Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на МПС С покупко продажба договор, как?

Препоръчан отговор

Опс, това ми е втората тема за тази вечер, но сега намирам време.

През 2016 купихме кола от същия град и в нотариус направихме покупко продажба договор, но колата се счупи и я продадохме за части на частен клиент, не е фирма или морга нещо. Така и не стигнах до прехвърляне, талоните номерата и договора са в мен. Сега мога ли да я спра от движение и как, с покупко продажба договора, номерата и талоните?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 64
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Договора не ти трябва - с талоните и номерата в КАТ. Във Варна не знам как е, но в Търново имаме едни офиси точно до КАТ, плащаш 50лв. и след 20 минути всичко е готово - инак голямо висене по опашки и гишета, половин ден заминава одма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, insec написа:

Договора не ти трябва - с талоните и номерата в КАТ. Във Варна не знам как е, но в Търново имаме едни офиси точно до КАТ, плащаш 50лв. и след 20 минути всичко е готово - инак голямо висене по опашки и гишета, половин ден заминава одма.

Е как да не ми трябва договора, нали талоните са на името на стария собственик. Колата не е прехвърлена, през 2016 минахме само нотариус и имам покупко продажба договор. Реално колата е на името на стария собственик на талоните. Колата я няма вече, за това да я спра с покупко продажба договора. Минаха четири години.  Колата не е прехвърляна в кат и данъчното

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Viz Eymal написа:

Колата не е прехвърляна в кат и данъчното

Има глоба..... Проучи....
Тая кола тъкмо започна да загрява и отиде за брак. Какво ги правиш тия коли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, lightshadowmaker написа:

Има глоба..... Проучи....
Тая кола тъкмо започна да загрява и отиде за брак. Какво ги правиш тия коли?

Ако минеш, през някоя от "фирмите" около КАТ....няма глоби...само таксата на фирмата. Те си имат канали за всеки казус

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, street racer написа:

Ако минеш, през някоя от "фирмите" около КАТ....няма глоби...само таксата на фирмата. Те си имат канали за всеки казус

Фирмите няма да ти помогнат със законовия срок от 1 месец за пререгистрация в кат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, lightshadowmaker написа:

Фирмите няма да ти помогнат със законовия срок от 1 месец за пререгистрация в кат.

Щом казваш....

От както съм тук, ползвам услугите на подобни фирми и проблем не съм имал. А какви возила са идвали и как са регистрирани и ..... С посредник винаги е по удобно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак повтарям, минаха четири години. Имам покупко продажба договор, след което не е прехвърляна в кат, а колата е дадена на части. Сега как да я оправя? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Viz Eymal написа:

Пак повтарям, минаха четири години. Имам покупко продажба договор, след което не е прехвърляна в кат, а колата е дадена на части. Сега как да я оправя? 

Легално не можеш. В КАТ колата се води на стария собственик. Ако отидеш да я бракуваш, не можеш, защото не си него. Ако пък отидеш с договора, то си нарушил закона и ще те глобят. И няма да ти я прехвърлят, защото физически не съществува. Бил си длъжен да я регистрираш и да й плащаш данъците.
Понеже нито ти, нито стария собственик й плаща данъците и е записана като НЕ негова, но НЕ и твоя, най-добре си трай и мълчи!
Той я е отписал, ти не си я записал, нищо не й плащаш, нито той. Какво искаш? Търси ли те някой за нещо?
Ако не - затваряш си устата и не звъниш без да те натискат. Ако е от същия град, като падне по давност глобата, мисля че беше 5 години, можеш да отидеш по документи да я прехвърлиш фиктивно. От същата област кола се прехвърля само по документи.И после да я бракуваш. С декларация за съхранение в частен имот. НАП не знаят и няма да ти удължат давността. Системите на КАТ и общината преди 5 години не бяха свързани още и информация за нея едва ли е подадена някъде. Моят съвет е - НЕ БОЛТАЙ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, lightshadowmaker написа:

