Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за нова гейм конфигурация

Featured Replies

Здравейте. Искам скоро да си взема изцяло нова гейм конфигурация.Бюджет 900 евро,Може 40 евро от горе, ако си заслужава.Но ще е хубаво и , ако хартисват кинти .Ще се ползва за гейм основно ,  за сърфиране и вграждане на субтитри в блу рей филми.Предпочитам да е с Интел и Нвидия.Искам постоянни 60 кадъра не на Ultra , но поне на High настройки на всички сегашни заглавия и тия, които излязат в поне следващите пет години.Идеята ми е процесор 9400f и 1660 6gb. Даже съм си намерил една готова конфигурация.https://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Product.aspx?id=8AU48EA&opt=ABH&sel=DTP. Готиното е, че има wi-fi и Bluetooth.Единствено ме притеснява, че няма да има възможност за ъпргейт на друго охлаждане в тази малка кутия и незнам, как ще се справи стоковия.Особенно при по процесорните игри.Имам лош опит с 2500к на сток честота със сток охлаждане.И трябваше спешна интервенция с Cooler Master и нещата заспаха.Както и татктовата честота от 2,9ghz. Гледах в Ютуб почти е на нивото на Ryzen 5 3600, който е на 3,6ghz. Има и вариянт тази конфигурация да си я поръчам да се сглоби в магазин,  но с по-добро охлаждане на процесора или във вариянт с 9600kf, ако 9400f е слаб за мойте.

• Отговори 61
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор

I5-10400около 350 лв. + някво дъно с B460 чипсет за около 150 лв. 

Интел смениха сокета ако не си наясно а и новия е 6/12 колкото и R5 3600 но с по-добра еднонишкова производителност.

Вярно че е заключен но дори с клок АМД-то едва ли ще е по-добър в игрите за да си струва за хора който не искат да пипат а само да ползват.

п.с. Само че са още съвсем пресни и разнообразието е минимално за това ще трябва да изчакаш.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/Intel-Core-i5-10400F-6x-2-9GHz-So-1200-Tray_1362360.html
https://www.mindfactory.de/product_info.php/ASRock-B460-PHANTOM-GAMING-4-Intel-So-1200-retail_1362125.html

Edit; Това всъщност е от по-скъпите дъна с 460 чипсет. Това са вариантите на Асрок; https://www.asrock.com/mb/compare.asp?Models=B460 Steel Legend,B460 Phantom Gaming 4,B460 Pro4

Имат микро варианти с няколко десетки лева по-ниска цена а най-евтиното и калпаво е - https://www.asrock.com/mb/Intel/B460M-HDV/index.asp 

Нямат го в магазините , където мога да я поръчам да я зглобят. А и е със същата основна тактова честота, само че е с 12 нишки.В каква полза ще ми бъдат те в игрите?Има вариянт със 9500f ,9600к и 9600kf .Другото е само Ryzen.

MSI B365M MORTAR MEEST GEKOZEN NIEUW+ € 10.00

MSI Z390-A PRO MEEST GEKOZEN+ € 32.50

MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON COMPUTER-BESTEL TIP+ € 125.00

ASUS MOEDERBORDENASUS Prime B365M-A NIEUW

ASUS ROG STRIX B360-F GAMING+ € 72.50

ASUS PRIME Z390-A OVERCLOCKEN+ € 117.50

ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING+ € 155.00

ASUS ROG MAXIMUS XI HERO WI-FI EXTREME OVERCLOCKING+ € 295.00

GIGABYTE MOEDERBORDENGigabyte B365M AORUS ELITE NIEUW+ € 17.50

Gigabyte Z390 AORUS PRO WI-FI

• MSI H310M PRO-VDH PLUS

• Asus TUF B360M-Plus Gaming
    [+ €45,00] 
  • Asus ROG Strix B360-G Gaming
    [+ €60,00] 
  • Asus PRIME Z390-P
    [+ €80,00] 
  • Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi)
    [+ €305,00] 

Това е възможния избор за дъно.

Казах че трябва да изчакаш малко. Ти ми кажи каква ти е файдата да купуваш за същите пари по-слаб процесор на умрял сокет?

Аз поне не виждам причина да се купува залежала стока освен ако не направят някакво сериозно намаление. Магазини има колкото ти душа иска не е само един.

За тези пари може да си сглобиш къде, къде по-добра конфигурация, дори в България, където цените са по-високи. Има ли причина да предпочиташ Intel пред AMD освен симпатии към марката, защото в момента AMD процесорите са много по-добър избор като цена, производителност и лесен upgrade?

