Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за нова гейм конфигурация

Featured Replies

Вземи си едно 550W не, че и 450W няма да стигнат, ама може да поискаш да сложиш някоя по-мощна видеокарта. Имай в предвид, че VS серията на Corsair е доста посредствена и за същите ватове може да вземеш нещо примерно от DeepCool, което за по-малко пари ще ти свърши същата работа като Corsair-а.

А SSD имаш ли ? Ако нямаш по добре махни HDD-то и сложи SSD. Ако имаш бюджет остави HDD-то, ама според мен задължително си вземи SSD.

• Отговори 61
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 18 часа, Roujin Z написа:

Интел смениха сокета ако не си наясно а и новия е 6/12 колкото и R5 3600 но с по-добра еднонишкова производителност.

Не знам. Прегледах няколко ревюта, но не видях 10400 да има по-добра еднонишкова производителност в приложенията от 3600. Може и да бъркам.

Относно новият сокет. Нов е - да, но колко ще се задържи?! Спекулациите са, че ще поддържа само това и следващото поколение процесори, а 12-то поколение вече ще има друг сокет - 1700. Може и тук да бъркам, не знам.

А АМД колко още поколения ще се задържи? В случая човека е решил да се набутва със стария така че не мисля да се хабя да давам линкове към тестове.

Ясно се вижда че има известно предимство както пред стария 9400F така и пред 3600 вклю. с клок както и пред Х.

Ето ти вариант и с Интел:

https://www.amazon.nl/Intel-i5-9400F-2-9GHz-LGA1151-Cache/dp/B07S9M32FG/ref=sr_1_29?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=9400f&qid=1590522401&sr=8-29              i5 -9400F    161евро

https://www.amazon.nl/GIGABYTE-Z390-UD-Gigabyte-zwart/dp/B07HKPK9C4/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=z390+ud&qid=1590522444&sr=8-1           Z390-UD  121евро

https://www.amazon.nl/Corsair-CMK16GX4M2B3200C16-Werkgeheugen-Vengeance-3200Mhz/dp/B0143UM4TC/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&crid=1MYF19IQYBIJ3&keywords=16gb+3200mhz&qid=1590522482&sprefix=16GB+3200%2Caps%2C184&sr=8-1         16GB Corsair Vengeance LPX 3200Mhz CL16    68евро

https://www.sicomputers.nl/seasonic-ssr-500lc-power-supply-unit-500-w-atx-zwart-id-753618.html     500W Seasonic   63евро

https://www.amazon.nl/Seagate-ST1000DM010-BarraCuda-interne-schijf/dp/B01LY65EVG/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=1TB+seagate&qid=1590524677&sr=8-1     1TB Seagate barracuda    37евро

https://www.amazon.nl/ADATA-Ultimate-SU650-robuust-betrouwbaar/dp/B07HB4YSWD/ref=sr_1_7?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=adata+480gb+ssd&qid=1590523436&sr=8-7      480GB Adata SSD    62евро

https://www.amazon.nl/PowerColor-Radeon-5700-Dragon-grafische/dp/B07WRVWNMY/ref=sr_1_2?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=rx+5700&qid=1590499205&sr=8-2      RX 5700    - 364евро

https://www.amazon.nl/Thermaltake-View-gehard-THERMALTAKE-zwart/dp/B077VX1C4H/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=Thermaltake+View+22+TG&qid=1590524240&sr=8-1   - Кутия Thermaltake View     65евро

общо: 941eвро  . Добавих ти и 1TB HDD.  Ако не се сложи Z-дъно на интела , спъваш процесора заради по-бавната памет. В такъв случай и аз съм на мнение , че е по-добре вариант с райзен 3600.

п.п. За мен беше ужасна мъка с търсенето в този Амазон . 

преди 6 часа, ncl написа:

Не знам. Прегледах няколко ревюта, но не видях 10400 да има по-добра еднонишкова производителност в приложенията от 3600. Може и да бъркам.

Дори в ревюто на DeepBlue от HWBG си личи предимставото на 10400 .      Просто нямам идея от къде в Холандия може да му предложа да купи 10400/10400F на сходни цени , като тези в mindfactory.de

Това е от ревюто на DeepBlue: Core i5-10400 – Intel най-накрая взима AMD на сериозно  Вижда се, че в нито едно приложение 10400 не е по-напред от 3600.

