Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ми дъно процесор и рам

Featured Replies

Първото правило на оперативната памет е да ти стига по-обем, дори супер мега бърза памет ако е малко файдата е никаква.

Дай ми 8/16/32 GB SDRAM и на тях ще си вдигна виртуални машини и ще си работя нормално всичко което прави обикновен потребител, дори да има частни случай в който ползва нещо професионално - обработка на снимки, прекодиране на видео и т.н.

А за игрите знаете правилото - игри се играят с пари или с повече пари.

• Отговори 51
  • Прегледи 4,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 22 минути, Roujin Z написа:

четири си има минусите.

И те са?Никъде и никой не е споменал,че ще се надгражда,аз примерно съм сигурен,че в следващите години няма да ми трябват повече от 8гб и не смятам,че съм се набутал като съм взел 2x4gb,ако съм имал някакви съмнения,да съм си взел 2x8gb,макар,че дъното ми е с 4 слота.Или да да се вземе 1 плочка и да се ползва 3-4год,за да може евентуално 5тата година да сложиш още една,и то ако ти потрябва.Човек трябва да знае какво върши и какво му трябва...............

преди 55 минути, Слави Маринов написа:

И те са?

Ти понеже си с актуална АМД платформа трябва да си наясно с минусите при четири плочки...

Колкото до другия въпрос 8GB отдавна са малко за игрите (за някой видове работа пък са направо недостатъчно) а изтъквахте именно че не се знае какво ще му се доиграе в бъдеще.

Да не говорим че нямаме видеокарта със собствена памет тоест количеството си е от значение не само честоти и двуканален режим.

Да се вземе една плочка е много по-смислено с цел в бъдеще за 70 лв. не само да удвой обема и да запази честотите в случай че вземе 3200MHz но и да получи двуканален режим.

Това обаче е чисто теоретично понеже говорим за офис машина.

п.с. Другият месец излизат новите с вградена графика ако ще се купува подобен.

Edit; По-първоначалния бюджет от 300 лв. - http://alphacom-bg.com/product/2241/hyundai-pentino-i5-4670-8gb-500gb-nyamat-dvd.html

Двуканален режим не че има голямо значение в случая с възможност да се добави още рам (дъното е с четири слота)

и подобен процесор на 4 ядрените АМД като R3 1200 / 3200G. При увеличения бюджет може да се добави и SSD което ще е полезно.

преди 13 минути, Roujin Z написа:

Ти понеже си с актуална АМД платформа трябва да си наясно с минусите при четири плочки...

Колкото до другия въпрос 8GB отдавна са малко за игрите (за някой видове работа пък са направо недостатъчно) а изтъквахте именно че не се знае какво ще му се доиграе в бъдеще.

Да, наясно съм и въпреки всичко съм си взел 2x4gb,а не 1x8,защото ЗНАМ и съм СИГУРЕН,че повече няма да ми трябват..............сега за игри естествено,че ще са малко,но нали това казвам,че човек трябва да знае какво прави(и ще прави)и на базата на това да взима решения,а не да се чуди и да мисли,какво би могло да стане след 3-4 год.

преди 18 минути, Roujin Z написа:

п.с. Другият месец излизат новите с вградена графика ако ще се купува подобен.

Да,ама и цените ще са по-различни,ако трябва да се чака и да се нормализират(паднат)става дълга и широка.

• Автор

Слави Маринов и Grizly

Аз няма да излитам в космоса че да ми трябват две плочки. Най евтината платка, най евтината рам, най евтиния процесор ще ми вършат работа за нет и филми ако говорим за части които са на по 1 до 3 години от както са произведени. Както казах в по горния си пост, имам 4-та генерация и в момента филми и нет хвърчат. Е със две плочки по 4гб съм на kingston hyperX ddr3 съм но тогава и аз бях зарибен като вас със двуканалния режим от който днес не виждам смисъл при дадената ситуация и от минималните ресурси от които се нуждая.