Легално не можеш. В КАТ колата се води на стария собственик. Ако отидеш да я бракуваш, не можеш, защото не си него. Ако пък отидеш с договора, то си нарушил закона и ще те глобят. И няма да ти я прехвърлят, защото физически не съществува. Бил си длъжен да я регистрираш и да й плащаш данъците.
Понеже нито ти, нито стария собственик й плаща данъците и е записана като НЕ негова, но НЕ и твоя, най-добре си трай и мълчи!
Той я е отписал, ти не си я записал, нищо не й плащаш, нито той. Какво искаш? Търси ли те някой за нещо?
Ако не - затваряш си устата и не звъниш без да те натискат. Ако е от същия град, като падне по давност глобата, мисля че беше 5 години, можеш да отидеш по документи да я прехвърлиш фиктивно. От същата област кола се прехвърля само по документи.И после да я бракуваш. С декларация за съхранение в частен имот. НАП не знаят и няма да ти удължат давността. Системите на КАТ и общината преди 5 години не бяха свързани още и информация за нея едва ли е подадена някъде. Моят съвет е - НЕ БОЛТАЙ.

А тя е прехвърлена юридически. А за данъка, не знам. То с глоба да се размина, не ме бърка. Стига да се реши, а евентуално при началника на кат да се консултирам, или адвокат, пропуснах да спомена че става въпрос за град Русе, не Варна. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Viz Eymal написа:

А тя е прехвърлена юридически. А за данъка, не знам. То с глоба да се размина, не ме бърка. Стига да се реши, а евентуално при началника на кат да се консултирам, пропуснах да спомена че става въпрос за град Русе, не Варна. 

Аха. Като ти сложат 200лв глоба, ще видим. Не виждам защо се буташ между шамарите. И градът е без значение.
Ако си я купил от същата област, чакаш още година, с документите да я прехвърлиш, глобата ще е паднала по давност.
Ако не е от същата област, не можеш да я прехвърлиш по документи въобще. Искат колата за сверка на рамата.
Ако нямаш колата, не можеш да я регистрираш на твое име. Ако не можеш да я регистрираш - не можеш да я бракуваш.
Старият собственик може да извади договора като доказателство, че не я притежава вече. 
Става параграф 22. Затова ако никой не те търси за данъци и т.н - МЪЛЧИ СИ ВЕ.
Нямаш колата => Не можеш да я прехвърлиш. Старият собственик казва аз нямам такава кола. И ти я нямаш.
Колата е ничия. И да не беше на ход, на буксир да беше я докарал, поне да е там, поне щеше да я прехвърлиш.
И нямаше да задаваш такива въпроси.
А, да - да я прехвърлиш по документи трябва да има гражданска и технически преглед.
За гражданската не им пука, правиш я само с талона, за техническия преглед как ще го изфабрикуваш - ти си знаеш!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, lightshadowmaker написа:

Аха. Като ти сложат 200лв глоба, ще видим. Не виждам защо се буташ между шамарите. И градът е без значение.
Ако си я купил от същата област, чакаш още година, с документите да я прехвърлиш, глобата ще е паднала по давност.
Ако не е от същата област, не можеш да я прехвърлиш по документи въобще. Искат колата за сверка на рамата.
Ако нямаш колата, не можеш да я регистрираш на твое име. Ако не можеш да я регистрираш - не можеш да я бракуваш.
Старият собственик може да извади договора като доказателство, че не я притежава вече. 
Става параграф 22. Затова ако никой не те търси за данъци и т.н - МЪЛЧИ СИ ВЕ.

И как ще я прехвърля? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Viz Eymal написа:

И как ще я прехвърля? 