Ето и от ComputerBase: Intel Core i5-10400F im Test: Benchmarks in Spielen und Anwendungen - ComputerBase 

А в тази тема за гейминг или приложения говорим ?  Тези 8-10% предимство в игрите /на i5-10400/ не споменаваш нищо за тях, има ли причина да е така ?

Темата се казва: ''Съвет за нова гейм конфигурация''

С други думи , автора го интересува предимството на даден процесор в игрите , а не  в Cinebench , Blender , WinRar.

При това 9400F в неговото ревю  е тестван с памет на 2667Мхц /само за уточнение/.

Не споменавам, защото въпроса беше за еднонишковата производителност. За игрите е ясно. Тях няма защо да ги споменавам.

@pepy86 а не е ли по-добре да се смени SSD-то с Crucial MX500 500GB, това SU650 беше проблемна серия на ADATA. За харда бих предложил Western Digital Blue 3.5" 1000 GB SATA III, имам такъв - тих и хладен, въпреки че съм го сложил в една гадна кутия.

Разбира се , че може да ги смени , конфигурацията е примерна , а и както споменах далеч не съм убеден , че това са най-добрите оферти в амазона. Просто търсачката в тази сайт е под всякаква критика. Отделно цените на доста компоненти са учудващо високи.

п.п. Аз лично ползвам  хард дискове на Seagate и  ги предпочитам пред WD . 

..... не е задължитлено Хдд по принцип, СУ650 е ниско качество ссд, едно голямо A2000 или MX500 SATA да е ...

-това имах предвид с тази платформа в евтиния i5 клас : Hyperthreading няма , ген4 няма, нисък клас Z390 струва почти колкото процесора, то е само за да се клокне памет... и евентуално да се сложи по-сериозен процесор...някога си... ам че колко сериозен като пак не е дъно за клок, без клок i5-10400 е кажи-речи равен на i7-8700... и какви са в крайна опциите за ъпгрейд ... супер ограничени... никой няма да сложи 9900K на това дъно... като ще е интел нека да е новото, че цената поне е адекватна на10400 за без клок е окей

За съжаление не открих прилична цена на 10400/F в този амазон. Силно се съмнявам , че няма друг алтернативен сайт , в който цените са близки до тези в mindfactory.  Гледам новите дъна B460 , H410 ги дават да поддържат до 2933Мхц памети , така че може и да не спънка за процесора.  Ако е така с дъно като b460/h410 и 10400F ще получи перфектния гейминг перформънс за парите си /към момента/.  Иначе за GB Z390 UD  няма проблем  да се сложи 9900K.  Имам познат , който вече година пердаши с клок на 5Гхц с такова дъно и няма никакви драми .  

на 26.05.2020 г. в 9:48, pepy86 написа:

Би ли ми дал конкретен пример , що се отнася за гейминг защото аз лично не мога да се сетя .  Процесор 6/6 като i5-9400F  се представя абсолютно наравно /да не кажа с минимално предимство в някои интел оптимизирани заглавия/ спрямо r5 3600X .   Сравни сега цените на двата процесора и ми кажи кое е по-евтиното? Дори да добавиш Z370/Z390 дъно на интела за  да се възползва от по-бърза памет , пак като цени ще са на кантар.  z390-udi5 9400F =  ~550лв. , докато r5 3600X + b450-tomahawk-max = ~640лв.   Дори да замениш при АМД процесора с чистия 3600 и да му сложиш някое по-евтино B450 дъно , пак няма да е по-евтиния вариант, а за гейминг конкретния 9400F си има малко предимство спрямо r5 3600 .  Тези допълните 6 логически ядра в игрите ще ти помогнат точно никъде. Да не говорим , че въпросния интел е по-хладен от 3600  и 3600Х .  При райзена лично за мен бокса няма да ти свърши работа освен , ако не те притесняват температури  от порядъка на 70-80гр. по време на гейминг.  Като добавиш и там едни 50лв за кулер и спокойно разликата в парите , които ще спестиш с интела можеш да ги пренасочиш  за по-скъпа карта , с която ефекта ще е още по-голям.   

Ако продължаваме на тема гейминг мога да дам примери и какво е положението при по-високия клас процесори, но този етап излизаме от бюджета и ще се въздържа. 

