Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на МПС С покупко продажба договор, как?

Featured Replies

Само да кажа - Изискването едно МПС да се прехвърли в КАТ е то да има гражданска отговорност и технически преглед. Ако няма едно от двете, то е технически неизправно, подлежи на спиране от движение и не може да му бъде прехвърлена собствеността в КАТ. Техническият преглед и гражданската отговорност са задължителни изисквания за смяна на собствеността в КАТ.

• Отговори 64
  • Прегледи 15,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• hsafonrob
    hsafonrob

Легално не можеш. В КАТ колата се води на стария собственик. Ако отидеш да я бракуваш, не можеш, защото не си него. Ако пък отидеш с договора, то си нарушил закона и ще те глобят. И няма да ти я прехв

• hsafonrob
    hsafonrob

Аха. Като ти сложат 200лв глоба, ще видим. Не виждам защо се буташ между шамарите. И градът е без значение. Ако си я купил от същата област, чакаш още година, с документите да я прехвърлиш, глобата

• @jhoro - Защо стария собственик да плаща данък, след като автомобила е прехвърлен при нотариус? Нотариусите и КАТ, също са свързани онлайн. До колкото си спомням имаше промени в закона, нотариусите да

преди 2 минути, lightshadowmaker написа:

Винаги когато са минали 5 или повече години и никой не ви е потърсил пробвате да се позовете по давност.
Аз пък щях да имам 200лв да ям и да пия в кръчмата и пак щях да съм оправил нещата.
Никой не ви е виновен, че не си знаете правата.

НЕ. Няма технически преглед. И не можеш да си направиш, щото МПС-то физически не е при теб вече!

Този мой приятел има роднина в полиция на висок пост и се консултираха и с КАТ и още куп други колеги, ама пак си плати глобата и даже имаше и още проблеми, но трябва да го питам какво точно беше станало. Обаче автомобила беше при него физически, а сега прочетох че автора го е продал на части(не се продава никога на части, преди да се дерегистрира от КАТ)

https://www.mvr.bg/gdnp/информационен-център/пресцентър/новини/преглед/новини/улеснена-е-процедурата-по-смяна-на-собственост-на-автомобил

Да пита дали са махнали прегледа като изискване. Преди го искаха. Ако не искат преглед сега, може да мине номера.
И да пробва да се позове по давност.

Тука може да си разтягаме локуми цяла нощ, но автора най-добре да иде утре в КАТ и да говори с началника. Също така да провери и какви дължими данъци има записани на негово име.

Много приказки - почти нищо вярно.
Освен това, че на МПС се прекратява регистрацията само от собственика.
Щом не е прехвърлена по талон - значи е на стария собственик. И той е плащал данък. Службите вече се синхронизират и такава - „ничия” кола няна как да има.

Преди 4 години прекратих регистрация на мое МПС, като носех само регистрационните табели, двата талона и лична карта. Декларирах, че МПС-то физически не съществува. Нямаха повече въпроси.
След КАТ отидох в МДТ, за да ги уведомя. Оказа се, че „вече знаят”! Данък за съответната година платих до датата на дерегистрация.

• Автор
преди 46 минути, RudeBoy написа:

@Viz Eymal , ти 4 години данък за тая кола плащал ли си? Ако си, погледни си разписките. Там пише на чие име се води.

Не съм.

преди 47 минути, lightshadowmaker написа:

Винаги когато са минали 5 или повече години и никой не ви е потърсил пробвате да се позовете по давност.
Аз пък щях да имам 200лв да ям и да пия в кръчмата и пак щях да съм оправил нещата.
Никой не ви е виновен, че не си знаете правата.

НЕ. Няма технически преглед. И не можеш да си направиш, щото МПС-то физически не е при теб вече!

Това казвам, не искат преглед и гражданска за спиране от движение, а само платен данък, така че какво следва от там на татък и аз как и какво да направя?

@jhoro - Защо стария собственик да плаща данък, след като автомобила е прехвърлен при нотариус? Нотариусите и КАТ, също са свързани онлайн. До колкото си спомням имаше промени в закона, нотариусите да докладват в общината за всяка сделка за МПС или недвижим имот в рамките на една или две седмици. Аз също съм бракувал така автомобил, ама си беше на мое име, а на автора по талони не е. По твойта логика сега ще си продам колата пред нотариус и новия собственик няма да и смени талоните 3-4 години, а аз ще си плащам и плащам данъци? 😁

преди 15 минути, Viz Eymal написа:

Това казвам, не искат преглед и гражданска за спиране от движение, а само платен данък, така че какво следва от там на татък и аз как и какво да направя?

Ако имаш физическата възможност, иди утре в КАТ и си поговори с началника. Няма да ти изяде и принуди да правиш нещо, освен ако не е е някой лайновод. Той ще ти даде най-точна информация.

[mention=75456]jhoro[/mention] - Защо стария собственик да плаща данък, след като автомобила е прехвърлен при нотариус?

С нотариус, без - автомобила не е пререгисриран!
Купувал съм автомобили от Германия - стария собственик даже не съм го виждал. Носят ми договора попълнен наполовина.
МДТ няма да отпишат автомобил от партидата на собственик, без пререгистрация в КАТ.