Grizly къде ме закара в бъдеще да се играят игри и 3д анимации.

Още в началото споменах че не искам да ми говорите за двата слота просто искам 1 плочка и точка, то пък точно това стана спор.

Както и да е, благодаря все пак че се включихте и на всички останали.

G.SKILL AEGIS DIMM 8GB F4-2400C15S-8GIS

MSI B450M-A PRO MAX

AMD Ryzen 3 1200 (3.1GHz)

И една видео карта до 80лв втора ръка

Така харесва ли ви, проблеми?

преди 9 минути, goodly написа:

G.SKILL AEGIS DIMM 8GB F4-2400C15S-8GIS

MSI B450M-A PRO MAX

AMD Ryzen 3 1200 (3.1GHz)

Така харесва ли ви, проблеми?

За мен тази идея не ми допада заради:

- получаваш същото със употребявамата система която дадох.

- имаш едно излишно видео

- нямаш SSD

- може да имаш проблеми при сглобяването на новите части с наличните.

Аз лично бих взел една машина с 4 ядрен Хасуел за 300 лв. която не е по-зле вместо да давам повече пари за определени части.

Примерно линка който дадох по-назад е с I5-4670. При положение че значително по-слабия G3440 според теб лети този ще те изстреля в съседна галактика.

Не на последно място без SSD каквато и машина да вземеш ще е бавна. Една видеокарта втора ръка е колкото добро 256GB SSD с 5 години гаранция.

https://www.vario.bg/kingston-ssdnow-kc600-256gb-skc600-256g

п.с. За разлика от Пентиума ти при 4 ядрените имаш пълноценната графика която по-спецификации поддържа 4К естествено при 24Hz.

Да си знаеш че не е вярно ако имаш подобни мераци. Ще върви но от време на време ще насича.

При 3200G няма да има такъв проблем (при 24Hz) както и при отделна видеокарта като RX 550 / GT 1030 (по-старите може да нямат или да не е пълна поддръжката).

• Автор

Пламене исках частите да са нови не втора ръка машина. Без видео няма как да стане след като процесора е без вградено такова, освен да махна видеото втора ръка и в место това да взема друг по нов процесор с вградено видео на стойност 170лв а и бюджета ще надмине 400лв то и без това надхвърлих 350лв. Интересно е кое е по добре, вграденото или външното от 2гб gtx 950 или това на адм 3 3200g. SSD за сега не ми трябва, пък ако имам проблеми при зглобяването казах в по горен пост че това е моя работа.

Ще говоря с фр и ще решим ситуацията понеже не аз решавам в случая, макар и да мога да го обедя в обратното.

преди 26 минути, goodly написа:

И това е грешка според мен,вземи razen 3 3200g за 170лв с вградено видео,което според нуждите ти е предостатъчно,а не карта втора ръка и по-слаб процесор,че вграденото видео няма да те остави,а тази карта може след месец-два да си иде и пак трябва да взимаш........

goodly линковете за втора ръка машини са от фирма и идват с една година гаранция. Фирмата е коректна и се препоръчва от години (аз също съм правил поръчки за приятели който търсят нещо евтино но не разбират).

преди 16 минути, Roujin Z написа:

При 3200G няма да има такъв проблем (при 24Hz)

Този процесор поддържа 4к на 60hz,стига да не е ограничен от дъното ,или кабела.............

Стигнахме до 4K

Хора има едни 5 лв. в джоба и power копче от компютър да видим нещи за леки игри на 8K ако може, но да изкара поне едно 5 години, че нови 5 лв. няма да имам на цяло скоро ...

Пламене нещо странно ли виждаш? Някой хора си имат такива ТВ и искат евтин компютър от който да си пуснат филма освен да го ползват за нет и работа.

Дадох допълнително информация на човека ако случая е такъв за да не разчита на вградената графика поне ако иска да гледа нормално.