преди 10 часа, tepmu написа:

защото в момента AMD процесорите са много по-добър избор като цена, производителност

Би ли ми дал конкретен пример , що се отнася за гейминг защото аз лично не мога да се сетя .  Процесор 6/6 като i5-9400F  се представя абсолютно наравно /да не кажа с минимално предимство в някои интел оптимизирани заглавия/ спрямо r5 3600X .   Сравни сега цените на двата процесора и ми кажи кое е по-евтиното? Дори да добавиш Z370/Z390 дъно на интела за  да се възползва от по-бърза памет , пак като цени ще са на кантар.  z390-udi5 9400F =  ~550лв. , докато r5 3600X + b450-tomahawk-max = ~640лв.   Дори да замениш при АМД процесора с чистия 3600 и да му сложиш някое по-евтино B450 дъно , пак няма да е по-евтиния вариант, а за гейминг конкретния 9400F си има малко предимство спрямо r5 3600 .  Тези допълните 6 логически ядра в игрите ще ти помогнат точно никъде. Да не говорим , че въпросния интел е по-хладен от 3600  и 3600Х .  При райзена лично за мен бокса няма да ти свърши работа освен , ако не те притесняват температури  от порядъка на 70-80гр. по време на гейминг.  Като добавиш и там едни 50лв за кулер и спокойно разликата в парите , които ще спестиш с интела можеш да ги пренасочиш  за по-скъпа карта , с която ефекта ще е още по-голям.   

Ако продължаваме на тема гейминг мога да дам примери и какво е положението при по-високия клас процесори, но този етап излизаме от бюджета и ще се въздържа. 

едит: Относно новото поколение интел процесори , в доста от ревютата забелязвам доволна разлика от 4-5% , /че и повече/ , при използване на Z470 дъно и памет на 3000+мхц , спрямо b460 + памет на 2666Мхц. За съжаление към момента цените на Z470 са доста високи и специално автора няма смисъл да инвестира в такава дънна платка с оглед бюджета.  Ако държи да е процесор от ново поколение , вероятно 10400F + H410 ще е оптимален вариант от към цена/перформънс.

При по-висок клас разликата е по-голяма. Това означава ли , че не трябва да ъпгрейдва видеото никога  ?

Вижте , то и процесора по моята логика ще дойде един момент , в който ще е за смяна. Идеята на моя пост е  , че няма нужда да се разубеждава даден потребител , че не щеш ли АМД е единствената алтернатива в момента. Далеч не е така. Особено когато говорим за гейминг. След излизането на новите райзен 4000 вероятно нещата може и да се променят, но към момента положението е такова. След като иска човека интел конфигурация , нека да му се даде адекватно предложение за бюджета му.

@pepy86 Принципно съм съгласен с теб, но не зависи ли какви игри ще се играят? Гледам по разни ревюта R5 3600 в игри като Assassin Creed: Odyssey, BFV, Tomb Raider, The Division 2  и тн., има по едно 10 FPS отгоре ? Пък може и да стриймва 😀 .... Не си спомням какво стана дъната b450, дали ще поддържат R4000, ако е така и това е някакво предимство за AMD базирана платформа...

... какво адекватно има да се предлага 9400ф? на стария сокет без хт, като вече новите игри пълнят по 12 треда без проблем на 1440п - ac odyssey карта и процесор на 100% и това е само 1 пример.... единственото горе-долу смислено е 10400 с б460 дъно а там заради разпределението на врм фазите едва ли ще ги сертифицират за ген4 ... в същото време б550 ще има такива възможности и по 2 м.2 слота.... не че не си прав за някои неща ама всеки път супер фенски се изказваш за няква нищожна разлика между 3600 и 9400 или дори 10400 , а втория на мулти тред си пада здравата... не случайно на гн ревюто беше кръстено не купувайте тоя процесор ... и те така нагли цени за претоплена манджа със скъпи дъна и лош мулти тред... ако не са геймърите на 1080п 240хц или със 2080ти тия процесори с какво да си оправдаят идиотските цени не знам

преди 5 минути, pepy86 написа:

Вижте , то и процесора по моята логика ще дойде един момент , в който ще е за смяна. Идеята на моя пост е  , че няма нужда да се разубеждава даден потребител , че не щеш ли АМД е единствената алтернатива в момента. Далеч не е така. Особено когато говорим за гейминг. След излизането на новите райзен 4000 вероятно нещата може и да се променят, но към момента положението е такова. След като иска човека интел конфигурация , нека да му се даде адекватно предложение за бюджета му.

Нали това беше вашия пример за процесорно зависима игра . Къде са ви вашите 10% ? Чакам пример да ми дадеш. Дори и тук няма разлика с 3600Х , който е със 100лв по скъп.

Тук как се справя райзена ?

Far cry New dawn:

i5 9400F

r5 3600X + PBO

или пак ще се оправдаваме със стария и оптимизиран за интел engine?

...кой говори за разлика от 10% втф? точно там е работата че за среден клас карта разлика на повечето места няма и това накланя везните към амд заради мулти треда и дънните платки б450, б550 ей ти клок ей ти ген4 ... като щеш и 12-16 ядрен отгоре.. или плащаш 350 лева за спънат 10400 със спънато дъно, че 10600к струва ... колко? ... само 600 лева с дъно за 400 и охлаждане за 150

да 80% от игрите са оптимизирани за интел това е причината години да са 14нм и пак да са конкурентни и ring-bus връзката... фар край особено виден пример и ти го бях казал и предния път...