Има нещо мътно, ама питащия … май и на него не му е ясно.

"Когато продадете автомобил, поискайте от купувача копие на договора за продажба и уведомете вашата данъчна служба, че автомобилът е продаден и следва да се отпише от вашата данъчна партида."

Ако това е сторено от продавача, а пък купувача не е сменил талоните, тогава който дължи данък? Аз вече съвсем се обърках.

@Viz Eymal - Имам един въпрос към теб. Би трябвало всяка година да ти идва писмо от общината за дължими данъци - имоти, МПС и т.н. Правило ли ти е впечатление, дали в писмото се споменава нещо и за този автомобил, който си разкостил преди години?

[mention=362666]Viz Eymal[/mention] - Имам един въпрос към теб. Би трябвало всяка година да ти идва писмо от общината за дължими данъци - имоти, МПС и т.н. Правило ли ти е впечатление, дали в писмото се споменава нещо и за този автомобил, който си разкостил преди години?

Съобщения може и да не идват - ако адреса, за който знаят в Общината, не е актуален.
Най-добре , през сайта на Общината или през сайта на НАП (с ПИК на НАП) да си направи проверка за задължения към МДТ. Там ще види, какво дължи - за тази и предишни години, какво имущество се води на негово име, какво е плащано в миналото …
  • Автор
преди 9 часа, FD GOD написа:

"Когато продадете автомобил, поискайте от купувача копие на договора за продажба и уведомете вашата данъчна служба, че автомобилът е продаден и следва да се отпише от вашата данъчна партида."

Ако това е сторено от продавача, а пък купувача не е сменил талоните, тогава който дължи данък? Аз вече съвсем се обърках.

@Viz Eymal - Имам един въпрос към теб. Би трябвало всяка година да ти идва писмо от общината за дължими данъци - имоти, МПС и т.н. Правило ли ти е впечатление, дали в писмото се споменава нещо и за този автомобил, който си разкостил преди години?

Не съм получавал никакви писма, а и от къде да ги очаквам и за какво?

преди 7 часа, jhoro написа:

Съобщения може и да не идват - ако адреса, за който знаят в Общината, не е актуален.
Най-добре , през сайта на Общината или през сайта на НАП (с ПИК на НАП) да си направи проверка за задължения към МДТ. Там ще види, какво дължи - за тази и предишни години, какво имущество се води на негово име, какво е плащано в миналото …

И аз искам да проверя, но от къде да намеря този Пик на Нап? Какво е това МДТ?

преди 21 минути, Viz Eymal написа:

И аз искам да проверя, но от къде да намеря този Пик на Нап?

Отиваш в НАП, и си изкарваш. Удобно нещо е, с него можеш да си проверяваш задължения и други неща през интернет.

ПИК = Персонален Идентификационен Код, българската версия на PIN.

МТД = Местни Данъци и Такси.

Пък ако ще ходиш в НАП, може направо на гише да поискаш да ти направят справка за задълженията.

• Автор
преди 19 минути, RudeBoy написа:

Отиваш в НАП, и си изкарваш. Удобно нещо е, с него можеш да си проверяваш задължения и други неща през интернет.

ПИК = Персонален Идентификационен Код, българската версия на PIN.

МТД = Местни Данъци и Такси.

Пък ако ще ходиш в НАП, може направо на гише да поискаш да ти направят справка за задълженията.

И ако нямам задължения и не се водят на мое име, от там на татък длъжен ли съм да се занимавам?  Да не стане така че по нататък да ме търсят и да ме обвинят че не съм прехвърлил въпросното мпс и че не е оправено документално?  Ако пък са на мое име, какво следва след като ги платя, и след това как да им оправя документацията, тоест, задавам въпрос и в двата случая как да постъпя?

Къде плащаш данъка на кипящия чайник от другата тема? Някога плащал ли си данъци за нещо? Никога ли не ти е излизал този автомобил?? Оправи си документите за да нямаш бъдещи главоболия и приключи с тази кола! За трети път ти казвам, отиди в КАТ Варна и търси Петко Камбуров. Кажи му така и така e станало, как и какво мога да направя и той ще ти даде нужната информация.
Изграждат кръгово кръстовище на Долна Трака във Варна | Moreto.net ...

Забъркал си такава каша, че си евало мамата. Най- добре се обърни към офисите около КАТ, защото:

1. колата вече няма нищо общо със стария собственик.

2. точка първа я споменавам, защото си прецакал вариянта да го потърсиш и с негово съдействие да я спреш от движение, проблема - данъците.

3. всички данъци сега ги дължиш ти, а без платени данъци не става - принципно

4. има вариянт да я прехвърлиш на твое име, защото си я купил от същия областен град, в който си по местожителство, но пак ще трябва да ти съдейства някой вътрешен - за това: офисите.

и последно 5. най- добре си мълчи и не прави нищо - всичко друго ти е пари: да се разбира, че 200лв са малко.

