си има усет човек за пазарлъците и да знае кое може да мине и кое не е възможно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 21.04.2020 г. в 11:34, Филипов написа:

Ти как си мислиш някоя мангуста да ми дойде и да ми определя цената на труда? Като му е скъпо- аре у лево! 

И съответно не си ти който ще изкара пари благодарение на мен.
Аз ги викам тука по 5 - 6 да идват да ми казват за колко пари ще свършат някаква работа, за която са квалифицирани.
И как така все се случва че намирам за по 2 или 3 пъти по-евтин труд от тези най-лакомите ?
Става въпрос за хора официално работещи и плащащи данъци и осигуровки и застраховки и т.н.
Ако ми е скъп твоят труд, еми ще си намеря по-евтин от твоят, колко му е ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Белгиеца написа:

Абе аз като си спомням колко им беше трудно на нашенките да ме купят след първото ми гадже гъркиня.

Беглецо! :) Теб, те знаем, с какво търгуваш, и колко струваш. :) 

Твърде късно е да се правиш на българин. Да ти е жива и здрава жената, детето и там в каквато си рода.

Та, явно помагаш в разбулването на истината, и че българина можел да се пазари ... :) 

Няма лошо, но автора добре е хванал типичното за класическия българин, че не се пазари, а си гледа келепира.

Браво на тебе! Намерил си келепира и келе маневра в Белгия. Де да знам, може би има вид носталгия по българката, но уви по-най-по съм склонен, че проблема ти е в това, че българките са преценили, че не си стока за закупуване. :) 

Та, след като си си, ци ци, ко ко, и т.н. изпълнил функцията нещо забелязвам, че скучаеш. Гледай си живота и не ни мисли нас. :) 

"Скритото" в темата-въпрос на автора е, че българина е глупак. Няма начин да не те привлече такава тема ... :) и да покажеш какво е да си умен българин ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Де да знам, може би има вид носталгия по българката, но уви по-най-по съм склонен, че проблема ти е в това, че българките са преценили, че не си стока за закупуване.

Виж сега да обясня как беше по-мое време, ти си на годинки и си живял същото.
Значи точно като си на 18г. те вкарваха у военния затвор цели две години. От което следваше, че твоите наборки не те броят за сериозна партия, ами само за временно ползване.
И се разминавате щото те се заглеждат по-сериозно в отслужилите вече казармата батковци.
Е, в този вакуум точно, аз тарикатът избягал от казармата набързо, се озовавам в тъпата ситуация да се чудя каква да търся, ама за булка, щото ме мързеше да се разправям като брат ми с разни пачаврички еднодневки. То това свалките са си егати хамалогията, трябва да си завършил актьорско майсторство. Значи тия дето са по-млади от мене с поне 2 години, те още ученички бе, егати лапетиийте. И се замислих сериозно къде да я търся тая рядка перла да е като за мене. И след няколко месеца набарах една гъркиня, която въобще не беше като нашенките. Те така стана че си разбрах истинската цена на сантименталния пазар. После вече ги подминавах нашенките като бърз влак селска гара.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Виж сега да обясня как беше по-мое време, ти си на годинки и си живял същото.

Тръгна да се обясняваш ... :) що бе ... Няма смисъл ... разбери ... за себе си - постъпил си правилно, другото е без значение ...

Това е! Не се обяснявай ... издаваш слабостта си, а определени само това дебнат.

То се видя, че не си силен, но ... гледай си кефа и не мисли за другите. Де се вика - твоето семейство гледай да ги научиш на правилното, а нас невежите тук в България, то ние сме свикнали, та ...

Жив и здрав! Благодаря ти за информацията!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Де се вика - твоето семейство гледай да ги научиш на правилното, а нас невежите тук в България, то ние сме свикнали, та ...

Е па моята булка не прихваща бе, срамува се да се пазари тя.
През февруари като се поразвали стария принтер и я заведох у един голям магазин да купиме нов, там на място се оказа че му сложили цена 198€, което е доста повече от в амазона. А аз понеже ѝ го бях похвалил точно този принтер, щото продават за него мастилото в бутилки от Канон и тя там на място като видя етикета рече че и за 198€ могло да го купиме.
Но аз понеже съм чел творбата на Алеко смахнатия дето се е върнал от Чикаго, та не ми пука от разни европейци. 
Беше по обед и намерих първо един от работещите там, та той се обади на друг да спре почивката и да дойде да ни обслужи.
Дойде оня и го почнах аз как си знам и по едно време той рече - "Вие какво искате от мен, на каква цена да ви го продам?"
Еми казах му че 168€ ако му е възможно ще е добра цена за нас. И оня отиде да рови из компютъра и като се върна каза че за нас може на тази цена. Абе друго си е да си със естествено руса булка, по-отзивчиви са продавачите. 
А после ѝ викам вкъщи на майтам - "Ама булка, как не те срам със всичките парици дето прибра от продажбата на наследствената ти къща, да се пазарите с мъжа ти за едни 30€ ?"
А пък тя отговори, че като ги гледа какви са мошеници навсякъде, добре съм направил да му смъкна цената.
Та го купихме на малко по-ниска от амазонската цена даже.
Ти на това ли му викаш слабост, да си знаеш интереса ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По коментарите на Белгиеца виждам потвърждение на това, с което започнах

а. който се пазари печели

б. пазарлъкът се учи.

Трябва да усвоим/възстановим това важно умение за общуване!!!

Имам една малка резерва. Ние сме консервативни и родолюбиви. Заради това не се пазарим с "нашите", имаме им доверие, смятаме, че и те трябва да печелят, нали са свои. Ако това е така, то не е лошо като Белгиеца да цакаме чуждите. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

По коментарите на Белгиеца виждам потвърждение на това, с което започнах

а. който се пазари печели

б. пазарлъкът се учи.