Всичко изредено е така и не искам да влизаме в спорове и препирни за 3-4%,или пък разлика 30-40лв,само че навсякъде пропускаш и не си споменал  МНОГО важни подробности относно АМД конфигурация,а именно-това са отключени процесори и много лесно се клокват,дори и с не скъпи дъна и без специално охлаждане,а това не е така при интел и въпросният процесор,и при АМД рам паметта работи на по-високи честоти,за което отново не са нужни скъпи дъна и разни гимнастики.Всички тестове и сравнения предполагам са с базови честоти на АМД(иначе няма да е коректно разбира се,тъй като i5 9400F не се клоква),но при +500-600Mhz при АМД,след клок,предполагам нещата ще са по-различни.......

преди 42 минути, Слави Маринов написа:

АМД конфигурация,а именно-това са отключени процесори и много лесно се клокват,дори и с не скъпи дъна и без специално охлаждане

Изобщо не съм пропуснал нищо. 1-во АМД не се клоква.  И по конкретно zen2 серията.  Този процесор за ежедневна употреба може само да му включиш PBO  и с това всичко приключва.  Минали са през мен около 7-8 броя 3600/Х  , аз лично на клокърска бройка не съм попадал. В HWBG форума 2 или 3 момчета попаднаха на хубави бройки + колегата @arestant , но това са по-скоро изключения и чист късмет . Броят се на пръстите на едната ръка. Вероятно с последните ревизии може и да се увеличи леко бройката , но за сега не наблюдавам подобно тенденция . При интел също е  чиста лотария. Някои ''К'' процесори достигат максимум 4.8- 4.9Гхц , а други  като моя 5.3Ghz при еднакви волтажи. Но нещата пак не са същите , защото дори на 4.9 при интел получаваш задоволителен прираст спрямо сток честотата. Докато при АМД клока , който постигат е на фиксиран волтаж и го пускат колкото да изкарат един cinebench и до там.  За 24/7 нека споделят как си ползват процесорите и с какви настройки. Защото за моя веднага ти казвам. 5.1Гхц с офсет , като волтажа под товар не минава 1.31V, за бенч - 5.5Гхц без HT и 5.3Гхц с вкл. HT до 1.41V . 
Опитвал ли си клок на райзен 7-ма серия zen , zen+ , zen2 ? Имаш ли идея каква е температурата на VRM-ите на евтините  дъна само след 2 минавания на Cinebench R20 ? Не говоря изобщо за по-продължителен товар.  Изобщо не искам да коментирам температурите и на самите процесори /особено 1700Х, 2700Х и по-новите и събратя от zen2/. Там положението след клок е толкова трагично , колкото и при интел. С тази разлика , че i5 процесорите /без К/ са по-хладни от 3600/3600Х моделите /дори при сравнение с боксовите кулери, а предполагам знаеш интел бох-а каквъ боклук е/.

преди 42 минути, Слави Маринов написа:

+500-600Mhz при АМД,

Няма такова АМД . Не и zen+, zen2 .

Относно разликата в fps при гейминг, да тя е малка. Никъде не твърдя че е голяма и едва ли не интел нямат равни в игри. Моля ви да не четете през ред.  Просто споделям , че zen2 имат абсолютно адекватна като цена производителност конкуренция от страна на интел и за това предложих вариант с интел процесор. 

А относно ''бъдещия ъпгрейд'', който само дъвчете всички по форумите , вече си казах мнението . Не вярвам и 5% от потребителите да си сменят всяка година процесорите , че дори и през поколение.   Аз лично като упорит иди*т , вероятно пак ще го направя. И с излизането на 4000 серията , ако оправдае очакванията ми почти сигурно ще заменя моя 3600Х .  

И за да приключа темата, ще го кажа за последно. Защитавам интел  не защото са по-добрите процесори , а просто ми дойде малко в повече АМД фенщината и доста крайните изказвания на не малко потребители .   Особено когато се касае за ГЕЙМИНГ.  Реалността е такава ,че интел към момента не само не отстъпва , но все още има дори и минимално предимство.  Убеден съм , че по-големия % от потребителите по форумите не купуват процесора си  за работа със специализиран софтуер/приложения, а именно за игри.  А както виждате 10400F + B460 /дъно поддържащо до 2933Мхц памет/ при всики случаи НЕ е по скъпо от 3600Х + B450 дънна платка.  Така , че няма причина да не се предлага подобна алтернатива , особено с оглед оптимизираните за интел заглавия.