Ай на бас, че ако провери в данъчното на негово име такава кола няма да има, нито данъци.
Допреди 4-5 години системите на нотариусите, кат и данъчните не бяха адекватно свързани.
Да отиде в данъчното, да си извади справка за задължения, ама да си мълчи защо!

• Автор
преди 8 часа, FD GOD написа:

Къде плащаш данъка на кипящия чайник от другата тема? Някога плащал ли си данъци за нещо? Никога ли не ти е излизал този автомобил?? Оправи си документите за да нямаш бъдещи главоболия и приключи с тази кола! За трети път ти казвам, отиди в КАТ Варна и търси Петко Камбуров. Кажи му така и така e станало, как и какво мога да направя и той ще ти даде нужната информация.
Изграждат кръгово кръстовище на Долна Трака във Варна | Moreto.net ...

Благодаря за помощта, но пак казвам, става въпрос за Русе

Не съм разбрал. Тогава иди при Михаил Манов  :emoji_smiley-28:
Главен инспектор Михаил Манов е новият началник на КАТ - Вестник Утро

Дори и да не са свързани, ако стария собственик с договора е отчислил МПС-то в данъчното, тогава автоматично е заведено вече на новия собственик с всичките му плюсове и минуси.
И още нещо. Има разлика между спиране от движение и бракуване на МПС. 
След бракуване не се дължат такси, данъци и въобще нищо на държавата, докато при спиране от движение на МПС, не се дължат застраховки, прегледи, но данъка към държавата си остава.

Ако „стария” я очисли без да има нов - к'во праим?
Да, „прекратяване на регистрация” (а не - бракуване) и „временно спиране от движение” са различни неща. При първото - малкия талон се прибира, а големия се перфорира и ти го връщат. След това имаш само „куп желязо”'

Изпратено от моят MYA-L41 с помощта на Tapatalk

И малкия талон перфорират вече и да - данъка се дължи само в случай, че автомобила е регистриран.

• Автор

А аз не съм го прехвърлял талоните, само в нотариус. Вярно ли е че след като е прехвърлен юридически в нотариус ще ме търсят за данък, без значение че не е прехвърлена на мен, всеки различно ми казва.

преди 14 часа, insec написа:

И малкия талон перфорират вече и да - данъка се дължи само в случай, че автомобила е регистриран.

„Малкия“ не те интересува - той остава в КАТ!
Ако ще ... на чорба да си го направят!

Интересува те само „големия“ - щото освен „дупките“, на него се пише „прекратена регистрация“ и датата!

преди 7 часа, Viz Eymal написа:

А аз не съм го прехвърлял талоните, само в нотариус. Вярно ли е че след като е прехвърлен юридически в нотариус ще ме търсят за данък, без значение че не е прехвърлена на мен, всеки различно ми казва.

Щом талона не е на твое име - нищо не си направил. Само си започнал процедурата.

Недей да питаш „всеки“! Колкото отговарящи - (поне) толкова отговори!
Ще питаш само НАП иили МДТ (Дирекция „Местни данъци и такси”).

преди 7 часа, Viz Eymal написа:

....ще ме търсят за данък....

Би трябвало, но като много други положения в държавната администрация, едва ли някой ще тръгне да се занимава. На практика ти нали и без това плащаш все някакви данъци, ако в регистрите на данъчните присъстваше и тази кола на твое име, до сега все щяха да ти кажат "те тука има и една кола? ".

преди 9 минути, insec написа:

Би трябвало, но като много други положения в държавната администрация, едва ли някой ще тръгне да се занимава. На практика ти нали и без това плащаш все някакви данъци, ако в регистрите на данъчните присъстваше и тази кола на твое име, до сега все щяха да ти кажат "те тука има и една кола? ".

Точно за задълженията - има едно „неписано“ правило. При суми до 4999 лева и 99 стотинки - данъчните се правят на „умрели лисици“. Но когато сумата стане нас 5 хиляди (главница, лихви и др.) - се събуждат!

„... ти нали и без това плащаш все някакви данъци ...“ - това изобщо не е доказано!
Ако винаги така казваха - нямаше да съм отписал по давност една камара пари!

На репликата „те тука има и една кола?“, ще отговоря - „И к'во - за паркинг ли да плащам?“

Я вместо да се карате за принципни неща, оставете питащия в темата да отиде да си провери собствеността на МПС-то.

Защото вчера прочетох на едно място следното:

"Последните промени в Закона за движението по пътищата, които позволиха свързаност на системите на Пътна полиция и нотариусите, вменяват и нови задължения, най-вече за купувачите на коли. Сега те са ДЛЪЖНИ В СРОК ДО ЕДИН МЕСЕЦ ДА РЕГИСТРИРАТ МПС НА СВОЕ ИМЕ в Пътна полиция. В случай, че не го сторят, регистрацията на МПС ще бъде служебно прекратена (свидетелството за регистрация и регистрационните табели ще бъдат обявени за „невалидни“). В закона са предвидени и съответните финасови санкции, а ако регистрацията не бъде осъществена до 2 месеца след придобиването, са предвидени и други наказания."

Да не се окаже, че колата му е служебно дерегистрирана, и сума ти време я е карал в нарушение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.