Трябва да усвоим/възстановим това важно умение за общуване!!!

Имам една малка резерва. Ние сме консервативни и родолюбиви. Заради това не се пазарим с "нашите", имаме им доверие, смятаме, че и те трябва да печелят, нали са свои. Ако това е така, то не е лошо като Белгиеца да цакаме чуждите. ;) 

Тук не става въпрос да се пазарим, а да отстояваме нещо.

Примерно: Тук на село, за да се подстрижа ми вземат два лева. Опитах се да дам пет, както бе в София и щяха да ме "бият"....

В пазарлъка няма общуване. В магазина все успявам да предизвикам усмивка. В момента ги уча да уважават и жълтите стотинки.

Да, модерното е шопинг терапия, т.е. отиваш някъде да пазаруваш и по-скоро е показност на статукво, а не вид общуване.

Не можах да разбера как успя да свържеш пазарлъка със общуването, но не, пазарлъка не е вид общуване, а вид договаряне.

Определено бъркаш деловите отношения с общуването.

В цял свят хората общуват по един и същ начин. (Това го каза един осемдесет и прочие годишен, кой сам и с яхта е обиколил почти целия свят.)  Те хората, говорят за едни и същи неща, т.е. общуват. За семействата си, за бита си, за радостите и скръбта и ред други дребни неща...

Да, може да се каже, че българина не умее да е делови, но да се насажда думата пазарлък ... хм .. и то като средство за общуваме, поне за мен е вид наглост.

Един пример пак ще дам от миналото си.

Един човек прави оферта на друг. Първия поради предишни взаимоотношения е оферирал преференциални цени. Втория обаче тръгва да се пазари. Тогава първия казал:

- Байчо, следващия път ще надуя цените с вид процент и ще се пазарим, за да ти направя кефа. Не разбра ли, че ти давам преференциална цена, а?!

Да, когато си на екскурзия може да се пробваш да се пазариш, но за стока която е фабрично правена.

Друг случай в миналото. В Ерусалим съм. Търся си оригинално какво бе там де си слагат на темето. В магазините по 5 долара, но произведени в Китай. Та, да, за 2 долара можех да си взема, но не исках изкуствено. Заговорих се с едни младежи. (еврейчета). Та ... стигнах до един възрастен евреин и тръгнах да се пазара. Цъ. Човека любезно ми обясни защо цената му е такава. Показа разликата. Показа какво е машинно правена и какво е ръчно (типично) направено. Да, в тоя случай бе вид общуване, но то бе по-скоро вид добронамереност да покаже тяхната култура.

В Турция пък - си купих фес за 3 долара (себестойност 1 долар), но първоначално офериран за 10 долара. Друг вид мурафети. ;) 

В Йордания ... прочие ...

В Италия ... прочие ...

Във Франция ... хм ... те гонят и ти бутат в джоба оставения бакшиш ... (споменавам го, защото ме фрапиращо)  ...

... спирам до тук ... Обиколи малко и ти, за да видиш къде може да се пазариш и къде не може, а дали българина трябва да се научи на въпросното умение - НЕ!

Пазарлъка по-скоро е между търговците, а не между крайния потребител и търговец. Да, с търговец може да се пазариш, но с производител - не бива.

И ДА, прав си, българина не му е в кръвта търговията. Не я умее. Дали трябва да се научи на това, хм .... не мисля. Не е типично за него. И, да, в действителността всичко е търговия, но взаимоотношенията, общуването не трябва да се базира на вид пазарлък.

Сещам се за един виц: две мутрета, 100 долара и л*йно ... и на въпроса какво правят - въртят бизнес с въпросните... ;) 

п.п. Основното нещо е, че не си запознат с образуването на цената на дадена стока и че общуването няма  нищо общо с вид "консуматорско" общество.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

В момента ги уча да уважават и жълтите стотинки.

Уважава се нещо полезно. Те (жълтите с'тинки) такива ли са? Аз винаги ги оставям - винаги може да се случи на някого да не стигнат 1/2/5/10 ст. - за хляб примерно. Е, ето за такива случаи - касиер(ката) може спокойно да не се заяжда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, DarkEdge написа:

Уважава се нещо полезно. Те (жълтите с'тинки) такива ли са? Аз винаги ги оставям - винаги може да се случи на някого да не стигнат 1/2/5/10 ст. - за хляб примерно. Е, ето за такива случаи - касиер(ката) може спокойно да не се заяжда.

Да, типично е за българина. Винаги закръгля в полза на другия. И, да, в днешно време стотинката е обезценена. Кое е със стойност 1 стотинка, а?!

Взаимоотношенията между съдържателя на търговския обект и касиерката са друг вид отношения. Да, из "провинцията" е нормално да оставя жълтите стотинки, но с ясната мисъл, че те са обезценени ... Защо?!

Тертипа нещо струващо 100 се дава за 99.89, 99.97 и прочие не е българско ... Да, следваме вид какво?! Модел на подражание ... И ако под пазарлък се смята да "изкрънзиш" 10% отбив се смята за умение, то ти говориш за вид закръгляне в рамките на примерно макс 3% на малка сума ... на по-голяма ... прочие ... там бих казал отиваме на промил...  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Кое е със стойност 1 стотинка, а?!

Кое е със стойност 5ст.?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, DarkEdge написа:

Кое е със стойност 5ст.?

Кибрит! Ку ... ;) 2ст. - бомбон ... хм ... за една ... не се сещам ...Едно време 1 ст. бе бъркалката на сладоледа ...

п.п. близалката е 10ст. ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Кибрит!

От кога не си купувал кибрит? На едро е 0,52-0,58ст/пачка
Лукчето е 3-4 стинки и нагоре

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...