А бюджета е достатъчен и дори не е нужно да пада на по-стара платформа от Хасуел или под 4 ядрен.

http://alphacom-bg.com/product/2242/hyundai-pentino-i5-4460-8gb-500gb-nyamat-dvd.html

За 30 лв. компромис с честотите - https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=80817,75047

Горе съм му дал линк за видеокарта според бюджета пък ако няма подобни мераци машината си има вгр. и може да си спести парите.

• Автор

Днес разбрах че машината на фр-то му е 7 годишна което ме навежда на мисълта ако я е купил и по това време частите са били актуални, е haswell или тогава я купил но частите не са били актуални ivy bridge. Ще разбера когато ми докара ПЦ-то.

За сега съм в мъгла, но момчето ми каза че иска нещо актуално по възможност като използва кутията и захранването както и харда, ако все още е здрав което малко ме съмнява, също спомена че му е бавен много а това е много относително, но сега на кафе не ми се гледа. Това ще стане чак на 29. Благодаря до тук на всички, и ако имате други интересни предложения ще се радвам да прочета. 

преди 22 минути, goodly написа:

иска нещо актуално 

Нали се търси нещо евтино? Твоята машина също е с Хасуел. Ако пожелаеш 4 ядрен процесор би ли дал 300 лв. за евтино дъно, рам и R3 1200 при положение че за 100 лв. може да си вземеш I5? 

Примерно - https://www.olx.bg/ad/protsesor-intel-core-i5-4460-up-to-3-4ghz-soket1150-box-CID632-ID8dZK8.html#6933c79cdc

https://www.olx.bg/ad/protsesori-i5-4670-i5-4590-CID632-ID8eaku.html#d7f1a2f15e

п.с. Като ти го докара му дай да седне на твоята машина и му кажи че е с 2 ядрен на 7 години. Просто да види как се държи подобна като и се сложи SSD.

• Автор

Момчето иска нещо евтино но и актуално. Аз мога да му кажа че на тая стара кола ще смяна някои части и ще изчистя грешките и ще върви много по добре и по бързо близо до актуално. Но ако някой му е промил мозъка и той е решен да си вземе актуално, точно за това съм тук да се подготвя за това, и вие сте тук за да ми помогнете понеже не слядя какво се случва а иначе нямаше и да ви питам.

преди 3 часа, goodly написа:

спомена че му е бавен много

Защото не е почистен и оптимизиран. Но ако не ме послушаш да избереш Интел, после ще се счупиш от ходене да помагаш на "момчето"!

Поради друг род проблеми е желателно да се изясни "момчето" каква ОС иска?

• Автор

JKirilov 

Аз не съм чул някой да каже на 100% от какво е станала бавна машината без да има допир до нея нито визуално нито по друг начин. Може би ти си първия медиум на който попадаме всички 😖

Значи ако взема АМД ще ходя често до мочето за софтуерни и хардуерни проблеми ли. Я предложи нещо да видим и ако може да обясниш какви проблеми имат амд.

AMD вдигнаха доста нивото с Ryzen серията си, нямат нищо общо с едновремешните котлони. Предвид ограниченията в бюджета и че компютърът няма да се използва за игри даже смятам, че са по-добрият вариант за приятеля ти. Ако имаш видеокарта вземи този процесор и няма да сгрешиш https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAFBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAFBOX.html?ref=prod За Интернет и филми боксовият охладител ще ти е напълно достатъчен.

преди 18 минути, tepmu написа:

AMD вдигнаха доста нивото с Ryzen серията си, нямат нищо общо с едновремешните котлони. Предвид ограниченията в бюджета и че компютърът няма да се използва за игри даже смятам, че са по-добрият вариант за приятеля ти. Ако имаш видеокарта вземи този процесор и няма да сгрешиш https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAFBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAFBOX.html?ref=prod За Интернет и филми боксовият охладител ще ти е напълно достатъчен.

Значи да обобщим, за интернет и филми се предлага процесор 6/12 и външна видео карта - извинявайте, че съм тук с моя 12 годишен лаптоп, отивам да гледам филм.