преди 2 часа, pepy86 написа:

Изобщо не съм пропуснал нищо. 1-во АМД не се клоква.  И по конкретно zen2 серията.  Този процесор за ежедневна употреба може само да му включиш PBO  и с това всичко приключва.

Това не е съвсем така,клокват се и над бууст честотата,а и разликата е,че при PBO се отнася обикновено за едно или две ядра, а при клок те работят на тази честота и по-висока,но всички ядра.Ревизията на новите рейзъни дето се канят да я пуснат сега,нали са същите чипове ,но с по-висока базова и бууст честота,което пак говори,че и сегашната 3000 серия може все пак да се клоква.По-долу ми цитираш интел 96к,което не е коректно,говорим в случая за 9400f и за razen 3600/3600x.Аз явно също съм от късметлиите,защото бюджетният ми razen 3 3200g работи на 4,3Ghz(и четирите ядра) и то с бюджетно дъно и стоково охлаждане.

Слави, много добре знам какво представлява precision boost overdrive и как работи. Направи си един експеримент . Пусни PBO +200Мхц на който и да е било zen2 процесор r5 или r7/r9 и пусни да кажем cinebench . Отвори hwinfo и погледни в реално време каква е неговата честота по време на теста.  След това пусни някоя игра. Изкарай мониторинг посредством hwinfo и Рива тунер и наблюдавай честотите в реално време. В зависимост от дънната платка и версията на биоса , честотата на един 3600Х по време на гейминг с вкл PBO+200Мхц е около 4317мхц като това не е на всички ядра и постоянно варира на долу. Тези 4.4Гхц ги достига за едва части от секундата на единично ядро. По същия начин както пада и под 4Гхц . Докато при интел , дори 9400F говорим за постоянен бууст на всички 6-ядра по време на гейминг.  Въпросния клок с фискиран волтаж при АМД знаеш много добре не е желателен за постоянна употреба така , че за 24/7 аз го изключвам като вариант.  Между другото по-горе цитирах процесора от подписа ми , не 9600К /но това няма значение/.   На моя процесор /3600Х/ какво ли не съм опитвал. Играл съм си както с EDC , така и със Scalar Лимита , правил съм всякакви експерименти с цел да докарам оптимално най добрия перформънс , но просто толкоз си може моята бройка /все пак я взех още от самото начало при излизането  на zen2/. Общо взето стигнах до извода , че оптималния вариант за мен е undurvolt -0.07v и PBO - enable за 24/7. Така бууста ми е 4297Мхц /вместо 4317/ по време на гейминг , но волтажа ми е около 1.37-1.38V и градусите с поне 5-7 на долу.

Относно новите ревизии/ако се окаже верен слуха/ , както и очаквания скок в IPC при 4000-серията не мисля , че има нужда да се коментира преди да излязат на пазара и да ги видим черно на бяло. Както споменах , аз лично с 4000-серията очаквам АМД вече и в игрите да изпреварят интел.  Но за мен това е тема , която за момента няма смисъл от коментар .

преди 32 минути, pepy86 написа:

Слави, много добре знам какво представлява precision boost overdrive и как работи. Направи си един експеримент . Пусни PBO +200Мхц на който и да е било zen2 процесор r5 или r7/r9 и пусни да кажем cinebench . Отвори hwinfo и погледни в реално време каква е неговата честота по време на теста.  След това пусни някоя игра. Изкарай мониторинг посредством hwinfo и Рива тунер и наблюдавай честотите в реално време. В зависимост от дънната платка и версията на биоса , честотата на един 3600Х по време на гейминг с вкл PBO+200Мхц е около 4317мхц като това не е на всички ядра и постоянно варира на долу. Тези 4.4Гхц ги достига за едва части от секундата на единично ядро. По същия начин както пада и под 4Гхц . Докато при интел , дори 9400F говорим за постоянен бууст на всички 6-ядра по време на гейминг.  Въпросния клок с фискиран волтаж при АМД знаеш много добре не е желателен за постоянна употреба така , че за 24/7 аз го изключвам като вариант.  Между другото по-горе цитирах процесора от подписа ми , не 9600К /но това няма значение/.   На моя процесор /3600Х/ какво ли не съм опитвал. Играл съм си както с EDC , така и със Scalar Лимита , правил съм всякакви експерименти с цел да докарам оптимално най добрия перформънс , но просто толкоз си може моята бройка /все пак я взех още от самото начало при излизането  на zen2/. Общо взето стигнах до извода , че оптималния вариант за мен е undurvolt -0.07v и PBO - enable за 24/7. Така бууста ми е 4297Мхц /вместо 4317/ по време на гейминг , но волтажа ми е около 1.37-1.38V и градусите с поне 5-7 на долу.