... бъди фен, но не бъди заслепен

Ще добавя още няколко резултата:

Metro Exodus:

2K:

r5 3600X + PBO

i5 9400F

FHD:

r5 3600X + PBO

i5 9400F

World of tanks:

FHD:

r5 3600X + PBO + клокната карта

i5 9400F + сток карта

имам и други резултати , но за съжаление на конфигурацията ми с райзена съм запазил само тестове с клокната на макс карта и няма да е коректно сравнението.

you missing the point... направи си в главата едно сравнение 10400 + б460 срещу 3600 + б450-b550 с показатели : 1) цена процесор 2) цена дъно 3) ген4, функции дъно, съвместимост дъно с по-висок клас процесори 4) клок процесор 5) клок памет 6) сингъл тред 7) мулти тред 8 ) игри ... и си признай в колко под точки интел има предимство и оправдава ли се то от другите недостатъци

... а за предимствата в игрите да го кажа така да ме разбереш: чакам някой да седне на две пц-та с 2060с с процесор 10400 и 3600 и без софтуер за мерене на кадри и без да знае къде кой процесор е и да ми каже разликата... интел има 10600к и 10700к в момента и това е за хора със съвсем друг бюджет от 900 евро

преди 39 минути, arestant написа:

...кой говори за разлика от 10% втф? точно там е работата че за среден клас карта разлика на повечето места няма и това накланя везните към амд заради мулти треда и дънните платки б450, б550 ей ти клок ей ти ген4 ... като щеш и 12-16 ядрен отгоре.. или плащаш 350 лева за спънат 10400 със спънато дъно, че 10600к струва ... колко? ... само 600 лева с дъно за 400 и охлаждане за 150

да 80% от игрите са оптимизирани за интел това е причината години да са 14нм и пак да са конкурентни и ring-bus връзката... фар край особено виден пример и ти го бях казал и предния път...

... бъди фен, но не бъди заслепен

Разлика има и то е в парите. По-горе прочети какво съм писал.  Стига с този мултитред , който не спирате да повтаряте като развалена радиоточка .  В коя игра ти дава предимство?  За каква фенщина и заслепяване  ми говорите като съм имал  и двата процесора и виждам с очите си  техните възможности. Да, с по-малката карта разлика няма да има. Но ще даде 100лв отгоре да вземе райзен конфигурация /като не броя покупката на кулер/. За какво , като може да ги инвестира в картата тези пари ? Защо всеки гледа от неговата позиция. Говорите постоянно  за бъдещ ъпрейд , а колко хора сменят всяка година процесори ? Нормалния потребител кара с едно cpu 3-4 години, някои и повече . Защо да не замени след този период 9400F с един 8700К/9700К/9900К на дъно на като Z390 UD ? Тия процесори след 2-3 години ще са по 200-300лв мах - секънд хенд . С какво е ограничен , не разбирам ?! Моля ви , свалете червените очила и да гледаме по реалистично.   

Да , аз пък съм на АМД  и за да не си троша клавиатурата ви споделям резултатите , които съм постигнал с двата процесора. 

Ще се радвам да направим едно проучване тук във форума , колко потребители сменят всяка година процесорите си. Ще е интересен резултата.  Хубав ден.

Не робувам на марки, бих си взел и AMD , но да имам сравнително по-голяма производителност в игрите за същите пари.Или същата производителност за сравнително по-малко пари.А има ли значителна разлика между 1660 и 1660 super? Един потребител в съседна тема каза, че тия карти , които не са Super има ли проблеми с паметта.А разликата в цената е само 17евро .Табса чудех да ли не е по-добре да заложнна super.

Проблем с паметите имаше с определени партиди само в самото начало. Отдавна са изтеглени от производителите. За такава разлика в парите , 1660Super е по добрия вариант .  Ако ти стигне бюджета , в същата тази тема коментирахме и други варианти, само че на АМД. Разгледай и тях.

1660 vs 1660Super

За бюджета от АМД виждам само 3600 или 3600Х , другото е слаба ракия. Нахвърлих по една примерна конфигурация от Интел и АМД.

AMD 

.кутия- Sharkon VG5-W

.дъно-  Asus prime b450-A

.процесор-  Ryzen 5 3600 (+40 евро за 3600Х)

.охлаждане за процесора- Cooler Master Hyper h412r

.памет 16gb Corsair 2400mhz.  (+45 евро за 3000mhz.)

.  1TB HDD

.  видеокарта - Nvidia 1660 super

. Dvd записвачка

. захранване Corsair cv 450

————————————————————————

цена: 872 евро

INTEL

.  кутия -  Sharkon VG5- W

.  дъно - Asus prime b365-A

.  процесор - Intel core i5 9400F (+ 50 евро  за 9600K)

.  охлажда за процесора - Cooler Master h412r

.  памет - Corsair 2666mhz.  (+ 45 евро за 3000mhz.)

.   видеокарта - Nvidia 1660gb super

.   Dvd записвачка

.   1TB HDD

.   захранване - Corsair cv 450

————————————————————————

цена:  894 евро

Това е положението в Холандия, в България може по различен начин да изглеждат нещата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.