преди 24 минути, plamen_petrov_80 написа:

Значи да обобщим, за интернет и филми се предлага процесор 6/12 и външна видео карта - извинявайте, че съм тук с моя 12 годишен лаптоп, отивам да гледам филм.

1. В първият ми пост съм казал какво трябва за да върви добре, но за теб специално ще повторя - четириядрен процесор, 8GB RAM и SSD.
2. Това, което си го bold-нал се отнасяше за охладителя, че ще е достатъчен.
3. Относно избора на процесора, съм казал ако има видеокарта (и тя е достатъчно добра за нуждите му), да избере този процесор, защото 3200G е четириядрен и струва около 180лв., а за +20лв. взима с 2 ядра повече, на мен ми се струва добра оферта, а на теб? Колкото до Intel (Celeron и Pentium ги отписвам) идваме на i3 като цена и производителност 9100(F) се доближава, който също е четириядрен този с видеокартата е около 220лв., този без вече е по-евтин около 160лв. и си заслужава.

Та да обобщя ако има видеокарта - изборът трябва да му е между 1600 AF и 9100F. Около 40лв. разлика за 2 ядра според мен си струва, вече зависи от бюджета му. Ако няма видеокарта или неговата не е достатъчно добра изборът е между 3200G и i3-9100. Въпреки че за мен i3-9100 е по-добрият процесор разликата около 40лв. в полза на AMD варианта и по-добрата вградена видеокарта - Vega 8 от UHD 630 накланят моите везни отново към AMD варианта, но и двете видеокарти са достатъчно добри за неговите нужди.

• Автор

tepmu

Благодаря все пак, видео карта нямам, и ако имах добра гд, с твоя процеср щах да пуцам игри не само филми и нет. В случая ми трябва за нет и филми.

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
MSI B450M-A PRO MAX AM4 1 120.38 лв. 120.38 лв.
AMD Ryzen 3 4C/4T 3200G 4.0GHz 6MB 65W AM4 box RX Vega 8 Graphics 1 176.45 лв. 176.45 лв.
G.Skill AEGIS DDR4 8GB 3000MHz F4-3000C16S-8GISB 1 58.07 лв. 58.07 лв.
Междинна стойност: 354.90 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 7.10 лв.
Доставка: по тарифа на куриерската фирма

Обща стойност: 347.80 лв. с ДДС

Даже се чудя дали да не сложа плочка рам без радиатор най-евтината и дъното да го сменя с най евтинджиското. Моля за съвети. Какво ще изгубя толкова и едва ли ще е значимо от към звук и някой порт, м.2, малко usb в което не виждам голям принос. Стига да нямат проблеми тия най евтини дъна де. Щото при интел ударих на такав проблем с най- евтиното дъно. Проблема със старт и рестарт ботоните от кутията към скапаното дъно с разваления биос. Но те време беше да се осерат все някъде.

преди 7 часа, goodly написа:

JKirilov 

Аз не съм чул някой да каже на 100% от какво е станала бавна машината без да има допир до нея нито визуално нито по друг начин. Може би ти си първия медиум на който попадаме всички 😖

Значи ако взема АМД ще ходя често до мочето за софтуерни и хардуерни проблеми ли. Я предложи нещо да видим и ако може да обясниш какви проблеми имат амд.

Не разбрах, че си дръзнал да пишеш! ;)

Нито съм първия, нито съм медиум, просто съм минал през 20000000000 компа... Ако беше наблизо щях и да покажа, безплатно.

А по другия въпрос пак не си разбрал - за софтуерни проблеми ще ходиш! Но вероятно някъде другаде ще ходиш да молиш за съвет. Няма да мога да те следя и да напиша "Казах ло ти!". :)

• Автор

Jkirilov

Искаш да ме убедиш да купя интел. С какво са по добри и как ще гарантираш че няма да имат проблем. След като с последното купуване на интел конф. се опарих.

Дай предложение за части.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.