Или имаш свой човек да ти направи фалшив технически, което никой няма да се навие с тия камери по пунктовете или гориш.
Евентуално можеш да подадеш запитване към КАТ, но след като мине 5 годишната давност.
Пак те питам - Ако не те търсят нещо да плащаш ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ искаш я бракуваш?
Ще си навлечеш големи главоболия и ще се вкараш в голям филм!
Мълчи си и се прави на улав! В КАТ информация за покупко-продажбите преди не отиваше.
Едва ли ще се усетят. Па като мине давността няма за какво да те глобят. За липса на гражданска спират от движение.
Какво ще спрат, като няма кола с тоя номер, която да се движи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами искам да ми е мирна главата. Какви филми и главоболия ще имам? Казаха ми че за кола в същата област, може да се спре  и без да е прехвърлена в Кат, само с покупко продажба договор, и евентуално глоба за закъснение за прехвърлянето. В крайна сметка, ше отида при адвокат, или началника на кат за консултация, и той ще ми каже. Евентуално става въпрос за данъка, нищо повече. Някой ми беше казал че ще ме търсят за данък, без значение че не е прехвърлена в кат и не са сменени талоните, нищо че не е записана и в данъчното на мое име. Самия факт, че е прехвърлена юридически в нотариус, а дали е така, не знам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отивате в съответното МДТ с големия талон и искате справка за статуса на МПС.
Ако искате мирна глава, от там стартирате процедурата по разплитане на казуса. 
МПС се бракува от собственика по талон с двата номера, талоните и бележка за платен данък.
Ако МПС е закупено преди време с договор и стария собственик си го е "махнал" от главата в данъчното и КАТ, влизате в голям филм и ще трябва да платите всичко дължимо до момента (глобите за забавяне за прехвърляне в КАТ + глоба в данъчното за закъсняване за записване + лихвите от данъците и данъците до момента).
Или пък избирате, вече предложения ви вариант.

преди 2 часа, street racer написа:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Viz Eymal написа:

Ами искам да ми е мирна главата. Какви филми и главоболия ще имам?

По принцип, за да я спреш от движение трябва да е твоя. За да е твоя трябва да си я прехвърлил. За да си я прехвърлиш, трябва да има гражданска и технически преглед. Ти колата я нямаш и технически преглед няма как да минеш. Следователно трудно ще я прехвърлиш.
Освен ако не са променили нещо в закона, ще се филмираш много. Данък няма да ти дойде. За да дойде, колата трябва да е на твое име и да си я прехвърлил в данъчното по община. По-късно го направиха като я прехвърлиш в КАТ, автоматично да се зачислява на твое име в данъчното.
Главоболието ще е в изясняване на недомислици и обикаляне наляво-надясно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно са се натрупали данъци през тези 4-ри години. Варианта за който се сещам е да прехвърлиш автомобила на твое име с договора за покупка-продажба. Издават ти нови талони + номера, плащаш си глобата за изтеклия срок при прехвърляне - 200 лв, плащаш натрупаните данъци и се връщаш отново в КАТ с двата талона и номерата. Там ти прибират номерата, дупчат ти талоните и автомобила вече е бракуван. После проверяваш дали е отчислена от данъчното за по-сигурно (въпреки че вече се прави автоматично).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, VeeeSeLa написа:

и бележка за платен данък. Ако МПС е закупено преди време с договор и стария собственик си го е "махнал" от главата в данъчното и КАТ, влизате в голям филм и ще трябва да платите всичко дължимо до момента (глобите за забавяне за прехвърляне в КАТ + глоба в данъчното за закъсняване за записване + лихвите от данъците и данъците до момента).

Не е вярно. Не искат данък. КАТ не ги интересува дали си си платил данъка. Освен това глобите имат давност. Като мине, можеш да се позовеш за отпадане поради изтекла давност, освен ако не е започната процедура за принудително събиране.  А данък ако има, най-вероятно ще е от момента, в който я прехвърли в КАТ. Преди това данъчното няма информация, че това лице има МПС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, lightshadowmaker написа:

Преди това данъчното няма информация, че това лице има МПС.

преди 7 минути, VeeeSeLa написа:

стария собственик си го е "махнал" от главата в данъчното

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, FD GOD написа:

плащаш си глобата за изтеклия срок при прехвърляне - 200 лв, плащаш натрупаните данъци и се връщаш отново в КАТ с двата талона и номерата. Там ти прибират номерата, дупчат ти талоните и автомобила вече е бракуван. После проверяваш дали е отчислена от данъчното за по-сигурно (въпреки че вече се прави автоматично).