Относно новите ревизии/ако се окаже верен слуха/ , както и очаквания скок в IPC при 4000-серията не мисля , че има нужда да се коментира преди да излязат на пазара и да ги видим черно на бяло. Както споменах , аз лично с 4000-серията очаквам АМД вече и в игрите да изпреварят интел.  Но за мен това е тема , която за момента няма смисъл от коментар .

Добре де,сигурно си прав,моя процесор е купуван преди 5-6 месеца(декември),та явно има някакви разлики,аз използвам амд мастер за клок,защото хич не съм уверен в познанията си и не смея да си играя с напрежението от дъното,дори с мастера не съм вдигал волтажа ,а го оставих както е било ауто-1,4 v.Относно PBO,нали точно това твърдя и аз,че не е толкова ефективно,защото е моментно повишаване и то не на всички ядра,а с клок,дори и да го направиш на бууст честотата,то поне касае всички ядра(поне при мен е така)Аз не товаря процесора с игри и тежки програми,затова не се притеснявам да го държа така,не ми е минавала температурата 55 градуса,а средната 30-33,което е нищо..........при мен след включването на OC режима от дъното ми даде +405Mhz и сега ми показва базова честота 4,05,а макс бууст 4,00Ghz,както е по спецификации,а с амд мастер до 4,3 го докарах.Думата ми беше и за предсоящите ревизии на 3000 серията и за новата 4000 серия,които на практика са същите чипове както сегашните,но ще бъдат с по-голяма базова и бууст честота,което показва,че явно сегашните се подават на клок,явно има и значение кога са купени..........

Екранна снимка (12).png

преди 23 часа, pepy86 написа:

Както споменах , аз лично с 4000-серията очаквам АМД вече и в игрите да изпреварят интел. 

Аз очаквам да ги изпреварят или поне изравнят още с рефреша. Още едно ревю на 10400F: Intel Core i5-10400F Review - Better Value than Ryzen 5 3600 | TechPowerUp

Напълно вероятно е . Особено след новите слухове за 5nm още 2021. , ако се укаже вярно положението може да стане още по критично за интел.  Аз лично съм доста разочарован от цените на топ процесорите и  i7 , i9 .  До година , ако не изкарат нещо интересно , сините с тези цени ще разочароват дори и крайните си фенове.  В това число и любителите като мен на овърклока.

Не знам, аз лично гледах ревюто на бай Стив и по никакъв начин не мога да видя аргумент в полза на 10400. Дори и в игри. Ако му сложиш скъпо дъно и яка памет ,понякога изпреварва минимално 3600 с карта 2080Тi. Тогава обаче и парите са други. В момента чакам да ми пристигне 3600 + 450 Gaming MAX на MSI(нямаше томахоук) и 16гб 3200 памет. Това за 321 евро. Няма как да се вземе 10400+Z дъно + охладител и тази памет за тези пари...Интела е 10 евро по-скъп и то трей.

Малко е или-или. Или е конкурентен по цена но по-бавен,дори и в игри. Или изпреварва леко в игри ,но вече не е конкурентен като цена. А еднонишковата производителност на 3ххх Райзън като цяло си е по-добра клок за клок, така че това не е вече аргумент. Предимство или недостатък е ,че Райзъните наистиан не се клокват, или поне не е смислено занимание.PBO и удри и хайде. ЩЕ го окача 3600 на моето дъно да му видя контролера на паметта как ще е като дойде. Че нещо не съм убеден,че имам нужда от ъпгрейд още с моя клокнат 1600.

Разлика в игрите има. Вярно малка е , но е факт. Z-дъното го препоръчах при 9400F.  След като новите B460/H410 дъна поддържат до 2933Мхц , мисля че е напълно достатъчно за процесор от класа на 10400/F .  Друг е въпроса , че в момента цените на B460 дъната отговарят на тези от по-ниския клас z370/z390-дъна от предходните 2 поколения.  

gameperf_2667.png

............ - цели 4 до 5% на Z дъно с клокната памет... заслужава си отскъде, все пак това са 50 срещу 52 .. 53 кадри или 100 срещу 105 или 150 срещу 156 .. 7.. 8....... :yanim:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.