Вие не разбрахте ли, че глобите имат давност? И за бракуване в КАТ колата НЕ Е НЕОБХОДИМО да е с платени данъци! А колите се зачисляват автоматично. Отчисляват се ако ти отидеш да го направиш. Поне доскоро не ги отчисляваха автоматично.

току-що, VeeeSeLa написа:

И КВО? Данъчното знае, че старият собственик няма вече тази кола. Обаче не е получило информация от КАТ, че колата има нов собственик.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ми не знам мой близък приятел скоро се бореше със същата драма, защото 6-7 години не си беше прехвърлил колата, а талоните бяха на името на друг човек. Плати си глобата от 200 лв и си оправи нещата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, VeeeSeLa написа:

Отивате в съответното МДТ с големия талон и искате справка за статуса на МПС.
Ако искате мирна глава, от там стартирате процедурата по разплитане на казуса. 
МПС се бракува от собственика по талон с двата номера, талоните и бележка за платен данък.
Ако МПС е закупено преди време с договор и стария собственик си го е "махнал" от главата в данъчното и КАТ, влизате в голям филм и ще трябва да платите всичко дължимо до момента (глобите за забавяне за прехвърляне в КАТ + глоба в данъчното за закъсняване за записване + лихвите от данъците и данъците до момента).
Или пък избирате, вече предложения ви вариант.

МДТ?

Филма е свързан с парите ли? Не съм паралия, но ще платя всичко нужно, стига да се реши, не ме бъркат глобите, това ли е? Друго има ли? Как да постъпя с съответното плащане на глоби?

преди 8 минути, lightshadowmaker написа:

По принцип, за да я спреш от движение трябва да е твоя. За да е твоя трябва да си я прехвърлил. За да си я прехвърлиш, трябва да има гражданска и технически преглед. Ти колата я нямаш и технически преглед няма как да минеш. Следователно трудно ще я прехвърлиш.
Освен ако не са променили нещо в закона, ще се филмираш много. Данък няма да ти дойде. За да дойде, колата трябва да е на твое име и да си я прехвърлил в данъчното по община. По-късно го направиха като я прехвърлиш в КАТ, автоматично да се зачислява на твое име в данъчното.
Главоболието ще е в изясняване на недомислици и обикаляне наляво-надясно.

Защо ми е гражданска и преглед?  До колкото знам, не ги искат, искат данък, няма как да спрат от движение кола с неплатен данък, и за спиране на мпс, искат данък, така беше последно през 2017, освен ако не е променяно нещо по законите. Да кажем че те послушам и изчакам 5 години давност, от там на татък какво?  Как да реша въпросното МПС?

преди 8 минути, FD GOD написа:

Най-вероятно са се натрупали данъци през тези 4-ри години. Варианта за който се сещам е да прехвърлиш автомобила на твое име с договора за покупка-продажба. Издават ти нови талони + номера, плащаш си глобата за изтеклия срок при прехвърляне - 200 лв, плащаш натрупаните данъци и се връщаш отново в КАТ с двата талона и номерата. Там ти прибират номерата, дупчат ти талоните и автомобила вече е бракуван. После проверяваш дали е отчислена от данъчното за по-сигурно (въпреки че вече се прави автоматично).

Това питам, дали мога да го прехвърля с договора за покупко-продажба?  Без да притежавам визически съответното МПС, а пък са минали и четири години, а срока за прехвърляне е един месец.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, FD GOD написа:

Ми не знам мой близък приятел скоро се бореше със същата драма, защото 6-7 години не си беше прехвърлил колата, а талоните бяха на името на друг човек. Плати си глобата от 200 лв и си оправи нещата.

Винаги когато са минали 5 или повече години и никой не ви е потърсил пробвате да се позовете по давност.
Аз пък щях да имам 200лв да ям и да пия в кръчмата и пак щях да съм оправил нещата.
Никой не ви е виновен, че не си знаете правата.

преди 1 минута, Viz Eymal написа:

Без да притежавам визически съответното МПС, а пък са минали и четири години, а срока за прехвърляне е един месец.

НЕ. Няма технически преглед. И не можеш да си направиш, щото МПС-то физически не е при теб вече!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...